• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Zyban veya Wellbutrin xl Kullanan Var mı?

tebrikler.....:71::71:

iznin olursa ben de senden destek almak istiyorum. cuma günü doktora gittik nişanlımla. bize de zyban'ın eş değeri ancak sigortanın karşıladığı ilacı verdi.
cumartesi sabah başladık içmeye ilacı. birazdan sahurda 4. ilacımı içicem yani.

cumartesi günü pek tad alamamakla birlikte 11 tane içtim. normalde 1.5 paket içerdim her gün bazen 2 paketi devirirdim.

pazar günü de tam sayamadım ama 8-10 tane içtim. boş boş ama... içmesem olacak vücudum istemiyor, elim kolum eksik.. garip bir durum aslında nasıl anlatsam..

pazartesi ise tam gün içmedim. malum orucun ilk günü. iftarda da normalde az atıştırıp hemen bir sigara molası verirdim. yemeğimi tamamladıktan bir müddet sonra yaktım bir tane. tatsız, manasız içtim.. şu ana kadar 5 sigara içtim.. sanki ağzımın içi birşeyle kaplı da sigaranın tadını alamıyorum gibi. normalde 2 sigara arası oluşan içme isteği, içmeyince olan beyin uyuşukluğu yok. hele oruçluyken bazen orucu açar açmaz yakardım bir tane, başım döner, gözlerim kararırdı ama içerdim yine.. bugün iftar sonrası içtiğim ilk sigarada ise tat alamadığım gibi öyle baş dönmesi, göz kararması da olmadı. içmekle içmemek arasında bir fark yok neredeyse.. bu şekilde gidersem tahminimden de kolay bırakıcam ben bu meredi.

birazdan sahurda son sigaramı içip yarından itibaren hiç içmemeyi planlıyorum.

aynen burda yazılan gibi. ben içmediğim zaman biri içince çok cezbedici gelirdi sigara kokusu. şimdi hiç etkilemiyor. biz de ilacı kullanmaya başladıktan 15 gün sonra gidicez tekrar doktora kontrole. 3 ya da 4 ay kullanmamız gerekiyormuş.

arada uğrarım canım tamam mı.. sigarayı severek içen bir taraftan da bırakılması gerektiğini düşünen biri olarak desteğe, paylaşıma ihityacım var...

iyi geceler...

hoşgeldin canım :80:
çok sevindim bunca zamandır nerede bu insancıklar hiçmi sigarayı bırakmak istemiyorlar dediydim:44:
senin kullandığın ilaç ile benim 4-5 arkadaş bıraktı ve senin anlattıklarının hepsi onlar içinde geçerliydi
benden onlardan ilham aldım ama devlettin verdiğini kaçırdım eylüle kadar seminer yoktu bende kendi işimi kendim gördüm
sen gene azaltarak bıraktın ben resmen bıçak gibi kestim
bir gün önce 19 tane içtim, ertesi gün sıfır
eskisi kadar aklıma gelmemiş olsada genede aklıam geldiği oluyor
buna rağmen içmiyor olduğum için çok mutluyum
tek korkum ilaç bitince acaba bu durum devam edecekmi
diğer arkadaşların 2 tanesinde ilaç kullanımı son buldu. 3 . ayları bitti
ama daha görüşme fırsatım olmadı
ne güzel değilmi sigarayı bırak ve kilo alma canın bile istemesin:52:
Allah kolaylık versin canım başaracağız

yan etkileri varmı ilaçların
benim kullandığım ilaçta sadece akşam içtiğim 2. ilaçtan sonra hafif bir deprem olmuş hissi oluyor o kadar
yani ilk zamanlarda avizeye bakardım sonra ilaçtan olduğunu anladım
pazartesi hem psikolog hemde ilacı yazan doktorla görüşeceğim
sonucu bildiririm

Tebrikler:71:

Benim arkadaşım yaklaşık 2 ay kullandıktan sonra ilacı da bıraktı günde 3 paket içtiği sigarasını da..:8:

Son düzenleme:
hoşgeldin canım :80:
çok sevindim bunca zamandır nerede bu insancıklar hiçmi sigarayı bırakmak istemiyorlar dediydim:44:
senin kullandığın ilaç ile benim 4-5 arkadaş bıraktı ve senin anlattıklarının hepsi onlar içinde geçerliydi
benden onlardan ilham aldım ama devlettin verdiğini kaçırdım eylüle kadar seminer yoktu bende kendi işimi kendim gördüm
sen gene azaltarak bıraktın ben resmen bıçak gibi kestim
bir gün önce 19 tane içtim, ertesi gün sıfır
eskisi kadar aklıma gelmemiş olsada genede aklıam geldiği oluyor
buna rağmen içmiyor olduğum için çok mutluyum
tek korkum ilaç bitince acaba bu durum devam edecekmi
diğer arkadaşların 2 tanesinde ilaç kullanımı son buldu. 3 . ayları bitti
ama daha görüşme fırsatım olmadı
ne güzel değilmi sigarayı bırak ve kilo alma canın bile istemesin:52:
Allah kolaylık versin canım başaracağız

benim kullandığım ilaçta sadece akşam içtiğim 2. ilaçtan sonra hafif bir deprem olmuş hissi oluyor o kadar
yani ilk zamanlarda avizeye bakardım sonra ilaçtan olduğunu anladım
pazartesi hem psikolog hemde ilacı yazan doktorla görüşeceğim
sonucu bildiririm

henüz bırakamadım canım.. 5. günüm bugün. sabahtan beri 3 tane içtim.. :64: kesmedim, çünkü gittikçe kötüleşiyor sigara tadı.. bu kötü tadı ile hatırlayarak bırakmak istiyorum. zaten zyban da da 14 günlük bir süre yok muydu? en son 14. gün bırakacaksın diye.. normalde iş yerinde sigarasız böle oturacam saatlerce hiç huzursuzlanmadan ... imkanı yok.. çoktaaann paketi alıp şimdiye en az yarısını içmiştim... belki de bitmek üzereydi.

canım dveletin verdiğini kaçırdım demişsin.. sanırım champix süreli dağıtıldı. ama ben zybanla tamamen eşdeğer olan wellbutrin kullanıyorum. bunu verdi doktor. yani zybanı değil ama wellbutrini sosyal güvencen ile alabilirsin.

ben de sigara bırakma merkezinde gittim
muadili hatta birebir aynısı oan wellbutrin xl verdi dr.
3 gün içtim çok çarptı beni
mide bulantısı kusma falan
bırakamdım velhasıl
ama benle bi giden arkadaşım içtiği 1 hafta sonunda bıraktı sigarayı

henüz bırakamadım canım.. 5. günüm bugün. sabahtan beri 3 tane içtim.. :64: kesmedim, çünkü gittikçe kötüleşiyor sigara tadı.. bu kötü tadı ile hatırlayarak bırakmak istiyorum. zaten zyban da da 14 günlük bir süre yok muydu? en son 14. gün bırakacaksın diye.. normalde iş yerinde sigarasız böle oturacam saatlerce hiç huzursuzlanmadan ... imkanı yok.. çoktaaann paketi alıp şimdiye en az yarısını içmiştim... belki de bitmek üzereydi.

canım dveletin verdiğini kaçırdım demişsin.. sanırım champix süreli dağıtıldı. ama ben zybanla tamamen eşdeğer olan wellbutrin kullanıyorum. bunu verdi doktor. yani zybanı değil ama wellbutrini sosyal güvencen ile alabilirsin.
ama onuda birimin doktoru yazıyor ve hiçte ilgilenmediler
şimdi git eylülde gel dediler
zybanı yazan doktorda nedense beleşe olanı söylemedi bile

ben de sigara bırakma merkezinde gittim
muadili hatta birebir aynısı oan wellbutrin xl verdi dr.
3 gün içtim çok çarptı beni
mide bulantısı kusma falan
bırakamdım velhasıl
ama benle bi giden arkadaşım içtiği 1 hafta sonunda bıraktı sigarayı
şansını tekrar dene canım
sonuçta yan etki yapmış doktorun başka bir ilaç yazması gerek diye biliyorum

Son düzenleme:
yorumlarınızı tamamını okuyor ve iyicene motive olmaya çalışıyorumm..
ben 01 agustos tan beri zybN KULLNıyorum günde 2 pkte yakın olan sigara kullanımını 4-5n adete düşürdüm 15. gün bırakma günün bırakabilirmiyim bilmiyorum ltf bana yardım edermisiniz ne yapmam lazımmm..... bbırakmam lazımm kurtulmam lazımmm ama olmuyo 11gün olmuş anca azalta bilmişim oda kendimi frenleyerek içmeidğim zaman uyuşmalar filan oluyo bende sizlerdede oluyomu.... şimdiden tşk..

yorumlarınızı tamamını okuyor ve iyicene motive olmaya çalışıyorumm..
ben 01 agustos tan beri zybN KULLNıyorum günde 2 pkte yakın olan sigara kullanımını 4-5n adete düşürdüm 15. gün bırakma günün bırakabilirmiyim bilmiyorum ltf bana yardım edermisiniz ne yapmam lazımmm..... bbırakmam lazımm kurtulmam lazımmm ama olmuyo 11gün olmuş anca azalta bilmişim oda kendimi frenleyerek içmeidğim zaman uyuşmalar filan oluyo bende sizlerdede oluyomu.... şimdiden tşk..
canım arkadaşım yüksek müsadenle sen delimisin?:27:
11 günde 2 paketten 4-5 adete düşürmüşsün. Nasıl becerdin bilemiyorum ama bravo ben son günde bile 1 paket içmiştim.
o gün geldiğinde içmeyeceğim diyorsun ve içmiyorsun nasıl oluyor bilmiyorum açıkcası bende oldu.
İnan şuan kaçıncı günüm hatırlamıyorum bile hatta bugüne kadar hiç sigara içmemiş gibiyim.
Yoksa bu konumu bu kadar boşlamazdım ben ki ayın 8 de doktor randevumda olanları hemen gelip anlatırdım.
Rutin bir şeymiş gibi algıladım ve yazma gereği duymadım.
Bu kısmada can sıkıntısında forumları dolanırken geldim yoksa gene seni göremeyecektim.:37:
Garip durumlar olması normal sen 2 pakete yakın içmişsin. Kimbilir kaç senedir bununla berabersin o kadar kolay olmayacaktır.
Mesela ben psikolog ile sondan bir önceki görüşmemde artık bir sonraki son görüşmemiş olabilir demişti.
Ama son görüşmemizde ben ilacı bırakırsam yeniden içermiyim sendromu yaşıyorum dediğimde tekrar görüşme ayarladı.
Anlatmak istediğim dönem dönem hissettiklerimiz, düşündüklerimiz, yaşadıklarımız değişiyor.
Şimdi bende o korkuda kalmadı emin ol sende kısa zamanda bu yükü üstünden atacaksın.
17 senelik birlikteliği 3 ayda bırakmaya çalışıyoruz.
Birinci kutum daha bitmedi ve kendimi çok çok daha iyi hissediyorum.

evet bende aranıza katılmış bulunmaktayım arkdaşlar...eşim 20 gün önce sigarayı bırakma kampanyalarına falan katıldı...eşimden hiç ümidim yoktu çünki aşırı bağımlı ve çok içerdi...ben bırakırım obırakamaz derdim..ama 10 gündür eşim içmiyor.bende umutlanarak doktora gittim ve bu ilacı aldım..şuanda 4.günümdeyim düne kadar sadece ağız kuruluğu vardı ama bu sabahtan beri miğde bulantısı,kafamın içini ateş basıyomuş hissi,kulak çınlaması,halsizlik özellikle mide bulantısı fena yaptı benii:( inşallah her gün böyle olmaz dayanamam yoksa bünyem zayıf galiba tüm yan etkiler bende ortaya çıktı..ağzımda acı bir tat ve ağız kuruluğuda oruçlu oruçlu daha çok midemi bulandırıyo :37:

evet bende aranıza katılmış bulunmaktayım arkdaşlar...eşim 20 gün önce sigarayı bırakma kampanyalarına falan katıldı...eşimden hiç ümidim yoktu çünki aşırı bağımlı ve çok içerdi...ben bırakırım obırakamaz derdim..ama 10 gündür eşim içmiyor.bende umutlanarak doktora gittim ve bu ilacı aldım..şuanda 4.günümdeyim düne kadar sadece ağız kuruluğu vardı ama bu sabahtan beri miğde bulantısı,kafamın içini ateş basıyomuş hissi,kulak çınlaması,halsizlik özellikle mide bulantısı fena yaptı benii:( inşallah her gün böyle olmaz dayanamam yoksa bünyem zayıf galiba tüm yan etkiler bende ortaya çıktı..ağzımda acı bir tat ve ağız kuruluğuda oruçlu oruçlu daha çok midemi bulandırıyo :37:
aramaıza hoşgeldin:38:
inşallah kısa zamanda kurtulacağız beraber
sende normalden fazla yapmış bence arayı uzatmadan doktora bir danış derim
bende eskisi kadar sıkıntı yok zaten sadece beynimde deprem oluyordu şimdi oda azaldı hatta hisetmiyorum bile
devletin ücretsiz ilacından kullanan arkadaşımda midesiyle ilgili problem yaşamıştı
doktor ona extra bir ilaç daha yazmıştı belki sana da verirler

aramaıza hoşgeldin:38:
inşallah kısa zamanda kurtulacağız beraber
sende normalden fazla yapmış bence arayı uzatmadan doktora bir danış derim
bende eskisi kadar sıkıntı yok zaten sadece beynimde deprem oluyordu şimdi oda azaldı hatta hisetmiyorum bile
devletin ücretsiz ilacından kullanan arkadaşımda midesiyle ilgili problem yaşamıştı
doktor ona extra bir ilaç daha yazmıştı belki sana da verirler

canım az buz etki yapmadı bende ya o ağız kuruluğu ve agzımdaki hiç bitmeyen acı tat yüzünden oruç tutamadım bıraktım...baş dönmesi,bulanık görme,halsizlik,bitkinlik,mide bulantısı bütün gün devam ediyo yani aşsama kadar bi tuhaf oluyorum...çok rahatsız huzursuz mutsuz ruh gibi oldum...herseye daha cok sinirlenmeye basladım :(( bilmiyorum ben çok zayfım galiba bünyem dayanmadı..eşim hala turp gibi maalesef dün akşam ilacı bıraktım bu şekilde devam ederse kafayı yiyecektim:58: nikotin bandı almayı düşünüyorum işe yararmı

canım az buz etki yapmadı bende ya o ağız kuruluğu ve agzımdaki hiç bitmeyen acı tat yüzünden oruç tutamadım bıraktım...baş dönmesi,bulanık görme,halsizlik,bitkinlik,mide bulantısı bütün gün devam ediyo yani aşsama kadar bi tuhaf oluyorum...çok rahatsız huzursuz mutsuz ruh gibi oldum...herseye daha cok sinirlenmeye basladım :(( bilmiyorum ben çok zayfım galiba bünyem dayanmadı..eşim hala turp gibi maalesef dün akşam ilacı bıraktım bu şekilde devam ederse kafayı yiyecektim:58: nikotin bandı almayı düşünüyorum işe yararmı
adı üstünde nikotin bantı sigara içmiyorsun ama bedenine nikotin veriyor
kullanmadığın zaman deli gibi sigara arıyorsun
mesela tv de çıkan sakızmıdır şekermidir bir şey var
onu kullanıyormuşsun sonra sigara yakınca ağzında çok kötü bir tat oluşuyormuş ve içmiyormuşsun
ama sonuçta onuda bırakınca sigaraya devam:50:

Merhaba arkadaslar. Bır sorum olucak. Bu bahsettıgınız ılacları devlet hast. sıgara bıraktırma polıklınıgıne gıderek mı aldınız acaba. Bazı arkadaslar doktor psıkolok dıye seylerden bahsetmıslerdı mesajlarında tam anlıyamadım.bende 15 yıllık tıryakılıgıme son vermek ıstıyorum ama nasıl olucak nerden baslıcam bılemıyorum. Bu konuda yardımıc olursanız sevınırım

Tesekkurler.

Merhaba arkadaslar. Bır sorum olucak. Bu bahsettıgınız ılacları devlet hast. sıgara bıraktırma polıklınıgıne gıderek mı aldınız acaba. Bazı arkadaslar doktor psıkolok dıye seylerden bahsetmıslerdı mesajlarında tam anlıyamadım.bende 15 yıllık tıryakılıgıme son vermek ıstıyorum ama nasıl olucak nerden baslıcam bılemıyorum. Bu konuda yardımıc olursanız sevınırım

Tesekkurler.

devlet hastanelerinin sigara bırakma poliknikleri var

ben bakırköyde ametemin içinde olana gittim
dr zybanın birebir aynısı olan wellbutrini verdi
sigorta karşılıyo normal fiyatı da 30 lira gibi bişeydi
ilacı yazan dr teşhise majör depresyon yazıyorum
sadece devlet ilacı karşılasın diye belirtti
ayrıca toplantılar seminerler de oluyo
sigarayı bırakanlar ve bırakmak isteyenlerin bi araya gelmesiyle

SİGARAYI BIRAKMA

Sigarayı bırakmaya ve dumansız hayata başlamaya hazırlık

Sigara içmenin ve sigara dumanına maruz kalmanın (pasif içicilik) getirdiği sağlık sorunları

Sigara ve gebelik

Nikotin ikame ürünleri ve sigarayı bırakmada kullanılan diğer ürünler

Sigaraya ne kadar bağımlısınız?

Sigara Bırakma Poliklinikleri

Sigarayı bırakmaya ve dumansız hayata başlamaya hazırlık

Bırakmak için geç mi kaldım?

Asla geç değil! Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakınız, sağlıklı ve kaliteli hayat süreniz artacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra;
İlk 24 saat içinde kan basıncında ve akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür.
48 saat sonra tat ve koku alma duyuları keskinleşmeye başlar. Tat ve koku almaya başladıktan sonra yediğiniz yemeklerden zevk almanız sigarayı bıraktıktan sonra görülebilecek kilo artışının en önemli sebebidir.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerler güçlenir.
3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp verişi fark edilir şekilde düzelir.
5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine oranla %50 azalmış olur.
10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski sigara içen birine oranla %50 daha az olur.

Kilo alır mıyım?

Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir ve tat alma duygunuz gelişebilir; bu nedenle daha sık bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz.

Bu durumlarda meyve, sebze ve bir miktar çerez gibi sağlıklı yiyecekleri tercih ediniz ve cips benzeri abur cubur ürünlerden kaçınınız!

Şimdilik diyet yapmayın. Almış olduğunuz “sigarasız hayat” kararınızda sebat edin.

Alacağınız kilolar geçici olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteneğiniz artacağı için kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır.

Düzenli bir egzersiz programına başlayarak nikotin eksikliğine bağlı olarak azalabilen metabolizma hızınızı artırabilirsiniz.

Hiç bir şey yapamıyorsanız kilolarınızı dert etmeyiniz. Onlarla sigarayı tamamen bıraktıktan sonra ilgilenirsiniz.

Sigarayı bırakmanın ilk adımı nedir?

Öncelikle, sigara bırakmaya karar vermek, buna hazırlanmak ve kendiniz için işe yarayacağını düşündüğünüz bir plan seçmek sigarayı bırakma yolunda ideal bir adımdır.

Kendinizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlayınız ve sigarayı nasıl ve ne zaman bırakacağınızı planlayınız. Sigaraya bir yılda verdiğiniz paranın hesabını yapınız ve bu parayla neler alabileceğinizin bir listesini çıkarınız.

Sigara bırakma planınızı kesinleştirmek için bir-iki hafta içerisinde sizin için önemli olan bir günü sigara bırakma tarihi olarak kesinleştirin ve belirlediğiniz bu tarihi arkadaşlarınıza, dostlarınıza söyleyiniz.

Sigarayı bırakma kararınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşınız. Onlardan destek ve anlayış isteyiniz. Eğer eşiniz de sigara içiyorsa birlikte bırakmayı teklif ediniz. Birbirinize destek olarak zorlukların üstesinden daha kolay gelebileceğinizi unutmayınız.

Bırakmak için bir tarih belirleyiniz ve o gün geldiğinde bırakınız. Bu kararınızı ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşınız. Çevrenizde olabildiğince çok kişiye sigarayı tespit ettiğiniz günde bırakacağınızı duyurunuz. Önceden kararlaştırılan bir bırakma tarihi, ani bir kararla bırakmaya kalkmaktan daha iyi sonuç verir.

Bırakma gününden bir hafta önce sigaranızın markasını değiştiriniz. Hoşlanmadığınız sizce en kötü sigarayı içmeye başlayınız.

Gün içerisinde arkadaş ortamları veya stres altında kalma gibi sigara içme isteği doğurabilecek durumlarla nasıl başa çıkacağınızı önceden düşününüz. Ayrıca, sigara içme isteğinin şiddetlendiği anlarda öncelikle sigara bırakma konusunda kendinize verdiğiniz kararı hatırlayınız ve bedeninizde oluşan olumlu değişiklikleri düşününüz. Bunların yanı sıra psikolojik destek ya da nikotin bantları ve sakızları konusunda hekiminize danışabilirsiniz. Ancak iradeniz, inanç ve kararlılığınızın sizin en büyük gücünüz olduğunu asla unutmayınız.

Gün geldiğinde eviniz ve işyerinizde bütün sigaralarınızı, çakmaklarınızı, kül tabaklarını ve size sigarayı hatırlatacak her şeyi atınız. Asla ve hiçbir nedenle sigara satın almayınız. Özellikle ilk günler sigara içilen ya da içme isteği uyandıran ortamlardan mümkün olduğunca uzak durunuz. Ayrıca bir süreliğine sigara isteğini tetikleyecek olan alkol ve kahveden uzak durunuz.

Eşinize sigaranın sağlığına, bedenine ve hayatına katacağı olumlu etkileri aktararak sigarayı bırakmayı telkin ediniz. Size sigarayı hatırlatacak alışkanlıklarınızdan vazgeçiniz. Televizyon karşısındaki yerinizi değiştiriniz. Yemekten sonra kahve içiyorsanız bırakın ya da başka bir şey içiniz. Kısaca daha önce ne yaparken sizde sigara içme isteği uyanıyorsa o eylemi yapmayınız. Arabanızı iyice temizleyiniz. Kül tablalarını kolonya ile ıslatılmış pamuk vs. ile doldurunuz. Arabanıza sigara kokusunu unutturacak güzel bir koku yerleştiriniz.

Kendimde ne gibi yoksunluk ve toparlanma belirtileri görebilirim?
Toparlanma süreci sigarayı bıraktığınız anda başlar. Bu sırada kendinizde nikotin yoksunluğu ve bunun yanı sıra iyileşmeden kaynaklanan bazı iyi belirtiler görebilirsiniz. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Canınız hâlâ sigara içmek isteyebilir; kendinizi biraz huzursuz, gergin, haksızlığa uğramış veya yorgun hissedebilirsiniz. Bazı insanlar uyumakta ya da konsantre olmakta güçlük çekmektedirler. Sakın üzülmeyiniz, bütün bu belirtiler geçicidir ve bunların üstesinden gelmek için yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır. Yoksunluk Belirtisi
Başa Çıkma Yöntemi

Öksürük
Bırakma sonrası vücudun solunum yollarını temizlemesine bağlı olarak kimi zaman öksürük görülebilir.

Bol bol su için

İştah artışı
“Kilo alır mıyım” bölümüne tekrar göz atınız.

Sindirim sorunları
Bazen kabızlık veya ishal görülebilir

Kabızlığınız olursa bol bol meyve, sebze yemeyi tercih edin.

Baş dönmesi
Dokulara artık daha fazla oksijen gitmeye başlamasına bağlı olarak baş dönmesi kimi zaman görülebilir.

Oturun, kendiliğinden geçer

Uyku bozuklukları
Uyku düzeninde değişim, yorgunluk görülebilir..

Özellikle uyku öncesi çay, kahve ve kola tüketmeyin.

Duygu durumunda değişim
Bazen duygu durumunda değişkenlik görülebilir.

Olumlu düşünün, duygularınızı eşinizle, çevrenizle paylaşın. Psikolojik destek de alabilirsiniz.

Hiç bir şey yapamıyorsanız kilolarınızı dert etmeyiniz. Onlarla sigarayı tamamen bıraktıktan sonra ilgilenirsiniz.

Sigarayı bırakmanın ilk adımı nedir?

Öncelikle, sigara bırakmaya karar vermek, buna hazırlanmak ve kendiniz için işe yarayacağını düşündüğünüz bir plan seçmek sigarayı bırakma yolunda ideal bir adımdır.

Kendinizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlayınız ve sigarayı nasıl ve ne zaman bırakacağınızı planlayınız. Sigaraya bir yılda verdiğiniz paranın hesabını yapınız ve bu parayla neler alabileceğinizin bir listesini çıkarınız.

Sigara bırakma planınızı kesinleştirmek için bir-iki hafta içerisinde sizin için önemli olan bir günü sigara bırakma tarihi olarak kesinleştirin ve belirlediğiniz bu tarihi arkadaşlarınıza, dostlarınıza söyleyiniz.

Sigarayı bırakma kararınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşınız. Onlardan destek ve anlayış isteyiniz. Eğer eşiniz de sigara içiyorsa birlikte bırakmayı teklif ediniz. Birbirinize destek olarak zorlukların üstesinden daha kolay gelebileceğinizi unutmayınız.

Bırakmak için bir tarih belirleyiniz ve o gün geldiğinde bırakınız. Bu kararınızı ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşınız. Çevrenizde olabildiğince çok kişiye sigarayı tespit ettiğiniz günde bırakacağınızı duyurunuz. Önceden kararlaştırılan bir bırakma tarihi, ani bir kararla bırakmaya kalkmaktan daha iyi sonuç verir.

Bırakma gününden bir hafta önce sigaranızın markasını değiştiriniz. Hoşlanmadığınız sizce en kötü sigarayı içmeye başlayınız.

Gün içerisinde arkadaş ortamları veya stres altında kalma gibi sigara içme isteği doğurabilecek durumlarla nasıl başa çıkacağınızı önceden düşününüz. Ayrıca, sigara içme isteğinin şiddetlendiği anlarda öncelikle sigara bırakma konusunda kendinize verdiğiniz kararı hatırlayınız ve bedeninizde oluşan olumlu değişiklikleri düşününüz. Bunların yanı sıra psikolojik destek ya da nikotin bantları ve sakızları konusunda hekiminize danışabilirsiniz. Ancak iradeniz, inanç ve kararlılığınızın sizin en büyük gücünüz olduğunu asla unutmayınız.

Gün geldiğinde eviniz ve işyerinizde bütün sigaralarınızı, çakmaklarınızı, kül tabaklarını ve size sigarayı hatırlatacak her şeyi atınız. Asla ve hiçbir nedenle sigara satın almayınız. Özellikle ilk günler sigara içilen ya da içme isteği uyandıran ortamlardan mümkün olduğunca uzak durunuz. Ayrıca bir süreliğine sigara isteğini tetikleyecek olan alkol ve kahveden uzak durunuz.

Eşinize sigaranın sağlığına, bedenine ve hayatına katacağı olumlu etkileri aktararak sigarayı bırakmayı telkin ediniz. Size sigarayı hatırlatacak alışkanlıklarınızdan vazgeçiniz. Televizyon karşısındaki yerinizi değiştiriniz. Yemekten sonra kahve içiyorsanız bırakın ya da başka bir şey içiniz. Kısaca daha önce ne yaparken sizde sigara içme isteği uyanıyorsa o eylemi yapmayınız. Arabanızı iyice temizleyiniz. Kül tablalarını kolonya ile ıslatılmış pamuk vs. ile doldurunuz. Arabanıza sigara kokusunu unutturacak güzel bir koku yerleştiriniz.

Kendimde ne gibi yoksunluk ve toparlanma belirtileri görebilirim?
Toparlanma süreci sigarayı bıraktığınız anda başlar. Bu sırada kendinizde nikotin yoksunluğu ve bunun yanı sıra iyileşmeden kaynaklanan bazı iyi belirtiler görebilirsiniz. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Canınız hâlâ sigara içmek isteyebilir; kendinizi biraz huzursuz, gergin, haksızlığa uğramış veya yorgun hissedebilirsiniz. Bazı insanlar uyumakta ya da konsantre olmakta güçlük çekmektedirler. Sakın üzülmeyiniz, bütün bu belirtiler geçicidir ve bunların üstesinden gelmek için yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır. Yoksunluk Belirtisi
Başa Çıkma Yöntemi

Öksürük
Bırakma sonrası vücudun solunum yollarını temizlemesine bağlı olarak kimi zaman öksürük görülebilir.

Bol bol su için

İştah artışı
“Kilo alır mıyım” bölümüne tekrar göz atınız.

Sindirim sorunları
Bazen kabızlık veya ishal görülebilir

Kabızlığınız olursa bol bol meyve, sebze yemeyi tercih edin.

Baş dönmesi
Dokulara artık daha fazla oksijen gitmeye başlamasına bağlı olarak baş dönmesi kimi zaman görülebilir.

Oturun, kendiliğinden geçer

Uyku bozuklukları
Uyku düzeninde değişim, yorgunluk görülebilir..

Özellikle uyku öncesi çay, kahve ve kola tüketmeyin.

Duygu durumunda değişim
Bazen duygu durumunda değişkenlik görülebilir.

Olumlu düşünün, duygularınızı eşinizle, çevrenizle paylaşın. Psikolojik destek de alabilirsiniz.

Spora başlayabilir, arkadaşlarınızla dışarı çıkabilir veya yürüyüş yapabilirsiniz.

Yoksunluk, yani şiddetli sigara içme arzusu duyduğunuzda uzun, derin nefesler alınız ve sigarayı bıraktıktan sonra ilk birkaç gün çaydan, kahveden ve alkolden uzak durunuz.

Sigarayı bırakma konusunda sizi destekleyecek ve motivasyonunuzu artıracak bırakma yollarından, araçlarından ve önerilerinden yararlanınız.

Sigarayı bıraktıktan sonra sağladığınız maddi kazancı ve bu kazançla önceden karşılayamadığınız kuaföre daha sık gitmek gibi kişisel bakım ya da sinema, tiyatro gibi sosyal faaliyetleriniz için ödül niteliğinde olan harcamalarınızı, bu çerçevede çocuklarınızın geleceği için yaptığınız yatırımları, duman kokusundan kurtulmayı, daha rahat nefes alabilmenizi, eşinizin size daha güzel koktuğunuz için teşekkür etmesini, merdivenleri daha rahat inip çıkabilmenizi, daha iyi uyuyabilmenizi, cildinizin daha güzel gözükmesi gibi kendinizde ve hayatınızda gözlemlediğiniz olumlu etkileri hep hatırlayınız.

Ya yeniden başlarsam?

İçtiğiniz sigaranın farkına vardığınız anda içtiğiniz sigarayı bırakınız. Paketin kalanını hemen atınız ve derhal o ortamdan ayrılınız. Yürüyüşe çıkınız, su içiniz ya da derin bir nefes alınız. Kendinize yeniden sigara içen biri haline gelmek isteyip istemediğinizi sorunuz.

Yeniden başlarsanız, kaygılanmayınız, başarısız olmadınız. Yalnızca gelecek seferki başarı şansınızı yükselttiniz. Pek çok kişi sigarayı tam olarak bırakmadan önce dört – beş kez dener.

Sigarayı bırakmayı çok denedim ama hiç başaramadım. Daha ne yapabilirim?

Daha önce sigarayı bırakmaya çalıştıysanız ve işe yaramadıysa kaygılanmaya gerek yoktur. Siz başarısız olmadınız, sadece bir sonraki seferde bırakmak için alıştırma yapmış oldunuz.

Araştırmalara göre, geçmişte ne kadar çok denemişseniz gelecekte başarılı olma şansınız o kadar yüksektir. Çünkü her defasında nasıl bırakacağınız konusunda daha da tecrübe kazandınız.

Bir sonraki seferi planlamaya biraz daha fazla zaman ayırınız ve olumlu düşününüz.

Yakınımdaki birine sigarayı bırakmasında nasıl yardımcı olabilirim?

İnsanları sigarayı bırakmaya ikna etmek zordur. Buna kişinin kendisinin karar vermesi gerekir. Ancak, insanları teşvik, olumlu yaklaşım ve destek gerçekten işe yaramaktadır.

Kendisine sağlığı için ne kadar çok endişelendiğinizi anlatınız ve sigarasız bir hayata başlamanın sayısız önemli nedenini paylaşınız. Altta belirtilenlerden bazılarını motive edici yönde telkin etmeniz yararlı olabilir.
Merdivenleri daha rahat inip çıkabilirsiniz
Daha rahat olarak uzun mesafeleri yürürsünüz
Cildiniz daha güzel görünür ve kırışıklarınız azalır
Nefesiniz temiz kokar.
Daha rahat spor yapabilirsiniz
Daha iyi uyku uyuyabilir, güne zinde başlarsınız
Çocuklara çok iyi örnek olursunuz
Cinsel gücünüz artar
Para biriktirebilirsiniz.
Kalp krizi geçirme riskiniz sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra yarıya iner.
Sigarasız geçen her yıl kansere yakalanma riskinizi azaltır.
Daha uzun yaşarsanız – uzun süre sigara içenlerin yarısı hayatlarının yaklaşık 16 yılını kaybeder ve erken ölürler.

Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra?

Tebrikler! artık sigarayı bırakmış kabul ediliyorsunuz.

Ancak sigaraya yeniden başlama ihtimaliniz az da olsa var. Bu nedenle bırakma dönemindeki kararlı hayatınıza devam ediniz.

Sigara içmenin ve sigara dumanına maruz kalmanın (pasif içicilik) getirdiği sağlık sorunları

Sigara içmek vücuduma ne yapar?

Sigara, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, bronşit ve amfizem gibi pek çok ciddi ve ölümcül hastalığa yol açar. Sigara içmek ayrıca birçok kansere, solunum hastalığına, felce yol açar ve doğurganlığı etkileyebilir.

Sigarada 4.000’in üzerinde zehirli kimyasal madde bulunur; bunların yaklaşık 50 tanesi kansere yol açmaktadır.
Karbon monoksit sigara dumanında ve egzoz dumanında bulunan zehirli bir gazdır. Karbon monoksit kanda oksijenin yerini alır ve ciğerlerinizin gereği gibi çalışmasını engeller. Bunun sonucunda vücudunuzdaki hücreler ihtiyaç duydukları oksijenden mahrum kalır.
Parmaklarınızı ve dişlerinizi sarartan yapışkan kahverengi madde katrandır. Katran kansere neden olur ve akciğerlerinizi tahrip eder. Ciğerden atılamaz, tüpleri daraltır ve enfeksiyonlara karşı direncinizi azaltır.

Sigarada neler bulunur?

Sigarada 4.000’in üzerinde zehirli kimyasal madde bulunur; bunların yaklaşık 50 tanesi kansere yol açmaktadır. Nikotin, karbon monoksit ve katran bunlardan üçüdür.

Sigarada bulunan bazı diğer kimyasal maddeler:
Aseton – Oje çıkarmada kullanılır
Amonyak – Tuvalet temizlemede kullanılır
Arsenik – Fare zehri
Benzopiren – Dizel egzoz dumanı
Karbon monoksit - Petrol egzoz dumanı
DDT ve Dieldrin – Böcek ilacı
Formaldehid – Cesetleri muhafaza etmede kullanılır
Hidrojen siyanür – Gaz odalarında kullanılan bir zehirdir
Metanol – Roket yakıtı
Titanyum – Uçak yapmada kullanılan bir metaldir.

“Hafif”, “Yumuşak İçimli”, “Düşük Katranlı” “Light” sigaralar daha iyi değil midir?

Hayır. Bu sigaralardan içenler de normal sigara içenler kadar katran, nikotin ve zehir solurlar. Avrupa Birliği Eylül 2003’te sigara paketlerinde böylesi yanlış yönlendirici ifadelerin kullanılmasını yasaklamıştır. Ülkemizde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından sigaralardan bu tür yanıltıcı ifade ve ibareler kaldırılmış olup bu şekilde sigara satışı ülkemizde de yasaklanmıştır.

Pasif içicilik nedir?

Pasif içicilik başkalarının içtiği sigaranın dumanına maruz kalmaktır. Sigara içilen her yerde pasif içiciliğe sebep olan çevresel sigara dumanı mevcuttur.

Çevresel sigara dumanı iki türlüdür:
Yan akım dumanı: sigaranın ucundan çıkan duman.
Ana akım dumanı: sigara içenin içine çektikten sonra üflediği duman.

Çevresel sigara dumanının nasıl bir etkisi vardır?

Pasif içicilik, yani çevresel sigara dumanına maruz kalmak insan vücudundaki hemen her organa zarar verebilir. Akciğer kanseri riskini %24, kalp hastalığı riskini ise %25 artırır.

Çevresel sigara dumanı çocuklar için çok zararlıdır, zira çocukların vücutları hâlâ gelişim aşamasındadır. Anneleri sigara içen bebeklerin beşik ölümü oranı diğerlerine oranla iki kat daha fazladır. Sigara içilen bir evde büyüyen çocuklar astıma, orta kulak enfeksiyonuna, öksürüğe, soğuk algınlığına ve hırıltıya daha çok yakalanırlar.

Pasif içicilik de sigara içmek kadar tehlikeli midir?

Pasif içiciliğe maruz kalanlar da sigara içenlerle aynı tehlikelerle yüz yüzedirler. Onlar da aynı zehirli gazları ve kimyasalları solumakta ve aynı sağlık tehlikeleri ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Sigara dumanının bebekler, çocuklar ve doğmamış bebekler için ne gibi tehlikeleri vardır?

Sigara dumanında binlerce zehirli kimyasal madde vardır. Bu zehirler sigara içenlerin yanında bulunan çocukların akciğerlerine girer.

Sigara içilen ortamda büyüyen bebeklerin ve çocukların:
Astım krizlerine ve göğüs enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı iki kat fazladır.
Daha birinci yaşlarını doldurmadan hastaneye yatma tehlikeleri daha yüksektir.
Hastalık nedeniyle okuldan geri kalma ihtimalleri daha yüksektir.
Öksürüğe, soğuk algınlığına ve hırıltıya yakalanma riskleri daha yüksektir.

Ayrıca, sağlık araştırmalarından elde edilen bilgilere göre sigara içilen ortamda büyüyen bebeklerin ve çocukların
Beşik ölümü riski sigara içmeyenlerin çocuklarından çok daha yüksek,
Menenjit riski daha fazla,
Kısmi sağırlığa yol açan orta kulak iltihabı gibi kulak enfeksiyonlarına yakalanma tehlikesi daha fazladır.

Sigara ve gebelik

Gebelik sırasında sigara içmenin tehlikeleri nelerdir?

Sigara içtiğinizde karbon monoksit kanınıza karışarak bebeğinize giden oksijeni azaltır.

Gebelikte sigara içmenin getirdiği sağlık riskleri:
Gebelik ve doğum sırasında komplikasyonlar artar.
Düşük, kanama ve hastalık riski artar.
Bebeğinizin gelişimi yavaşlar.
Prematüre doğum veya ölü doğum riski artar.

Gebelikte sigara içmenin bebeğinize getirdiği sağlık riskleri:
Düşük doğum ağırlığı ve dayanıksızlık.
Yüksek beşik ölümü riski.
Solunum yollarında nefes alma sorunları veya astıma yol açabilecek hasarlar.

Sigara, doğmamış bebekleri nasıl etkiler?

Gebelik sigarayı bırakmak için ideal bir dönemdir.

Eğer gebeliğiniz sırasında sigara içerseniz veya yanınızda sigara içilirse binlerce zehirli kimyasal maddeyi soluyacaksınız demektir. Bu kimyasal maddeler bebeğinize giden oksijen miktarını azaltacaktır. Ayrıca, aşağıdaki sorunlara yol açabilir:
Düşük veya ölü doğum olasılığında artış
Düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği
Beşik ölümü riskinde artış
Solunum yollarında nefes alma sorunlarına veya astıma yol açabilecek hasarlar.

Sigarayı bırakmak için geç kalmadım mı? Zaten olan olmuştur.

Sigara içmek gebeliğin her evresinde zararlıdır ve ne zaman olursa olsun bırakmanız bebeğinizin iyiliğine olacaktır.

Sigaranın en tahrip edici etkileri gebeliğin 4.–9. ayları arasında meydana gelir. Bu nedenle, sigarayı gebeliğinizin ilk üç ayı içerisinde bırakırsanız bebeğiniz büyük olasılıkla normal ağırlığında doğacaktır.

Eşim sigara içiyor. Doğmamış bebeğim bundan etkilenir mi?

Yanınızda sigara içildiğinde binlerce zehirli kimyasal madde solumak durumunda kalırsınız.

Bebeğiniz için ise düşük, ölü doğum, gelişim geriliği ve beşik ölümü riskleri artacaktır. Bu yüzden eşiniz veya diğer aile üyeleri ve arkadaşlarınız sizin bulunduğunuz ortamda sigara içmemelidirler. Hatta kendilerini sigarayı bırakmaları konusunda teşvik edebilirsiniz!

Gebeliğim sırasında Nikotin İkame Tedavisi (NİT) kullanabilir miyim?

Gebe kadınların NİT kullanmasında çoğunlukla bir sakınca yoktur. Ama bunun için öncelikle hekiminizle veya sizinle ilgilenen sağlık personeliyle görüşmeniz gerekir.

Nikotin ikame ürünleri ve sigarayı bırakmada kullanılan diğer ürünler

Nikotin İkame Tedavisi (NİT) nedir?

Nikotin bandı ve sakızı gibi nikotin ürünlerine Nikotin İkame Tedavisi ya da kısaca NİT denmektedir. Bunlar sigarayı bırakmaktan kaynaklanan yoksunluk duygusunun, yani aşırı sigara içme arzusunun üstesinden gelmenizde ve sigarasız bir hayata başlamanızda yardımcı olurlar.

Nikotin İkame Tedavisi (NİT) vücudunuza nikotin verirken sigara içmenin veya tütün çiğnemenin yol açtığı zararlı etkilere neden olmaz. Burada amaç, hafif dozda nikotinle aşırı sigara içme arzusunu azaltarak yavaş yavaş bağımlılığınızı ortadan kaldırmaktır.

Mevcut NİT türleri nelerdir?

Nikotin bantları ve sakızları dışında mikro tabletler, pastiller, burun spreyleri ve solunum gereçleri gibi pek çok seçenek mevcuttur.

Herkes NİT kullanabilir mi?

Nikotin ikame tedavisi hemen herkesin kullanması için uygundur, ancak, hekiminize

danışmanız gerekmektedir. Ayrıca paket üzerindeki kullanma talimatını okuyunuz.

Özellikle gebeyseniz, kalp veya dolaşım sorununuz varsa veya düzenli ilaç

kullanıyorsanız hekiminize mutlaka danışınız.

Gebeliğim sırasında NİT kullanabilir miyim?

Gebelerin NİT kullanmasında çoğunlukla bir sakınca yoktur. Ama bunun için öncelikle hekiminizle veya sizinle ilgilenen sağlık personeliyle görüşmeniz gerekir. Size sigara içmeye devam etmenin zararları ve NİT yardımıyla sigarayı bırakmanın yararları hakkında gerekli bilgileri vereceklerdir.

NİT ürünleri de sigara kadar tehlikeli midir?

Hayır. Sigara içenlerin sağlıklarını tehlikeye atan şey katran, karbon monoksit ve sigara dumanında bulunan 4000’den fazla zehirli kimyasal maddedir. Nikotin ikame tedavisi olarak adlandırılan ürünler nikotin yoksunluğu hissini azaltır ve bu ürünlerde bu zararlı zehirler bulunmaz. Ancak unutulmaması gereken husus sigara bırakmada kişinin iradesi, inancı ve kararlılığıdır.

NİT ürünlerini nasıl alabilirim?

Nikotin ikame tedavisinde kullanılan ürünleri doktora danışılarak temin edilebilir.

Sigaraya ne kadar bağımlısınız?

1. Günün ilk sigarasını sabah uyandıktan ne kadar sonra içersiniz?

a. İlk 5 dakika içinde (3 puan)

b. 6-30 dakika içinde (2 puan)

c. 31-60 dakika içinde (1 puan)

d. 1 saatten sonra (0 puan)

2. Sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içmemek sizi zorlar mı?

a. Evet (1 puan)

b. Hayır (0 puan)

3. Ne zamanki sigaradan vazgeçmek sizin için daha zordur?

a. Sabah ilk içilen sigara (1 puan)

b. Diğer zamanlarda içilen sigaralar (0 puan)

4. Günde kaç adet sigara içiyorsunuz?

a. 31 ve daha fazla (3 puan)

b. 21-30 adet (2 puan)

c. 11-20 adet (1 puan)

d. 10 ve daha az (0 puan)

5. Sabahları günün diğer zamanlarına göre daha fazla sigara içiyor musunuz?

a. Evet (1 puan)

b. Hayır (0 puan)

6. Yatacak kadar hasta olduğunuzda da sigara içer misiniz?

a. Evet (1 puan)

b. Hayır (0 puan)

Sorulara verilen cevaplara göre 7 ve üzerindeki puanlar güçlü bağımlılık belirtisi olarak değerlendirilir. Sigara alışkanlığında nikotinden dolayı olan bağımlılığın yanı sıra sigara içen arkadaşlarla olan birliktelikler, çay-kahve gibi içeceklerle sigara içilmesi, arkadaş toplantıları gibi davranış alışkanlıklarının da rol oynadığı psikolojik davranış alışkanlıkları da unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu tür bağımlılıklarda psikolojik destek yanı sıra hekiminizden tıbbi bir destek de alabilirsiniz.

Daima hatırlanması gereken husus sizin irade, inanç ve kararlılığınızın sigarayı bırakmanızda en güçlü yardımcılarınız olduğudur.

Ayrıca sigarayı bıraktıktan sonra sağlayacağınız maddi kazanç ve bu kazançla önceden karşılayamadığınız kuaföre daha sık gitmek gibi kişisel bakım ya da sinema, tiyatro gibi sosyal faaliyetleriniz için ödül niteliğinde olan harcamalarınız, bu çerçevede çocuklarınızın geleceği için yapacağınız yatırımlar, spor faaliyetlerine aktif olarak daha çok katılabilmeniz, duman kokusundan kurtulmanız, daha rahat nefes alabilmeniz, eşinizin size daha güzel koktuğunuz için teşekkür etmesi, merdivenleri daha rahat inip çıkabilmeniz, daha iyi uyuyabilmeniz, cildinizin daha güzel gözükmesi gibi kendinizde ve hayatınızda gözlemlediğiniz olumlu etkiler sizi sigarayla mücadelede daha güçlü ve olumlu yapacaktır.

gittiğinizde bu testi yapıyosunuz dr la beraber
ona göre tiryakiliğinizin derecesi belirleniyo öncelikle

Son düzenleme:
İL ADI
KURUM ADI
ÇALIŞMA SAATLERİ İLETİŞİM ADRESİ

ADANA
Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Has
tanesi
08.00-17.00Tel: 0322 239 04 75-79 (243 ) adanarhh1@saglik.gov.tr

Prof.Dr.Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hasta
nesi
08.00-17.00Tel: 0322 225 95 64

ADIYAMAN
82. Yıl Devlet Hastanesi
09.00-16.00Tel: 0416 444 82 02 / 1129 ve 1130

Kahta Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0416 725 50 67 / 198

Adıyaman Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0416 216 10 15

AFYONKARAH
İSARAfyonkocatepe Üniv.A.Necdet Sezer Araş
t.ve Uyg. Hast.
08.30-16.00Tel: 0272 246 33 30 Dahili 3006

ANKARA
Ruh Sağlığı Dispanseri
09.00-17.00Tel: 0312 310 14 40 Fax: 310 14 40/168 ruhsagligidispanseri@gmail.com

Numune E. A. H. AMATEM
08.00-16.00Tel: 0312 395 95 95/1123 fax:395 91 86

Atatürk Göğüs Hastalıkları
08.00-17.00 Çarş.-Cu.Tel: 0312 355 21 10/1169-1179

Hacettepe Üniv. Hastanesi
09.00-17.00Tel: 0312 305 43 30 Fax: 306 62 26 prevonko@hacettepe.edu.tr

Ankara Üniv. Hastanesi
RandevuluTel: 0312 595 65 14-595 65 10

Gazi Üniv. Hastanesi
08.30-17.30Tel: 0312 202 53 92

Başkent Üniv. Hastanesi
08.00-17.00Tel: 0312 212 29 12/306-159 Fax: 0312 215 26 31 .:Başkent Üniversitesi:.

Ufuk Üniv. Göğüs Hast. A.D.
RandevuluTel: 0312 204 42 23

ANTALYA
AkdiÜiitiTFkültiAkdenz nverstes Tıp Fakültes
13301700CTl02422496000/669013:30-17:00 CumaTe:

Eğitim ve Araştırma Hastanesi
08:30-15:30Tel: 0242 2494444-00 / 3836

Atatürk Devlet Hastanesi
08:30-15:30Tel: 0242 3454550 / 257

AYDIN
Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0256 2121424

Atatürk Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0256 2129227

Nazilli Verem Savaş Dispanseri
13.30-17.30 Çarş.Tel: 0256 3134756

Adnan Menderes Üniv. Hastanesi
13.30-16.00 Perş.Tel: 0256 4441256

BALIKESİR
Göğüs Hastalıkları Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0256 221 25 10 balikesir.ghh1@saglik.gov.tr

BOLU
Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Ünitesi
0 374 275 30 30

İ. Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Sigarayı Bırakma Ünitesi
0 374 270 45 75

BİLECİK
Bilecik Devlet Hastanesi
Tel: 0228 2126341-0 228 2121036

Bozüyük Devlet Hastanesi
Tel: 0228 3143711-0 228 3140085

BURSA
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
08.00-16.00Tel. 0224 295 09 00 / 38

Prof. Dr.T.Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi
08.00-16.00Tel. 0224 368 34 50

ÇANKIRI
Çankırı Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Po
lk.
08.00-17.00Tel. 0376 213 10 99

ÇORUM
Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi
08.00-17.00Tel: 0364 224 72 29 Gülabibey Mahallesi Cemilbey Caddesi No:81

DENİZLİ
Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi
09.00-16.00Tel: 0258.4313086/105

Çivril Devlet Hastanesi
09.00-16.00Tel: 0258 713 10 22

Çal Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0258 751 22 44

Çardak Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0258 851 10 01

Kale Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0258 671 30 55

Serinhisar Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0258 591 20 07

Çameli Devlet Hastanesi
09.00-16.00Tel: 0258 571 64 01

Denizli Devlet Hastanesi
09.00-16.00 SalıTel: 0258 263 93 11-1578

Servergazi Devlet Hastanesi
13.30-16.00 PerşembeTel: 0258 361 32 32-2240

Tavas Devlet Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0258 613 10 27

Sarayköy Devlet Hastanesi
09.00-16.00Tel: 0258 415 43 77

Honaz Devlet Hastanesi
08.00-17.00Tel: 0258 811 12 44-344

Acıpayam Devlet Hastanesi
08.00-17.00Tel: 0258 518 10 64

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi
13.00-15.30 ÇarşambaTel: 0258 444 07 28-2439-2440

DİYARBAKI
RDicle Üniversitesi Tıp Fakültesi
08.30- 16.00Tel: 0412 248 80 01 (4817)

EDİRNE
Trakya Üniv. Göğüs Hast. Polikliniği
09.00- 17.00

ELAZIĞ
Fırat üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Tel: 0424.233 35 55/2284 yaçik@f08:30- 17.00

Eğitim Araştırma Hastanesi
Tel: 0424 238 10 00/ Dahili 1220 ve 1240 Uzm.Dr.Leyla SALTIK lsaltik@mynet.com 08:00- 17.00

Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi
08:00- 17.00Tel: 0424 218 10 83/ 1196 rabiabilici@hotmail.com (AMATEM) Uzm.Dr.Rabia BİLİCİ

ERZURUM
Aziziye Araştırma Hastanesi
09.00- 17.00Tel: 0442 316 6333

09.00- 17.00Tel: 0442 315 8569

GAZİANTE
PGaziantep Üniv. Şahinbey Araş.ve Uygulama H
astanesi
08.00- 17.00Tel: 0342 3606060-76168

HATAY
İskenderun Devlet Hastanesi
08.00- 16.00Tel: 0326 615 37 50

ISPARTA
Isparta Devlet Hastanesi
09.00- 17.00 Tel: 0246 211 51 37 / 211 55 44 / 211 55 43 / 211 52 16

Isparta Gülkent Devlet Hastanesi
09.00- 16.00 Tel: 0246 218 31 05 / 2346 ve 211 55 24

S.D.Ü.Tıp Fakültesi
09.00- 16.00 Tel: 0246 211 24 43

ISPARTA
Ruh ve Sos. Hast. Şb. Psik. Danışm. Merkezi
08.00-17.30Tel: 0246 218 31 46 / 15

İÇEL
Mersin Üniv.Tıp. Fak.hstn.Göğüs Hastalıkları
08.00- 16.00 Çarşamba Tel: 0324 337 43 00/1610 cengizözge@yahoo.com

İSTANBUL
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs CerrahisHastanesi
i Eğitim ve Araştırme
09:00 – 16:00Balıklı Yolu / Zeytinburnu Tel: 0212 547 12 93 Fax: 0212 582 70 33

İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gögüs Hast. A. D
.
08.00 -16.00Tel: 0212 414 30 00

İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gögüs Hast. A. D
.
08.00 -16.00Tel: 0212 414 20 00

Şişli Etfal Eğt. Ve Arş. Hst. Psikiyatri kliniği
08.00 -16.00

Kartal SSK Hastanesi Göğüs Hast. A.D
08.00 -16.00Tel: 0216 441 39 00

Marmara Ünv. Tıp Fak.Hst.Göğüs Hst.A. D.
08.00 -16.00Tel: 0212 326 21 62

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs CerraHastanesi
hisi Eğitim ve Araştırma
09:00– 16:00Tel: 0216 421 42 00 Fax : 0 216 370 69 96 Maltepe

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
212 572 23 23 Amatem —> Sigarayı bırakma polikliniği

İZMİR
Dr.Suat Seren Göğüs Hast. Ve Cer. Eğit. Araş. H
astanesi
08.30-17.30Gaziler Cad. No:331 YENİŞEHİR / İZMİR

Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Hastanesi Göğüs H
astalıkları AD. 08.00-17.00

Ege Eylül Üniv. Tıp Fak. Hastanesi Göğüs Hast
alıkları AD. 08.00-16.00

Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hast.
08.00-16.30Gaziler Cad. No:315 YENİŞEHİR / İZMİR

Konak Sağlık Grup Başkanlığı
08.30-17.301 Nolu Toplum Sağlığı Merkezi Milli Kütüphane Cad. No:10 Kemeraltı/Konak

Karşıyaka Sağlık Grup Başkanlığı
08.30-17.306 Nolu Açsap Alaybey Mah. 1679 Sokak No:18 K:2 D:2

Bornova Sağlık Grup Başkanlığı
08.30-17.302 Nolu Hasan Çolak A.S.M 286 Sokak No:27 Bornv.

Buca Sağlık Grup Başkanlığı
08.30-17.306 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Özmen Cad. No;35 Buca

Çiğli Sağlık Grup Başkanlığı
08.30-17.301 Nolu Toplum Sağlığı Merkezi 8138 Sokak No:2

Tire Sağlık Grup Başkanlığı
08.30-17.30Toplum Sağlığı Merk.Yeni Mah. Gençlik Cad. No:7 Tire

KARS
Kars Devlet Hastanesi
08.00-16:00 Tel: 0474 212 56 73 Fax:0474 212 23 67

KASTAMON
UDr. Münif İslamoğlu Dev. Hast. Göğ
üs Hast. Polk.
13:30 - 16:00Tel: 0366 214 10 53 Dahili: 211 Dr.Dursun Ali SAĞLAM

KAYSERİ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
08.00-17.00Tel: 0352 437 49 37 Erciyes Üniversitesi Talas Kampüsü Talas/ Kayseri

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0 352 336 88 84 Kayseri Eğit. Ve Arş. Hast. 4. Blok

Nuh Naci Göğüs Hastalıkları HastanesiNuh Yazgan Gö Hastal Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0352 437 98 50 Talas Yolu üzeri Hast. üzeriHast.Hast.

Kayseri Asker Hastanesi
13.00-15.00 Pzt-Çar-Cu.Tel: 0352 225 04 32

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
08.00-16.00Tel: 0352 321 31 96 Alkol ve Madde Bağımlılığı Merk.

KOCAELİ
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama H
astanesi
08.00-17.00Tel: 0262 303 81 75

Kocaeli Devlet Hastanesi KETEM
15:00-17:00Tel: 0262 309 23 70

K.MARAŞ
K.Maraş Sütçüimam Üniversitesi
09:00-12:00 Pzt-Çar-Cu. Tel: 0539 601 96 92 Doç.Dr.Mustafa ÇELİK

KONYA
Selçuk Ünv. Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimli
ği AD.
08.30- 17.30Tel: 0332 223 73 19

Selçuk Ünv. Selçuk Tıp Fakültesi Aile Hekimliğ
i AD.
08.30- 17.30Tel: 0332 241 21 82

Konya Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi Poli
kliniği
08.30- 17.30Tel: 0332 235 45 00 (5335)

Güzide Koru Verem Savaş Dispanseri
08.30- 17.30Tel: 0332 351 14 45

KÜTAHYA
Gediz Devlet Hastanesi
09.30- 16.00Tel: 0274 412 44 12

Evliya Çelebi Devlet Hastanesi
09.00- 16.00Tel: 0274 231 66 60

Simav Devlet Hastanesi
09.00- 16.00Tel: 0505 266 13 35

Malatya Devlet Hastanesi
08:00- 16:00Tel: 0422 324 00 66

Malatya Beydağı Devlet Hastanesi
08:00- 16:00Tel: 0422 212 10 10

İnönü Üniv. Turgut Özal Tıp Fakültesi
08:00- 16:00Tel: 0422 341 06 60

Adafi Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 211 24 04

Bahçabaşı Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 337 10 53

Beydağı Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 221 02 97

MALATYA
Çavuşoğlu Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 321 11 86

Çarmuzu Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 361 47 47

Çolaklı Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 394 12 23

Dilek Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 398 20 09

Erenli Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 396 13 67

Fırat Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 322 55 02

Göztepe Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 311 11 75

Hanımın Çiftliği Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 311 00 45

Karakavak Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 238 01 40

Kernek Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 221 78 42

Konak Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 299 27 50

Mücelli Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 325 22 88

Sıtmabaşı Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 321 12 02

Şahnahan Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 295 11 02

Hasan Dernek Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 221 71 74

Taştepe Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 361 12 32

Tecde Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 351 14 87

Topsöğüt Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 399 23 66

Yaygın Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 397 22 08

Nezahat Vahit Bozatlı Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 336 23 28

ÖlSğlkOğÖzalper aık Ocaı
08001700Tel:04222129360:- :Tel:

Çöşnük Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 371 05 90

Fethiye Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 753 20 77

TOKİ Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 221 11 20

Sancaktar Sağlık Ocağı
08:00- 17:00Tel: 0422 361 42 02

Yeşiltepe Birimi
08:00- 17:00Tel: 0422 336 49 57

MANİSA
Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs H
ast. Polk.
08:00- 17:00Tel: 0236 237 85 33

SAKARYA
Yenikent Devlet Hastanesi
09:00-16:00Tel: 0264 2213500 / 0070 M.Cahit KIRAÇ Bulvarı/SAKARYA

SAMSUN
Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastahanes
i Amatem Servisi
08.00-17.00Tel: 0362 431 55 59 /431 78 56 (458) Hastahanebaşı Mh.Unkapanı Cd.Leventler Sk.SAMSUN

SİVAS
Cum.Ünv.Aile Hek.Fak.Ana Bilim Dalı Bşk.
08:00-17:00Tel: 0346 258 00 00

Sivas Numune Hastanesi
08:00-17:00Tel: 0346 444 44 58

TEKİRDAĞ
Randevu SistemiyleTel: 0282 261 20 50 tekirdagghh1@nku.edu.tr

Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygula
ma Hast.
09:00-15:00 Cuma Tel: 0282 262 68 10 hastane@nku.edu.tr

TRABZON
KTÜ Tıp Fak. Farabi Hastanesi
08.00- 17.00Tel: 0462 377 54 04

VAN
100.Yıl Üniversitesi Tıp.Fakültesi Göğüs Hasta
lıkları Polikiliniği
09.00-15.00Tel: 0432 215 04 71(6173) Dr.Mehmet Hakan BİLGİN

ZONGULDA
KUzunmehmet Gögüs ve Meslek Hastalıkları Has
tanesi
08:00-16:00Tel: 0372 251 43 61 (5 hat) Dah:1013 E-Mail.zonguldakghh1@saglik.gov.tr

KARAMAN
Karaman Devlet Hastanesi Gögüs Hastalıkları/A
Blok
Tel: 0338 212 95 64/2055

Karaman Devlet Hastanesi B/Blok
Tel: 0338 213 16 67 08.00-17.30

IĞDIR
Iğdır Devlet Hastanesi
Melekli yolu üzeri- IĞDIR

DÜZCE
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
09.00-16.00 Salı Tel: 0380 542 13 90-91 -92 Beçiyörükler Kampüsü Tıp Fakültesi Binası Düzce

Son düzenleme:

Tesekkurler.
hayır
ben hastaneden ayrı bir yerde yeralan verem savaş polikliniğine gittim. kendi bünyesinde sig.bır.mer. vardı
burada ilaç bedava ama randevu alamadım
eylülde gel dediler, oda benim işime gelmedi

sonrasında eşrefpaşa belediye hastanesinin bağımsız olarak çalışan karşıyakadaki polikliniğe gittim
normal poliklinik ama içinde sig.bır.bölümü vardı
burada dr ve psikologla ile görüştüm
tahlillerimi vs. yaptırdım
sadece ilaca para ödedim

eğer bırakmak istiyorsanız
bağlı olduğunuz aile hekimine danışın
o sizi yönlendirir

Son düzenleme:
Sn. canavar. verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım. Dedıgınız gıbı aıle hekımı dr.una danısayım bakalım nereyı onerıcek.

Siz ne durumdasınız suan bırakdınız degıl mı. Neler hıssedıyorsunuz.

İyi gunler.

Sn. canavar. verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım. Dedıgınız gıbı aıle hekımı dr.una danısayım bakalım nereyı onerıcek.

Siz ne durumdasınız suan bırakdınız degıl mı. Neler hıssedıyorsunuz.

İyi gunler.
evet bıraktım çok şükür
sanki hayatımda sigara hiç içmemiş gibiyim
bünyem açısından değil daha erkendir ama beynim açısından resetlenmiş sigara
tabii 17 senelik bir arkadaşı bir ayda terk etmek kolay değil
ilaç bunun sıkıntısını atıyor
mesela benim arkadaş kendine o pllastik sigaralardan aldı dudak alışkanlığını yenene kadar
bende oda olmadı cidden vücut değil beynimiz bunu istiyor
:42:

merhaba arkadaşlar:64: yazılarınızı okuyarak biraz cesaret aldım ama welbutrin ile ilgili endişelerimi yenemiyorum birtürlü :59:. sanki bana üzerimde daha çok psikolojik etkilerini bırakacakmış ve ilaca bağımlılık yapacakmış hissi uyandırıyor.ilacı aldım ama sadece bakışıyoruz hiç içmedim:68:
acilen sigarayıda bırakmam gerekiyor çünkü bebek için tedaviye başlıcam.
welbutrin kullanan arkadaşlarım lütfen kullanımıyla ilgili ve hissettiğiniz yan etkilerinizi yazarmısınız.:58:

Selamlar, ben 8 senedir yaklaşık 1,5 paket sigara tüketen bi insanım,
ben de internetten uzun süre araştırdıktan sonra zy ban kullanmaya karar verdim. bi çok sitede forumlarda hemen hemen kullanan her 3 kişiden 2 sinin bu ilac sayesinde sigarayı bıraktığını gördüm. Yan etkileri korkutuyor ama, sigaranın kanser yaptığını açık açık biliyoruz ve 22 yaşındaki kuzenimin bile kanser olduğunu gördükten sonra, bırakmaya kararlıyım bu nedenle harekete geçtim. Annem göğüs hastalıkları uzmanı arkadaşına sormuş, kesinlikle kullansın çok iyi bi ilaç ama mutlaka karaciğer enzimlerine baktırsın demiş. ben de bunun üzerine sigarayı bırakma merkezine gittim. doktor 5 eylülde gelicek dediler. benim o kadar vaktim yok. çünkü böyle bir kararı verdikten sonra vazgeçmeyi göze alamadım. o beş eylül 15 eylül olur sonra unuturum gider diye, dahiliye doktoruna gittim. durumu anlattım. karaciğer ile ilgili bi sürü test yaptırdım. şu ana kadar hiçbir ilaca alerjim olmadığını anlattım. 2 tüp kan verdim. test sonuçlarım gayet güzel çıktı. içim rahat olarak eczaneye sipariş verdim. yarın sabah alıcam ve başlıycam. gelişmeleri burdan paylaşırım.
yan etki beklemiyorum, olursa gidip karaciğer testi yaptırıcam tekrar.
sigara miktarımı burdan paylaşırım her gün
ben 2 eylül cuma günü bırakmayı düşünüyorum.

Kilo almaktan korktuğum için bir yandan spor ve diyetle beraber yürütmeyi planlıyorum..

Amonra ve Canavar sizi tebirk ediyorum bu arada harikasınız...

Son düzenleme:
Back