yeni mezunluk.. belirsizlik..

civilenginar

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
2 Haziran 2019
322
645
merhabalar hanımlar, size bir konuyu danışmak istiyorum.
ortalama bir üniversiteden mühendis olarak 21 yaşında mezun oldum bu sene. 10 aya yakın bir süre staj tecrübem var ancak adı üstünde staj deneyim olarak görmüyor firmalar. 4 aydır iş arıyorum, hiçbir yerden geri dönüş olmadı. mülakata bile çağırılmadım. yabancı dilim var, 3-5 bilgisayar programına hakimim. stajlarım birçok meslektaşımın staj yapma şansı elde edemediği köklü ve güzel firmalarda oldu. saha ve ofis tecrübem de bulunmakta ama nasip olmadı iş henüz. her ilanın en az 2-3 yıl tecrübe istemesi, erkek çalışan istemeleri, yetiştirilmek üzere olan ilanlardan asla dönüş olmaması gibi meseleler iş arama motivasyonumu da düşürmüş oldu.
bu süreçte kafam dağılsın hem de hayatıma yenilik gelsin diye spora gittim sağlıklı beslendim kafamı meşgul ettim. birikmiş param vardı ama artık o da suyunu çekti. yıllardır ailemden para almadan geçindiğim için de para istemek canımı sıkmaya başladı ve bir süpermarkete başvuru yaptım. öğrenciyken reyon görevliliği ve kasiyerlik tecrübem vardı. velhasıl birkaç gün önce mülakata girdim ve güzel geçti. olumlu olması halinde asgari+yol+ yemek ile sanırım 8 bin liraya yakın para geçecek elime. işyeri oturduğum semtte yürüyerek gideceğim, yemeği de zaten diyette olduğumdan evden götürürüm çoğu zaman diye düşünüyorum. bunlar bencesi tabi.. kazandığımla da ehliyet alırım diye düşündüm.
asıl sorum ise şu; evde kalmaya devam edip bilgisayar programı öğrenip iş aramaya devam mı etmeliydim? yoksa en azından böylelikle elime para geçer kafamı dağıtır kendi mesleğimden de iş bulunca girer miyim? çalışma temposundan mesleğimden uzaklaşır mıyım, unutur muyum bazı şeyleri gibi gibi? fikrinize ihtiyacım var anlayacağınız

Son düzenleme:
Yeni mezunsun. Biraz daha bekleyebilirdin.. olmadı girerdin bu işe.. ailevi durumunuz nasıl bilemem ama.. eğer çalışman sartsa çalış tabi. Yoksa bence kendi alanında iş aramaya devam et ve program calis

Ailenizin size destek olma imkanı varsa mühendis olarak bir süpermarkette çalışmanızı tavsiye etmem. Ücret almadan dahi referans için mesleğinizle ilgili bir firmada çalışmanız daha iyi olabilir. Ne mühendisliğinden bahsediyoruz bu arada? 21 yaş ve mezuniyet için 4 ay umutsuzluğa kapılmak için oldukça Kısa bir süre. Mesleğin gerektirdiği sertifikalarınız eksikse onları tamamlayın.

Yeni mezunsun. Biraz daha bekleyebilirdin.. olmadı girerdin bu işe.. ailevi durumunuz nasıl bilemem ama.. eğer çalışman sartsa çalış tabi. Yoksa bence kendi alanında iş aramaya devam et ve program calis
ailemin ekonomik durumu kendilerine yetecek durumda ama sanki onlara yük oluyorum gibi geliyor. arkadaşlarımla dışarı çıkarken çekiniyorum, son zamanda da çıkmıyorum dışarıya pek. hiçbir yerden olumlu olumsuz dönüş olmaması ve her ilanın her gittiğim yerin en az 2-3 yıl tecrübe istemesi beni üzüyor bayağı..

inşaat mühendisiyim. her firmanın en az 2-3 yıl tecrübe istemesi ya da erkek çalışan istemesi yüzünden dönüş olmuyor. sertifika olarak isg ve iso belgelerini tamamlayabilirim sanırım ancak bu da benim mesleğimde çok fark yaratmamış olacak

Şimdi süpermarkete girdiniz, sonra ne yapacaksınız orasını anlamadım? Kasiyerlik işlerinde ne uzar ne kısalırsınız hatta orta yaşa geldiğinizde bu sektörde iş de bulamazsınız bunu biliyorsunuzdur umarım.

Yinede kendi mesleginizle ilgili teklif olursa değerlendirin derim.. mühendis siniz elbet bi yerden iş gelir.. evde çalışıp kendinizi programlarda geliştirin.

kendi mesleğimde iş aramaya devam edeceğim tabii ki. şu an evde olduğum süreçte hiçbir kazancım yok gibi geliyor. mesleğimden iş bulduğum gibi kasiyerliğe de son vereceğim.

İnşaat satış ofislerine girin daha iyi bence. En azından meslekten ve çevreden kopmamış olursunuz.

kendi mesleğimde iş aramaya devam edeceğim tabii ki. şu an evde olduğum süreçte hiçbir kazancım yok gibi geliyor. mesleğimden iş bulduğum gibi kasiyerliğe de son vereceğim.
Bence hiç olmazsa kpss, yds, ales bunlara hazırlanın kamuda mühendisler arasında pek rekabet yok ve alanınız nedir bilmiyorum ama özellikle bazı mühendislikler baya rahat atanıyor. Maaşları da gayet iyi. Süpermarket işleri size hiçbir tecrübe katmayıp aksine verimli vaktinizi öldürecek bence.

Bu devirde dayın yoksa biryere işe giremiyorsun. Bu acı bir gerçek. Torpil lazım torpil. Ama kul hakkıyla biryere gelmektense içinden geliyorsa git orada çalış,vardır illaki biryerde nasibin

Daha parttime işlerde çalışamaz misin?
Çünkü hem çok yorulursun hem de bir görüşmen olsa vs öyle yerlerde izin alman zor olur.
Hangi şehirdesin ? Organizasyon ajanslarına basvursana. dilin varsa sadece toplantı için gelen konukları karşılayıp isimlik verme işleri var, hem yorucu değil, hem keyifli hem de günlük ortalama 450 TL falan veriyorlar. Bazen bazı calistaylar oluyor, daha uzun süreli oluyor..hem harçlığın çıkar,hem kendine ve kurslara vs vakit ayirabilirsin hem çevre edinirsin. İstanbuldaysan bana özelden yazabilirsin. Eskiden çalıştığım güvenilir bir ajans var, bir numara vereyim seni WhatsApp gruplarına eklesinler

Malesef ülkemizde üniversitelerin düşüncesizce açtığı kontenjanlar yüzünden birçok mühendis, mimar işsiz.Evet ülkemizde inşaat sektörü aktif bir sektör ancak 10 yıl önce mühendis 40.000 ise şu anda 200.000 civarı.Kontrolsüz bir şekilde artan herşeyin, alternatifi çok olduğundan, tercihi az olur.Tüm bunları inşaat sektöründeki 16 yıllık tecrübeme dayanarak konuşuyorum.Meslektaş değiliz ancak mesleğimiz bağlantılı olduğu için size önerebileceğim standardın dışına çıkmanız.Ne demek bu derseniz; çelik mühendisliği konusunda eğitimler alıp bu konuda uzmanlaşıp aranan biri olabilirsiniz, sayılı oldukları için araştırıp bulup o kişilerin yanında ücretsiz çalışma teklifinde bile bulunabilirsiniz bir süreliğine, hevesli olursanız inanırlarsa emin olun size destek olurlar.Ikincisi satış pazarlama eğitimi alıp inşaat firmalarında hem teknik destek hem satış uzmanı olarak başvurabilirsiniz.Bence sıradan bir ofiste betonarme bina çizip hesaplamak, yada şantiyelerde şeflik yapmaktan çok daha geleceği olan şeyler.Tabi günümüzde siz gençler çok daha farklı bakış açılarıyla, yeni iş alanları oluşturabilirsiniz.Mesela çok iyi bilgisayar bilirsin, proğramlama öğrenirsin, gider proje proğram firmasında proğram geliştirmede çalışırsın gibi gibi.Bakış açınızı genişletip, yeni bir gözle bakın.Bu arada staj bir işdeneyimi değildir, malesefki gerçek işe girdiğinizde sorumluluğu aldığınızda neden kabul edilmediğini anlayacaksınız.Bende stajı dünyanın en iyi şirketinde bile yapmış olsanız iş tecrübesi olarak kabul etmem.Ancak iş başvurularınızda mulakat esnasında karşınızdaki kişinin sizin bu işi yapabileceğinize inanması lazım.Belki bu konuda da kendinizi geliştirmeniz gerekiyordur.

Bu devirde dayın yoksa biryere işe giremiyorsun. Bu acı bir gerçek. Torpil lazım torpil. Ama kul hakkıyla biryere gelmektense içinden geliyorsa git orada çalış,vardır illaki biryerde nasibin
Özel sektörde dayıyla iş dönmez.Adamın işine yaramazsanız ne sizi işe alır ,nede aldıysa sizi barındırır.Kamuyada 100 bin mezunu alamayacaklarına göre,çok minik bir kontenjan için dayı olsada olmasada önemsiz bir hale gelir.Her iş konusunu dayıya bağlamakta anlamsız oluyor bu durumda

Staj yaptığınız yerlerden referanslar alırsanız iş başvurularında daha öne çıkabilirsiniz. Staj yaptığınız yerlere de iş başvurusu yapsanız? CV'nizi bırakın. İhtiyaç durumunda dönüş yaparlar size.

Eşimle meslektaşsınız, o da başlarda hemen bir firmada mühendis kadrosuna girememişti, önce bir danışmanlık ofisine girdi, gayrimenkul değerleme uzmanının işini yürüttü, sonrasında mimarlık ofisine girdi, mimari proje okumayı, çizim programlarını öğrendi, daha sonra bir labaratuvara girdi, beton ve demir analizleri yaptı. Bu süreçte İSG sınavını verdi. işsiz kaldığı dönmelerinde inşaatta işçilik de yaptı, asıl işi de burada öğrendi, en sonunda da bir firmada mühendis yardımcılığı yaptı, angarya işlerdi ama tecrübe kazandırdı. Son 6 senedir bulunduğu firmanın sorumlu mühendisi olabildi. Belki bizim geçtiğimiz süreç size de fikir olabilir.

İşinizde devam etmek istiyorsanız inşaat ile alakalı yan işlerle başlayabilirsiniz, alanınızı daraltmayın, firmaların bu alanlara yeni mezun almamalarını da doğru buluyorum, sonuçta bir bina yapılacak ve belki de ufak bir hata bir sürü insanın canına malolacak.

Her şey gönlünüzce olsun.

çok teşekkür ederim yorumunuz için. stajımın biri çelik yapılar alanındaydı, yenilikçi güzel bir alan farkındayım. çelik yapılarla ilgili ayrıca bir eğitim ve program öğrenme şansım da oldu ancak en azından mülakata çağırılsam kendimi gösteririm ancak bu da olmadı hiç. elimden gelen yere başvurdum, staj yaptığım yerdeki insanlar birkaç yere haber verdi ama deneyimsiz kabul edemeyeceklerini söylediler. kaç yol kaldı bilmiyorum ama bu süreç beni bir hayli zorladı. haddim değil kesinlikle bunları söylemek yıllarca iş arayan insanlar var. yorucu bir süreç sadece.

işin açığı ben 6 ay tam zamanlı işyeri eğitimi yaptım. proje okumaya, kaba imalata, metraj hakediş bunlara hakimim. gayrimenkul değerleme uzmanlığı ilanlarında da deneyim aranıyor ama bir de onlara başvurayım. çok teşekkür ediyorum yorumunuz için

evet ales düşünüyorum bahar ayında, yds de beraberinde tabi. kpss alımları 93-94 bantlarında. düz memurluk düşünmek için de kpss'den çok yüksek alamadım.. 85 üzeri oluyor genelde düz memurluklar da.

Valla hiç de öyle olmuyor istisnalar dışında. Kaç arkadaşım özel sektörde organize sanayi fabrikalarında çok güzel iş buldular tanıdıkları sayesinde,sıfır tecrübeyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…