• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Zor çocukla başa çıkmak

CeYz

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
5 bucuk yasindaki kizimla ilgili yeni bir konu daha.
Dun esimin annesi, baska sehirlerde oturan 2 ablasi esleri cocuklari,esimin abisi ve onun ailesini agirladim. Ozellikle kucuk gorumcenin acayip kisiligi,sozde saka yapip kayinvalidelik yapmasindan dolayi zaten gergindim. Ustune kizlarimin ozellikle buyugunun yaptiklari beni iyice yipratti. Ben guzel yetistirmeye calistikca ters mi tepiyor anlamiyorum ki.
Dunku ilk vakasi,12 yaslarinda iki kuzenini, 8,9 ve 5 yasindaki toplam bes kuzenini surekli yonetmeye kalkti;
'Bu ev bizim cabuk bu odadan cikin'
'Disari gitmiyoruz benim dedigim oyunu oynayalim'
Veya yaptiklari her seyde kizimdaki uyumsuzluk,aykiri davranislar. Zile niye ilk o basmamis,niye ilk o su icmemis hep ilklerden olmak istiyor sanki yuruyen ego.Baska odaya cekip guzellikle konusmaya calistim once 'Kizim onlar misafir,bizim icin geldiler.Sen cok severdin bak bir daha gelmezler uzuluruz' tarzinda,saygili olmasiyla ilgili konustum. Onu uzen bir durum mu oldu onu sorguladim ama olmamis,olsa zaten aninda anlatiyor.
Karne almalarina gosteri yapmalarina 2 hafta kalmis,krese gitmeyi reddediyor.Sikici oldugunu,dans derslerinin azaldigini,hergun bahceye cikarmadiklarini,yaptiklari faaliyetleri derslerinin isleyisini her seyi elestiriyor. 2 ay tatil yapayim yeni bir okul bakalim,ben o zaman seve seve giderim diyor. Evde,gezmede,yemek yerken veya herhangi bir seyde kafasina uymayan bisey varsa bildik bildik laflar,tartismalar,yonetmeye calismalar.. Kafasi farkli calisiyor. Kucukken de cin gibiydi, herseye merakliydi,gelisimi ondeydi. Kardesim lisede ogretmen,dahilerin oldugu bir okulda da calisiyor. Kizimin bebekliginden beri 'Abla bu kiz ustun zekali,bak bu yaptigi,şu hareketleri vs.yasinin cok cok ustu. Lutfen korelmesin uzerine git birseyler yap' diyip duruyor. Ama bazen de ozguvensiz,asiri duygusal bir hale burunuyor. Ustun zekali olup,bazen lider bazen egoist ve simarik bazen sevgi dolu duygusal bazen de ortama gore ozguvensiz asosyal olabilir mi bir cocuk?
Konuyu acma sebebime donersek;
Boyle zor cocuklara nasil yaklasiyorsunuz? Gerilmeden,onun ozguvenini dusurmeden,liderlik vasfini koreltmeden yanlislarini nasil ogretiyorsunuz? Bir kriz aninda neye takildigini niye tuhaf davrandigini anlamak icin muneccim olmak isterdim...

Son düzenleme:
Bence bi pedagogla hareket edin derim. Kendi başınıza zor olucaktır. Muhtemelen zekasının farkında ve etrafını küçümsüyor gibi. Bi doktorla hareket ederseniz hem daha 5 buçuk yaşındaymış doğru yönlendirmiş olursunuz sizde çok yorulmamış olursunuz.

kuzum insallah ilerde cok iyi yerlere gelir :)

benim minicik oglum beni simdiden bu kadar yönetio herkezin canini okuyor. gelecegimi okudum sanki

Yeni nesil hem oyle hem boyle olabiliyor. Biz boyle degildik ya :)

Benim oglum farkli bir karakter. Yazdiklarim tam sana uyar mi bilmiyorum ama degerlendirebilirsin.

Cok sacma davrandigi donemler oluyor. Boyle uyumsuz gicik sinir bir cocuk oluyor. Genelde de giciktir babasi gibi de:KK70:karakterinde olan durumu cok abartarak yansittigi donemler oluyor. Ve her zMn bir sebebi oluyor;
Tasinma
O donem cok tv izlemis olma
Cok kalabalik ortamda uzun sure kalmis olma
Yeni arkadas cevresibe girme
Yetiskin birinin fazlaca ilgisine mazhar olma
Babayi/anneyi uzun sure gormemis olma
...

Gibi gibi sebepler. Cozumumuz de evde sakin ortam olusturup tahmini bir hafta kadar aynı sakinligi koruma ve bu surede tv siz yaşam. Tv siz bir hafta baya torpuluyor benimkini :KK66:

Öncelikle kolaylıklar diliyorum.
Konularinizdan bildiğim kadarıyla bilincli ve ozverili bir annesiniz.
1,5 yaşında bir oğlum var kendimden yola çıkarak ve gozlemlerime dayanarak verebileceğim tek öneri krizi kriz anında cozmemek ve sorunlar karşısında hep alternatif sunmak.

Çocuğunuz kendi kişiliğini ön plana çıkarıyor, hoşlanmadığı durumlara tepkisini koyuyor. Neden onun hoşlanmadığı durumlara istemese de katlanması gerektiğini düşünüyorsunuz ki? Neden onu bu yanlış tutuma yönlendiriyorsunuz ki? Şimdiki çocuklar genelde böyle. Çocuğunuz kendini bulma yolunda. Lütfen onun yolundan çekilin. Bu konuda bir pedagogun kitaplarını önerebilirim. Dili çok basit. Bir günde okursunuz. Size çok şey katar, emin olun. Adem Güneş’in Mahremiyet Eğitimi, ardından Güvenli Bağlanma, Annelik Sanatı vb.

5 bucuk yasindaki kizimla ilgili yeni bir konu daha.
Dun esimin annesi, baska sehirlerde oturan 2 ablasi esleri cocuklari,esimin abisi ve onun ailesini agirladim. Ozellikle kucuk gorumcenin acayip kisiligi,sozde saka yapip kayinvalidelik yapmasindan dolayi zaten gergindim. Ustune kizlarimin ozellikle buyugunun yaptiklari beni iyice yipratti. Ben guzel yetistirmeye calistikca ters mi tepiyor anlamiyorum ki.
Dunku ilk vakasi,12 yaslarinda iki kuzenini, 8,9 ve 5 yasindaki toplam bes kuzenini surekli yonetmeye kalkti;
'Bu ev bizim cabuk bu odadan cikin'
'Disari gitmiyoruz benim dedigim oyunu oynayalim'
Veya yaptiklari her seyde kizimdaki uyumsuzluk,aykiri davranislar. Zile niye ilk o basmamis,niye ilk o su icmemis hep ilklerden olmak istiyor sanki yuruyen ego.Baska odaya cekip guzellikle konusmaya calistim once 'Kizim onlar misafir,bizim icin geldiler.Sen cok severdin bak bir daha gelmezler uzuluruz' tarzinda,saygili olmasiyla ilgili konustum. Onu uzen bir durum mu oldu onu sorguladim ama olmamis,olsa zaten aninda anlatiyor.
Karne almalarina gosteri yapmalarina 2 hafta kalmis,krese gitmeyi reddediyor.Sikici oldugunu,dans derslerinin azaldigini,hergun bahceye cikarmadiklarini,yaptiklari faaliyetleri derslerinin isleyisini her seyi elestiriyor. 2 ay tatil yapayim yeni bir okul bakalim,ben o zaman seve seve giderim diyor. Evde,gezmede,yemek yerken veya herhangi bir seyde kafasina uymayan bisey varsa bildik bildik laflar,tartismalar,yonetmeye calismalar.. Kafasi farkli calisiyor. Kucukken de cin gibiydi, herseye merakliydi,gelisimi ondeydi. Kardesim lisede ogretmen,dahilerin oldugu bir okulda da calisiyor. Kizimin bebekliginden beri 'Abla bu kiz ustun zekali,bak bu yaptigi,şu hareketleri vs.yasinin cok cok ustu. Lutfen korelmesin uzerine git birseyler yap' diyip duruyor. Ama bazen de ozguvensiz,asiri duygusal bir hale burunuyor. Ustun zekali olup,bazen lider bazen egoist ve simarik bazen sevgi dolu duygusal bazen de ortama gore ozguvensiz asosyal olabilir mi bir cocuk?
Konuyu acma sebebime donersek;
Boyle zor cocuklara nasil yaklasiyorsunuz? Gerilmeden,onun ozguvenini dusurmeden,liderlik vasfini koreltmeden yanlislarini nasil ogretiyorsunuz? Bir kriz aninda neye takildigini niye tuhaf davrandigini anlamak icin muneccim olmak isterdim...

ceyz bir pedagogla gorusmeni oneririm. benim buyuk oglum da bu ara bizi cok yipratiyor. ben de istanbula gelir gelmez bir pedagogtan fikir alacagim. en dogrusu bu.

Bence bi pedagogla hareket edin derim. Kendi başınıza zor olucaktır. Muhtemelen zekasının farkında ve etrafını küçümsüyor gibi. Bi doktorla hareket ederseniz hem daha 5 buçuk yaşındaymış doğru yönlendirmiş olursunuz sizde çok yorulmamış olursunuz.
Pedagog tavsiyeniz var mi?Istanbul Anadolu yakasi.
Baska bir konuda okul pedagoguyla gorusup o zamanki sorunun yuzde 90ini cozmustuk ama yaz tatili oldugu icin ayni kisiye ulasamam gibi geliyor

Çocuğunuz kendi kişiliğini ön plana çıkarıyor, hoşlanmadığı durumlara tepkisini koyuyor. Neden onun hoşlanmadığı durumlara istemese de katlanması gerektiğini düşünüyorsunuz ki? Neden onu bu yanlış tutuma yönlendiriyorsunuz ki? Şimdiki çocuklar genelde böyle. Çocuğunuz kendini bulma yolunda. Lütfen onun yolundan çekilin. Bu konuda bir pedagogun kitaplarını önerebilirim. Dili çok basit. Bir günde okursunuz. Size çok şey katar, emin olun. Adem Güneş’in Mahremiyet Eğitimi, ardından Güvenli Bağlanma, Annelik Sanatı vb.
Durustluk,kibarlik,empati kurabilme gibi konularda mudahale ediyorum ister istemez. Bir cocuk bunlari ilk aileden almaz mi?

Durustluk,kibarlik,empati kurabilme gibi konularda mudahale ediyorum ister istemez. Bir cocuk bunlari ilk aileden almaz mi?

Konusmak pek etkili olmuyor ama. Daha cok anne ve babanin birbiriyle iliskisini kopyaliyorlar. Baba anneye karsi nazikse mesela erkek cocukta cok etkili oluyor. Zaten ornegin babayi uzun sure gormediginde benim oglumda hemen bir lakaytlasma basliyor. Kizin eger seni kendine rol model aldiysa ona cok konusarak bir sey anlatmana ihtiyacin yok emin ol, hatta cok konusmak ters bile tepebilir, bir sure sonra dinlemez cunku.

Benim kızımda eylülde 6 yaşına girecek.
Benzer durumlar yaşıyoruz bizde zaman zaman.
Liderlik konusu bizde de var ama yeni bir gelişme değil,2 yaşındayken de böyle davranıyordu. Şimdi de haftasonu şuraya gidelim vs diyerek plan program yapıyor.bizi yönlendiriyor kendince.
Ben olduğu gibi kabul ettim. Üzerine gitmiyorum ama huyuna da gitmiyorum. Israr da etmiyorum şöyle davran böyle davran diye. Hatta bu aralar kendi sorununu kendin çözmelisin diyorum. Kuzeniyle,arkadaşıyla vs sorun yaşadığında. Bir dene istersen.

Konusmak pek etkili olmuyor ama. Daha cok anne ve babanin birbiriyle iliskisini kopyaliyorlar. Baba anneye karsi nazikse mesela erkek cocukta cok etkili oluyor. Zaten ornegin babayi uzun sure gormediginde benim oglumda hemen bir lakaytlasma basliyor. Kizin eger seni kendine rol model aldiysa ona cok konusarak bir sey anlatmana ihtiyacin yok emin ol, hatta cok konusmak ters bile tepebilir, bir sure sonra dinlemez cunku.
Beni ornek aliyordur zaten anasi gibi dikbasli. Beni en çok zorlayan,kendisinin de mutsuz olmasi,cozememesi.Cocuklarin cogunluguna uymak istemeyince dislaniyor sinirli mutsuz oluyor

Benim oglumda arkadasin cocugu gibi... llider olmayi hep dediginin olmasini ,daima on planda olup herkes onun dedigini yapsin ne isterse elde etsin Vs.. istiyor surekli bu konularda sorun yaşıyoruz sizin bahsettiginiz gibi karakterini engelleme cabasi degil bizimkisi sadece her daim istedigi olamayacagi icin mi cozum yolu bulmaya calisiyoruz çünkü kendi hoşuna gitmeyen sey oldugunda , kendi isteginin olmasini istediginde diger cocuklarin ozgurluk alanini kisitliyor bu durum

Pedagoga goturecekseniz iyi arastirin zira sanirim 80lerden sonra pedagoji veya cocuk psikolojisi gibi bolumler acilmadi ve mezun vermedi. Etraf cocuk gelisimci, pdrci olup pedagogum diyenlerle dolu artik. Tek diyebilecegim ona gore arastirarak gidin cunku pek bilinmiyor bu durum.
Baskin cocuklar genellikle evdeki baskin ebeveyni taklit ediyorlar, diger ebeveyn daha pasif kaliyor hatta komple aileyi yonetmeye calisiyorlar. Lider ozellikte olmasi problem degil ama bu konuda sorun cikarmamasi icin telkinlerde bulunabilirsiniz. Orbegin oyun kurmak isteyebilir bunu teklif edebilir ancak cogunluk istemiyorsa onlarin istedigini oynamali gibi. Tabi biraz surec ve sabir lazim.

Ali Çankırılı nin, çocuklara söz geçirme sanatı kitabını öneririm. Benim cocuklarim o yaştayken işe yaramıştı. Üstün zekalı çocuklar zaten normal oluyor bir öğrencimden biliyorum. Annesi keşke normal olsa diyordu. Kova burclari genelde zeki oluyor. Dahi burcu da diyorlar ben de kova burcuyum. Zorum kesinlikle. Bi de tavsiyem konuşma işini asla başkalarının yanında yapmayın. Misafirler gittikten sonra bir değerlendirme sohbet havasında yapın daha faydalı olacaktır. Ne yapmayacağını değil ne yapacağını söyleyin. Biz genelde onu yapma bunu yapma şöyle davranma deriz ama yapabileceklerini söylemeyiz çocuk da bilemez. Ve sonsuz sabır ve sükûnet..

Bu yönetme seysi benim 2.5 yasinda ki oğlumda da var...eve geleni bin bir sekle sokuyor...nasıl oturacagini elini kolunu nereye koyacagini kisiye o belirliyor...
Acayip ilgimi cekti benim de bu durum
O da kova :)

Back
X