- 10 Nisan 2014
- 1.644
- 2.227
Birkaç aydır araştırdığım yıkanabilir bebek bezi meselesinde son noktaya geldim sanırım. Aklında bir köşede denesem mi diye düşünen varsa belki yol gösterebilir yazacaklarım.
TERCİH SEBEPLERİ
Yıkanabilir bezleri herkes farklı sebeplerle tercih ediyor. Kimi uzun vadede ekonomik olarak daha uyguna geleceği için kullanıyor. Kimi çevre dostu olduğu için çöp üretmek istemiyor. Bazıları da bebeğin sağlığı için tercih ediyor.
Benim tercih sebebim öncelikle sağlık, sonra çevre, sonra da ekonomik uygunluk.
Sağlık kısmıyla başlayayım. Tek kullanımlık bezlerin içinde bulunan kuruluk verici maddeler bebeğin hem cilt hem de üreme organı sağlığı açısından çeşitli zararları olduğu söyleniyor. Ne gibi zararların olduğunu google da birkaç arama yaparak ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.
Çevre kısmına gelince bir bebek bir yılda ortalama 2000 adet bez kullanıyor ve bu maddelerin doğada çözünmesi çok uzun yıllar alıyor.
Ekonomi açısından ben kendi bulunduğum ülkeye göre hesap yaptığımda bebeğe en ucuz bezlerin bir üst kalitesini kullanmaya karar versem ilk bir yılda bebek bezine vereceğim parayla yıllarca, sonraki çocuklar için de kullanabileceğim tam bir takım çok kaliteli organik yıkanabilir bebek bezi satın alabiliyorum. Bu bezler organik pamuk ve kenevir ipinden yapılmış. Bebeğin cildi için gerçekten harika bezler. Her yaş için ayarlanabilir tek boylar var, iki veya 3 farklı bedende satın alınabilecekler var. Tek boylar en küçük ayarında bile yeni doğanlarda hafif bol geldiği için sızdırma yapabiliyor diye ben ilk etapta sadece 1 numaralı bedenini alacağım o yüzden bebeğin ilk 6 aylık tek kullanımlık bez parasına ortalama ilk 9 ay kullanabileceğim kaliteli organik yıkanabilir bezden bir takım almış olacağım. Bu fiyat oranı Türkiye'de tam olarak ne olur bilmiyorum. Bezlerin marka ve fiyat bilgilerini sonda açıklayacağım.
Özetle bu bezler bebek için sağlıklı olması, çevre dostu olması ve ekonomik olarak ilk etapta toplu alım gerektirse de uzun vadede daha karlı olması nedeniyle annelerin tercih sebebi olmuş.
İŞ YÜKÜ FARKI
Yıkanabilir bezler ile tek kullanımlık bezlerin kullanım kolaylığı açısından tek bir farkı var. Birinde kullanılan bezi çöpe atıp yeni bezi takıyorsunuz. Diğerinde bezleri hava geçirmez bir çantada biriktirip 2 veya en geç 3 günde bir makineye atıyorsunuz. Yıkanan bezleri seriyorsunuz, kuruyunca katlayıp kaldırıyorsunuz. Onun dışında kirli beze dokunup elleri kirletme, elde üst kirini giderme vs durumları yok.
Bebek ek gıdaya başlayana kadar dışkısı suda çözünebilir olduğu için bezler olduğu gibi çantaya atılıp biriktiriliyor, sonra direkt makineye. Yıkanınca makineden tertemiz çıkıyor. Ek gıdaya başladıktan sonra ise liner denilen, çöpe atılabilir, çok ince bir ara bez kullanılıyor. Bu ara bezlerin bazıları klozete atılabilir suda eriyen şekilde de olabiliyormuş. Ara bez üzerindeki katı dışkıyla birlikte çöpe veya ürün özelliğine göre tuvalete atılıyor. Kalan normal bez de bez çantasına. Eller normal tek kullanımlık bezde çişe kakaya ne kadar bulaşıyorsa yıkanabilir bezlerde de aynı oranda bulaşıyor. Yıkanabilir bezlerin yıkamasını da makine yapıyor. Ek yapılan işlemler bezleri makineye doldurmak, makineyi çalıştırmak, bezleri asmak, kuruyunca katlayıp yerleştirmek. Tek fark burda. Bunun dışında benim araştırmalarıma göre tek kullakımlık bezlerden hiçbir farkı yok. Bazıları ara bez kullanmak istemediği için ek gıdaya başladıktan sonra üstte biriken kakayı atmak için bu işe özel spatula veya kaşık gibi bir şey kullanıyor. Ara bez tercih etmeyenlerin ek olarak bir de bu iş yükü var. Başka bir fark yok.
Küçük bir not: asmayla uğraşmak ve kurumasını beklemek istemiyorsanız çoğu pamuklu bezleri makinede kurutmanızda bir sakınca yok. Yalnız uzun vadede çabuk yıpranabileceği için 1 takımla birkaç çocuk büyütebilecekken kurutma makinesi yıprattığı için 1 çocukta 2 takım almanız gerekebilir. Ona rağmen hazır bez parasını yine geçmez anca eşit olur. Her markanın, her bezin kendine göre yıkama kurutma talimatı var ona dikkat edilerek kurutma makinesini kullanmada bir sakınca yok. Tabi kar etmek için 1 takım bezi 2-3 çocukta kullanma gibi bir düşünceniz yoksa.
Buraya kadar neden tercih ediliyor ve kullan at bezlere göre ne gibi ekstra iş yükü yapacak sorularının cevabını vermeye çalıştım. Eğer size makul geldiyse bundan sonrasını okuyabilirsiniz çünkü buna karar verdikten sonra aklıma bir sürü soru takıldı ve bu zamana kadar bulabildiğim cevapları buraya yazmaya çalışacağım. Ama bu fikir makul gelmediyse devamında işinize yarayacak pek bir bilgi yok demektir.
BEZ ÇEŞİTLERİ
Bezler dış kalıp (cover) ve iç bez/iç havlu (insert) olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Her markanın farklı özelliklerde dış kalıpları ve iç bezleri var.
Dış Kalıp
Bazı markalar tek boy satıyor ve çıtçıtlı ayarlanabilir eni ve boyuyla doğumdan tuvalete alışana kadar bu bezler kullanılabiliyor. Ancak bu bezlerin çoğu 4 kilodan aşağısı için kenarlardan hafif boşluklar bırakabildiği ve sızdırabildiği için bazı anneler 4 kiloya kadar hazır bez kullanıyor. Hem o arada lohusalık dönemi bitmiş ve çamaşır asma ve katlama yüküyle ilk zamanlar uğraşmamış oluyorlar. Kimisi de yenidoğana uygun beden satın alıyor. Herkesin önceliği farklı bu konuda. Tek bir doğru da yok zaten. Herkesin tecrübesi farklı.
Markasına göre dış bezlerin kumaşları, şekilleri farklı farklı. Ama hepsinin ortak noktası su geçirmez ve ince/hafif olması.
Dış bezlerde bir de pocket denilen bir tür var. Bu türdeki bezleri cepli dış kalıp gibi düşünebilirsiniz. Dış tarafı su geçirmez, iç tarafı pamuklu bezler. Aradaki ceplerine de ek iç bez koyarak kullanıyorsunuz. Bazı anneler için en kolay yöntem bu. Bolca bu bezlerden ve içine yerleştirecekleri ek bezlerden alıp bir set yapıyorlar. Kimisi de cepleri bezle doldurmayı sevmiyor.
Dış bezlerde bir de yün bez / yün don seçeneği var. Dış bezin şu geçirmemesi lazım ama yün su geçirmez mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu kısmı en çok merak edilen kısım. Bir de yün sıcak tutmaz mı meselesi. Kullananlar kesinlikle bu iki sorunu yaşamadıklarını söylüyorlar. Koyunların yünlerinde aslında derilerinden salgılanan lanolin diye bir yağ oluyor. Bu yağ yağmurda koyunların sırılsıklam olmalarını engelliyor. Su yünlerinin üzerinden kayıp yere dökülüyor. Ancak yün iplerden elbette bu yağ arındırıldığı için yün su geçiriyor. İşte yün bezlere ortalama 3 haftada bir defa lanolinleme işlemi yaparsanız yün bezleriniz artık su geçirmez dış bezler haline geliyor.
İç Bezler
İç Bezler bu zamana kadar gördüğüm kadarıyla 4 farklı kumaş türünde olabiliyor.
1. Mikrofiber: Mikrofiber doğal değil sentetik bir kumaş türü. Sıvıyı en hızlı emen ancak üzerine basınç uygulandığında da sıvıyı en hızlı bırakan kumaş türü. Ayrıca cilde değmesi zararlı olduğu için genelde 5 katlı iç bezlerin en alt ve en üstü pamuk veya bambu oluyor, arada 3 kat mikrofiber kumaş oluyor. Bu bezleri ekstra destekleyici bir bezle kullanmayınca bebek üzerine baskı yaptığında emdiği sıvıyı sızdırıyor. O yüzden tek bez yeterli olmuyor. Ayrıca mikrofiber üretim aşamasında çevreye çok ciddi miktarda atık üretiyor bu nedenle çoğu kişinin tercihi mikrofiber bezler değil.
2. Pamuk: Bu bezler sıvıyı en hızlı emen ikinci kumaş türü. Ancak mikrofiber gibi emdikten sonra sızdırma yapmadığı için ve sentetik değil doğal bir kumaş türü olduğu için iç bezlerde en yaygın olanı pamuklu kumaşlar.
3. Bambu: Sıvıyı pamuktan daha yavaş emiyor, içinde tutabilme ve sızdırmama oranı da pamuğa göre daha az. Ayrıca kimyasal işlem görüyor kumaş haline getirilirken. Yine de sentetik olmadığı, sağlam olduğu ve cilde değmesine bir sorun olmadığı için kullanan olabiliyor. Benim tercihim pamuktan yana. Daha doğal ve daha koruyucu bir bez pamuk.
4. Kenevir: İngilizcesi hemp diye geçiyor. Türkçe'de kenevir ipliği diye buldum sanırım doğru adı bu. Sıvıyı emme süresi en geç olan bu. Ancak bir kere emince de üzerine ne kadar baskı yapılsa da dışarı sızdırması çok zor. Adeta sıvıyı içine hapsediyor. Bu nedenle bebeğin cildine en yakın yere konmuyor çünkü emme süresi uzun. Ancak öne pamuk konup arkasına kenevir bez konunca pamuktan sızan sıvıyı kenevir bez emiyor ve uzun süreli bir kuruluk sağlıyor. Özellikle geceleri pamuk bezin arkasına veya arasına destekleyici olarak koyuyorlar. Yıkanabilir bezlerde kolaylık sağlayan en büyük taktiklerden biri kenevir kumaşlardan yapılan bezler. Yalnız yıkama sonrası kuruma süresi bir hayli uzun. Pamuğa göre birkaç kat fazla süre bekleyebilirsiniz kuruması için. Sıvıyı hapsetme özelliği burada dezavantaj.
İç Bezler bu şekilde 4 farklı kumaş türüne sahip genel olarak. Dizayn olarak da her marka farklı bezler üretmiş. Mesela tek kat kare kumaş var siz istediğiniz boyda katlıyorsunuz. Bebek bezi boyunda dikilmiş çok katmanlı bezler var. Veya 2-3-4 katlı ince kare kumaşlar var siz sadece üçe katlayıp kullanıyorsunuz vs. Kimisi dış bezin içine yerleştiriliyor. Kimisi de dış bezin iki katının arasına yerleştiriliyor. Tercih annelerin.
Bu arada Türkiye'de maalesef yıkanabilir bez konusunda o kadar çeşitli ürün yok. Olanları kullanıp memnun kalan da çok var ama. Bazıları da kendileri kesmiş, dikmiş, diktirmiş vs. Bazıları dış kalıpları hazır satın alıp içe müslin örtüleri katlayıp kullanmış. Ama bu işin kolaylıkla yapılabilmesi için benim tercihim iyi bir markanın sadece bebek bezi olarak kullanılması için ürettiği bir ürünü alıp sonradan pişman olmamak. Çünkü bu ürünler sızdırmaması için defalarca test edilip üretilmiş ve sadece bu iş için üretilmiş. Yazının sonuna Türkiye'de yıkanabilir bebek bezi satanların web sitesi ve sosyal medya hesaplarının bir listesini koyacağım.
HANGİ MARKA
Ben yurt dışında olduğum için ilk etapta bulunduğum yerde kullanabileceğim güzel markalar var mı diye araştırdım ancak pek fazla seçenek yoktu beğenemedim.
Ya Türkiye'den getirtecektim ya da amazondan satın alarak Amerika'dan. Nereden getirmek daha mantıklı olur diye fiyat ve kalite açısından çok araştırdım.
Türkiye'de en fazla ürün çeşidi olan ve benim görebildiğim kadarıyla en kaliteli olan Baby Neo markası. Fakat yine de amazonda satılan ürünlerle kıyaslayınca baby neo dan çok daha kaliteli ürünler vardı amazonda.
Türkiye'de zaten çok fazla seçenek yok. Pamucco ve baby neo biliniyor. Birkaç tane de az bilinen marka var o kadar. Ben başka göremedim. Pamucconun iç havluları pek beğenilmiyor anladığım kadarıyla. Zaten tek bir model sunuyor pamucco. O standardın üstüne çıkamıyorsunuz. Baby Neo dışındaki markaların iç bezlerinin resimlerini hiç beğenemedim. Hatta dediğim gibi baby neo bile yurt dışında satılanların yanında bir derece düşük kalıyor kalite açısından. Ancak bir yıkanabilir bebek bezinden bekleneni vermeye yeter diye düşünüyorum kullanıcı yorumlarına baktığımda. Dolayısıyla Türkiye'de olsam mutlaka iç bezlerde baby neo dan farklı farklı iç bez alır hepsini denerdim. Hangisini beğenirsem ondan toplu satın alırdım.
(Güncelleme: Arada geçen sürede Ecowoco markasını keşfettim. Ayrıca instagramda kendi diktikleri bebek bezlerini satan hesaplar gördüm ve gayet güzel seçenekler mevcut. Onların sayfalarını da ekleyeceğim yazının sonuna.)
Ayrıca burada ben dış kalıp ve iç bezleri ayrı ayrı araştırdım. Dış kalıpların çoğu Türkiye'de de Amerika'da da naylon gibiydi yüksek oranda sentetikti ve fiyatları yüksekti. Bez ıslansa da dış kalıba kolay kolay bişey olmuyor, bezle silip dış kalıbı yıkamadan iç bezi değiştirip tekrar kullanmak için yapılmış. Ama ben bebeğin bacak ve bel kısmında cildine değen yeri pamuklu olan ama hiçbir yerinden sıvı geçirmeyen bir şey arıyordum onu da bir tek Pamucco markasında gördüm. Belki başka marka da vardır ama pamucconun dış kalıplarını çok beğendim ben. Fiyatları da çok iyiydi. 5 adet dış kalıp 250 TL. Bu yüzden dış kalıpları pamucco dan alıp buraya getirmeyi planladım.
(Güncelleme: Türkiye'den pamucco dış bez getirttim. Pamucconun dış bezleri tek kat ancak iç yüzeyleri pamuklu olduğu için her iç bez değiştirmede dış bezin de değişmesi gerekiyor. Benim getirttiğim 5 adet 1 numara pamucco dış kalıp yeterli değil. İç bez sayısı kadar almam gerekiyormuş onu sonradan anladım. Ancak Türkiye'den yün bez de getirttim. O nedenle pamuccolar hiç olmasa da sorun yaşamayacağım. Şu an deniyorum. Hangisini beğenirsem üst bedeni ondan almayı planlıyorum.)
İç bezlere gelince, maalesef Türkiye'deki hiçbir iç bezi beğenemedim. Dediğim gibi orda olsam baby neo ya mecburen bir şans verip onun bezlerini kullanırdım. (Güncelleme: instagramı sonradan keşfettim güzel iç bezler varmış ama ben aldım amazondan) Beğenmezsem ne yapar eder başka bir çözüm arardım. Ama zaten bir yerden gelecekse bari daha kalitelisi olsun amazondan alayım diye karar verdim. Amazonda da fiyat olarak çok çok farklı standartlarda bezler var. Baby neo ayarında çok fazla marka var. Kullanıp memnun olan da çok var. Ama benim içime hiçbiri tam sinmedi. Thirsties markasının ürünlerini inceledim, kullananların videolarını izledim. Gördüğüm kadarıyla sızdırma yapmayan ve uzun süre kuruluk sağlayan en kaliteli markalardan biri. Ayrıca baby neo ayarında dediklerim iç bezlerinde genelde pamuk veya bambu kullanıyor. Mikrofiberleri zaten elemiştim zihnimde yukarıda anlattığım sebeplerle. Fakat thirsties markası %45 organik pamukla %55 kenevir (hemp) ipinden olan iki kumaş türünü tek bir üründe birleştirerek normal yüzde 100 pamuk kumaşlara göre %25 daha emici ve sıvıyı tutucu bir bez üretmiş. Kolay kuruması için de iki kat dikilmiş bir kumaş. Altı kesik poşet gibi yanlardan dikilmiş şekilde düşünebilirsiniz. Dolayısıyla kare şeklinde masaya serince bu kumaş 4 kat oluyor. Onu da üçe katlayınca tam 12 kat pamuk kenevir iç bez oluyor. Bu şekilde 12 kat haliyle başka hiçbir ek destekleyici beze ihtiyaç duymaksızın dış kalıbın içine yerleştiriyorsunuz. Bu kadar. Ek bez ihtiyacı olmadığı için bebeğin altında koca bir kalıp gibi de durmuyor. İnce kalıyor. Geceleri ekstra kuruluk için kenevir pamuk iç bezleri de var normal bez boyunda dikilmiş katlama vs yapılmıyor onlardan 2-4 tane alıp sadece geceleri ekstra kullanılabilir.
Dolayısıyla benim dış kalıplarım Türkiye'den Pamucco markasından, iç bezlerim ise amazondan Thirsties markasından olacak. Ama orda olsam Baby Neo dan birkaç adet alıp denemeden başka bir şey almazdım.
(Güncelleme: kenevirin çok geç kuruması ciddi bir sorun olabilir. Bezler yeterli gelmeyebilir. Bir tane kenevir bez alıp yıkayıp denedim iki gün sürdü kuruması. Bu da benim gözümü epey korkuttu. Ayrıca bu markanın iç bezi yün donla kullanmaya çok uygun değildi. İç bezlerde mecburen fikrimi değiştirdim. Yüzde yüz pamuk bezlerden aldım.)
KAÇ ADET ALINMALI
Bezlerden kaç adet alınacağı yıkama sıklığına bağlı. 1,2 veya 3 günde bir yıkamayı tercih edebilirsiniz. 3 günden daha fazla aralıklarla yıkamak bezlerde koku bırakacağından ve hijyen sorunu oluşturacağından maksimum 3 günde bir yıkama yapılması gerekiyor. Her gün yıkamak zor olacağı için ben ortalama 2 günde bir yıkama yapılacak şekilde sayı vereceğim.
Dış kalıpları eğer dediğim şekilde iç yüzeyi de sıvıyı emmeyen kumaşlardan alacaksanız 6-7 tane almanız yeterli olacaktır. (Güncelleme: 3 taneyle idare eden de gördüm.) Dış kalıp eğer kirlenmediyse 3-4 defa iç bez değiştirdikten sonra 1 adet dış kalıp değiştirebiliyorsunuz. İç bezi değiştirirken dış kalıbın iç tarafını sadece silmek yeterli. Pamucco dış kalıp için kaç tane yeterli olur bilmiyorum. Onun iç tarafa gelen kumaşı silinebilir mi yoksa yıkama mı yapılmalı bilmiyorum. Kullandıktan sonra buraya yorumlarımı da yazarım inşaallah.
Özetle içi silinebilir türde olanlardan 6-7 dış kalıp 2 günde bir yıkama yapan bir anne için yeterli. Buraya minimum sayıyı yazıyorum. Sayıyı arttırmak herkesin kendi tercihine bağlı. Tek bedense sayı bu şekilde ama bir üst bedene geçerseniz daha az ihtiyaç oluyor. 5-6 tane yeterli olabilir.
İç bezler ise sık değiştiği için daha fazla olmalı. Yine 2 günde bir yıkama yapan bir anne için gerekli olan minimum iç bez sayısı 24. 1 numaralı boy veya tek beden boyda sayı aynı. Üst bedene geçerken 18-20 ye düşebilir.
Özetle 2 günde bir yıkama için gerekli olan minimum bez sayısı:
Tek beden: 6 adet dış kalıp, 24 adet iç bez.
veya
Bir numaralı beden: 6 adet dış kalıp, 24 adet iç bez.
İki numaralı beden: 5 adet dış kalıp, 18 adet iç bez.
Bebeğin ve annenin durumuna göre bu sayılar artıp azalabilir ancak benim bu zamana kadar yaptığım araştırmaların sonucu ortalama olarak bu sayıyı veriyor.
Önce mümkünse birkaç farklı çeşitten sadece birer tane iç bez alıp hangisini daha çok beğeneceğinizi tespit edebilirsiniz. Ondan sonra en çok beğendiğinizden bir takım oluşturabilirsiniz.
Ekstra kuruluk isteyenler 2-4 adet gece kulanmak için kenevir veya pamuk-bambu iç bez alabilirler. Kenevir sanırsam Türkiye'de yok.
BİR TAKIM YIKANABİLİR BEZ MALİYETİ
Yine ortalama 2 günde bir defa yıkama yapmaya göre bir takımdan bahsediyorum.
Burda Baby Neo tek beden olduğu için ona göre fiyat yazacağım çünkü Türkiye'deki en iyi marka olarak sadece onu görebildim ben. Başka bildiğiniz varsa siz yazabilirsiniz.
6 adet dış kalıp ve 24 adet iç bez.
2 adet kirli bez çantası (biri evde kirli bezleri biriktirmek, diğeri de dışarı çıkarken boş kirli çantası taşıyabilmek için)
Baby Neo 1 adet dış kalıp fiyatları 83-100 tl arasında değişiyor.
İç bez fiyatları ise 28-77 TL arasında değişiyor.
Dış kalıplarda bildiğim kadarıyla 100 tl lik olanlar daha çok tercih ediliyor. Fiyatı ona göre hesaplayacağım
6 x 100 = 600 TL dış kalıp fiyatı
İç bezleri de inceledim orda da tek beden organik sızdırmaz emici ped 55 TL ve fiyat aralığında orta bir yerde olduğu için bunu şeçtim. Ben olsam bunu denerdim ilk.
24 x 55 = 1320 TL
Ekstra gece için iç bez 2-4 adet eklenebilir. Sonucu çok etkilemeyecek ama onu da ekleyelim:
2'li bambu emici ekstra ped: 30 TL
2 Adet kirli bez çantası: 65 × 2 = 130
Toplam= 2080 TL
Yuvarlak hesapla ortalama 2000 TL ye bir takım oluşturmak mümkün.
(Güncelleme: İnstagramda satılan benzer ürünlerde 1300 TL civarı bir set oluşturmak mümkün oluyormuş.)
Yıkanabilir bez kullanmasanız hangi tek kullanımlık bezlerden almayı düşünürsünüz ona göre bebeğin kaç aylık bez parasına bir takım yıkanabilir bez alınır ona göre hesaplayabilirsiniz.
Örneğin benim bu sitede en fazla duyduğum marka Sleepy. Bugün baktığıma göre e bebekte 120 adedi 200 TL ortalama.
1200 adet kullan at bebek bezi 2000 TL
Araştırdığımda göre ilk aylarda bebekler günde ortalama 8 adet bez değiştiriyorlar. Böyle bir durumda 1200 adet bez 150 günde kullanılacak demek. Yani 5 ayda 2000 TL.
Yıkanabilir bezlerin masrafını ise farklı iç bez kombinasyonlarıyla 1800'e kadar da düşürebilirsiniz. (Güncelleme: 1300'e kadar da oluyormuş)
Özetle bebeğin ortalama ilk 5 ayda kullanacağı bez parasına bir takım yıkanabilir bebek bezi satın alınabiliyor.
Hatta tuvalet iletişimi yapan anneler çok daha az bez kullanıyorlar. 6-8 bezle günü bitiriyorlar ve belki onlara 24 değil 16 iç bez yetiyor olabilir. O tamamen ayrı bir konu olduğu için oraya girmiyorum pek çok video var tuvalet iletişimi konusunda.
Benim tercih ettiğim pamucco dış kalıp ve thirsties iç bezlerine gelince fiyat çok farklı çıkıyor.
(Güncelleme: burayı tamamen silip yeniden yazıyorum. Aldığım ürünler yukarıda yazdıklarımdan farklı oldu. Mesela kenevir bezi iptal ettim, yün bez ekledim vs. Ben aldıklarımın fiyatını yazayım.
5 adet pamucco 1 beden dış kalıp 250 TL
3 adet Ecowoco yün bez (0-6 ay) 510 TL
Bu dış kalıplar Türkiye'den. Yün bez tek başına yeterli normalde. Pamucco deneme amaçlı. Hangisini beğenirsem üst bedeni ondan almak için.
24 adet Osocozy prefold iç bezler Amazon'dan 42 USD. Bugünkü kurla 614 TL.
Yine Amazon'dan bu bezlerin bebeğin altından kaymaması için üretilen aparat aldım. İngilizce snappi deniyor. Türkiye'de ne ürünün adını bulabildim ne de satan bir yer gördüm. Ama çok ciddi bir kolaylık bence. 3 tanesine 10 USD de ona verdim yani 146 TL.
Denemek için de yaklaşık yine 146 TL civarı aldığım iki kenevir bez var. Bunlar misafirliğe gitme veya gece uzun süre bez değiştiremeyeceğim ekstra durumlar için kurtarıcı mahiyetinde bezler. Düzenli kullanmayacağım.
Hepsi toplam 1666 TL tuttu. Bir üst beden artık tek beden oluyor. Bu aldıklarını beğenirsem üst bedenine de yaklaşık 1300 TL civarı bir masrafım olacak. Çantasını henüz almadım onla birlikte bir bebeğin bütün bez ihtiyacını toplam 3000-3100 TL civarı bir masrafla halletmiş olacağım.)
Bulunduğum yerde 1 yıllık bebek bezi masrafı 6000 TL civarı. Yani ben de ortalama 6 ay boyunca kullanıp çöpe atacağım içi kimyasal ve kalitesiz liflerle dolu olan bezlere vereceğim parayla tertemiz bir tam takım almış olacağım. Allah nasip ederse sonraki bebeklerde de aynı setleri kullanmaya devam ederim.
Ayrıca bunun doğrusu yanlışı da yok. Bazıları yarı zamanlı yıkanabilir bez yarı zamanlı kullan at bez kullanıyor, bazıları 6 aylıkken başlıyor vs vs... Herkesin maddi durumu, fiziksel olarak veya psikolojik olarak 2 günde bir bez yıkamaya bakışı, veya çişli kakalı bezleri makineye doldurma konusunda hijyen düşünceleri vs konuya bakışını etkileyebiliyor. Bu yüzden herkesin düşüncesi, tercihi, tecrübesi bambaşka. Benim tercihim de bu yönde oldu. Daha hiç denemedim çünkü henüz doğuma daha var. Doğuma kadar rahat rahat araştırayım diyordum artık araştırmalarımın sonuna yaklaştığımı, yeni pek bir şeyle karşılaşmadığını fark edince kararımı verip bulduklarımı buraya yazdım. Deneyince ne olur hiç bilmiyorum ama bir gün bunun tam tersi bir noktaya gelirsem bile burada paylaşma niyetindeyim. Yaşamadan, denemeden tahminde bulunmak çok zor. İnşaallah gerçekten dedikleri gibi kolay olur da devam edebilirim.
Çok uzun bir yazı oldu farkındayım ama yıkanabilir bezlere ilgisi olmayanlar zaten baştaki paragraflarda okumayı bırakmıştır. İlgi duyanların ise soruları bir nebze cevaplanmıştır umarım...
Yıkanabilir Bezleri İncelemek İçin
www.babyneomarket.com
www.ecowoco.com
instagram.com
instagram.com
TERCİH SEBEPLERİ
Yıkanabilir bezleri herkes farklı sebeplerle tercih ediyor. Kimi uzun vadede ekonomik olarak daha uyguna geleceği için kullanıyor. Kimi çevre dostu olduğu için çöp üretmek istemiyor. Bazıları da bebeğin sağlığı için tercih ediyor.
Benim tercih sebebim öncelikle sağlık, sonra çevre, sonra da ekonomik uygunluk.
Sağlık kısmıyla başlayayım. Tek kullanımlık bezlerin içinde bulunan kuruluk verici maddeler bebeğin hem cilt hem de üreme organı sağlığı açısından çeşitli zararları olduğu söyleniyor. Ne gibi zararların olduğunu google da birkaç arama yaparak ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.
Çevre kısmına gelince bir bebek bir yılda ortalama 2000 adet bez kullanıyor ve bu maddelerin doğada çözünmesi çok uzun yıllar alıyor.
Ekonomi açısından ben kendi bulunduğum ülkeye göre hesap yaptığımda bebeğe en ucuz bezlerin bir üst kalitesini kullanmaya karar versem ilk bir yılda bebek bezine vereceğim parayla yıllarca, sonraki çocuklar için de kullanabileceğim tam bir takım çok kaliteli organik yıkanabilir bebek bezi satın alabiliyorum. Bu bezler organik pamuk ve kenevir ipinden yapılmış. Bebeğin cildi için gerçekten harika bezler. Her yaş için ayarlanabilir tek boylar var, iki veya 3 farklı bedende satın alınabilecekler var. Tek boylar en küçük ayarında bile yeni doğanlarda hafif bol geldiği için sızdırma yapabiliyor diye ben ilk etapta sadece 1 numaralı bedenini alacağım o yüzden bebeğin ilk 6 aylık tek kullanımlık bez parasına ortalama ilk 9 ay kullanabileceğim kaliteli organik yıkanabilir bezden bir takım almış olacağım. Bu fiyat oranı Türkiye'de tam olarak ne olur bilmiyorum. Bezlerin marka ve fiyat bilgilerini sonda açıklayacağım.
Özetle bu bezler bebek için sağlıklı olması, çevre dostu olması ve ekonomik olarak ilk etapta toplu alım gerektirse de uzun vadede daha karlı olması nedeniyle annelerin tercih sebebi olmuş.
İŞ YÜKÜ FARKI
Yıkanabilir bezler ile tek kullanımlık bezlerin kullanım kolaylığı açısından tek bir farkı var. Birinde kullanılan bezi çöpe atıp yeni bezi takıyorsunuz. Diğerinde bezleri hava geçirmez bir çantada biriktirip 2 veya en geç 3 günde bir makineye atıyorsunuz. Yıkanan bezleri seriyorsunuz, kuruyunca katlayıp kaldırıyorsunuz. Onun dışında kirli beze dokunup elleri kirletme, elde üst kirini giderme vs durumları yok.
Bebek ek gıdaya başlayana kadar dışkısı suda çözünebilir olduğu için bezler olduğu gibi çantaya atılıp biriktiriliyor, sonra direkt makineye. Yıkanınca makineden tertemiz çıkıyor. Ek gıdaya başladıktan sonra ise liner denilen, çöpe atılabilir, çok ince bir ara bez kullanılıyor. Bu ara bezlerin bazıları klozete atılabilir suda eriyen şekilde de olabiliyormuş. Ara bez üzerindeki katı dışkıyla birlikte çöpe veya ürün özelliğine göre tuvalete atılıyor. Kalan normal bez de bez çantasına. Eller normal tek kullanımlık bezde çişe kakaya ne kadar bulaşıyorsa yıkanabilir bezlerde de aynı oranda bulaşıyor. Yıkanabilir bezlerin yıkamasını da makine yapıyor. Ek yapılan işlemler bezleri makineye doldurmak, makineyi çalıştırmak, bezleri asmak, kuruyunca katlayıp yerleştirmek. Tek fark burda. Bunun dışında benim araştırmalarıma göre tek kullakımlık bezlerden hiçbir farkı yok. Bazıları ara bez kullanmak istemediği için ek gıdaya başladıktan sonra üstte biriken kakayı atmak için bu işe özel spatula veya kaşık gibi bir şey kullanıyor. Ara bez tercih etmeyenlerin ek olarak bir de bu iş yükü var. Başka bir fark yok.
Küçük bir not: asmayla uğraşmak ve kurumasını beklemek istemiyorsanız çoğu pamuklu bezleri makinede kurutmanızda bir sakınca yok. Yalnız uzun vadede çabuk yıpranabileceği için 1 takımla birkaç çocuk büyütebilecekken kurutma makinesi yıprattığı için 1 çocukta 2 takım almanız gerekebilir. Ona rağmen hazır bez parasını yine geçmez anca eşit olur. Her markanın, her bezin kendine göre yıkama kurutma talimatı var ona dikkat edilerek kurutma makinesini kullanmada bir sakınca yok. Tabi kar etmek için 1 takım bezi 2-3 çocukta kullanma gibi bir düşünceniz yoksa.
Buraya kadar neden tercih ediliyor ve kullan at bezlere göre ne gibi ekstra iş yükü yapacak sorularının cevabını vermeye çalıştım. Eğer size makul geldiyse bundan sonrasını okuyabilirsiniz çünkü buna karar verdikten sonra aklıma bir sürü soru takıldı ve bu zamana kadar bulabildiğim cevapları buraya yazmaya çalışacağım. Ama bu fikir makul gelmediyse devamında işinize yarayacak pek bir bilgi yok demektir.
BEZ ÇEŞİTLERİ
Bezler dış kalıp (cover) ve iç bez/iç havlu (insert) olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Her markanın farklı özelliklerde dış kalıpları ve iç bezleri var.
Dış Kalıp
Bazı markalar tek boy satıyor ve çıtçıtlı ayarlanabilir eni ve boyuyla doğumdan tuvalete alışana kadar bu bezler kullanılabiliyor. Ancak bu bezlerin çoğu 4 kilodan aşağısı için kenarlardan hafif boşluklar bırakabildiği ve sızdırabildiği için bazı anneler 4 kiloya kadar hazır bez kullanıyor. Hem o arada lohusalık dönemi bitmiş ve çamaşır asma ve katlama yüküyle ilk zamanlar uğraşmamış oluyorlar. Kimisi de yenidoğana uygun beden satın alıyor. Herkesin önceliği farklı bu konuda. Tek bir doğru da yok zaten. Herkesin tecrübesi farklı.
Markasına göre dış bezlerin kumaşları, şekilleri farklı farklı. Ama hepsinin ortak noktası su geçirmez ve ince/hafif olması.
Dış bezlerde bir de pocket denilen bir tür var. Bu türdeki bezleri cepli dış kalıp gibi düşünebilirsiniz. Dış tarafı su geçirmez, iç tarafı pamuklu bezler. Aradaki ceplerine de ek iç bez koyarak kullanıyorsunuz. Bazı anneler için en kolay yöntem bu. Bolca bu bezlerden ve içine yerleştirecekleri ek bezlerden alıp bir set yapıyorlar. Kimisi de cepleri bezle doldurmayı sevmiyor.
Dış bezlerde bir de yün bez / yün don seçeneği var. Dış bezin şu geçirmemesi lazım ama yün su geçirmez mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu kısmı en çok merak edilen kısım. Bir de yün sıcak tutmaz mı meselesi. Kullananlar kesinlikle bu iki sorunu yaşamadıklarını söylüyorlar. Koyunların yünlerinde aslında derilerinden salgılanan lanolin diye bir yağ oluyor. Bu yağ yağmurda koyunların sırılsıklam olmalarını engelliyor. Su yünlerinin üzerinden kayıp yere dökülüyor. Ancak yün iplerden elbette bu yağ arındırıldığı için yün su geçiriyor. İşte yün bezlere ortalama 3 haftada bir defa lanolinleme işlemi yaparsanız yün bezleriniz artık su geçirmez dış bezler haline geliyor.
İç Bezler
İç Bezler bu zamana kadar gördüğüm kadarıyla 4 farklı kumaş türünde olabiliyor.
1. Mikrofiber: Mikrofiber doğal değil sentetik bir kumaş türü. Sıvıyı en hızlı emen ancak üzerine basınç uygulandığında da sıvıyı en hızlı bırakan kumaş türü. Ayrıca cilde değmesi zararlı olduğu için genelde 5 katlı iç bezlerin en alt ve en üstü pamuk veya bambu oluyor, arada 3 kat mikrofiber kumaş oluyor. Bu bezleri ekstra destekleyici bir bezle kullanmayınca bebek üzerine baskı yaptığında emdiği sıvıyı sızdırıyor. O yüzden tek bez yeterli olmuyor. Ayrıca mikrofiber üretim aşamasında çevreye çok ciddi miktarda atık üretiyor bu nedenle çoğu kişinin tercihi mikrofiber bezler değil.
2. Pamuk: Bu bezler sıvıyı en hızlı emen ikinci kumaş türü. Ancak mikrofiber gibi emdikten sonra sızdırma yapmadığı için ve sentetik değil doğal bir kumaş türü olduğu için iç bezlerde en yaygın olanı pamuklu kumaşlar.
3. Bambu: Sıvıyı pamuktan daha yavaş emiyor, içinde tutabilme ve sızdırmama oranı da pamuğa göre daha az. Ayrıca kimyasal işlem görüyor kumaş haline getirilirken. Yine de sentetik olmadığı, sağlam olduğu ve cilde değmesine bir sorun olmadığı için kullanan olabiliyor. Benim tercihim pamuktan yana. Daha doğal ve daha koruyucu bir bez pamuk.
4. Kenevir: İngilizcesi hemp diye geçiyor. Türkçe'de kenevir ipliği diye buldum sanırım doğru adı bu. Sıvıyı emme süresi en geç olan bu. Ancak bir kere emince de üzerine ne kadar baskı yapılsa da dışarı sızdırması çok zor. Adeta sıvıyı içine hapsediyor. Bu nedenle bebeğin cildine en yakın yere konmuyor çünkü emme süresi uzun. Ancak öne pamuk konup arkasına kenevir bez konunca pamuktan sızan sıvıyı kenevir bez emiyor ve uzun süreli bir kuruluk sağlıyor. Özellikle geceleri pamuk bezin arkasına veya arasına destekleyici olarak koyuyorlar. Yıkanabilir bezlerde kolaylık sağlayan en büyük taktiklerden biri kenevir kumaşlardan yapılan bezler. Yalnız yıkama sonrası kuruma süresi bir hayli uzun. Pamuğa göre birkaç kat fazla süre bekleyebilirsiniz kuruması için. Sıvıyı hapsetme özelliği burada dezavantaj.
İç Bezler bu şekilde 4 farklı kumaş türüne sahip genel olarak. Dizayn olarak da her marka farklı bezler üretmiş. Mesela tek kat kare kumaş var siz istediğiniz boyda katlıyorsunuz. Bebek bezi boyunda dikilmiş çok katmanlı bezler var. Veya 2-3-4 katlı ince kare kumaşlar var siz sadece üçe katlayıp kullanıyorsunuz vs. Kimisi dış bezin içine yerleştiriliyor. Kimisi de dış bezin iki katının arasına yerleştiriliyor. Tercih annelerin.
Bu arada Türkiye'de maalesef yıkanabilir bez konusunda o kadar çeşitli ürün yok. Olanları kullanıp memnun kalan da çok var ama. Bazıları da kendileri kesmiş, dikmiş, diktirmiş vs. Bazıları dış kalıpları hazır satın alıp içe müslin örtüleri katlayıp kullanmış. Ama bu işin kolaylıkla yapılabilmesi için benim tercihim iyi bir markanın sadece bebek bezi olarak kullanılması için ürettiği bir ürünü alıp sonradan pişman olmamak. Çünkü bu ürünler sızdırmaması için defalarca test edilip üretilmiş ve sadece bu iş için üretilmiş. Yazının sonuna Türkiye'de yıkanabilir bebek bezi satanların web sitesi ve sosyal medya hesaplarının bir listesini koyacağım.
HANGİ MARKA
Ben yurt dışında olduğum için ilk etapta bulunduğum yerde kullanabileceğim güzel markalar var mı diye araştırdım ancak pek fazla seçenek yoktu beğenemedim.
Ya Türkiye'den getirtecektim ya da amazondan satın alarak Amerika'dan. Nereden getirmek daha mantıklı olur diye fiyat ve kalite açısından çok araştırdım.
Türkiye'de en fazla ürün çeşidi olan ve benim görebildiğim kadarıyla en kaliteli olan Baby Neo markası. Fakat yine de amazonda satılan ürünlerle kıyaslayınca baby neo dan çok daha kaliteli ürünler vardı amazonda.
Türkiye'de zaten çok fazla seçenek yok. Pamucco ve baby neo biliniyor. Birkaç tane de az bilinen marka var o kadar. Ben başka göremedim. Pamucconun iç havluları pek beğenilmiyor anladığım kadarıyla. Zaten tek bir model sunuyor pamucco. O standardın üstüne çıkamıyorsunuz. Baby Neo dışındaki markaların iç bezlerinin resimlerini hiç beğenemedim. Hatta dediğim gibi baby neo bile yurt dışında satılanların yanında bir derece düşük kalıyor kalite açısından. Ancak bir yıkanabilir bebek bezinden bekleneni vermeye yeter diye düşünüyorum kullanıcı yorumlarına baktığımda. Dolayısıyla Türkiye'de olsam mutlaka iç bezlerde baby neo dan farklı farklı iç bez alır hepsini denerdim. Hangisini beğenirsem ondan toplu satın alırdım.
(Güncelleme: Arada geçen sürede Ecowoco markasını keşfettim. Ayrıca instagramda kendi diktikleri bebek bezlerini satan hesaplar gördüm ve gayet güzel seçenekler mevcut. Onların sayfalarını da ekleyeceğim yazının sonuna.)
Ayrıca burada ben dış kalıp ve iç bezleri ayrı ayrı araştırdım. Dış kalıpların çoğu Türkiye'de de Amerika'da da naylon gibiydi yüksek oranda sentetikti ve fiyatları yüksekti. Bez ıslansa da dış kalıba kolay kolay bişey olmuyor, bezle silip dış kalıbı yıkamadan iç bezi değiştirip tekrar kullanmak için yapılmış. Ama ben bebeğin bacak ve bel kısmında cildine değen yeri pamuklu olan ama hiçbir yerinden sıvı geçirmeyen bir şey arıyordum onu da bir tek Pamucco markasında gördüm. Belki başka marka da vardır ama pamucconun dış kalıplarını çok beğendim ben. Fiyatları da çok iyiydi. 5 adet dış kalıp 250 TL. Bu yüzden dış kalıpları pamucco dan alıp buraya getirmeyi planladım.
(Güncelleme: Türkiye'den pamucco dış bez getirttim. Pamucconun dış bezleri tek kat ancak iç yüzeyleri pamuklu olduğu için her iç bez değiştirmede dış bezin de değişmesi gerekiyor. Benim getirttiğim 5 adet 1 numara pamucco dış kalıp yeterli değil. İç bez sayısı kadar almam gerekiyormuş onu sonradan anladım. Ancak Türkiye'den yün bez de getirttim. O nedenle pamuccolar hiç olmasa da sorun yaşamayacağım. Şu an deniyorum. Hangisini beğenirsem üst bedeni ondan almayı planlıyorum.)
İç bezlere gelince, maalesef Türkiye'deki hiçbir iç bezi beğenemedim. Dediğim gibi orda olsam baby neo ya mecburen bir şans verip onun bezlerini kullanırdım. (Güncelleme: instagramı sonradan keşfettim güzel iç bezler varmış ama ben aldım amazondan) Beğenmezsem ne yapar eder başka bir çözüm arardım. Ama zaten bir yerden gelecekse bari daha kalitelisi olsun amazondan alayım diye karar verdim. Amazonda da fiyat olarak çok çok farklı standartlarda bezler var. Baby neo ayarında çok fazla marka var. Kullanıp memnun olan da çok var. Ama benim içime hiçbiri tam sinmedi. Thirsties markasının ürünlerini inceledim, kullananların videolarını izledim. Gördüğüm kadarıyla sızdırma yapmayan ve uzun süre kuruluk sağlayan en kaliteli markalardan biri. Ayrıca baby neo ayarında dediklerim iç bezlerinde genelde pamuk veya bambu kullanıyor. Mikrofiberleri zaten elemiştim zihnimde yukarıda anlattığım sebeplerle. Fakat thirsties markası %45 organik pamukla %55 kenevir (hemp) ipinden olan iki kumaş türünü tek bir üründe birleştirerek normal yüzde 100 pamuk kumaşlara göre %25 daha emici ve sıvıyı tutucu bir bez üretmiş. Kolay kuruması için de iki kat dikilmiş bir kumaş. Altı kesik poşet gibi yanlardan dikilmiş şekilde düşünebilirsiniz. Dolayısıyla kare şeklinde masaya serince bu kumaş 4 kat oluyor. Onu da üçe katlayınca tam 12 kat pamuk kenevir iç bez oluyor. Bu şekilde 12 kat haliyle başka hiçbir ek destekleyici beze ihtiyaç duymaksızın dış kalıbın içine yerleştiriyorsunuz. Bu kadar. Ek bez ihtiyacı olmadığı için bebeğin altında koca bir kalıp gibi de durmuyor. İnce kalıyor. Geceleri ekstra kuruluk için kenevir pamuk iç bezleri de var normal bez boyunda dikilmiş katlama vs yapılmıyor onlardan 2-4 tane alıp sadece geceleri ekstra kullanılabilir.
Dolayısıyla benim dış kalıplarım Türkiye'den Pamucco markasından, iç bezlerim ise amazondan Thirsties markasından olacak. Ama orda olsam Baby Neo dan birkaç adet alıp denemeden başka bir şey almazdım.
(Güncelleme: kenevirin çok geç kuruması ciddi bir sorun olabilir. Bezler yeterli gelmeyebilir. Bir tane kenevir bez alıp yıkayıp denedim iki gün sürdü kuruması. Bu da benim gözümü epey korkuttu. Ayrıca bu markanın iç bezi yün donla kullanmaya çok uygun değildi. İç bezlerde mecburen fikrimi değiştirdim. Yüzde yüz pamuk bezlerden aldım.)
KAÇ ADET ALINMALI
Bezlerden kaç adet alınacağı yıkama sıklığına bağlı. 1,2 veya 3 günde bir yıkamayı tercih edebilirsiniz. 3 günden daha fazla aralıklarla yıkamak bezlerde koku bırakacağından ve hijyen sorunu oluşturacağından maksimum 3 günde bir yıkama yapılması gerekiyor. Her gün yıkamak zor olacağı için ben ortalama 2 günde bir yıkama yapılacak şekilde sayı vereceğim.
Dış kalıpları eğer dediğim şekilde iç yüzeyi de sıvıyı emmeyen kumaşlardan alacaksanız 6-7 tane almanız yeterli olacaktır. (Güncelleme: 3 taneyle idare eden de gördüm.) Dış kalıp eğer kirlenmediyse 3-4 defa iç bez değiştirdikten sonra 1 adet dış kalıp değiştirebiliyorsunuz. İç bezi değiştirirken dış kalıbın iç tarafını sadece silmek yeterli. Pamucco dış kalıp için kaç tane yeterli olur bilmiyorum. Onun iç tarafa gelen kumaşı silinebilir mi yoksa yıkama mı yapılmalı bilmiyorum. Kullandıktan sonra buraya yorumlarımı da yazarım inşaallah.
Özetle içi silinebilir türde olanlardan 6-7 dış kalıp 2 günde bir yıkama yapan bir anne için yeterli. Buraya minimum sayıyı yazıyorum. Sayıyı arttırmak herkesin kendi tercihine bağlı. Tek bedense sayı bu şekilde ama bir üst bedene geçerseniz daha az ihtiyaç oluyor. 5-6 tane yeterli olabilir.
İç bezler ise sık değiştiği için daha fazla olmalı. Yine 2 günde bir yıkama yapan bir anne için gerekli olan minimum iç bez sayısı 24. 1 numaralı boy veya tek beden boyda sayı aynı. Üst bedene geçerken 18-20 ye düşebilir.
Özetle 2 günde bir yıkama için gerekli olan minimum bez sayısı:
Tek beden: 6 adet dış kalıp, 24 adet iç bez.
veya
Bir numaralı beden: 6 adet dış kalıp, 24 adet iç bez.
İki numaralı beden: 5 adet dış kalıp, 18 adet iç bez.
Bebeğin ve annenin durumuna göre bu sayılar artıp azalabilir ancak benim bu zamana kadar yaptığım araştırmaların sonucu ortalama olarak bu sayıyı veriyor.
Önce mümkünse birkaç farklı çeşitten sadece birer tane iç bez alıp hangisini daha çok beğeneceğinizi tespit edebilirsiniz. Ondan sonra en çok beğendiğinizden bir takım oluşturabilirsiniz.
Ekstra kuruluk isteyenler 2-4 adet gece kulanmak için kenevir veya pamuk-bambu iç bez alabilirler. Kenevir sanırsam Türkiye'de yok.
BİR TAKIM YIKANABİLİR BEZ MALİYETİ
Yine ortalama 2 günde bir defa yıkama yapmaya göre bir takımdan bahsediyorum.
Burda Baby Neo tek beden olduğu için ona göre fiyat yazacağım çünkü Türkiye'deki en iyi marka olarak sadece onu görebildim ben. Başka bildiğiniz varsa siz yazabilirsiniz.
6 adet dış kalıp ve 24 adet iç bez.
2 adet kirli bez çantası (biri evde kirli bezleri biriktirmek, diğeri de dışarı çıkarken boş kirli çantası taşıyabilmek için)
Baby Neo 1 adet dış kalıp fiyatları 83-100 tl arasında değişiyor.
İç bez fiyatları ise 28-77 TL arasında değişiyor.
Dış kalıplarda bildiğim kadarıyla 100 tl lik olanlar daha çok tercih ediliyor. Fiyatı ona göre hesaplayacağım
6 x 100 = 600 TL dış kalıp fiyatı
İç bezleri de inceledim orda da tek beden organik sızdırmaz emici ped 55 TL ve fiyat aralığında orta bir yerde olduğu için bunu şeçtim. Ben olsam bunu denerdim ilk.
24 x 55 = 1320 TL
Ekstra gece için iç bez 2-4 adet eklenebilir. Sonucu çok etkilemeyecek ama onu da ekleyelim:
2'li bambu emici ekstra ped: 30 TL
2 Adet kirli bez çantası: 65 × 2 = 130
Toplam= 2080 TL
Yuvarlak hesapla ortalama 2000 TL ye bir takım oluşturmak mümkün.
(Güncelleme: İnstagramda satılan benzer ürünlerde 1300 TL civarı bir set oluşturmak mümkün oluyormuş.)
Yıkanabilir bez kullanmasanız hangi tek kullanımlık bezlerden almayı düşünürsünüz ona göre bebeğin kaç aylık bez parasına bir takım yıkanabilir bez alınır ona göre hesaplayabilirsiniz.
Örneğin benim bu sitede en fazla duyduğum marka Sleepy. Bugün baktığıma göre e bebekte 120 adedi 200 TL ortalama.
1200 adet kullan at bebek bezi 2000 TL
Araştırdığımda göre ilk aylarda bebekler günde ortalama 8 adet bez değiştiriyorlar. Böyle bir durumda 1200 adet bez 150 günde kullanılacak demek. Yani 5 ayda 2000 TL.
Yıkanabilir bezlerin masrafını ise farklı iç bez kombinasyonlarıyla 1800'e kadar da düşürebilirsiniz. (Güncelleme: 1300'e kadar da oluyormuş)
Özetle bebeğin ortalama ilk 5 ayda kullanacağı bez parasına bir takım yıkanabilir bebek bezi satın alınabiliyor.
Hatta tuvalet iletişimi yapan anneler çok daha az bez kullanıyorlar. 6-8 bezle günü bitiriyorlar ve belki onlara 24 değil 16 iç bez yetiyor olabilir. O tamamen ayrı bir konu olduğu için oraya girmiyorum pek çok video var tuvalet iletişimi konusunda.
Benim tercih ettiğim pamucco dış kalıp ve thirsties iç bezlerine gelince fiyat çok farklı çıkıyor.
(Güncelleme: burayı tamamen silip yeniden yazıyorum. Aldığım ürünler yukarıda yazdıklarımdan farklı oldu. Mesela kenevir bezi iptal ettim, yün bez ekledim vs. Ben aldıklarımın fiyatını yazayım.
5 adet pamucco 1 beden dış kalıp 250 TL
3 adet Ecowoco yün bez (0-6 ay) 510 TL
Bu dış kalıplar Türkiye'den. Yün bez tek başına yeterli normalde. Pamucco deneme amaçlı. Hangisini beğenirsem üst bedeni ondan almak için.
24 adet Osocozy prefold iç bezler Amazon'dan 42 USD. Bugünkü kurla 614 TL.
Yine Amazon'dan bu bezlerin bebeğin altından kaymaması için üretilen aparat aldım. İngilizce snappi deniyor. Türkiye'de ne ürünün adını bulabildim ne de satan bir yer gördüm. Ama çok ciddi bir kolaylık bence. 3 tanesine 10 USD de ona verdim yani 146 TL.
Denemek için de yaklaşık yine 146 TL civarı aldığım iki kenevir bez var. Bunlar misafirliğe gitme veya gece uzun süre bez değiştiremeyeceğim ekstra durumlar için kurtarıcı mahiyetinde bezler. Düzenli kullanmayacağım.
Hepsi toplam 1666 TL tuttu. Bir üst beden artık tek beden oluyor. Bu aldıklarını beğenirsem üst bedenine de yaklaşık 1300 TL civarı bir masrafım olacak. Çantasını henüz almadım onla birlikte bir bebeğin bütün bez ihtiyacını toplam 3000-3100 TL civarı bir masrafla halletmiş olacağım.)
Bulunduğum yerde 1 yıllık bebek bezi masrafı 6000 TL civarı. Yani ben de ortalama 6 ay boyunca kullanıp çöpe atacağım içi kimyasal ve kalitesiz liflerle dolu olan bezlere vereceğim parayla tertemiz bir tam takım almış olacağım. Allah nasip ederse sonraki bebeklerde de aynı setleri kullanmaya devam ederim.
Ayrıca bunun doğrusu yanlışı da yok. Bazıları yarı zamanlı yıkanabilir bez yarı zamanlı kullan at bez kullanıyor, bazıları 6 aylıkken başlıyor vs vs... Herkesin maddi durumu, fiziksel olarak veya psikolojik olarak 2 günde bir bez yıkamaya bakışı, veya çişli kakalı bezleri makineye doldurma konusunda hijyen düşünceleri vs konuya bakışını etkileyebiliyor. Bu yüzden herkesin düşüncesi, tercihi, tecrübesi bambaşka. Benim tercihim de bu yönde oldu. Daha hiç denemedim çünkü henüz doğuma daha var. Doğuma kadar rahat rahat araştırayım diyordum artık araştırmalarımın sonuna yaklaştığımı, yeni pek bir şeyle karşılaşmadığını fark edince kararımı verip bulduklarımı buraya yazdım. Deneyince ne olur hiç bilmiyorum ama bir gün bunun tam tersi bir noktaya gelirsem bile burada paylaşma niyetindeyim. Yaşamadan, denemeden tahminde bulunmak çok zor. İnşaallah gerçekten dedikleri gibi kolay olur da devam edebilirim.
Çok uzun bir yazı oldu farkındayım ama yıkanabilir bezlere ilgisi olmayanlar zaten baştaki paragraflarda okumayı bırakmıştır. İlgi duyanların ise soruları bir nebze cevaplanmıştır umarım...
Yıkanabilir Bezleri İncelemek İçin
BabyNEO Yıkanabilir Bebek Bezleri AlıÅveriÅ Sitesi
BabyNEO Yıkanabilir Bebek Bezleri ailelere %70'e varan oranlarda tasarruf etmelerine, bebeklerini daha saÄlıklı yetiÅtirmelerine ve aynı zamanda çevreyi, doÄayı korumada yardımcı oluyor. BebeÄiniz için en uygun BabyNEO ürünlerini sitemizden satın alabilirsiniz.
Organik Yıkanabilir Bebek Bezi En Ucuz Fiyatlarla | Ekolojik/Saf Yün/Pamuk Ãrünler
Organik Yıkanabilir Bebek Bezi En Ucuz Fiyatla ve hızlı kargo avantajıyla Organik Yıkanabilir Bebek Bezi ürünlerini inceleyin.
Login • Instagram
Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.
Merve Bek Göbel (@ybb_evim) • Instagram photos and videos
6,503 Followers, 5,570 Following, 445 Posts - See Instagram photos and videos from Merve Bek Göbel (@ybb_evim)
Son düzenleme: