Yörenizin En Meşhur Yemeği

BenSergu

SATRAB
Kayıtlı Üye
3 Mart 2007
1.843
84
Her yörenin her ilin hatta her ilçenin köyün kendine has sadece o yöreye ait bir damak tadı ve farklı türde yemekleri vardır..
bu başlık altınada sizin yörenize ait en meşhur yemeği ve tarifini paylaşabileceğinizi düşündüm ..
ilk olarak ben kendi memleketim Niğde'nin bir lezzetini paylaşayım sizlerle..

Niğde / Koyunlu Tahinli Çöreği:

Malzeme

Hamuru için:
500 gr. Un,
42 gr. yaş maya, su
Bir şeker kaşığı toz şeker,

İç malzemesi için:
250 gr. tahin,

Üstüne sürmek için:
1 yumurta.

Hazırlanışı;

İlk önce bir bardak ılık suda, bir şeker kaşığı şekerle maya ıslatılır.Ilık su, un, maya karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. 15 dakika bekletilir. Sonra 10 eşit parçaya bölünür ve her bölümü tabak büyüklüğünde açılır.
Hamurun üstüne tahinli ,( tahinin yağı azsa yağda ilave edilir) karışımı sürülür ve kol böreği şeklinde sarılır.Daha sonra bu hamur mermer tezgah veya sert zemin tahtada vurularak eskitilir.Burgu şeklinde birbirine ters istikamette kıvırılır.

Hamur uzatılabildiği kadar uzattıktan sonra gül gibi sarılır, üzeri bastırılır oval şekil verilir. Bir süre tepside bekletilip kabarması sağlanır.Çok fazla mayalanırsa kuru olur.Üzerine yumurta sürülür.Kızgın fırında pişirilir. Fırından çıkınca üzeri sarılır yumuşaması için.Çayla birlikte servis yapılır.

Arzuya göre tahine şekerde koyulur.

Niğde’de tahinli çok sevilir.Özellilkle ramazan günleri gece sahurda Niğde özel fırınlarda çıkmış tahinli alınır.İsim yapmış tahinli ustaları vardır.
 
Antalyalilarin Kulakli çorbasi

Benim Damak Tadima Göre Hazirlanişi
Geniş Tencerede Soğanlari Yağda Pembeleşinceye Kadar Kavurun, Nane
Bol Salça,birkaç Domates Rendesi,bol Dövülmüş Sarmisak, Kavurdukça Et Suyu (veye Sadece Su)ilave Ederek Suyu çoğaltin.
önceden Haşladiğiniz Et Veya Tavuk Etinide Tencereye Atin.
önceden Haşladiğiniz 1-2 Avuç Nohut
Kaynayan Bol Suya Mantilari Ilava Edin
Pişince Tabaklariniza Serviste Yağ, Kirmizi Biber,nane Kavurun
Manti çorbasinin üzerine Dökün.

Bazi Arkadaşlarim Bunu Etsizde Pişiriyor.
Afiyet Olsun.

 
Antalyanın meşhur Hibeş'i
Bu tarifi bir yerden buldum ama ben aşağıda düzenlediğim gibi yapıyorum. Çok su konmaz sadece limon ile sulandırılır..Tahin kokmaz bol limon suyu ile

Malzemeler

250 gr açık tahin,bol limonun suyu, bol iri diş dövülmüş sarmısak

3 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber ,3 çay kaşığı kimyon 2 çay kaşığı toz karabiber

2 çay kaşığı acı pul biber( isot olmaz ) 1 çay kaşığı tuz, az,çok az su

HAZIRLANIŞI

Tahinin tamamı derince bir kaba konur. önce limon suyunun yarısı eklenerek tahta kaşıkla iyice karıştırılır. Hibeş koyu bir hal alınca Sayılan baharatlar ve tuz eklenir.Böylece hardal kıvamı elde edilmeye çalışılır. Bunun için limon ve az sudan yararlanılır. Tahinin yağı hibeşin üzerinde yüzmememelidir.
Servis tabağında bir iki zeytin ve yeşillikle süsleyebilirsiniz

Damak zevkinize göre daha fazla sarmısak, kimyon,limon ve acı pul biber konabilir.

 
Gaziantep yöremizin em meşhur yemeği Yuvarlama'dır. Ramazan Bayramının ilk gününün sabahı hemen her evde yuvarlama yenilir.. Pek yakında tarifini sizlerle paylaşacağım :)
 
rizenin en mesur yemegi muglamadir arkadaslar tereyagi peynirle ve ister misir unu ister beyaz un ile her ikisi ilede güzel olur
 
Antalyanın meşhur piyazı



Piyaz:


Malzemeler: Çandır fasulye (500 gr) Sos: Tahin (1 kahve fincanı), sarımsak (ezilmiş 5-6 diş), zeytinyağı (2 kahve fincanı), limon suyu (1 adet), sirke (1 kahve fincanı), tuz ( 1 tatlı kaşığı), su (2 çay bardağı),
Üst Malzemeler: Haşlanmış yumurta (4 adet), domates (3 adet), yeşilbiber (6 adet), kuru soğan (4 adet), maydanoz (1/2 demet), kırmızı pul biber, karabiber ve tuz.
Yapılışı: Haşlanmış fasulyeleri yayvan servis tabağına koyunuz, üzerine yukarıda belirtilen sos malzemelerini karıştırarak dökünüz. Salatayı, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri haşlanmış ve dörde bölünmüş yumurtaları ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış yeşilliği ve baharatları ekleyerek süsleyiniz.


ŞİŞ KÖFTESİ

 
Malzemeler
İçi İçin:
½ Kg Yağlı Kıyma
5 Adet Soğan (ince doğranmış)
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay kaşığı Pulbiber
100 gr Ceviziçi
1 Paket Margarin
Yeterince Tuz
Dışı İçin:
½ Kg İki Kere Çekilmiş Yağsız Kıyma
250 gr İnce Bulgur
Biraz Tuz
1 Adet Rendelenmiş Soğan
1 Tatlı Kaşığı Salça



Yemeğin Tarifi
Önce içli köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede yağ tuz soğan ve kıymayı kavuralım. Soğanlar sararınca biberleri ve ceviz içini ilave edelim. Bir müddet hepsini kavuralım. Daha sonra ocaktan indirip soğumaya bırakalım. Şimdi dış malzemeyi hazırlayalım. Tüm malzemeyi karıştıralım. Karışımı macun kıvamına gelinceye kadar yoğuralım.(Yoğururken elinizi suyla sürekli ıslatın)
Dış eti ceviz büyüklüğünde parçalara ayıralım. Şekilde gördüğünüz gibi dış eti elinizle içi oyuk yuvarlak haline getirelim.
Donmaya bıraktığımız iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alıp içine koyalım ve yuvarlayıp kapatalım. Tencerede yağı eritelim. Salça ve su ilave edelim. Kaynayınca tuz ekleyip köfteleri 5-10 dakika haşlayalım.arzuya göre kızartıla da bilir:içelim:

afiyet olsun
 
NEFİS GOZÜKÜYORRRRRRRRşutarafagittia.s.
 
tatlılarımız meşhurdur kızlar höşmerim ve kaymaklımız bide kolonyayla kızlarımız...
balıkesirii şehrimi seviyorum....
 
konyamızın bamya corbası ve yogurt corbası bi adıyla toyga bi adıylada yayla corbası meshurdur.. etliekmegini unutmamak gerekir ..birde su böregi cok özledim konyamıııı.....:çok üzgünüm:.
 
konyanınki etliekmek
onun haricinde yaprak sarması,yoğurt çorbası,bamya çorbası,batırığı,etli pilavı, su böreği
ünlüdür canım çekti x)

Konya'nin meşhur etli ekmeğini bilmeyen yoktur şüphesiz. Konya'da yaşayan biri olarak, etli ekmeği bloğuma koymadan duramadım bende. Etli ekmek, bildiğimiz mayalı ekmek hamurundan yapılan bir çeşit pide aslında. Bezelere ayrılan hamurun üzerine kıymalı harçtan konur. Fırına vermeden önce hamur iyice uzatılarak 80-100 cm boyuna kadar getirilir. Etli ekmeğin en önemli özelliği hamurunun incecik çıtır çıtır olmasıdır. Etli ekmek yazın közlenmiş sivri biber, kışında doğranmış turp ve ayranla servis edilir.

Malzemeler :
• 5 Su Bardağı Un
• 2.5 Su Bardağı Su
• 1 Tatlı Kaşığı Tuz

İç Malzemesi için:
• 500 gr Kıyma
• 2 Soğan
• Karabiber , Tuz
• 1 Çorba Kaşığı Tereyağı

Hazırlanışı :
Bir kapta un, tuz ve suyu karıştırıp yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığına gelen hamurdan yumruk büyüklüğünde 20 küçük parça koparın. Her parçayı teker teker küçük birer daire şeklinde açın.

İnce doğranmış soğanı kıyma ile birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. Hazırlanan iç malzemesinden bir iki kaşık yuvarlak hamurun yarısına yayın, diğer tarafı üzerine kapatın. Hamur ve malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.

Teflon tavada veya sacda hamurları önlü arkalı pişirin. Üzerine tereyağı sürüp sıcak olarak servis yapın


--------------------------------------------------------------------------------
 
Kayseri;

. Kayseri mantisi
. Sucuk
. Pastirma
. Kayseri ketesi ....
 
güzel sakaryamın en meşhur yemeği ıslama köftesiiiiiiiii



ve kabak tatlısııııııııııııı
 
Off hepsinden canım çekti şimdi,, hamile olmanın dezavantajları işte Konya'ya gider gitmez anneme sarma ve su böreği yaptırcam bide Havzan Etliekmeği Konya'lılar bilir orda 1.70 lik etliekmek yedim mi tamamdır. ohhh
 
aksarayda hösmerim ve yahni meshurdur..rahmetli babaannem cok yapardi topragi bol olsun::
 
benim memleketim sinop mantımız çok güzeldir kayseri mantısı kadar küçük değildirİçine kıymalı soğanlı içi konularak biraz daha büyük büyük bükülür suda haşlanır ya sarımsaklı yoğurt dökülür ya da cevizli yapılır nefistir mantımız.
 
afyonun haşhaşlı ekmeği, kaymağı ,lokumu, en önemlisi sucuğu ohh ohhhh yemeklerden herşeyi yapar herşeyi yeriz.meşhur yemeklerinden daha sonra resimlerini koyarım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…