Yogurdum tutmuyor?

hepgenc

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
18 Eylül 2017
1.208
1.776
Bayagidir evde yogurt yapmayi deniyorum ama bazilari cok guzel olurken cogunda sut tadi kaliyor. Neyi yanlis yapiyorum?

Bayagidir evde yogurt yapmayi deniyorum ama bazilari cok guzel olurken cogunda sut tadi kaliyor. Neyi yanlis yapiyorum?
Nasıl mayalıyorsunuz kendi yaptığım yöntemi anlatayım.

Sütü kaynatıyorum kapatınca soğumaya bırakıyorum ne sıcak ne soğuk,5 kg süte en fazla 2 yemek kaşığı yoğurt katıyorum,sütü pişirdiğim tencerede bırakıyorum başka birşeye dökmüyorum,çünkü kaymağı kaybolur ve çok ince tabaka tutar,yoğurdu kenar kısmından katıp hafif karıştırıyorum çorba karıştır gibi karıştırmıyorum ki kaymağı kaybolmasın,üzerine süzgeç koyarım,tencere kapağı koymam kapak konursa sulanır,üzerine sofra bezi örtüp onunla sararsın,3 saatte mayalanır yoğurdum benim,hadi bilemedin 4 saat olsun,maya kullanırkende hazır kullanmayın ev yoğurdu olsun.

Annem süt tadı olan yoğurt severdi. Bu sebeple sıcakken mayalardı. Sütün ılık parmak yakmicak düzeyde olsun derim.

Nasıl mayalıyorsunuz kendi yaptığım yöntemi anlatayım.

Sütü kaynatıyorum kapatınca soğumaya bırakıyorum ne sıcak ne soğuk,5 kg süte en fazla 2 yemek kaşığı yoğurt katıyorum,sütü pişirdiğim tencerede bırakıyorum başka birşeye dökmüyorum,çünkü kaymağı kaybolur ve çok ince tabaka tutar,yoğurdu kenar kısmından katıp hafif karıştırıyorum çorba karıştır gibi karıştırmıyorum ki kaymağı kaybolmasın,üzerine süzgeç koyarım,tencere kapağı koymam kapak konursa sulanır,üzerine sofra bezi örtüp onunla sararsın,3 saatte mayalanır yoğurdum benim,hadi bilemedin 4 saat olsun,maya kullanırkende hazır kullanmayın ev yoğurdu olsun.
Sutu kaynatiyorum sonra 10 15 dk kaynatmaya devam ediyorum. Sonra cam kavanozlara doldurup ilimasini bekliyorum. Kucuk parmagim 4 sn dayaniyorsa her kavanoza bir tatli kasigi yogurt karıştırıyorum. Sonra kapaklari kapatip bir beze sarip 4 saat bekletiyorum. Teoride cok basit geliyo ama pratikte beceriksizim galiba:KK43:
Annem süt tadı olan yoğurt severdi. Bu sebeple sıcakken mayalardı. Sütün ılık parmak yakmicak düzeyde olsun derim.
Ben biraz sicak mayaliyorum. O yuzden oluyor yani sut tadi demek ki. Kucuk parmagimi koyuyorum 4 sn falan dayaniyorsa mayaliyorum. Sureyi artirayim mi o zaman?

Sutu kaynatiyorum sonra 10 15 dk kaynatmaya devam ediyorum. Sonra cam kavanozlara doldurup ilimasini bekliyorum. Kucuk parmagim 4 sn dayaniyorsa her kavanoza bir tatli kasigi yogurt karıştırıyorum. Sonra kapaklari kapatip bir beze sarip 4 saat bekletiyorum. Teoride cok basit geliyo ama pratikte beceriksizim galiba:KK43:

Ben biraz sicak mayaliyorum. O yuzden oluyor yani sut tadi demek ki. Kucuk parmagimi koyuyorum 4 sn falan dayaniyorsa mayaliyorum. Sureyi artirayim mi o zaman?
Ben başka kaba boşaltmıyorum hiç çünkü boşaltınca sütün üstünde oluşan kaymak dagılıyor,ve 10 kadar sayarım en fazla tencerede deneyin birde direk pişirdiğiniz tencerede.

Ben başka kaba boşaltmıyorum hiç çünkü boşaltınca sütün üstünde oluşan kaymak dagılıyor,ve 10 kadar sayarım en fazla tencerede deneyin birde direk pişirdiğiniz tencerede.
Bir deniycem dediginizi. Insaallah olur ya. Denemekten biktim artik.

Ben de genelde sutu kaynattıktan sonra, eğer fazla soguduysa , fırını 75° ye ayarlayın 10 dk isitiyorum, yogurtlar içindeyken. Gece 10 da koymussam sabah 8 e kadar duruyor fırında. Sonra alıp ağızları açık bıraktı şekilde buz dolabında 6-7 saat bekletiyorum. Emaye kaplara mayalı yorum ben.

ben düdüklüye kapağı açık bir şekilde sütü kaynatıyorum sonra ocağın altını kapatıp üstündeki duman gittiğinde 5 lt süte 3 yemek kaşığı yoğurt ekleyip çırpıcı ile karıştırıyorum düdüklünün kapağı burada devreye giriyor kapatıp sabaha kadar dışarda sabahta dolaba yerleştiriyorum akşam geldiğimde yoğurt hazır oluyor... üstünde toplanan suyu bir kaba ayırın böbrek taşı olanlar o yoğurt suyunu içsin bu da doktor tavsiyesi duyurulur...

ben düdüklüye kapağı açık bir şekilde sütü kaynatıyorum sonra ocağın altını kapatıp üstündeki duman gittiğinde 5 lt süte 3 yemek kaşığı yoğurt ekleyip çırpıcı ile karıştırıyorum düdüklünün kapağı burada devreye giriyor kapatıp sabaha kadar dışarda sabahta dolaba yerleştiriyorum akşam geldiğimde yoğurt hazır oluyor... üstünde toplanan suyu bir kaba ayırın böbrek taşı olanlar o yoğurt suyunu içsin bu da doktor tavsiyesi duyurulur...
Düdüklü tencere iyi fikirmis:) ama kapak kapanınca cok sulaniyor delikli bir suzgec koyup bezle sarinca bez suyu emiyor yogurt fazla sulanmiyor

Süt tadı fazla ılıyınca olur, hafif daha sıcak mayalayın. Parmağınız yaklaşık 7-8 sn beklete bilmeniz lazım.

yoğurdu ılık mayalıyor olabilirsiniz.Ben serçe parmağımı içinde tutup 7ye kadar sayıyorum,dayanabilecek kadar sıcak olunca mayalıyorum.üstünü de bezlerle kapatıyorum ki sıcağı muhafaza etsin çünkü maya sıcakla çoğalıyor.Sonra da dolaba koyup hiç dokunmadan 1 gün bekletiyorum.

Benimde yoğurdum güzel tutar yaklaşık 3 kg süte 3 kaşık maya kullanıyorum.5 kg sütü önceden kaynatıp 2 kg ını ve içmeye ayırıyorum daha sonra soğuyan sütü tekrar 7-8 sn elim dayanıncaya kadar ısıtıyorum. Daha sonra mayayı katıp ısıtmadığım fırına tencerenin kapağı açık şekilde koyuyorum. 4 saat sonra fırından alıp yine kapağı açık şekilde buzdolabında muhafaza ediyorum.
Biraz fazla sıcak olursa sütüm yoğurdun üstünde suyu oluyor.
Biraz soğuk olursa 4 saatte mayalanmıyor 5-6 saati bulabiliyor.
Eğer elimde maya yoksa mecbur hazır yoğurttan mayalıyorum o zaman ben tadını pek beğenmiyorum.
Buzdolabında tencere kapağı kapalı muhafaza edersem çabuk ekşiyor.

Merhaba, ben de evde yoğurt mayalıyorum hiç de sarmıyorum. Fırının içinde sıcak su torbasıyla koyun koyuna :)
Öncelikle şunu belirteyim ilk mayamı probiyotik olarak aldım. Üstünde yazana göre 45 derecede mayalanıyordu yoğurt. Ben hep 55 56 derece olarak duymuştum o yüzden araştırdım, öğrendim ki 45 derece üstünde faydalı bakteriler ölüyormuş.
Sütü 15dakika kaynattıktan sonra 2 ayrı kaba alıyorum hemen 1 er kiloluk, kaymağı da o kaplarda oluşuyor böylece. Bir mutfak derecesi almanızı tavsiye ederim çok uygun fiyatlı, en fazla 20 tl ye bulursunuz. Süt 47 48 dereceye gelince maya için ayırdığım yoğurdu dolaptan çıkartıp ılık sütle açıyorum. Sonra mayalayacağım kaba ekleyip güzelce karıştırıyorum. O arada 2 3 derece daha soğuyor zaten. Kapları soğuk fırına yerleştiriyorum yanına da sıcak su torbasını koyuyorum, tam 6 saat sonra yoğurt mayalanmış oluyor. Biraz cıvık gibi oluyor başta, ama ağzı açık şekilde dolaba koyup 24 saat bekletince tam kıvamında, mis gibi yoğurt hazır oluyor. İmkanınız olursa bi bi bu şekilde deneyin.

X