Yurtdışında yaşasanız tr'ye dönermiydiniz?

+++++
Katılıyorum size, burda özet paranın alım gücü.
Konu sahibi birçok kişi söylemiş ekonomi boyutunu,eğitim boyutunu ama çocukların güvenliği için dönmek benim de tercihim olmazdı.
Ben de geçici olarak Almanya‘dayım. Hergün binlerce kez şükrediyorum bebeğimi böylesine güzel,güvenli,doğayla içiçe,güleryüzlü insanların arasında yetiştirebildiğim için.

Tek komik kismi "o kadar cok yabanci var ki cocugunuz dogrudürüst egitim alamiyor".. bizde yabanciyiz sonunda ama
“ yabancı” evet bizde yabancıyız ama mülteci değiliz, ya da asyl değiliz.. onların durumu bizimkinden daha farklı..bunu kast etmistim.. bulunduğum yerde kreste hic abartmiyorum , bir tane bile alman cocugu olmayan ne kadar yabanci, mülteci cocuklar varsa doldurmuslardi.. ilgi hic yok.. cocuklarda kendi dillerini bilenlerle arkadaslik ediyor.. almanca bilmiyorlar, ögrenmekte imkansiz o kalabalikta.. kresler o kadar dolu ki cok öncesinden kayit yaptiriyorsunuz..10 aylik kizim var esim 3 aylikken kaydini yaptirdi .. şaka gibiiiii

Siz almanyada mi yaşıyorsunuz? Hangi şehir de var 800€ luk kral daireler?

evet "burda" yazdigima göre almanyada yasiyorum, nordrhein westfalen eyaletinde. burda tek kisi 800€ ile gayet lüks bi dairede yasayabilir, su an oturdugum ev bile 120 metrekare ve 750€

Paranin alim gucu cokkk onemli.
Avrupa'da kira en buyuk kalem. Ama onun disinda "temel ihtiyaclar" karsilamada alisveriste anliyorsunuz farki.
Turkiye'de kazanilan 2000 Lira ile Avrupa'daki 2000 Euro'nun ayni olmadigi bu temel harcamalarda anlasiliyor.

Ama Turkiye'ye ozlem, gurbetcilik sendromu, yalnizlik duygusu, ait hissedememe..onlar da bazen fena koyuyor insana. Insan mutlu oldugu yerde yasamali

Son düzenleme:
evet "burda" yazdigima göre almanyada yasiyorum, nordrhein westfalen eyaletinde. burda tek kisi 800€ ile gayet lüks bi dairede yasayabilir, su an oturdugum ev bile 120 metrekare ve 750€

Hangi şehirdesin ben köln de yaşadım 500€ ya kutu kadar evde aynı eyaletdeyim bu nasıl oluyor ?

yalniz asgari ücret 1800 degil, 1800 asgari ücretin cok cok üstünde. elektirik zaten ev kirasinin icinde, soguk ve sicak kira diye bisey var burda, sicak olani elektirik icinde olan, zaten genelde sicak kira ücreti söyleniyor. gaz zaten almanyada kalmadi, cok nadir, isteyen gaz borusu yaptiriyor evine (mesela ocaginda kullanmak icin).
dedigim gibi yasam standardiniz yüksek ise, 1800 yetmeyebilir ama her insan ayagini yorganina göre uzatmali

Hangi şehirdesin ben köln de yaşadım 500€ ya kutu kadar evde aynı eyaletdeyim bu nasıl oluyor ?

semtine göre degisiyor, biliyorsundur. tabi sehir merkezinde veya lüks semtlerde, türkiyede de ve dünyanin her sehrinde oldugu gibi, pahali.

ee sen de 500€ ödemissin bak, kac metrekareydi evin?

Aylık 2000 tl ile Ankarada yaşam zor olabilir,çocuklarla hele.
Ben de Ankarada yaşıyorum.
Kiracıyım.
Şükür sıkıntımız yok,orta halli diyelim,iyi geçiniyoruz.
Yine Ankara da kendi evinde oturup,2000 tl bile almayan iki çocuklu aile tanıyorum,geçiniyorlar mesela.
Yok mu böylesi,bar elbet.
Standart meselesi.herkesin geçim eşiği farklı.

Ben yine de dönerdim diyorum.
Tamamen duygusal sebeplerden ötürü.
Biraz "vatan millet sakarya" diyen tiplerdenim.
Ben memleketimi isterdim her şartta.
Tercih meselesi.

Tarihten örnek vereyim ilk yurt dışına çıkan padişah Sultan Abdülaziz bile geri dönmek istememiş ordaki hayatı gören gelmek istemiyor zaten..Pişman olursunuz..

Çokkk şanlısınız.. bizim buralarda 120 metrekare en az 1100-1200 € dan başlıyor.. ve ev bulamıyorsunuz.. doğum yapmadan önce daha büyük eve çıkmak istedik ev bulamadık.. yoookk..artık pes ettik..

semtine göre degisiyor, biliyorsundur. tabi sehir merkezinde veya lüks semtlerde, türkiyede de ve dünyanin her sehrinde oldugu gibi, pahali.

ee sen de 500€ ödemissin bak, kac metrekareydi evin?

40 metrekare sen 750€ kral dairesinde yaşadığına göre rheinlandpfalz sınırlarında yaşıyorsundur gerçi oralar bile ucuz değil vallah ilk defa duydum bu paraya okadar büyük evde yaşayan birini

Türkye'de yaşaman tamamen maddi durumuna bağlı. 2000TL'yle geçinirsin (kira derdin yoksa eğer) ama tatil, gezme bunlar lüks olur. Birikim zaten hiç yapılmaz. Kıt kanaat diyelim.

40 metrekare sen 750€ kral dairesinde yaşadığına göre rheinlandpfalz sınırlarında yaşıyorsundur gerçi oralar bile ucuz değil vallah ilk defa duydum bu paraya okadar büyük evde yaşayan birini

kral dairesinde yasiyorum demedim, o paraya kral gibi dairede oturulur dedim. biraz da isi bilmek gerekiyor sanirim, ben mesela didik didik ararim arastiririm, her yeri ararim, biseyi istiyorsam illa pesinden giderim, cogu insan cabuk pes ediyor veya etraflica ev aramaya vakti olmuyor, onlar tabi önüne gelen ilk evi tutmak zorunda kaliyor.

Deli misin ya :)
İmkanım olsa bir saniye bile durmam burda.
Sakın gelme buralara.
Çocukların orada okusun burada heba olmasın.
Türkiye'nin en iyi okullarından birinden mezun oldum.
Dereceyle girip dereceyle hem de.
Okurken bir çok başarı elde ettim.
Ne oldu sonuç?
Hiç bir şey!
İki kuruş parayla çalışıp duruyorum.
Cahillerle, iş bilmeyenlerle, bedavacılarla, tacizcilerle, cinsiyetçilerle, liseden bile mezun olmamış hödük para babalarıyla.. Ağız kokuları çekiyorum. Amerike'ya değişim programı gibi bişeyle gitmiştim. Ufak tefek işlerle inanılmaz paralar biriktirmiştim.
Bir garson bile benden çok para kazanıyor. Bazen mesleği bırakıp garson olmak istiyorum.
Çok ciddiyim.
Burada biz bir hayat yaşamıyoruz.
Acı ama gerçek.
Güzel ya da karlı bir yanını görmüyorum buraların.
Herkes gelecek kaygısında, para yok, stres var, nefret var.
Gelme.
Hatta mümkünse beni al :)

Evlenip almanyaya gelin giden ve 8 sene orada yaşamış birisi olarak turkiyeye dönerdim hatta eşimide ikna etmiştim dönecektik ama aramızda sorun çıkınca ben tek döndüm ve şuan boşanma aşamasındayız...
Almanyada yaşam gerçekten her bakımdan kolay, para birimi euro olduğu için gıda malzemeleri çok uygun ve hastahanelşk bir durum olduğunda devlet ve özel diye ayrım yok, parasız her işini halledebiliyorsun, hatta maddi imkanın yoksa devlet hastahaneye gittiğin taksi paranı bile veriyor...
Ama ben dinine düşkün birisi olarak gelecekte çocuğum olursa dinimizden uzak kalmaması adına ve ailemden uzak kalmamak adına türkiyeyi tercih ettim.
Çünkü almanyada kendi çabanla çocuklara islami bilgileri öğretmek çok zor ve ailenden birisine birşey olduğu zaman elin kolun bağlı çaresiz kalmakta çok kötü bir durum, kısacası gurbetlik zor, insan yaşamadan bilemiyor...

Ne diyim şanslısınız ozaman biz de şimdiki eve taşınmadan önce çok araştırdık aradık ama sizin ödediğiniz paranın aynısını ödüyoruz 85 metrekareye ev piyasası çok sıkıntılı

Almanya yı oldum olası sevmem belki ondan bana soğuk ve uzak ama Türkiye'de 2000 TL ye yaşam şansınız yok,
Bir tanıdığın oğlu eşini ve çocuğunu alıp geldi kadın Alman vatandaşı adam Türk vatandaşı sözüm ona adamın ailesinin yanına geldiler kesin dönüştü yani üç ay dolmadan koşarak geri döndüler iş yok güç yok geçim imkansız ne yapsın insanlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…