Yine deprem oldu

Zaten medyaya yansıyanda daha fazla yıkıldığı bilenen bir gerçek. Hiçbir ilerleme yok. Fay hatti yoksa zaten sizin korkmaniza gerek yok. Anca sallanirsiniz.

Deprem çantasını araba içinde napcaklar onlar evdeyken. Masa altına falanda girmemek hayat üçgeni olusturmak gerekiyormuş.
Sigorta migorta hikaye valla beşik gibi sallaniypruz. Evlerde malzeme eksik belli
Allah korusun o panikle çanta manta gelmez insanın aklına.ama deprem geçince alıp cikilabilir.hiç çantayla çıkan görmedik enkazdan

Çocuk gibi sataşıliyor ya gercekten anlamiş değilim komik :))
Daha önceden baska bir konu yuzunden halen takiksinız beni de kendinizi de yormayın
Gerçekten Allah sizin gibi insanlara akıl fikir versin, düşünce yapınızı anlamak mümkün değil. Hatanızı, yanlışınızı sakın düzeltmeyin, siz çok mükemmelsiniz bizde sizle polemik yapalım dedik böyle hayati bir konuda yanlış yönlendirmeniz sebebiyle. Tebrik ediyorum

Allah korusun o panikle çanta manta gelmez insanın aklına.ama deprem geçince alıp cikilabilir.hiç çantayla çıkan görmedik enkazdan
O eline alıp çıkman için değil enkazda düdüğü ottururup suyunu içip açıklığında sekerin mekerin dusmesin diye bir şeyler yiyebilmek için. Eger derin enkazsa ışıkla önünü görmek için.
Siz ne için saniyorsunuz p çantayı yahu
Eline alıp cantayla cikcak. Enkazdan cikinca cantayi alacak falan.

Panikle can

Deprem çantası aslında dışarı çıkarken almak için veya arbaa bagajında dursun diye drğil
Yabi bunlar da önemli
Deprem çantası daha çok yaşam üçgeni olarak belirlediğiniz alanlara konmalı
Mesrla bizim evde belli. Gece ise yatak yanı, gündüz ise ben çamaşır makinası, eşim buzdolabı önü.
Allah korusun bir aksilik anında saatlerimizi hatta günlerimizi geçireceğimiz yerler buralar.
Burada elimizin altında su, yiyecek, düdük, ilaç, pil ve fener olmalı.

Bir afad uzmanı hocam bana böyle aktardı

Kapi esikleri en tehlikeli yer. Ezilerek olenler en cok buralarda bulunmus. Yanlis bilgiyi düzeltin. İnsanlarin aklinda yanlis kalmasin

Aslinda banyonun daha güvenli olduğunu diğer odalara oranla arada ve küçük oldugundan yıkılma çökme riskine en az maruz kaldığını dinlemiştim TV de. Ne kadar doğru tabi bilemedim. Anlatan bir uzmandi. Deprem.bolgesinde değilim ama son bir kaç gündür bende evin her odasında nerde saklanilir onu düşünüp duruyorun

Kapı eşiğinde durulmaz evet
Fakat buzdolabı dendi bize de (bir hocamız söyledi, hatta burada koltuk diyenler olmuş, koltuktu bizimde eşimle ilk planımız. Koltuk anında ezilir dedi, karşı çıktı.) Belki o da yanlış biliyordur, kaynak paylaşabilir misiniz?

Ee hakli ama arastirmamissiniz. Benim de fobim var. Okumustim ne yapilmali diye. Afad in bilgilendirmesini okusaniz bile yeter. 99 depreminden once kapi esikleri diye bir bilgi vardi. Sonra bas bas duyurdular kapı esikleri en tehlikeli yer diye.

Duyumla bilgilendirrme konusu acilmaz. Duzgun bir metin kopyalasaydiniz bari suraya.

banyodaki fayanslar yıkılma ve patlama anında cam gibi keskin olur, paramparça eder insanın vücudunu. Bu yüzden tehlikeli.

Kitaplari mumkunse 1 e 1 sandik seklinde bir sandiga koyup cevresini iple sarmak gerekiyor. İcine de buldugun tum kitaplar. Ben zaten baza altina kaldirmistim bebek cok karistiriyor kitapligi ustune dusurecek diye. Sonra oglumun yatagina ceyiz sandiginin icine koydum. Ama sonra kaldirdim sandik yeterince saglam degil diye. İple de saramamistim. Surekli de onunla yasanmiyor. Korku gecince kaldiriyor insan

Nasıl yani kızlar kağıt, kitap derken ne yapmak gerekiyor ben anlamadım tam?

Vebal almaktan da korkmuyor. Burayı okuyan birisi uzun uzun yazmis diye ciddiye alip aklinda bu sekilde kalsa. Kapi esiginde dursa. Zaten direkt olum sebebi. Yanlış dendi niye ego yapar ki insan boyle bir konuda. Pardon yanlis aklimda kalmis dersin. Gonderini düzenlersin bu.

Ben 20 yildir arama kurtarma ekibinde olan birinin yazdiklarini okumustum. Deneyimlerine gore adam belirlemis. Onu buraya atayim.

Banyo genelde islak bir yer olduğu için pek güvenli degil diye duydum onun yerine sabitlenmiş yerler olabilir mesela bizim evde hani buradaki bazi bilim kadinlari yazdi ya cok seyimiz sabitlendi o yuzden yazmiştim ama tabi onlar daha bilgililer biz bisey bilmeyiz

Adım Doug Copp. Dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi Amerikan Uluslararası Kurtarma Ekibinin Kurtarma şefi ve afet olayları müdürüyüm. Bu makaledeki bilgiler bir deprem anında hayat kurtaracaktır.

İçinde 20 maket olan bir okulu ve evi yıktık. On maket “çömel ve korun” metodunu uygularken, 10 maket “hayat üçgeni” metodumu uyguladı. Tasarlanmış yıkımdan sonra görüntüleri filme almak ve sonuçları belgelemek için enkazı geçip binaya girdik. Bina yıkımlarında oluşabilecek şartlar dahilinde direk olarak gözlemlenebilen ve bilimsel şartlar altında hayatta kalma tekniklerimi uyguladığım film “çömelip korunan/saklanan” kişiler için hayatta kalma şansının sıfır olduğunu ortaya koydu. Hayat üçgeni metodumu kullananlar için hayatta kalabilme şansı yaklaşık olarak % 100 oldu. Bu film Türkiye de ve Avrupanın geri kalan kısmında milyonlarca izleyici tarafından izlendi. Bu film ABD, Kanada ve Güney Amerika da bir TV programında izlendi.

Enkazına girdiğim ilk bina 1985 Mexico City depreminde bir okuldu. Bütün çocuklar sıralarının altındaydı. Her bir çocuk kemiklerinin kalınlığına kadar ezilmişlerdi. Sıralarının yanındaki koridorlara uzanmış olsalardı hayatta kalmış olabilirlerdi. Bu “ayıptı, gereksizdi” ve çocukların neden koridorlarda (sıraların arasında) olmadığını merak ettim. O an, çocuklara bir şeyin/eşyanın altına saklanmalarının söylendiğini bilmiyordum.”

Basitçe ifade edilirse, binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar. Bu boşluk benim “hayat üçgeni” dediğim alandır. Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. Bir dahaki sefere televizyonda yıkılan bina izlerken gördüğün üçgenleri say. Her yerdeler. Yıkılan bir binada göreceğiniz en yaygın biçimdir.

1. “Binalar Çökerken Basitçe “Çömelen Ve Korunan” Kişiler İstisnasız Her Defasında Ezilerek Ölüyorlar.

Masa, Araba Gibi Nesnelerin Altına Giren Kişiler Her Zaman Ezilirler.

2. Mutlaka Cenin Pozisyonu Alın.

Kediler, köpekler ve bebeklerin hepsi doğal bir şekilde dizlerini ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında siz de bu şekilde kıvrılmalısınız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk oluşturacak bir kanepenin, geniş büyük bir eşyanın yanında dur.

3. Ahşap Yapılar Daha Güvenlidir.

Ahşap evler deprem anındaki en güvenli yapılardır. Sebebi basittir; ahşap esnektir ve depremin zorlamasıyla hareket eder. Eğer ahşap bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. Ayrıca, ahşap binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaklardır. Tuğlalar bir çok yaralanmalara sebep olacaktır ama (beton) bloklardan daha az ezilmiş vücutlar oluştururlar.

4. Gece Depreme Yakalanırsanız Yataktan Basitçe Düşün.

Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır. Oteller müşterilerine deprem anında yatakların yanında yere uzanmalarını salık veren bir uyarı notunu odalarda her kapının arkasına asarlarsa depremlerde çok büyük hayatta kalma oranlarını sağlayabilirler.

5. Salonda Yakalanırsanız Koltuğunuza Sığının.

Televizyon izlerken deprem olursa ve kolayca kapıdan veya pencereden dışarı kaçmak mümkün değilse, kanepe veya büyük bir koltuğun/sandalyenin yanında cenin pozisyonunda kıvrılarak yere uzanın..

6. Kapı Kirişlerinden Uzak Durun.

Bina çökerken kapı kirişlerinin altına geçen herkes ölür…Nasıl mı? Eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşürse inen tavanın altında ezilirsiniz. Eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz.

Her iki durumda da ölürsünüz!

7. Merdivenlerden Uzak Durun.

Hiçbir zaman merdivenlere gitmeyin/yönelmeyin. Merdivenler (ana binadan) farklı bir “frekans aralığına” sahiptir; ana binadan bağımsız/ayrı olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar. Merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. Korkunç şekilde sakatlanırlar. Bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun. Merdivenler binanın hasar görmesi en muhtemel kısmıdır. Depremde yıkılmamış olsa dahi, merdivenler bağırarak kaçmaya çalışan insanların aşırı yüklenmesi ile çökebilir. Merdivenler binanın geri kalan kısmı zarar görmemiş olsa dahi her zaman güvenlik açısından kontrolden geçirilmelidir.

8. Binanın Dış Duvarlarının Yakınında Olun.

Binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. Binanın iç kısımlarındansa dış kısımlarına yakın yerlerde olmak çok daha iyidir. Binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır.

9. Araçta İseniz Aracınızdan Çıkıp Yanına Kıvrılın.

Aynen Nimitz yolundaki katlar arasındaki (yıkılan) blokların meydana getirdiği gibi, deprem anında üst yolun yıkılmasıyla ezilen araçların içinde bulunan insanlar ezilirler. San Francisco depreminin kurbanlarının hepsi araçlarının içindeydiler. Hepsi öldü. Araçlarının dışına çıkıp, aracın yanına uzanıp veya oturarak kolaylıkla hayatta kalabilirlerdi. Ölen herkes eğer araçlarından çıkıp, araçlarının yanına oturabilseler veya uzanabilselerdi yaşıyor olabilirdi. Ezilen bütün araçların yanında-kolonların direkt olarak üzerine düştüğü araçlar hariç- 3 feet yükseklikte boşluklar oluşmuştu.

10. Bulunduğunuz Yerde Büyük Kağıt Yığınları Varsa Şanslısınız.

Enkaz halindeki gazete ofislerini ve çok miktarda kağıdın olduğu ofisleri dolaşırken kağıdın sıkışmadığını/ezilmediğini keşfettim. Kağıt yığınlarının/kümelerinin etrafında geniş boşluklar bulunur/oluşur.

Hayır bir de sanki çok bilgisi varmış gibi bilirkişi edasıyla onu yapın, buraya saklanın filan demiş. Hani dese ki kızlar korkuyorum tedirginim, ne yapmak gerek filan anlayacağım. :)

Nasıl yani kızlar kağıt, kitap derken ne yapmak gerekiyor ben anlamadım tam?
Kitaplar ezilmiyor, duvarları tutuyormuş. Arkadaş da diyor ki, bir metre küp şeklinde istiflenip bağlanırsa sağlam olur, yanına sığınabiliriz. Bende kitap bol da, kitaplıkta hepsi. Arkadaşın önerisi mantıklı geldi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…