• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Zor çocukla başa çıkmak

Kiz cocuklarinda ego cok fazla zaten ..Benimki de boyle davraniyor her seyde once ben ayni onu tarif ettiniz ustunzekalik durumu var mi bilemem ama cogu boyle sanki yeni nesilin..Uzmandan yardim istenecek bir durum yok bence kreste ogrwtmenine bir kagit verin size 5 veya 6 satirla kizinizi tarif etsin ben boyle yaptim ve gordum evde ve okulda cok farkli davraniyor nazı bana geciyor boyle olmasi saglikli olanmis zaten..

Dahi muamelesi yaptigima dair bir izlenim mi biraktim?Farkindaysaniz yazinin yuzde90i olumsuzluk. Ben nedenini nasil yaklasilacagini sorgulayan bir anneyim sadece. Kizimin yaslarinda ayni tavirlari sergileyen hicbir cocuk gormedigim icin normal karsilayamiyorum. Tanik olan yakinlarimiz da sasiriyorlar
Alınmayın. Ben size dahi muamelesi yapıyorsunuz demedim. Yapmayın dedim. Ben dahil bütün annelerde bu eğilim vardır istemesekte. Eğer kardeşiniz bu konuda yetkin bir insansa lütfen gidip ölçüm yaptırın. En azından eğer üstün zekaliysa ona uygun eğitim alır. Ama anlattıklarınız o yaş için hele de kız çocuğu için çok normal.

Eşimin 10 yaşında bir kuzeni var. 5-6 yaşlarından beri annesi futbol, kamp, ingilizce kursu, piyano, havuz gibi aktivitelere gönderdi. Geçen sene tek başına Antalya’ya gitti kulüple. Oda yönetmeyi çok sever.

Üstün zekalı olmasına gerek yok. Bazı çocuklar kendinden daha büyük insan ve zekalarla ilgilenmeyi sever. Ona ilgilenebileceği etkinlikler verin. Bu arada çocuğun ortalaması 98. O aktiviteler okulunu etkilemedi, aksine daha sıkı sarıldı.

5 bucuk yasindaki kizimla ilgili yeni bir konu daha.
Dun esimin annesi, baska sehirlerde oturan 2 ablasi esleri cocuklari,esimin abisi ve onun ailesini agirladim. Ozellikle kucuk gorumcenin acayip kisiligi,sozde saka yapip kayinvalidelik yapmasindan dolayi zaten gergindim. Ustune kizlarimin ozellikle buyugunun yaptiklari beni iyice yipratti. Ben guzel yetistirmeye calistikca ters mi tepiyor anlamiyorum ki.
Dunku ilk vakasi,12 yaslarinda iki kuzenini, 8,9 ve 5 yasindaki toplam bes kuzenini surekli yonetmeye kalkti;
'Bu ev bizim cabuk bu odadan cikin'
'Disari gitmiyoruz benim dedigim oyunu oynayalim'
Veya yaptiklari her seyde kizimdaki uyumsuzluk,aykiri davranislar. Zile niye ilk o basmamis,niye ilk o su icmemis hep ilklerden olmak istiyor sanki yuruyen ego.Baska odaya cekip guzellikle konusmaya calistim once 'Kizim onlar misafir,bizim icin geldiler.Sen cok severdin bak bir daha gelmezler uzuluruz' tarzinda,saygili olmasiyla ilgili konustum. Onu uzen bir durum mu oldu onu sorguladim ama olmamis,olsa zaten aninda anlatiyor.
Karne almalarina gosteri yapmalarina 2 hafta kalmis,krese gitmeyi reddediyor.Sikici oldugunu,dans derslerinin azaldigini,hergun bahceye cikarmadiklarini,yaptiklari faaliyetleri derslerinin isleyisini her seyi elestiriyor. 2 ay tatil yapayim yeni bir okul bakalim,ben o zaman seve seve giderim diyor. Evde,gezmede,yemek yerken veya herhangi bir seyde kafasina uymayan bisey varsa bildik bildik laflar,tartismalar,yonetmeye calismalar.. Kafasi farkli calisiyor. Kucukken de cin gibiydi, herseye merakliydi,gelisimi ondeydi. Kardesim lisede ogretmen,dahilerin oldugu bir okulda da calisiyor. Kizimin bebekliginden beri 'Abla bu kiz ustun zekali,bak bu yaptigi,şu hareketleri vs.yasinin cok cok ustu. Lutfen korelmesin uzerine git birseyler yap' diyip duruyor. Ama bazen de ozguvensiz,asiri duygusal bir hale burunuyor. Ustun zekali olup,bazen lider bazen egoist ve simarik bazen sevgi dolu duygusal bazen de ortama gore ozguvensiz asosyal olabilir mi bir cocuk?
Konuyu acma sebebime donersek;
Boyle zor cocuklara nasil yaklasiyorsunuz? Gerilmeden,onun ozguvenini dusurmeden,liderlik vasfini koreltmeden yanlislarini nasil ogretiyorsunuz? Bir kriz aninda neye takildigini niye tuhaf davrandigini anlamak icin muneccim olmak isterdim...
Aynı benim oğlumu anlatmışsınız öyle zor oluyor ki sizi çok iyi anlıyorum şuan 7 yaşında ve hala aynı davranışları sergiliyor ve çooooook yoruluyorum :(

diğer çocuklardan daha ileri olduğu için yaşıtlarıyla okulda falan anlaşamaz. üst sınıflarda olması daha mantıklı oluyor ama pedagogla mutlaka görüşün. kendi başınıza çare aramayın. bu arada kova burçlarında bu tarz huyka var. teyzem kova burcu aynı böyle. şimdi çocuk olduğu için o kadar zor olmaz ama büyüdüğünde ortamlarda çok zorlanır. şimdiden pedagogla işi halletmeye çalışırsanız daha iyi ilerler.

Hep lider olma arzusu en büyük uyumsuzluktur diye biliyorum pedagog ile görüşmeli özgüvenli ve normal şartlarda uyumlu bir çocuk yetiştirmelisiniz. Akışına bırakırsanız hayat kötü törpüler. Benim büyük oğlan kısmen böyleydi biz pedagog önerileri ve benzer çocuklardan oluşan oyun gruplarıyla aştık.
Sevgiler
Kesinlikle her zaman liderlik arzusu en büyük uyumsuzluk...
Arkadaşlarını sürekli yönetme çabası biri de çıkıp oğluma uymazsa oğlum içlerine dahi girmeyip onlarla konuşmuyor
Kimsenin doğrusunu kabul etmiyor ısrarla kendi doğrularını doğru olarak görüyor

Sizi hatırladım, merhaba. :) Kardeş kıskançlığını biraz aştı mı kızınız, sevindim. Valla bence 6 yaş sendromuna doğru ufaktan giriş yapmışsınız gibi. Bu dönemler biraz çemkirmeli, itirazlı, anayı babayı delirtmeli dönemler olarak biliniyorlar. :) Aslında yani böyle 2 yaş sendromu, 5 yaş sendromu gibi dönemler yok da, çocukların ara ara böyle ergenlik çağına girdiği gibi atarlı, isyanlı dönemleri olabiliyor her yaşta. Sendrom dendiğine bakmayın, öyle isimler verildi literatürde geçiyor ama neredeyse her yaşta bu tarz durumlar görülebiliyor. Tek bir yaşa özgü değil yani.

Valla zor, biliyorum, sabır istiyor ama sabırlı olmak zorundasınız. Mantıklı açıklamalarla konuşun böyle problemler yaşadığınızda; ceza, tehdit, şiddet bunlardan kaçının. İleride zararı size olur zira. Mesela "Onlar misafir bir daha gelmezler" demeniz yine alttan alta tehdit mesajı içeriyor. Benim anladığım "Bak onlar ne derse yap yoksa bir daha bize gelmezler çok sevdiğin bu insanlardan mahrum kalırsın", ceza yani. Bunun yerine "Sürekli senin istediğin şekilde oynanması doğru değil, onların isteklerine de saygı göstermen gerekiyor. Onlar senin isteklerini dinlemeseler, seni dışlasalar üzülmez miydin? Onlar da üzülüyor. (Duygu farkındalığı, düşünce yerine her zaman duygularla konuşmayı tercih edin. Mesela "Bu yaptığın çok ayıp" yerine "Bu yaptığın beni çok üzdü" demek daha etkili olur) Neden sırayla oynamıyorsunuz, bu şekilde hepiniz mutlu olursunuz" diye konuşup, sonra onları o-piti-piti yaparak ya da kura çektirerek sıraya sokabilirsiniz. Bu pek çok şeye uyarlanabilir, önemli olan çocuğun karşı tarafı anlayabilmesini sağlamak. "Sana böyle davranılsaydı ne hissederdin" sorusu genel şablonunuz olsun derim ben.
Kardes kiskancligi bicak gibi kesildi ya masallah diyeyim. Gerci yine var simdi kardesi de ablayi kiskaniyor ama ufak tefek sekilde ve o an cozebiliyoruz.Donemsel derlerdi de inanmazdim gercekten oyleymis.Pedagogun tavsiyesi, senin tavsiyen ve daha cok sevgiyle krizi atlattik.Bence en etkili cozum kardesinden geldi,onceden ablasi onu hirpaladigi icin o yaklasir yaklasmaz kendini korumaya aglamaya geciyordu.Simdiyse ablanin pesinden ayrilmiyor,sirinlik yapiyor,oyun oynuyor,birbirini opup duruyorlar.O oyle yaptikca 'Anne bu kiz cok tatli ya' diyip duruyor ablasi. Masallah aralari iyi.
Yalniz simdide mis gibi 2 yas sendromu yaklasiyor ve hatta basladi tabi bir de o var,oncesinde keske ablasindaki bu sorunu cozebilsek. 4 yas fark olmasi iyi derlerken onu da hesapliyorlar mi ki,biri bitip biri basliyor resmen.

Bu duygu farkindaligi konusu..Ona bir seyleri aciklarken bunu yanlis yapiyorum ben ya.

Eşimin 10 yaşında bir kuzeni var. 5-6 yaşlarından beri annesi futbol, kamp, ingilizce kursu, piyano, havuz gibi aktivitelere gönderdi. Geçen sene tek başına Antalya’ya gitti kulüple. Oda yönetmeyi çok sever.

Üstün zekalı olmasına gerek yok. Bazı çocuklar kendinden daha büyük insan ve zekalarla ilgilenmeyi sever. Ona ilgilenebileceği etkinlikler verin. Bu arada çocuğun ortalaması 98. O aktiviteler okulunu etkilemedi, aksine daha sıkı sarıldı.
Yuzmeye gitti bir kac ay,kres baslayinca biraktik. Tekrar yazdirmak istiyorum ama o istemiyor. Okulla ayni anda cimnastige gidiyor suan,haftasonlari. Onda çok hevesli,her haftasonu kultur merkezinde tiyatroya da gidiyoruz onu da çok seviyor. 1-2 sene sonra voleybol icin de yonlendirecegim mutlu olursa birinde ilerlesin insallah

diğer çocuklardan daha ileri olduğu için yaşıtlarıyla okulda falan anlaşamaz. üst sınıflarda olması daha mantıklı oluyor ama pedagogla mutlaka görüşün. kendi başınıza çare aramayın. bu arada kova burçlarında bu tarz huyka var. teyzem kova burcu aynı böyle. şimdi çocuk olduğu için o kadar zor olmaz ama büyüdüğünde ortamlarda çok zorlanır. şimdiden pedagogla işi halletmeye çalışırsanız daha iyi ilerler.
Kova burcu tanidigim hic kimse yok. Nasil bir burc acaba?Ben yengecim kesin anlasamiyorumdur:(

daha sabah 2,5 yaşındaki sıpanın neye ağladığını anlamadım suyu istiyor veriyorum tekmeliyor çekiyorum niye vermiyorsun diye ağlıyor ,Allahııım daral geldi buna da şükür:işsiz:
O zamanlari mumla ariyorum valla :(

Selamlar,

5 yaşında bir kızım var. Aslan burcu ve insan yönetmeyi çok seviyor. Kreşte oyun kurup, diğer çocuklara rolleri dağıtıyor ve takip ediyor. Diğer çocuklar sıkıldığında ve başka oyun oynamak istediklerinde onların oyununa katılmıyor. Evde konuşturma oynayalım diyor, benim konuşturmalarımı beğenmiyor, şöyle diyecektin diye sürekli müdahale ediyor:)

Okulun pedagogu ile bir süredir kızımın esnekliğini arttırmaya yönelik görüşüyoruz. Empati duygusunun arttırılması gerektiğini söyledi. Mesela bir arkadaşı ile problem yaşadığında ve diğer çocuk ağladığında “Sence şu an ne hissediyor?” “Niye böyle hissetmiş olabilir” “Üzülmemesi için ne yapabiliriz” gibi kızımı suçlamadan karşısındakini anlamaya yönelik sorular sormaya gayret ediyorum. Bir de farklı duyguları ifade eden emoji çıktıları almıştım. Arada onlar üstünden ve bu duyguların nasıl oluştuğundan konuşuyoruz.

Ayrıca “Bugün Bir Kova Doldurdun mu” adlı kitabı tavsiye ederim. Herkesin görünmez bir kova taşıdığını, kovası dolu olanın mutlu olduğunu ve ancak başkalarına iyi davranıp onların kovasını doldurduğumuzda bizim de kovamızın dolacağını söyleyen bir kitap.

Bir de özellikle başka insanların yanında, çocuğun sizin uzantınız olduğu ve sizin verdiğiniz eğitim doğrultusunda hareket ettiği duygusundan çıkmaya gayret edin. Çocuğumuzun bizden farklı ve doğuştan gelen bir yapısı var ve bunu kabul etmek ve bu halin bizden bağımsız olduğunu fark etmek içinizde çocuğa karşı öfke veya hayal kırıklığı oluşumunu engeller.

daha sabah 2,5 yaşındaki sıpanın neye ağladığını anlamadım suyu istiyor veriyorum tekmeliyor çekiyorum niye vermiyorsun diye ağlıyor ,Allahııım daral geldi buna da şükür:işsiz:
Bir tane film vardi.Liseli cocuklar okul bahcesinde baska bir gruba 'Pardon bakarmisin?' diyor.Digerleri de donup bakinca 'Ne bakiyorsun ulan'diyip kafa goz daliyor. Bu 2 yas donemi de ona mi benziyor biraz ne :))

aynı huyad ki kızım şuan 10 yaşında ve eski halinden eser yok, merak etmeyin sadece zaman lazım, ama bu arada tabi olması gerekeni mutlaka konusun, güzelce anlatın, ben kızımla hep onun odasında ve yalnız konusurdum, anlasa da anlamasa daaa küçüklüğünden beri ona anlatırdım, düşüncelerimi, şimdi ektiklerimi biçiyorum, çok şükür, hepsi geçti gitti, merak etmeyin o yaşlar sancılı oluyor ama gececek ;)

Kova.
Buyudukce zorlasiyor:KK43:

Selamlar,

5 yaşında bir kızım var. Aslan burcu ve insan yönetmeyi çok seviyor. Kreşte oyun kurup, diğer çocuklara rolleri dağıtıyor ve takip ediyor. Diğer çocuklar sıkıldığında ve başka oyun oynamak istediklerinde onların oyununa katılmıyor. Evde konuşturma oynayalım diyor, benim konuşturmalarımı beğenmiyor, şöyle diyecektin diye sürekli müdahale ediyor:)

Okulun pedagogu ile bir süredir kızımın esnekliğini arttırmaya yönelik görüşüyoruz. Empati duygusunun arttırılması gerektiğini söyledi. Mesela bir arkadaşı ile problem yaşadığında ve diğer çocuk ağladığında “Sence şu an ne hissediyor?” “Niye böyle hissetmiş olabilir” “Üzülmemesi için ne yapabiliriz” gibi kızımı suçlamadan karşısındakini anlamaya yönelik sorular sormaya gayret ediyorum. Bir de farklı duyguları ifade eden emoji çıktıları almıştım. Arada onlar üstünden ve bu duyguların nasıl oluştuğundan konuşuyoruz.

Ayrıca “Bugün Bir Kova Doldurdun mu” adlı kitabı tavsiye ederim. Herkesin görünmez bir kova taşıdığını, kovası dolu olanın mutlu olduğunu ve ancak başkalarına iyi davranıp onların kovasını doldurduğumuzda bizim de kovamızın dolacağını söyleyen bir kitap.

Bir de özellikle başka insanların yanında, çocuğun sizin uzantınız olduğu ve sizin verdiğiniz eğitim doğrultusunda hareket ettiği duygusundan çıkmaya gayret edin. Çocuğumuzun bizden farklı ve doğuştan gelen bir yapısı var ve bunu kabul etmek ve bu halin bizden bağımsız olduğunu fark etmek içinizde çocuğa karşı öfke veya hayal kırıklığı oluşumunu engeller.
Bazi yorumlar altin degerinde, sizinki de benim acimdan onlardan biri. Cok tesekkur ederim.

Kova burcu tanidigim hic kimse yok. Nasil bir burc acaba?Ben yengecim kesin anlasamiyorumdur:KK43:

teyzem zor biri. her şeyi o bilir. ben geçmişte 5 sene eczanede çalıştım. benimle ilaç konusunda bile tartısırdı. çünkü her şeyi o biliyor. birde bazen kalpte kırardı. ona göre cümle normal gelir ama bize göre değil tabi. açık aramayı sever. ukala gibi görünüyor karşıdan.aslında huyu bu onun. ama bize ters geliyor. ama çocukken çözülür böyle şeyler. bu arada siz yengeçsiniz su grubusunuz. en iyi idare edeceklerden birisiniz çocuğu. ama çok küçük çözülemeyecek bişey değil.

Hiç sevmediğim şımarık çocuklar gibi:KK43:benim kuzenimin kızıda böyle okulda evde heryerde herkesi yönetmeye çalışırdı.bilmiş bilmiş konuşurdu.öğretmen gibi davranırdı aynı.kreşte dışlanmaya başlayınca akılları başlarına geldi bir uzmana danıştılar.şimdi eskisine göre çok daha iyi ama hala şımarık tabi.

Alınmayın. Ben size dahi muamelesi yapıyorsunuz demedim. Yapmayın dedim. Ben dahil bütün annelerde bu eğilim vardır istemesekte. Eğer kardeşiniz bu konuda yetkin bir insansa lütfen gidip ölçüm yaptırın. En azından eğer üstün zekaliysa ona uygun eğitim alır. Ama anlattıklarınız o yaş için hele de kız çocuğu için çok normal.
Kardesimin suphelendigi konulari yazmadim yalniz, sadece eger oyle bir durum varsa biz bunun kotu sonuclarini yasiyor olabilir miyize degindim. Kardesim cok ufakliktan beri zeki hareketleri oldugunu dusunup yonlendirmeye calisiyor,erken yurumeye erken konusmaya basladi.Emeklerken koltugun altinda alamadigi cisimleri cubukla aliyordu,13-14 aylikken 10a kadar sayiyordu,ayini tam hatirlamiyorum 1bucuk yas civariydi renkleri tr ve ing biliyordu,sarki soylemeyi dansi severdi ritimlerini tam oturtuyordu tinilari notalari tam basiyordu hala oyledir,aktiviteleri kolaylikla yaptigi ve sevdigi icin 3-4 yas aktivite kutulari almaya baslamistim,onlari da sip diye yapiyordu 2-2bucuk yas civariyken. Motor gelisimi cok iyiydi,krese baslarken ogretmeni kalem tutusuna yazmasina cizimine hayretle yaklasmisti 'daha once okula gitmedi mi?Ama sanki gitmis gibi' dedi.Kameradan izlerdim ilk aylar,masada 13 cocuk faaliyet yapiyor. Cocuklar kadeh bardagin dar kismina ip doluyor,ogretmen de video cekiyordu.Sonradan izledim herkes bardagi sabit tutup ipi dolarken bizimki ipi tutup bardagi cevirdi,1 dkda bitirdi. Videoyu ogretmeniyle izledik o farketmemis. O da soyledi kardesimin soylediklerini.Bilmiyorum normal mi bana normal geldigi,akilli oldugunu ustun zekali olmadigini dusundugum icin teste yanasmadim bu yasa kadar geldik

Son düzenleme:
Kardesimin suphelendigi konulari yazmadim yalniz, sadece eger oyle bir durum varsa biz bunun kotu sonuclarini yasiyor olabilir miyize degindim. Kardesim cok ufakliktan beri zeki hareketleri oldugunu dusunup yonlendirmeye calisiyor,erken yurumeye erken konusmaya basladi.Emeklerken koltugun altinda alamadigi cisimleri cubukla aliyordu,13-14 aylikken 10a kadar sayiyordu,ayini tam hatirlamiyorum 1bucuk yas civariydi renkleri tr ve ing biliyordu,sarki soylemeyi dansi severdi ritimlerini tam oturtuyordu tinilari notalari tam basiyordu hala oyledir,aktiviteleri kolaylikla yaptigi ve sevdigi icin 3-4 yas aktivite kutulari almaya baslamistim,onlari da sip diye yapiyordu 2-2bucuk yas civariyken. Bilmiyorum normal mi bana normal geldigi,akilli oldugunu ustun zekali olmadigini dusundugum icin teste yanasmadim bu yasa kadar geldik
Dediğim gibi siz bir ölçüm yaptırın. Eğer çocuğun zekası ve yetenekleri yaşının çok üzerindeyse kendi yaş grubunun aldığı eğitim ve yaptığı aktiviteler ona uygun olmaz. Bahsettiğiniz tüm özellikler ve hatta fazlası erkek kardeşimde de vardı. Iq su oldukça yüksek çıktı. Ama deha denilen şey bambaşka bir şey. Sizin yapmanız gereken en baştan bahsettigin gibi ölçüm yaptırmak.

Back
X