Yurtdışında okumak istiyorum ama imkanım yok

mrb öncelikle şunu belirteyim ki çok zor üstelik deseydin ki mühendislik işletme mba vs tamam ama hukuktan bahsediyoruz.. O ülkenin yapısı işleyişi hukuk sistemi bizimkiyle aynı olamaz. Sen yurt dışında mı kalmak istiyorsun yoksa eğitimi tamamlayıp dönmek mi. Kuzenim almanyada doktora yapıyor dünya sıralamasında bir üniversitede o bile dönsem hangi ünde olabilirim diye kafa patlatıyor malesef
 


Bilemiyorum ki kaladabilirim orada eğer iyi bir işim olursa. İyi kazanırsam, iyi yaşarsam. Belli aralıklarla yine gelir görürüm Türkiyeyi.
Sonrasını düşünmedim
 
Bilemiyorum ki kaladabilirim orada eğer iyi bir işim olursa. İyi kazanırsam, iyi yaşarsam. Belli aralıklarla yine gelir görürüm Türkiyeyi.
Sonrasını düşünmedim
İşte uzun vadeli düşünmen gerekiyor bu gibi işlerin geri dönüşü yok malesef. Sen gittiğin ülkenin kanunları yasası vs her nasıl yönetiliyorsa ona göre hukuk Eğitimi alacaksın e dönersen buradaki hukuk sistemine uyum sağlayıp çalışabilecek misin dönmezsen orda yaşayabilir misin bunlar kilit noktalar.. Paran olsa bir nebze yapamadım sil baştan alayım dersin o da yok sonuç hüsran olur.
 
Ben senin sevkini kirmak istemem ama parasiz bu is kesinlikle olmaz. Ben Hollanda'da yaşıyorum 15 yildir. Cocukken ailem ile birlikte geldim, burda okuluma devam ettim simdi tezimi yaziyorum uni ins bitiyor. Senin durumunda ki senin sanirim hic yabanci dilin yok, nasil Avrupa'ya gelip iletisim saglayacaksin inan bilemedim. Sen sanirim Almanya'ya gitmek istiyorsun. Su an Almanya da yengemin kuzeni degisim ogrencisi olarak geldi. Kendisi tr de marmara uni ogrencisi imis. Kizin almancasi var ingilizcesi var. Yani iletisiminde zorluk cekmiyormus. Ki Almanlar isterler ki yabancilar almanca konusabilsin pek ingilizceye sicak bakmiyorlar. Hollanda farkli olarak sirf ingilizce konussan da birsey olmaz. Gecen yil bir kiz yine geldi erasmus ile gelmis degisim ogrencisi. Ingilizce sifir buraya gelmis. Diyorum seni buraya nasil gonderdiler o nasil bir mulalat ki seni yolladilar. Kiz sinifta hic derslerini yapamiyordu. Hocaları ile konusmasina gittim bir kac sefer. Geldiğine cok pismandi. Sonra dusundum herhalde bu erasmus bursunu tr de peynir ekmek gibi dagitiyorlar onlerine gelene. O kiza verdiklerine gore...

Velhasil kelam yabanci dilin olmak zorunda. Hem oyle 1 yil icinde dil ogrenmek felan hikaye. Ben 15 yildir burdayim da hala tam teşekküllü konusamiyorum. Almanya'nin yasalarını bilemem tabi de hollanda da oyle hop deyince okuldan sonra kalamazsin. Oturum karti alman gerek ki herkese vermiyorlar.

En onemlisi parasiz olmaz demistim. Buralara gelince ne yeyip iceceksin, ev kiralaman gerek ya da yurtta kalacaksin bunlarin hepsi para. O izmirden gelen kiz aylik 500 euro veriyordu kiraya. Mutlaka paran olmali. Burda nasil yaşayacaksın yoksa? Parasiz olabilir mi? 200 euro felan olmaz aylik yetmez o para.

Ben gercekten sevkini kirmak istemiyorum ama gercekler de ortada. Burda yasayan birisi olarak konusuyorum. Buralarda hayat cok pahali. Buralar gulluk gulistanlik degil dışarıdan goruldugu gibi. Keske sadece burs ile bitse. Ailen bir yerden kaynak bulabilirse olur belki..Ama 500 euro en az aylik gozden cikarmalari lazim.

Hakkinda hayirlisi olur inşallah. .
 
Dert anlatabilecek kadar ingilizcem var tamamen sıfır değilim ama almancam yok. Valla düşündüm de kardeşlerimi de bırakamam herhalde. Şevkimi kırmadınız aşkolsun bana doğrular lazım zaten.. Çok teşekkür ediyorum iyi ki yazdınız hatta..
 
Yazan oldu mu bilmiyorum ama yök bu seneden itibaren geçerli olmak üzere denklik şartlarını değiştirdi.Hukuk okuyabilmeniz için Türkiye'deki en düşük puanlı hukuk fakültesini kazanacak bir puan almanız gerekiyor. Daha önce barajı geçmeniz yetiyordu.
 
erasmus yapabilirsin? burda bi üniversiteye başlayıp öğrenci değişim programıyla istediğin kadar orda eğitim görebilirsin. ekstra paraya da gerek yok. devlette okursun. erasmus dil bildiğin sürece hiç de zor değil.
 
Vakıf üniversiteleri de dahilse kazanabiliyordum geçen yılki puanıma göre.
 
Lisans icin mi yurtdisini dusunuyorsun?? Lisans icinse maalesef para lazim. Ama master ya da PhD dusunuyorsan ya da ilerde dusunursen, asistanlik alman halinde okula odeme yapmadigin gibi aylik maasin da olur.
Asistan olmayı da çok istiyoeum ama tabi Türkiyede. Hoca olasım var diyeyim daha doğrusu.

Şimdi ne dengesizsin diyeceksiniz her şeyi ister bi durumdayım ama kariyer hayalimin haddi hesabı yok. Kendimi amfide her allahın günü hukuk anlatırken düşünüyorum, allah allah sesleriyle atılasım geliyor.

En iyi nasıl olunursa öyle olmak istiyorum.


Peki asistanlık demişken akademisyenlik için ne diyorsunuz? Nasıl değerlendirebilirim bu yolda fırsatları?
 
Arkadaşlara Katılıyorum ben de,hukuk Fakültesi'ni yurt dışında okursan Türkiye'de tekrar okula gitmek zorunda kalabilirsin fark derslerinden ötürü bu da 1 seneydi bulabilir 2 senyide bulabilir tekrar okula gidersin yani,sonuçta gittiğin ülkenin hukuk dersini alacaksın.
 
Canım gideceğin ülkelere göre bursları araştırman gerekiyor. Almanya, Amerika gibi avrupa ülkeleriyse özellikle klise burslarını araştır.
Çok fazla kişi her sene bu umuda kapılıyor ama çoğu vazgeçiyor inan bana. Üstelik gidenler de alışma süreci boyunca çok zorluk çekiyor.
Amacın sadece dil öğrenmekse pek tavsiye etmiyorum. Ki hangi ülkeyi düşündüğüne de bağlı. Ve ingilizce seviyene tabii...
 
Fransa'da devlet üniversitelerinde okumak dönem başı 200 Euro filan ama Fransızca bilmek gerekiyor, Campus France diye ayrı bir prosedür var genelde fransız liseliler başvuruyor. Bunun dışındaki ülkeleri ne yazık ki bilmiyorum.

Ben Türkiye'de hukuk mezunuyum 1 dönem Erasmusa gittim 3. sınıfta (hukukta genellikle daha fazlasına izin yok çünkü çok farklı sistemler, kanunlar) sonra avukatlık ruhsatımı alıp Avrupa'da bir yere 1 sene mastera gittim. Master yapmak çok daha kolay, burslar var, not ortalamanı yüksek tutarsan örneğin hukukta Jean Monnet bursu var gidip güzel bir master yapabilrsin son derece de iyi para veriyorlar 1 sene için. Veya Türk Eğitim Vakfının bursu var.

Yurtdışında hukuk okumak Türkiye'de çalışmak isteyenler için biraz absürd, burada avukat olmak tabi daha zor olur. Belki denklik alıp uluslararası ticaret bürolarına girebilirsin veya yurtdışında çalışabilirsin. Bunun dışında yurtdışında okursan insan hakları, uluslarası hukuk alanında çalışabilirsin ama bu dediklerimin hepsini Türkiye'de hukuk + yurtdışında master ile de yapabilirsin, bence Türkiye'de okumuş olmak bu açıdan pek dezavantaj yaratmıyor.

Bu söylediklerim hukuk için geçerli. Diğer alanları pek bilmiyorum.
 
Türkiye'de okumayı seçersen ücretsiz gençlik kampları + Work & Travel gibi şeylerle dilini geliştirmeni ve 2.- 3. sınıftan itibaren istediğin bir alanda stajlar yapmaya başlamanı tavsiye ederim. Bazen de ücretli yaz kursları oluyor örneğin Cenevre'de düzenlenen uluslararası ceza hukuku yaz kursu vb, pahalı da olsa para biriktirip bunları kovalamak da iyi olabilir. Uluslarası hukukla ilgilenmek istiyorsan Birleşmiş Milletlerin çalışma ortaklarında veya Avrupa Birliği tarafından fonlanan Sivil Toplum Kuruluşlarında öğrence iken yaz stajı yapmak da mastera kabul edilmeyi kolaylaştıran kriterler. Yani bütün bunlarla iyi dil bilen + uluslararası deneyime sahip bir öğrenci olunabilir. TOEFL filan gibi sınavları da verirsen (master için genellikle şart) yani çok avantajlı durumda olursun.
 
Hoca olmak için MEB bursu vardı galiba, seni master + doktora için yurtdışına gönderip para veriyorlar, dönüşte de zorunlu hizmet süresi var (gitmeden önce belirlediğin) bir üniversitede sanırım yurtdışında geçirdiğin sürenin iki katı. Maaşın tabi öğretim görevlisi maaşı.
 
Ben hem hukukcuyum, hem de yurtdisinda burslu okudum. Herseyden once sunu soyleyeyim: yurtdisinda alacagin hukuk diplomasi ile turkiyede avukatlik yapamazsin. Hukuka ozel bir durum bu. Her ulkenin hukuksistemi ve kanunlari farkli oldugu icin gelince turkiyede denklik vermek icin sana bir liste ders cikarirlar, bunlari bir turk universitesinde oku ve gec derler. Onlari vermek de en az iki yilini alir (su an ogretim gorevlisiyim ve denklik almaya calisan almanyadan hollandadan gelmis bir suru ogrencim var) kaldi ki bunun icin hukuk fakultesink bitirebilmen gerekir tabii. Yebi ogrendigin bir dilde pek cok bolumu okuyabilirsin ama hukuk bunlardan biri degil cunku turkce okusan bile hukukun kendine aitbir terminolojisi var, sokak diliyle konusulmuyor, kaldi ki yabanci dilde hukuk dilini kullanabilmek, uzun okumalar yapip metinler yazabilmek gercekten iyi duzeyde dil becerisi gerektirir. Bunjn yani sira gittigin ulkenin yonetim sekli ve yapisi da farkli olacagi icin ogrenecgin pek cok kurum ve yasanin turkiyede karsiligi olmayacaktir. Mesela ben isvicrede okudum orasi konfederasyon, hem butun bir ulkeye uygulanan yasalar var hem kantonlara uygula an yasalar var hem federal mahkeme var hem bolge mahkemeleri var vs.
bu arada yurtdisinda cogu ulkede okullar ozel degil, o bilgin yanlis. Almanyada, avusturyada, fransada, isvicrede okullar kamu okulu, cok cuzi harclari var donemlik, ama yasam giderlerini saglayacak bir bursu lisans duzeyinde bulman cok zor. Okul sebebiyle verilen oturma izni de ya hic calisma izni icermez ya da haftada 20 saat calisma izni verirler ki o da her ulkede yasamini surdurebilecegin bir gelir saglamayabilir sana.Almanya ici konusayim, en minimum ogrenci yasami icin bence ayda 500 euroya ihtiyacin var ki yurtta kaldigini ve her yere yuruyerek ya da bisikletle gittigini varsayiyorum, almanyada ogrenci vizesi sadece haftada 20 saat calisma izni veriyor, kiti kitina belki gecinirsin. Benim sana tavsiyem turkiyede guzel bir bolum okuyup yurtdisina yuksek lisansa gitmen. Hem boylelikle sonrasinda orada meslek edinme sansini da degerlendirebilirsin, belki oraya yerlesirsin.
 
Merhaba, sırf bunu öğrenmek için üye oldum yurtdışında okuma şansı buldunuz mu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…