Evet anladım
Nasıl yapıyoruz peki? Başta liste vardı, okuyamadım.
Biraz uzun bir anlatım ama ınsallah seninde aklına yatar ve seviye 1 ile baslarsın Seviye-1 40 günlük bir program. Bu seviyedeki temel kural bir kere dahi yasaklı listesini ihlal ettiğinizde tüm program çökmüş oluyor ve sizin devam etmeniz için en başa sarmanız gerekiyor. Bir örnek verelim; diyelim ki 24 gündür yasaklı listesinden bir şeyi hiç yemediniz ama 25'inci gün her hangi bir sebepten ötürü yediniz. Şimdi ne olacak? Herşey en başa saracak ve tekrar ilk günden başlamanız gerekecek. Bu noktada sizi zorluklar bekliyor ama bu sizlerin bir gıdayı canınızın istemesi ile ilgili bir zorluk değil, bu arzular sadece 3-5-7 gün sürüyor ve sonrasında zaten olaya adapte oluyorsunuz. Ama hayat şartları veya misafirlikler yada aile baskısı gibi durumlar sizi sıkıntıya düşürebilir. Bilmeniz gereken tek şey şu, bu sizin hayatınız ve size baklava ikram eden komşunuz, akrabanız sizin yerinize hastahane odasında yatamaz. 40 günlük bu program çerçevesinde asla yememeniz gereken yasak listesini aşağıda veriyorum.
YASAK LİSTESİ:
1- Ekmek ve un içeren her şey yasaklılar listesinde. Gerek yemeklerin terbiyesinde olsun gerekse ne amaçla olursa olsun bir gr dahi un yok. Şehriye ve tarhana çorbası gibi ürünler undan yapıldığı için bunlar da kullanılmıyor. Bakliyatlar ve kavrulmamış kuru yemişler serbest olmasına rağmen, bakliyat unları (mısır unu, kuruyemiş unları, mercimek unu vb.) yasaktır. Türü ne olursa olsun 40 gün boyunca sıfır gram un. Ayrıca kavrulmuş kuruyemişlerin hepsi ( leblebi,kavrulmuş fındık, kavrulmuş fıstık, kavrulmuş badem ve bilimum kuruyemişler) yasaktır. Ama çiğ badem, çiğ fındık, çiğ fıstık, ceviz, çiğ kaju, yer fıstığı serbest.
2- Makarna & Bütün şehriye türleri. (undan yapılırlar) Ayrıca irmikte yasak.
3- Pirinç ve pirinçten yapılan her hangi bir şey.
4- Patates ve patatesten yapılan her hangi bir şey.
6- Karatay usulü mercimekli krep.
7- Şeker ve şeker içeren herşey. Her tür tatlı, bal, pekmez dahi yok. Metabolizmalar normal haline dönünce A kan grupları için pekmez, 0 Kan grubu için bal, B ve AB kan grupları için bal/pekmez geri dönecek merak etmeyin.
8- Seviye-1 bitene kadar limon ve avakado hariç hiç bir meyve yok. Hurma ve kuru meyvelerde dahil (kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm vb.) Seviye-2’de hurma ve incir öğlen öğününde geri gelecek. Metabolizmamız normal haline dönünceye kadar ise diğer meyveler program boyunca yasaktır. Seviyeler tamamlanınca hepsi geri gelecek korkmayın.
9- Yemekler pişerken içine havuç koymak yasak. Kısaca pişmiş havuç yasak. Ama çiğ şekilde yada salata ile birlikte tüketilebilir. Çiğ şekilde tüketildiğinde seviye-1’de öğlen yenilirse akşam yememek gerekir. Akşam salatada yenilecekse bu sefer öğlen yememek gerekiyor. Kısacası gün içerisinde sadece öğünlerden bir tanesinde kullanınız.
10- Sade soda hariç markete satılan her içecek yasak (kola, gazoz, meyve suyu, nestea, nescafe, ayran vb.)
11- İki öğün arasında yada akşam öğününden sonra (sıvı alım saatlerinde ) sadece su, bitki çayı, çay, türk kahvesi, sade soda içebilirsiniz. Süt, sütlü kahve, ayran, kefir gibi şeyler içilmez, yasak.
12- Kızartma olarak pişirilen herşey yasak.
13- Mısırın her türlüsü (haşlama,közleme,patlamış vs.) yasak.
14- Kestane yasak.
15- Balkabağı yasak.
16- Nar Ekşisi yasak.
17- Yulaf yasak.
SIVI ALIM KURALLARI:
1- Her yemekten en az 30 dakika önce 1 bardak su içiniz.
2- Yemekle birlikte kesinlikle hiç bir sıvı alımı yok. (ayran, çay, su, maden suyu vb)
3- Yemekten en az 1.5 saat ideali 2 saat sonra su, çay, bitki çayı yada türk kahvesi içebilirsiniz. Bu maddelere sıvı alım kuralları deniyor. Grupta sebepleri ile birlikte detaylıca anlatmıştım.
ALTIN KURALLAR:
1- Akşam yemekten kalktığınızda açlık hissi olmayacak yani karnınızı doyurun. Şişirin demiyorum doyurun.
2- Yemek ağızda sıvı olana kadar iyice çiğnenecek. Löp Löp yutmak kesinlikle yok. İsterseniz en sağlıklı besini yiyin, güzel çiğnemediğiniz taktirde vücudunuzun daha çok insülin salgılanmasına sebep olacaktır. Kısacası iyi çiğnemeden ne yerseniz yiyin vücudunuzda tıpkı yasaklı listesindeki bir şey yemişsiniz etkisi oluşacak. Düşünsenize tatlı yememek için mücadele ediyorsunuz ama yediğiniz yemekleri iyice çiğnemeden yuttuğunuz için tatlı yemiş gibi etkileniyorsunuz. Bunu kim ister?
3- Uyku ile yemek arasında minimum 4 saat olacak ideali 5 saattir.
4- Her gün mutlaka en az 30 dk yürüyüş yapılacak. Akşam yemeğinden bir süre sonra olursa harika olur ama bu zamanlama olmazsa olmaz bir kural değildir. Olmazsa olmaz günde 30 dakika yürüyüş yapmak. Gün içinde evinde çalışan hanımların yaptıkları işlerle bu 30 dakikanın bir ilgisi yok. Bunu ayrıca yapmak zorundalar.
5- Tecrübeler gösterdi ki, yemekler ne kadar lezzetli olursa doygunluk hissi o kadar fazla oluyor. Bu bağlamda her türlü baharat kullanmak serbest.
6- Ne zaman açlık hissi oluşursa hareket edin, hareket açlığı bastıran yegane sistemdir. Buna şaşacaksınız. Kalkın hemen azıcık, bir 5-10 dk yürüyün.
SEVİYE-1'e BAŞLIYORUZ
Niyet ediyoruz. Niyetsiz yapılan hiç bir işten hayr gelmez. Ve bu niyeti yaparken içinizden tüm seviyeleri yani tamamlayıp bitirmeyi niyet etmeniz gerekiyor. Yani biz burada karatay tarzı diyet yapma amacında değiliz. Asıl niyetimiz ileride açlık orucu yapabilmeye muktedir olmak için şimdiden kendimizi hazırlamak. Hayatında hiç açlık orucu yapmamış insanlar bunu grupta yapmayı başardılarsa, sizlerde yapabilirsiniz. Bir başka insanın yaptığını sizde yapabilirsiniz, ezikmisiniz siz? Tabi ki değilsiniz. O zaman haydi niyetinizi ediniz. "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için, sağlığımı kazanmak için beslenmemi düzeltmeme, sen zorlaştırma kolaylaştır yarabbi" deyip başlayacağınız tarih akşamı sofraya oturup aşağıda anlattığım şekilde yemek yiyorsunuz.
Bu programa akşam yemeği ile başlanır. Programa başlayacağınız tarihte akşam saat en geç 18:30'da, yukarıdaki yasakları ve altın kuralları dikkate alarak bir sofra kurun ve doymuş bir şekilde kalkın. Sonradan kalktığınızda karnınız tok olsun, aç olmasın. Hatta bu ilk güne özel karnınız bayağı bir tok olsun. 19:00'dan sonra yatana kadar yemek yemeyeceksiniz. Yemekten 2 saat geçtikten sonra sıvı tüketebilirsiniz (çay, türk kahvesi vs) En çok sorulan soru; ekmeğin yerine ne koyabiliriz. Her akşam menüsünde 40 gün boyunca bulgur pilavı olacak. Ekmek bağımlılarını bu şekilde kurtaracağız. Ama şart değil istemeyen yemez.
1. GÜN; sabahında uyandığınızda, hiç bir şey yemeyin. Öğlene 13:00'a kadar yemek yok. Su serbest ama abartmayın canınız istediği kadar için. Kendinizi zorlayarak şu kadar litre bitireyim mantığı olmasın. Hele açlığımı bastırır mantığı hiç olmasın çünkü aç karnına çok su içmek tam ters etki yapar. Saat 10:00 gibi şekersiz bir türk kahvesi içerseniz iştahınızı kesmede size yardımcı olur. Kahve sevmeyenler yeşil çay veya başka bir bitkisel çayın içine toz zencefil zerdeçal koyarak içebilirler. Bundaki amaç şuna buna iyi geliyor meselesi değil. Yine deneyimlerime göre bu karışım gerçekten bir şey yemiş etkisi yaparak açlığı bastırıyor. Öğlene kadar olan süreci ilk okulda tutulan yarım gün oruç olarak düşünebilirsiniz. Kimse merak etmesin 3-4 saat aç kalmakla hiç kimseye bir şey olmaz. Farz edelim ki deprem oldu yada savaş çıktı, fırtına oldu, sel geldi ve yemek yok, 3-4 saatte ölecek misiniz? Depremde göçük altında 1 hafta aç kalan insanları hatırlayın, hiç bir şey olmamıştı. 8-9 yaşında çocuklar bile öğlene kadar yarım gün oruç tutuyorlar... K O R K M A Y I N !!!
Yıllardır bozuk şekilde yaşayan ve sürünen metabolizmalar ilk günlerde direnebilir, tıpkı çocukken kahvaltı etmek istemeyip direnmesi gibi. O zaman kahvaltıyı maalesef yaptınız ve mizacınızı bozdunuz, şimdi bunu geri kazanma zamanıdır. Öğlen 13:00'a kadar yemek yok. Bunu gruptaki 500 kişi yapabiliyorsa sizde yapabilirsiniz ve onlara şunu söylemiştim size de söylüyorum; 3 gün sonra bu sisteme o kadar alışacaksınız ki sabah işe giderken simit poğaça ile insanların vücutlarına nasıl işkence ettiklerini görüp bir zamanlar ben bunu nasıl yapıyordum acaba diyeceksiniz. Sadece 3 gün sonra bu sistemi tamamen özümseyeceksiniz zira bu yaratılışınızın, yani "sizin" özünüz. Dolayısı ile mizaca aykırı yani "özümüze" zıt gitmektir aslen zor olan. Biz zoru başararak kendimizi mahvetmişiz ve bunu düzeltmek çok daha kolay. Dediğim gibi özümüze dönüyoruz o yüzden bu dönüş uzun süre almayacak çünkü biz buyuz. Buna sağlam niyet etmesi sizden, yol ve yöntem benden.
1.GÜN SAAT 12:30-13:00 kahvaltı-öğlen yemeği zamanı: Kilonuza ve boyunuza göre 2-3-4 adet rafadan yumurta, peynir, zeytin, mevsim yeşillikleri,turp, maydanoz, taze kuru yemişler; ceviz, fındık, kabuklu fıstık vb. Bu geçiş döneminde öğlen kahvaltı-yemeğinde yumurta destek alacağımız ürün olacak. Bu yüzden her öğlen menüde fix. Sizi kan şekerinizi yükseltmeden tok tutacak. Merak etmeyin bir ömür yumurta yenmez değil mi? İleride bu çeşitlenecek, değişecek lakin geçiş dönemindeki programımız bu şekilde. Yumurta yanında yasaklı listesinde olmayan istediğiniz şeyleri yiyebilirsiniz.
Burada bir parantez açmak istiyorum kan grubuna göre et yasak olanlar yumurtayı peynirli şekilde tavada yapabilirler ve kan grubuna göre et serbest olanlar yumurtayı tavada sucuk, pastırma kavurma vesaire ile birlikte pişirip yiyebilirler. Kahvaltı-öğle yemeğinde buna dikkate alarak A grupları et yemesinler lütfen. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki bu kahvaltı-öğlen yemeğinde tam doymayın, azıcık aç kalkın, zira 5-6 saat sonra çok sağlam bir akşam yemeği yiyeceksiniz. Ona yer bırakın lütfen. Eğer öğlen çok doyarsanız akşam yemek yiyemezsiniz bu sefer gece acıkırsınız, hadi diyelim gecede kendinizi zorladınız, ahmet bey kızar dediniz sabaha kadar yemediniz, sonra? Sabah açlıktan gebermiş olacaksınız değil mi? Bunu istemeyiz. Bütün olay denge ve sistem. Lütfen dengeyi bozmayınız.
1.GÜN AKŞAM, 18:30-19:00 akşam yemeği. Yemekleri yerken sıralamaya şu şekilde dikkat ediyoruz, eğer çorba varsa önce çorba, sonrasında sulu yemek+salata en son bulgur pilavı. Sıvılar önden katılar arkadan mantık bu. Eskiden ben bu sistemi uygularken çorba içmiyordum çünkü karnımı şişiriyor ama doyurmuyordu, siz içmekte serbestsiniz. Yasaklı listesinde olmayan her şeyi yiyebilirsiniz. Burada bir parantez açmak istiyorum A kan grupları ne kadar az et yerse o kadar iyi olur ve kabızlıktan kurtulur. Ve eğer bir 0 grubu iseniz paranızda varsa bulgur pilavı yerine biftek, pirzola, tarzı etleri yerseniz sisteminizin normale dönmesi çok daha hızlı olur. Ama dediğim gibi bu sadece bir tavsiye şimdilik kan gruplarına göre ilerlemiyoruz ve yasaklı listesinde olmayan tüm besinleri her kan grubu yiyebilir. Saat 19:00 elleri masadan çek. Bitti doyduk çok şükür. Yarın sabah öğlene kadar canınız bir şey istemeyecek merak etmeyin. Hadi diyelim ki istedi bir ertesi gün istemeyecek. Size iddia ediyorum 3 günde düzene gireceksiniz ve aç kalmadan kilo vermeye başlayacak, şaşıracaksınız. Tecrübeyle sabittir ki çevrenizdekiler size şunları diyecek; "kahvaltı olmadan olur mu günün en önemli öğünü", "diyetisyene anlattım ne kadar yanlış dedi" , "Karatay hoca bile sağlam bir kahvaltı öneriyor" bunları duymaya hazır olun ama şuna da hazır olun "aç kalmadan kilo vereceksiniz"
Bu programı uygulayamayan birisi hiç bir programı uygulayamaz. O yüzden kimse kendisini kandırmasın. Motivasyon arayanda hastaneyi ziyaret etsin, özellikle onkoloji bölümünde 5 dakika gezmesi yeterli olacaktır.
Allah (c.c) herkese kolaylık versin diyeceğim ama zaten verecek biliyorum. Zira bizi yarattığı mizaca geri dönüyoruz inşallah.