Inanin kendimi anlatmaya calismaktan sikildim. Devamli ayni seyleri tekrarlatmaya zorluyorsunuz beni. Benim gelinimize empati kurdugumun yarisinin yarisi kadar kendisi karsi taraf icin (yani nisanlisinin ailesi icin) empati kursaydi, su an hicbir sorun yasamazdi.
1 sene once bende gelin oldum. Tanimadigim koskocaman bi aileye gelin gidecegim icin oyle ozenerek, oyle dikkatli, oyle olumlu ilimli davranmaya calistim ki. Hersey en ince detayina kadar istedigim gibi olmadi belki, ama karsi taraf elinden geldigince mutlu etmeye calisti beni, iyi niyetlerinden suphe etmedim. Sukur Rabbime, hem ben onlari cok seviyorum, hemde onlar beni cok seviyor su andada. Kalkipta bugun ben o donemleri yeni atlatmisken genc bir kiza hayalleri oldugunu bildigim halde nasil olurda mudahele ederim, yada karisirim, yada zorluk cikaririm? Allahtan korkarim, vicdan sahibiyim ben. Siz nekadar farkli anlamlar yuklemeye calissanizda, Rabbim bilsin kalbimin dogrulugunu yeter.
Ozellikle evliligin ilk donemleri oldukca zordur, birbirine alismak, yeni bir aileye dahil olmak, yeni sorumluluklar filan..bu donemde problemleri olabildigince aralarinda cozmeli insanlar, anne babalara yansitmadan. Su anda nisanlisiyla her tartismasini annesine babasina yansitan bir gelinimiz var karsimizda, maalesef erkek kardesimde o anlatiyor diye kendiside artik caresizliktenmi, ne yapmasi gerektigini bilmemesindenmi, gelip aileme anlatiyor problemlerini. Altini ciziyorum, ikiside cok yanlis davraniyor. Bizde evliligimizin ilk donemlerinde oldukca zor donemler yasadik esimle, ama birlikte sorunlarimizi cozmeye calistik, ailelerimizi karistirarak dis etkenler sokmadik aramiza. Bu davranislariyla gelinimizle kardesim nasil atlatacaklar o ilk aylari, inanin dua ediyorum baska birsey diyemiyorum.
Gelin hanim biraz politik davranabilmeyi ogrenmeli, cogunuz evli barklisiniz. Esinize esinizin ailesini sikayet ettiginizde (hakli bile olsaniz!) esiniz bunu kabul edebiliyormu? Soyleyin bana? Bu gelin basindan beri devamli bi sikayet halinde, ama Allah yukarida, haksiz yere sikayet halinde!
Biliyorumki su anda agzimla kus tutsam, adim burada kotu gorumceye cikmis bikere, hepiniz beni yine suclayacaksiniz. Olsun siz bilirsiniz.
Yinede sevgiyle kalin kizlar
Politik olmaktan kastınız, herkesin o an yüzüne gülüp arkasından 'ne kadar' kötü olduğunu olduğunu konuşmaksa, bunun adı 'iki yüzlülük' tür ve her birey kendine kolay kolay yakıştıramaz onu baştan söyleyeyim.
Herkes ne kadar 'iyi, güleryüzlü gelin' olduğumu söyleyeceğine, 'düşüncelerini söylüyor, en azından gizlemiyor, arkamızdan konuşmuyor' dese çok daha memnun olurum ki; her zaman bozulduğum, gücendiğim durumu kibarca dile getiririm eğer hala anlaşılmıyorsa da suratımı asar otururum.
Ama en azından bir şekilde 'tepki' gösterir, 'politik' olmam, olamam...
Dolayısıyla gelinlere verdiğiniz aklı çook yanlış buldum.
Sizin yaptığınız bu olabilir, gelinin yüzüne gülüp arkasından böyle davranışlara girdiğinizi anlamışsa belki de ondan 'karın ağrısı' sizsinizdir, bunu göz ardı etmeyin.
Bu ilkiydi.
İkincisine gelince, siz kendinizi açıklamaktan yorulduysanız biz de anlatmaktan yorulduk.
Karşınızdaki insanın 'sizin yarınız kadar' empati yapmıyor olması, sizin kaba davranışlarınızın sebebini açıklamıyor ya da buna zemin oluşturmuyor.
Madem yakın bir zamanda evlendiniz, bu stresin ve sürecin nasıl bir şey olduğunu bildiğiniz halde destek yerine köstek olmayı seçiyorsanız, kişiliğiniz kendi tercihinizdir.
Burada size kötü söz söyleyince veyahut hatalarınızı belirtince bize bir şey olmuyor.
Ne o gelin biziz ne de kardeşiniz.
Siz bir konu açıp yaşadığınız sıkıntıyı anlattınız ve 'geline haddini bildirmek' adına akıl danıştınız.
Biz de size başka bir açıdan bakıp, hatalarınızı düzeltirseniz ilişkinizin daha iyi olabileceğinizi anlatmaya çalıştık.
Şunu da belirteyim; 'görümceler'le hiçbir derdim yok.
İki tane görümcem var, biri altı diğeri dokuz yaş büyük.
İkisine de bayılırım çünkü kardeşleriyle bir şey yaşadığımda nötr bir şekilde kendi kardeşlerine hesap sorabiliyorlar.
Beni 'elin kızı olarak, ailelerine kardeşlerinin mutluluğu için girdiğimi' düşünmüyorlar.
Her şeyden öte, insan olarak bana saygı duyup seviyorlar.
Bir şeye elimi sürmeme izin dahi vermiyorlar, küçük olmama rağmen.
Evime geldiklerinde benden çok onlar koşturuyor.
Bir şeye karışmak bir kenara dursun, ben ne istersem kardeşlerine öyle olması için baskı bile yapıyorlar.
Kısaca en büyük destekçilerim, arkadaşlarım, ablalarım onlar benim, ben de onların kardeşleriyim, böyle görüyorum.
Hatırlatayım, bu türlü görümceler de var ve ne kadar şanslıyım.
Siz de gelininizi sadece 'kardeşinizin mutluluğu için var ve bu yüzden hayatınızda' düşüncenizden vazgeçip, arkadaş olarak tarafsız bir şekilde yaklaşırsanız, size bayılan bir geline sahip olabilirsiniz, işin özü bu.