Yurtdışında okumak istiyorum ama imkanım yok

Benim kız kardeşim ABD' de lisans öğrencisi. Lisans döneminde burslardan faydalanabilmek için ABD vatandaşı olman gerekiyor ve yıllık okul ücretleri iyi üniversitelerde çok yüksek, yaşama masrafını saymıyorum bile. Ayrıca TOEFL iBT (yani dil yeterliliğini gösteren sınavın ismi) ve lisans için gideceksen SAT (bu da onların ÖSS sınavı gibi bir şey) vermen gerekiyor. Kısaca orada hazırlık okuyayım, dil öğrenirim gibi bir durum ABD için geçerli değil.
Master için gittiğin durumda da okulun alumni' sine bile kabul edilmiyorsun. O yüzden önemli olan lisansta gitmek :)

Temel bilimler, mühendislik, IT gibi bir bölümün olsaydı staj yapmanı tavsiye ederdim. Yaz dönemi için bile iyi yerlerde burslu staj imkanı var, ben kendim gittim ABD' de staj yaptım, şimdi de öğrencilerimi gönderiyorum ancak tabii ki yine not ortalamanın çok yüksek olması (en az 3.00, ben 3.20 ve üstü olması gerektiğini düşünüyorum) ve dil bilginin olması gerekiyor.
Malesef sosyal bilimlerle ilgili bir bilgim yok ancak araştırırsınız, belki benzer imkanları sağlıyorlardır.

Öncelikle yurtdışında alınan hukuk diplomalarının türkiyede denkliği yok. neredeyse tüm dersleri tekrar almanız gerekir türkiyede bu da en iyi ihtimalle 3 yıl sürer. Benim bir arkadaşım sırf bu sebeple amerikada hukuk fakültesini bırakıp geldi.

Ayrıca amerika ve İngilterede okulların hepsi özel okul ve Amerika için en iyi ihtimalle 20 bin dolardan başlıyor. Burs bulamazsanız çalışarak bu parayı kazanıp ayrıca hayatınızı sürdürmeniz imkansıza yakın. O mebla sadece okul ücreti çünkü.

İkincil olarak yurtdışında okullarda hazırlık diye bir sistem yok. Dil bilmiyorsanız zaten en başta okula kabul edilmezsiniz. İngilizce eğitim veren her ülke çok ciddi bir toefl puanı istiyor. Diliniz şu an için çok iyi değilse almanız zor.

Size tavsiyem türkiyede bir okula girin ve Erasmus hibesiyle bir sene istediğiniz ülkede okuma şansını elde edin.

Ya da yüksek lisansta okulların devlet okulu olduğu almanya veya İsviçre gibi ülkelerden bir okul tercih edin. Her iki ülke de hukuk açısından çok iyi olur.

Valla para olmadan yurtdışında ancak böyle okunur. Olsa ben okuyacağım çünkü =))

Umarım hayallerinize kavuşursunuz.

Boş amaç değil tabii ki ama hukuk gibi ülkeye özgü bazı kuralların olduğu evrensel olmayan alanlarda okumak çok mantıklı gelmedi bana da yani zor olduğu için. Denkliği vs. Ama sen diyorsan ki çalışır yaparım, neden olmasın! :)

Erasmus en rahat opsiyon senin için bence de. Her ülkenin belli bir hibe miktarı oluyordu gideceğin ülkenin pahalılığına göre ama o para pek yetmiyor yine ailenden bir 200-300 euro koparman lazım :)

ben de italyayı planlıyorum bakalım. ama italya çok pahalı, önceden birikim yapmaya başladım zaten. mesela almanya demişsin ya orada yaşam daha ucuz, en azından marketlerde falan öyle. dışarda yemeye kalkarsan kazık ama şahsen ben baya şaşırmıştım :KK45: gerçi niye şaşırıyorsam adamlar o ekonomiyle piuvvv

Ben filipinlerdeyim uni 1 yillik param sadece 4 bin tl turkiyede olsydim bu fiyat en az bi 4 yada 5 kati olurdu ozelde psikoloji okumak.. o degilde senn son cikan yasadan haberin vardir ins ona gore karar ver denklik onemliyse senn icin..

Hollanda'da okumak icin senede 1800 euro oduyorsun bide kitap parasi da var en az 400 euro. Ingilizceyi yada Hollandacayi anadilin gibi konusmuyorsan alinmazsin okula hele hele hukuk gibi bir bolume. Ama sonucta turkiyede yasamak istiyorsan neden yurtdisinda okumak istiyorsun ki anlamadim.. dilpoma denkligi baya zor cunku. Ben gelecek sene burda dilpomami alicagim sonra Turkiyeye kesin donus yapip hukuk okuyacagim.

burslar var tabiki ama yinede para gerekiyor. burs yetmiyor ve herşeyi kapsamıyor. zaten yurt dışındaki üniversitelerden kabul almakta kolay olmuyor. ben yüksek lisanstayken derslerim bitince tez dönemimi amerikada bir üniversitede yaptım bursumda vardı ama öncelikle burs ilk bir ay geç yattı cebimden yedim ayrıca kaldığım eyalet çok pahalıydı bir oda eve 700 dolar kira verdim yiyecek içecek zaten pahalıydı bursum 1500 dolardı ve ben her ay cebimden yedim. zaten 4 yıl üniversite okumak için burs yok bildiğim kadarıyla sadece yüksek lisans ve doktora için veriyor tübitak. ama yanlış yönlendirmeyim tübitak ın sayfasından bakın yinede. ayrıca yol parası yine sizden çıkıyor yani burdan oraya gidiş parası. yurt dışında zaten bütün üniversiteler biliyorsunuzki paralı. buna ramen kabul almak için bir çok şart var. ve hiçbir burs hazırlık dönemini kapsamıyor. birde bir yıl hazırlık okuyarak öğrendiğiniz dille 4 yıl üniversite bitirmek pek mümkün değil. hali hazırda iyi derecede bildiğiniz bir dilde olmalı dersler. çünkü düşününki üniversitelerde türkçeyken bile zor o dersleri geçmek. paranız varsa hiç düşünmeyin gidin ama bursa bel bağlanarak çok zor. belki bitirince lisansüstü burslarıyla gidersiniz öylesi daha kolay oluyor. mesela ben şu an araştırma projesi bütçesinden almanyada bir üniversiteyle ortak çalışıyorum. doktoradayım. lisans üstünde amaç araştırma tez, patent vs olduğu için destek ve imkan çok daha fazla.

Kızlar selam..

Yurtdışında okumayı çok istiyorum. Araştırdım burdaki vakıf ünileri gibi ücretli gidilebilecek okullar var. Hazırlık eğitimi de veriliyor falan derken hem dil öğrenicem hem de oturma izni falan oluyormuş sanırım bir buçuk yıl sonra. Orda gerekli olan dili hazırlıkla ve orada yaşıyor olmam dolayısıyla anadilim gibi konuşuyor olucam dönünce. (Yanılıyorsam düzeltmenizi rica ediyorum. Dil öğrenimine yeteneğim olduğuna inanıyorum aslında.)

Şimdi sorunum hatta derdim şu ki, benim durumum yok ücretle okuyamam. Bunun benim bilmediğim bir yolu var mı? Nasıl okuyabilirim orda burda devlet üniversitesi okur gibi?

Ve avantajları neler mesela ya da ne dezavantajı var? Hukuk okumak istiyorum ben. Değerlendirebilir misiniz nolur çok istiyorum..

Benim düşüncem de erasmus imkanını kullanman yönünde....maddi olanakların sınırlı iken, denklik konusunda sıkıntı yaşama, lisans seviyesinde yurt dışı eğitimi alma riskine girmen çok da mantıklı gelmedi bana Ama burada çalışıp hukuk fakültesi ya da başka bir fakülteyi kazanıp erasmus hareketliliği ile yurt dışına gitmen sonra da master ve doktora için yurt dışını tercih etmen mümkün. YLSY bursu diye bir şey var biliyor musun? Ben başvurmadım ama bursiyer bir sürü arkadaşım var. İstersen bir araştır, devlet tarafından yüzde yüz burslu olarak gönderiliyorsun ayrıca aylık geçimine yetecek miktar maaş gibi burs veriliyor. Güzel bir imkan, ve giderken Türkiye'ye döndüğünde çalışacağın kurum ve pozisyon belli oluyor. Dönmen şartıyla tabii. Dönmezsen kefalet senedi yaptırımı var.
Buralardan inceleyebilirsin:
http://yyegm.meb.gov.tr/
http://www.akademikpersonel.org/217/ylsy-hakkinda-genel-bilgiler

Benim düşüncem de erasmus imkanını kullanman yönünde....maddi olanakların sınırlı iken, denklik konusunda sıkıntı yaşama, lisans seviyesinde yurt dışı eğitimi alma riskine girmen çok da mantıklı gelmedi bana Ama burada çalışıp hukuk fakültesi ya da başka bir fakülteyi kazanıp erasmus hareketliliği ile yurt dışına gitmen sonra da master ve doktora için yurt dışını tercih etmen mümkün. YLSY bursu diye bir şey var biliyor musun? Ben başvurmadım ama bursiyer bir sürü arkadaşım var. İstersen bir araştır, devlet tarafından yüzde yüz burslu olarak gönderiliyorsun ayrıca aylık geçimine yetecek miktar maaş gibi burs veriliyor. Güzel bir imkan, ve giderken Türkiye'ye döndüğünde çalışacağın kurum ve pozisyon belli oluyor. Dönmen şartıyla tabii. Dönmezsen kefalet senedi yaptırımı var.
Buralardan inceleyebilirsin:
http://yyegm.meb.gov.tr/
http://www.akademikpersonel.org/217/ylsy-hakkinda-genel-bilgiler
Muhakkak araştırıcam. Şuan o kadar yorgunum ki:KK43: çok teşekkürler :)

Burada barajı geçip orada bi devlet üniversitesine yazılabiliyorsun ama bunun için temel seviyede dilin olması gerekiyor.. bi süre hem dil kursuna git hem de çalışıp para biriktir. İtalya da böyle tabi. İtalyan Kültür Merkezleri (şehrinde varsa) iyi bi seçenek dil öğrenmek için.. Yıllık okula ödeceyeğin para 1000 euro gibi bir şey yani 3000 tl.. ilk dönem standart ödeme ikinci dönem için de ailenin durumuna göre harç alıyorlar. orada bi oda kiralarsın kendine.. Ayrıca öğrencilere haftada 20 saat çalışma imkanı veriyorlar, hem okur hem çalışırsın.. önceden birikim yapman şart tabi. sonrasında da mezun olunca 1 yıl oturma izni veriyorlar, yani bu sürede de kolayda orada düzenini kurar bi arkadaşınla eve çıkar çalışır geçinirsiniz.. dili de daha iyi kavrarsın.. Oturum iznini de uzatırsın sonradan. Hakkında hayırlısı olsun.. Ama imkanım yok özel üniversite diye tutturursan o çok zor..

Kızlar selam..

Yurtdışında okumayı çok istiyorum. Araştırdım burdaki vakıf ünileri gibi ücretli gidilebilecek okullar var. Hazırlık eğitimi de veriliyor falan derken hem dil öğrenicem hem de oturma izni falan oluyormuş sanırım bir buçuk yıl sonra. Orda gerekli olan dili hazırlıkla ve orada yaşıyor olmam dolayısıyla anadilim gibi konuşuyor olucam dönünce. (Yanılıyorsam düzeltmenizi rica ediyorum. Dil öğrenimine yeteneğim olduğuna inanıyorum aslında.)

Şimdi sorunum hatta derdim şu ki, benim durumum yok ücretle okuyamam. Bunun benim bilmediğim bir yolu var mı? Nasıl okuyabilirim orda burda devlet üniversitesi okur gibi?

Ve avantajları neler mesela ya da ne dezavantajı var? Hukuk okumak istiyorum ben. Değerlendirebilir misiniz nolur çok istiyorum..

bence lisansta Türkiye'de okurken erasmus imkanından yararlanan 1 ya da 2 dönem. yüksek lisansı yurt dışında okusan daha iyi olur. burs imkanları hem daha çok hem de lisansı yurt dışında okuman sorun olabilir hele hukuk gibi bir bölümde.

ben almanya da bilgisayar mühendisliğini bitirdim. Bir yıl hazırlık okuyarak hiç bir üniversitede öğrenim göremezsin.En az iki yıl,o da çok çalışır çabalarsan.Sen hukuk okumaktan bahsediyorsun, iki yıl bile yetmeyebilir.İşletme falan okusan ,senin için daha avantajlı, hem denklikle uğraşmazsın,hemde hukuk gibi çok çok iyi dile sahip olmak zorunda değilsin.ben türkiyede de üniversiteye gittim, lisenin devamı gibi Türkiye de okumak,girdimi bitirmek kolay.Ama Almanya öyle değil.En basit örnekle anlatırsam,
mesela Tr de bir matematik sorusunu ,formülleri ezberleyip ,çözüyoruz.Ama burda o formüllerin ispatını hemde hepsini bilmek zorundayız,ezbere değil anlayarak.Temelden yetişmemiş bizim gibiler için çok zordu.Test kavramı yok sınavlarda ,herşey ispat.
Ayrıca üniversite bitirme sınavın var ve sadece iki hakkın var. İlkini geçemedin,ikinciye istersen 3 yıl sonra gir.Ama geçemezsen ikinci sınavı hakkın bitiyor ve diploma alamıyorsun.Böyle çok tanıdığım var ,senelerdir ikinci sınava girmeyen.Ama çalışabiliyorsun,diplomadan olmadan,notlarını gösterip.Çünkü adamlar sistemlerinin doğruluğundan,hile hurdayla not dönmediğinden eminler, bu yüzden kabul ediyorlar.
Kira ya da yurt, aylık en az harcaman 700-800€ yu bulur.Part time çalışabilirsin.Vergisiz öğrenciler ayda 400€ luk işlerde çalışıyor.Tüm bu yazdıklarımı iyi hesapla öyle yola çık.

ben almanya da bilgisayar mühendisliğini bitirdim. Bir yıl hazırlık okuyarak hiç bir üniversitede öğrenim göremezsin.En az iki yıl,o da çok çalışır çabalarsan.Sen hukuk okumaktan bahsediyorsun, iki yıl bile yetmeyebilir.İşletme falan okusan ,senin için daha avantajlı, hem denklikle uğraşmazsın,hemde hukuk gibi çok çok iyi dile sahip olmak zorunda değilsin.ben türkiyede de üniversiteye gittim, lisenin devamı gibi Türkiye de okumak,girdimi bitirmek kolay.Ama Almanya öyle değil.En basit örnekle anlatırsam,
mesela Tr de bir matematik sorusunu ,formülleri ezberleyip ,çözüyoruz.Ama burda o formüllerin ispatını hemde hepsini bilmek zorundayız,ezbere değil anlayarak.Temelden yetişmemiş bizim gibiler için çok zordu.Test kavramı yok sınavlarda ,herşey ispat.
Ayrıca üniversite bitirme sınavın var ve sadece iki hakkın var. İlkini geçemedin,ikinciye istersen 3 yıl sonra gir.Ama geçemezsen ikinci sınavı hakkın bitiyor ve diploma alamıyorsun.Böyle çok tanıdığım var ,senelerdir ikinci sınava girmeyen.Ama çalışabiliyorsun,diplomadan olmadan,notlarını gösterip.Çünkü adamlar sistemlerinin doğruluğundan,hile hurdayla not dönmediğinden eminler, bu yüzden kabul ediyorlar.
Kira ya da yurt, aylık en az harcaman 700-800€ yu bulur.Part time çalışabilirsin.Vergisiz öğrenciler ayda 400€ luk işlerde çalışıyor.Tüm bu yazdıklarımı iyi hesapla öyle yola çık.
O bir yıl olayını yanlış mı anlamışım ben:KK43: şartlı kabul oluyormuş orda bir yıl hazırlık okutuyorlarmış.

Aklın yolu bir kimse olur göremedi bu konuda. Galiba pek mantıklı değil.. Ben de kardeşlerimi gönderirim inşallah:) biri bilgisayar mühendisliği istiyor mesela:) geçerliliği var denilenlerden isteyen bulundu bizden:) kısmet bakalım iyisi mi ben burdaki hukukları zorlayayım.

Kızlar selam..

X