Sünnet Yeni doğan bebek sünnet ettirilmeli mi?

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Türkiye'de son yıllarda erkek bebek sahibi olan ailelerin benimsediği bir yöntem olan yeni doğan sünnetinin bebeklerde kan değişiminden, karaciğer problemlerine kadar çok sayıda hastalığa davetiye çıkardığı ortaya çıktı.
254972_660_320.jpg


DOĞAN BEBEĞİ SÜNNET ETTİRMEYİN!


Yeni Asır'da yer alan habere göre Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Sedat Çiçek "Yeni doğan çocukların sünneti uyuşturucu iğne ile yapılıyor. Bebeğin bağışıklığı güçlü olmadığı için bebeğe verilen anestezi ileride çocukta kan değişiminden böbrek rahatsızlıklarına kadar çok sayıda hastalığın görülmesine yol açar" dedi.

Anne-babaların son yıllarda "Çocuk kendini bilmesin. Acı hissetmesin" diyerek erkek çocuklarına yaptırdığı yeni doğan sünnetinin faydadan çok zarar getirdiği iddia edildi. Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Sedat Çiçek, "Bu çok yanlış bir uygulama. Yeni doğan bebekler Türkiye'de lokal anestezi yöntemiyle uyuşturularak sünnet ediliyor. Bebeğin metabolizması gelişmediği ve doğduğunda hemen tahlilleri yapılmadığı için herhangi bir genetik hastalığa sahip olup olmadığı bilinmiyor" diye konuştu.

Bebeğe sünnet edilirken verilen anestezi maddesinin hücreleri parçalayıp sarılığı uzattığını söyleyen Dr. Çiçek, "Bunun yanı sıra karaciğerle ilgili hücre yıkımına ve altta yatan bir hastalığı varsa kanının değişmesine kadar giden sonuçlar ortaya çıkar. Bebeğin daha tahlilleri yapılmadan sünnet yapılması çok tehlikeli bir durum" dedi.

İDEAL YAŞ 6- 9 ARASI

Sünnet konusunda ailelerin yaptığı yanlışa dikkat çeken Dr. Çiçek, "2 ile 6 yaş arasında çocuğun cinsel kimliği oluşmaya başlıyor. O yaştaki çocuğun sünnet edilmesi travma etkisi yaratır. Bu travmaya bağlı olarak ilerleyen dönemlerde erken boşalma ve sertleşme gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bunun dışında 9 yaş üzerindeki çocuk da ergenlik dönemine girmeye başladığı için o dönem yapılacak sünnetin çocukta travma etkisi yaratması kaçınılmaz. Bunun için en ideal yaş 6 ile 9 yaş arasıdır" diye konuştu.

İDRAR YAPMADA ZORLUK

Tıbbi sünnetin en önemli etkisi geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu. Erkek çocuklarda 2 yaşa kadar yılda bir kere idrar yolu enfeksiyonu geçirmesini kabul ediyoruz. Yılda birden fazla enfeksiyon geçiriyorsa mutlaka sünnet yapılmasını öneriyoruz. Çocukluk çağı böbrek hastalıklarında mutlaka sünnet yapılmalı. Onun dışında bitik dediğimiz çocuğun sünnet derisinin cinsel organının dışına iyice yapışması sonucu idrar yapmada zorluk çekmesi durumunda sünnet yapılıyor.
 
Yenidoğan sünnetini 7. günden önce yaptırmayın!
Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnet, çocukları idrar yolları enfeksiyonlarından korumasının yanı sıra penis kanseri ve rahim ağzı kanseri riskini azaltıyor.

Bir erkek çocuğunun hayatındaki en önemli anlardan biridir sünnet... Bazılarının çok güzel geçirdiği ve aklında sünnet düğününden renkli karelerin kaldığı güzel bir anı iken; bazıları için de travmaya neden olarak ömürleri boyunca hatırlamak istemeyecekleri bir ana dönüşmüş.

Sünnet artık hastane ortamında genel anesteziyle her yaş grubunda yapılabiliyor. Geçmişte 2-6 yaş arasında yapılması çocukta travmalara neden olabileceği için önerilmiyordu. Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnet, çocukları idrar yolları enfeksiyonlarından korumasının yanı sıra penis kanseri ve rahim ağzı kanseri riskini azaltıyor.

Yenidoğan sünneti ile ilgili merak edilenleri Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Salih Somuncu’ya sorduk…

Yenidoğan sünneti nedir?
Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete yenidoğan sünneti adı verilir. Doğumu takip eden 24. ve 48. saatlerde yapılabilir; ancak sağlıklı olanı yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7 ila 10. gün arasında yapılmasıdır. Sünnet gibi zorunlu olmayan bir cerrahide ekstra bir travma oluşturmamak adına en az bir hafta beklenmesi doğru bir tercihtir.

Nasıl yapılır?
Yenidoğan sünnetinde genel anestezi uygulanmaz. Bir krem yardımıyla lokal anestezi sağlanır. Sünnet derisi ve penise krem sürülerek yaklaşık 1 saat beklenir. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. 15-20 dakika süren operasyonda kanama kontrolü sağlandıktan sonra, yaklaşık 7 günde eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır. Halk arasında lazer diye bilinen koter ne keserken ne de kanamaları durdururken kesinlikle kullanılmamalıdır.
Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Bunun için sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealidir.

Yenidoğan sünnetinin yararları
Yenidoğan sünneti tıbbi nedenlerinden çok avantajlarından dolayı tercih edilmektedir;
• En büyük avantajı anestezi şeklidir. Genel anestezi ya da enjeksiyonla yapılan anestezi uygulamalarının yerine kremle sağlanabilen lokal anestezi kullanılır.
• Yenidoğan döneminde yara iyileşmesi hızlıdır.
• Enfeksiyon riski daha düşüktür.
• Kanama riski çok daha düşüktür.
• En önemlisi erkek çocuk sünnet derisinden ne kadar çabuk kurtulursa idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski o denli azalır.

Prematüre bebeklerde yenidoğan sünneti yapılabilir mi?
Prematür ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun 3.000-3.500 gram gibi sağlıklı bir yenidoğanın kilosuna ulaşması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünneti yapılır.

Hangi durumlarda yapılmamalı?
• Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
• Genel sağlık durumu bozuksa,
• Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
• Penise ait anomaliler (Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi) varsa,
• Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bu tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.

Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık 5-7 günde iyileşme gerçekleşir.

Bu Belirtiler Varsa Hekiminize Başvurun!
• Aşırı bir şişlik, renk değişikliği ve morarma görülüyorsa,
• Kızarma, iltihaplanma gibi enfeksiyon bulguları ortaya çıktıysa,
• Kanama varsa mutlaka hekiminize başvurun.

Milliyet
 
Evet bunu ben de duyunca vazgectim. Cok istemiştim baslarda esim razi degildi sonra sekli tam oturmadigi icin ileride ereksiyon problemi yasama riski varmis diye duyunca hic dusunmeden vazgectim.

Bir de ilk 10 gün yapilmamaliymis birtakım organlarinin işlevi on gün sonra tam oturuyormus. Erken olmasinin cok avantaji var belki ama ileride fiziksel sikintilar yasayip psikolojisi bozulacagina sonra yaptirmak daha mantikli. Herkesin kendi karari tabii ileride de akli erince psikolojisi bozuluyor deniliyor ama bu zamana kadar fenni sunnetcilere emanetmis cocuklar herkesin psikolojisi bozuk olsaydi ohoo. Gerci cok saglikli bir toplum değiliz ama o da baska konu. Birtek sunnete bagli değildir sanirim: )
 
Kadınlar da hamilelik neyse erkek çocuklarda da sünnet o derece önemli bana göre çocuklar, küçükken değil biraz büyükken yani hatırlayabileceği bi yaşta sünnet ettirilmeli. çok küçükken erken iyileşiyor olabilir ama anneler için zor bir sürece dönüşüyor.
 
Şehir efsanesi bunlar. En doğrusudur bebeğin doğduğu Zaman sünnet olması.
 
Bebegim 4 günlukken sunnet oldu pipi ucu tıkaliydi mecburi ve cok sukur sarılik bile olmadi burda sariligin uzamasndan bshsedilmis ama yok oyle bisey ..
 
X