Popüler Konu Z kuşağı kabusu ! Film ismi gibi oldu !

Ya teknolojik evrim geldi, ne bekliyorsunuz ki bu çocuklardan? Onlar yapay zeka dönemine doğmuş internet çağı çocukları.

Ben doğduğumda çevirmeli ev telefonları vardı, itfaiyeyi arayana kadar eviniz yanardı.
Sonra tuşlu ve telsiz telefonlara evrildi.
Ardından cep telefonları, tek satır ekrandan, androidin atası nokia sistemleri ardından diğerleri...
Ben 32907423 farklı telefonu gördüm, bu çocuklar ne gördü? Direkt teknolojinin hızın, evrimin göbeğine doğdu.

Ben kasetçalar gördüm, kaset gördüm, disket gördüm, cd gördüm, mp3 player da gördüm, daha küçük boy rewrite cd gördüm, usb bellek gördüm, 144ü geç 96p olan çamur gibi videoların 34 mblık koca hafıza kartlarında taşındığını gördüm, televizyonun yükseltici ile çalıştığı dönemi de gördüm, dekoderle çözülen kanalları da, ilave dvd eklentilerini de, vcd eklentilerini de... Şimdi tvni kablosuz bağlıyorsun, kanallar için belki arkasına bir kart sokuyorsun ki artık ona da gerek yok net üzerinden her şey tamam. Disketi göstersen ne olduğunu anlayamaz bu zamanın çocukları; diyorum ya onlar zaten hızın ortasında.

Ben yavaşı da gördüm hızlıyı da; o geçişi hep gördüm ve gittikçe hızlandı. O çapulcu yaratıcı denilen tayfadan olmamızın sebebi de bu, çok alet edevat gördük. Hepsiyle oynadık.
Bu çocuklar bence çok daha süper ve güzel bir zamandalar; hiç öyle kayıp, çöplük olarak görmüyorum çünkü yapay zeka robotlara gidecek olan tayfa bunlar. Bu potansiyele de saygı duyarsak, sorun kalmaz. Bu kadar basit.
Her şey ders değil, not değil; ortamına kasmadan salacaksın, onlar yolunu bulacak.
Ve gelen nesil alfa kuşağı, z kuşağı bitiyor.

Ben zaten 2 parmağı ile sayfayı büyütenlerin daha şanslı olacağını savunanlardanım.

Sorun ; fiziksel olarak kendilerine bir şey katmamaları, bu kadar hızlı geçişte vücutları buna hazır değil !

Esas problem bu !

2006 ve 2009 modelleriyle bende varim :) buyuk olan daha akli basinda, genel olarak (!) ne yaptigini biliyor ama gel gelelim kucuk olan kazan dibi olmanin avantajini soke soke aliyor bizden :) benim en buyuk derdim ayaklarinin uzerlerinde durmalari oldugundan ev isini bile bolusturuyorum.. ders ve spor konularina biraz takigim, bu yuzden benden asiri sikayetciler kanimca.. gel gelelim her lafa laf yetistirmeleri, hayatta ki her seyi sorgulamalari, her haltin mantigini aramalari beni cinnet esigine getirmiyor degil.. cola konusunda haftada 1 gun limiti getirip ileride seker hastasi olursunuz dedim, bunu google destekli yaptim zira arastiracaklarini biliyorum :KK53: bir de kucuk bir tavsiye vereyim, cocuklariniza mutlaka bir programlama dili ogretin.. ben benimkilere hep diyorum, on sene sonra her isi robotlar yaparken ya o robotlari yazan olacaksiniz ya da o robotlarin altinda calisan :) ufak ufak da olsa kendi oyunlarini yazmaya baslayinca cok hevesleniyorlar tavsiye ederim.. ayrica her seye mantik kurmaya merakli z nesli algoritmalari su gibi cozuyor :KK53:

Bendede 2009-2010 doğumlu erkek ve kız z kuşağı var, okuduklarımda bende onları gördüm. Çok zekiler, annem hep derdi küçükken ellerinden telefon tablet düşmediğinde, daha doğrusu almaya çalıştığımda falan ağladıklarında, annelerinin karnında telefon öğreniyor şimdiki nesil ne bekliyordun kızım vermezler onu diyodu,, gel gelelim, okadar bağımlılıkları yok şuanda, sadece oğlum 1veya 2saat laptop başında, kızımsa kendine ait telefonunun başında aklına ne zaman eserse tiktoktu snapchatti, kafasını kaldırmadan saatlerce sessizce oturabilir durumda, anlamıyorum, en çokta şuna şaşırıyordum, daha ben minecraftın içeriğini bilmezken, 6,7yaşındalardı sanırım bu oyuna müptela olduklarında, beraber biri laptopta diğeri pcde online oyunda arkadaş olup aynı dünya içinde resmen ittifak kuruyorlardı, bazen denk geliş izlerdim bana bişeyler anlatırlardı şunu şöyle yapınca diamond buluyoruz vs. Ufacık bebelerin ağzından çıkana bak hele derdim, bişey anlamıyordumki oyundan, klavyeye sanki 30yıllık profesyonel biri gibi tıklayarak hızlıca oynamaları beni şok ediyordu, gel gelelim şimdi 10-9 yaşındalar ve hala hergün deli gibi minecraft oynarlar, bazen bu oyun yüzünden kedi köpek gibi birbirlerine sataşırlar, sorun ne diye ayırmaya gittiğimde, neymiş kardeşinin yüzünden ölmüşmüşte, para kaybetmişte bilmem ne, yahu oyun bu oyun,, ne kadar da kaptırıyorlar kendilerini, gerçekten sonumuz hayır olsun, kısıtlama koymaya kalkınca bizden kötüsü yok, ama anlaşma yoluna geçtik şimdilik söz dinliyorlar, evde oyun saatlerimiz var birlikte vakit geçirmek onlarında hoşuna gidiyor, kızmak ceza vermek evet gerçekten işe yaramıyor, onların huyuna gittikçe yumuşak çocuklar çünkü aramız çok iyi oluyor, inatlaşınca olmuyor malesef😊
Şu minecraft oyununu benim oğlum da sanirim yanlış değilsem okula baslamadsn çözmüştü. Hâlâ da müptela. Bana anlatır anlatır anlamazdım. Hâlâ anlamış değilim :) fena şimdiki nesil

Ramak kaldi babasi onu da düşündü ama bizim oğlan kendi parasını kazanmaya başladığı an okulun kapısının önünden geçmez o kadar diyeyim.

Mesela ramak kaldı deyimini kullanmıyorlar. Gerçi ramak ne diye sorsam kaç kişi bilir ? ramak kaldı deyimi nedir dersem kaçınız bilir bu da ayrı bir ayrıntı : )

bu arada abla kuaförlüğü bir düşünün derim acayip bir sektör...

Benimkide 2017 model :) yazılanlara göz gezdirdikçe acaba yanlış mı yapıyorm dedim
Zaten şu an çok ufak ama olabildiğince telefondan internetten uzak tutmaya çalışıyorum ama çoğu çocuk konuya çok hakimken ben daha cahil bırakıp hata mı yapıyorum

2 gün önce sahile kadar koşup gel dile benden ne dilersen dedim bana yürüsem olmaz mı dedi ?

oradan aslında eminim koşmayı bilmediğine....

Not : Sahile kadar 200 metre ve taş kaplı bir yolum var.
Cok tembel bu yeni nesil cok :) benim oglum da bir şey yapmasını istesem ya sabah sabah ya da akşam akşam diye serzeniş ve öteleme.

2009 modeli ben de var yesil mercimegin yanina sogan kirar laf hc dinlemiyorlar

o oyunu da Allah bildiği gibi yapsın. Grafik arayüz iğrenç oyun
Şu oyunu anlaticilari var ya onlardan uzak tutmaya calisiyorum. Video izlemek izlemesi beni nedense çok korkututuyor ve yasaklar tatlı ki anne nooluuurrr yakarışları çok fena :KK43: tabii izletmek istemiyorum küfür falan var sanirim

Benimkide 2017 model :) yazılanlara göz gezdirdikçe acaba yanlış mı yapıyorm dedim
Zaten şu an çok ufak ama olabildiğince telefondan internetten uzak tutmaya çalışıyorum ama çoğu çocuk konuya çok hakimken ben daha cahil bırakıp hata mı yapıyorum

Bence çok iyi yapıyorsun, benim oğlum da öyle...
Telefon nedir bilmez. Sadece biz konuşurken görür bazen babaannesiyle konuşur o kadar.

Aslında çok küçükler daha ama yaşıtları telefon için sinir ve ağlama krizlerine giriyor. Sürekli bir video izleme peşindeler. Bence çok sağlıksız. Biz sürekli olarak dışardayız, geziyoruz, bahçe suluyoruz, kedilere köpeklere mama veriyoruz, birçok arkadaşı var oyun oynuyorlar.
Bu konuda şanslıyız. Şehrin en güzel yerlerinden birinde köy gibi bir sitede yaşıyoruz. 😉

Ben zaten 2 parmağı ile sayfayı büyütenlerin daha şanslı olacağını savunanlardanım.

Sorun ; fiziksel olarak kendilerine bir şey katmamaları, bu kadar hızlı geçişte vücutları buna hazır değil !

Esas problem bu !

Hızlı veya yavaş... Zamanın getirdiklerine göre bir şekilde evrimleşiyoruz. Biz ne dersek diyelim bu geçiş bir şekilde olacak. Hiç unutmuyorum, ilkokulda Galatasaray’a gidiyordum dershaneye. Bir öğretmenimiz, beni dinlerken elinizde ki kalemi bırakın. Elinizde bir şey varsa aklınızın yarısı onda demektir. Bu dikkat dağıtır, demişti.
Şimdi geldiğimiz noktayı düşününce, elimizde telefon; elimizle-gözümüzle-beynimizle bir şeyleri takip ederken, aynı anda başkasını dinleyip konuya dahil olabiliyor bir de üstüne fikir verebiliyoruz.
Düşünsenize bize kalemi bırakmayı tembih eden nesilden nereye evrimleşmişiz...
Bizden sonraki neslin fiziksel olarak daha büyük değişimler göstermesi, yaşadıkları dönemin doğal getirisi bence. Bu sebeple, ne desek olmayacaktır.
Çünkü bizim yaşadığımız ve algıladığımızın çok ötesinde bir yerde doğdular ve doğdukları andan itibaren o sisteme göre evrildiler.

Esas problem bu !

Fiziksel olarak niçin kendilerine bir şey katamasınlar?
Fotoğraflarıyla var oldukları bir ortamda en iyi imajı kendileri için yakalayacaklar ve daha çok etkileşimde oldukları için kendilerini salmayacaklar. Biz hep kötüye odaklı düşünmeye meyilliyiz endişeli anne-babalar olarak ama hamburgerine gömülüp ölüp gidecek çocuklar değiller bunlar, fitness salonlarını ağlatan, kas yapan, kalça sıkılaştıran, estetiği çok iyi öğrenip bilen, araştıran çocuklar olacak bence. Bir kamp fotoğrafı için kampa gidecekler yürüyecekler en doğru poz için, ellerinde telefonları olmuş olmamış ne fark eder? Beyinleri bu etkileşimi istiyor çünkü bu çağa doğdular bunu anlatmaya çalışıyorum.

Şu an yapay zeka, kendi evrimini yaşıyor; 2050ye süre koymuşlar, ilk basamak gerçekleşti, iki program internette karşı karşıya geldi ve kendi aralarında kendilerinin anladığı dili geliştirdiler, bu iki bebeğin, dışarıdan bir eğitici dile maruz kalmadan, sadece birbirleri ile dil keşfetmesi gibi bir şey. Bu programlar, kendi ihtiyacı olan yan programları yazmaya başlayacak daha; kendi karar mekanizmaları olacak, bunları siz de biliyorsunuzdur sitenizle yazılım konusunda ilgilenen birisiniz. Bu çocuklar, aynı hızda bu evrimi yakalayacak çağın içinde, bu beyinle varlar. Biz eski kafa düşünemeyiz. Telefondan netten koparamayız; yazıda denildiği gibi, bu çocuklar kitaplarını gazetelerini ekranlardan okuyacak ki katılıyorum; fiziksel olarak koşturmaları doğru fotoğrafı yakalamak için olacak çoğu kez ya da yeni programları-oyunları denemek için (Pokemon go vardı mesela bir ara)... Ve daha pek çok örnek. Bizler onları yavaşlatamayız, ancak "Dikkat" konusunda uyarırız. Okuduklarına kaynak aramaları gerektiğini bilmeliler, bir oyun peşinde tenha sokaklara giremeyeceklerini de vb.

Her çağ, insanını yaşatacak bir yolunu da sunar.

LOL neymiş ona bakayim :) merak ettim şimdi.
Baktım.
Mesela ramak kaldı deyimini kullanmıyorlar. Gerçi ramak ne diye sorsam kaç kişi bilir ? ramak kaldı deyimi nedir dersem kaçınız bilir bu da ayrı bir ayrıntı : )

bu arada abla kuaförlüğü bir düşünün derim acayip bir sektör...
Doğru, yarışma programında sorsalar kesin bilmezler :)

Benim ki minecraft roblox ve growtopia hastası discord diye bir sey kurmuş cok yalnizmis sosyallesiyormus orada yüreğimiz ağzımızda geziyoruz. Kardes yapin bana cok yalnizim diye yillarca beynimizi yedi şimdi kardeşi var, ama o daha bir bebekmiş. :işsiz:

4.5 yaşındaki kızımla inanın aynı durumdayım. Sevgiler.... 🙈
Ben soz geciremiyorum ki deneyimli anneyim , yasim 41 genc anne de degilim ama yok kesinlikle dinlemiyor
İstedigi seyi giyiyor , istedigini yiyip istedigini iciyor , istedigi zaman tv de muzik acip dans ediyor , istedigi oyuncakla oynuyor , disari cikmak istediginde kapiyi acip cikiyor , istedigi zaman banyo yapiyor
Ne ben ne esim ona hicbirsey yaptiramiyoruz , biz gercekten kafayi yemis durumdayiz , istemedigi yerde durmuyor , hayat o ve onun kararlari uzerine donuyor ve daha 30 aylik
Size de bol sans diliyorum

X