- 26 Haziran 2022
- 153
- 192
- 34
-
- Konu Sahibi CocoParisien
Ben gitmedim ama yıllardır orda yaşayan arkadaşım var. Türklerin çoğunlukta olduğu sürekli gittiği belli yerler varmış kendisi hiç yabancılık çekmemiş hatta iki sene dilini geliştirme ihtiyacı bile duymadı çünkü bulunduğu ortamlardaki herkes TürkmüşEğer her şey planlandığı gibi giderse Eylül ayında Amerika'ya taşınacağım. California eyaletine. Daha önce Amerika'ya hiç gitmedim. Orada yaşamış veya tatil için bile olsa gitmiş kişilerin tavsiyelerine ihtiyacım var. Mesela en basitinden yemek konusu. Ben kişisel tercihim gereği domuz içerikleri, alkol ve şeker tüketmiyorum. Bu konuda rahat edebileceğim restoranlar/kafeler biliyor musunuz mesela? Veya orada işime yarayabilecek telefon uygulamaları nelerdir? Yemek, alışveriş, mutfak, kıyafet, her konuda olabilir.
Bunun gibi tavsiyelere ihtiyacım var. Dil konusunda hiçbir sıkıntım yok. İş, kalacak yer konuları da tamam. Ama günlük yaşamı bilmiyorum ve benim için yepyeni bir deneyim olacak. Şimdiden teşekkürler.
Kerimcan durmazın bi işe yaradığını sayenizde öğrendimKerimcan Durmaz pandemide 4-5 ay Los Angeles’ta yaşadı. Onun videosunda izlemiştim. Pavilions diye bir markete gitti. Orda video çektiği için kovdular. Müşteriler videoda görünmekten rahatsız olmuş. Whole food market diye bir yere gitti sonra. İnanılmaz devasal marketler. Türkiye’de hiç görmediğim orjinal yemekler, içeçekler, abur cuburlar vardı. Kerimcan dondurulmuş çok gıda aldı. Marketin içinde Pharmacy diye eczane vardı.
Sağlık sistemi çok kötüymüş. Bizdeki gibi devlet hastanesi olayı yokmuş. Sağlık sigortası olayını bilmiyorum. Ne kadardır, neleri kapsar sormak lazım.
Bir de polis olayı sıkıntılı diye biliyorum Amerika’da. Sınırsız yetkileri var.
Costco, Walmart mağaza mı yoksa yeme-içme için mi? Porsiyon deyince kafam karıştı. Ay çok saçmalamış olabilirim.Ayy dediim bir şeyii eksik yazdımm evett Costco var birde Walmart ama ben walmartşöyle daha çok seviyorum porsiyonlar daha küçük costco daha büyük aileler için deryoşum topik sahibi arkadaşıma duyurulur
O tarz kolonileşmiş ortamlar var biliyorum. Mesela sadece Türk'lerin, sadece Hispanic'lerin, sadece Arap'ların olduğu mahalleler gibi. Ama ben o tür ortamlara girmeyi hiiiç düşünmüyorum. Zaten “herkesin Türk olduğu ortamlar” onlar muhtemelen malum olaydan sonra kaçıp Amerika'ya iltica edenlerdir.Ben gitmedim ama yıllardır orda yaşayan arkadaşım var. Türklerin çoğunlukta olduğu sürekli gittiği belli yerler varmış kendisi hiç yabancılık çekmemiş hatta iki sene dilini geliştirme ihtiyacı bile duymadı çünkü bulunduğu ortamlardaki herkes Türkmüş
MissCherryBlossom Siz yurtdışındaydınız ama Amerika mı emin değilim.
S sassyassyy Düğün telaşındasın biliyorum ama müsait olduğun bir zamanda yazarsan çok sevinirim.
Bilemiyorum ama benim arkadaşım malum olaydan kaçmadı kaçanlarında yanında asla bulunmaz bunu biliyorum. Önyargı var galiba :)O tarz kolonileşmiş ortamlar var biliyorum. Mesela sadece Türk'lerin, sadece Hispanic'lerin, sadece Arap'ların olduğu mahalleler gibi. Ama ben o tür ortamlara girmeyi hiiiç düşünmüyorum. Zaten “herkesin Türk olduğu ortamlar” onlar muhtemelen malum olaydan sonra kaçıp Amerika'ya iltica edenlerdir.
Benim gideceğim yerde çoğunluk yabancı olacak.
Yaaa çok teşekkür ederim Kiraz ÇiçeğimEvet kız Avrupada'yım ama ABDde 9 ay yaşadım hem de CAda
Yemek çeşit çeşit var, domuz Californiada pek yaygın değil yani domuz ribs mibs yicem dersen arayıp bulman gerekiyor. Steak bolca var, burgerci var, pizzacı suşici var çeşit çeşit dünya mutfağı var ne ararsan ...Çok sayıda helal market ve restoran da var, o konuda sıkıntı olmaz koşer market de ok tavsiye ederim. Yahudilerin Deli denen ayaküstü yerlerini de restoranlarını da çok çok tavsiye ederim, özellikle Pastrami varsa yalarım
San Franciscoda bolca vegan /vejeterjan seçenek de mevcut. Valla ette de, sebze de de Yahudi mekanlarını dene misal: The Ultimate Ranking of Jewish Sandwiches | The Nosher
Yemekte cidden çok değişik ve iyi şeyler var gitmişken valla her hafta bir şeyler dene mutlaka harika bir deneyim yemeyi seven bir insansan bknz ben
Onun dışında harika bir eyalet, güneşli, insanları medenidir bolca techie var zaten:), benim komşuların hepsi PhDdiydi, hatta Los Alamos'ta çalışan atom fizikçisi bir abimiz bile vardı onu görünce lanet olsun profluğa da atom fiziğine de diyordum içimden dshdgdggdhdf
Güneşi havası çok güzel, haftasonları hep bikiniyle gezdim genelde bikini + şortla geziliyor gezmeye giderken her an havuz partisine hazır olmak gerek malum. Boşuna CA Girls diye şarkı yapmamış Katy Perry :))
Açık havada spor için çok güzel plajlar ve parklar var. Su sevmem diyorsan parklarda yürüyüş/jogging yapanlara katıl derim. bana kalırsa mutlaka sörf veya başka bir su sporu dene, ben işten sonra yüzmeye gidiyordum mesela. Bu arada kamu spotu olarak her yerde yüzülmüyor, yüzülebilen az sayıda pllaj var aslında onun dışında okyanus suyu çok dalgalı olabiliyor, su soğuk oluyor, köpekballıkları oluyor.. genel ollarak okuyanlar lütfen bayraksız ve cankurtaransız sahilllerde denize girmeyin, hangi şehir olursa ollsun yüzülecek yerleri google yapıp bakın.
Bu kadar benden, genel olarak harika bir yer benim gibi deniz ve güneş sevenler için ideal bakın şimdi gidesim geldi sdhdgdggd
Sağlık sigortası halloldu.Bu arada sağllık sigortası denmiş, konu sahibesi çalışmaya gidiyor zannımca Silikon Vadisi şirketleri zaten mutlaka çalışanlarına sağlık sigortası sunuyor. Konu sahibesi o işi konuştunuz mu, kontratında sağlık sigortası veya 401K planı hakkında ifadeler var mı? (vardır diye düşünüyorum)
Yaaa çok teşekkür ederim Kiraz ÇiçeğimCA'da yaşadığınızı bilmiyordum hiç. İlaç gibi geldi.
O zaman yemek konusu aşırı kolay olacak benim için. Çünkü bu çok kafama takılıyordu, sanki dışarıda rahat edemem gibi düşünüyordum. Dünya mutfağından denemeye bayılırım zaten. Süper.
Su sevmem mi ya. Yüzücüyüm ben. Pandemi şu bu derken gidememiştim zaten çok da özledim. Şu an yaşadığım yerde deniz de yok. Ohh sudan çıkmam artık.
Hadi siz de uçağa atlayın gelin, beraber takılırız.
Benim uzun vadede planım kalıcı olarak yerleşmek. Evimi, arabamı almakYiyecek çok şey var kız kappppppppppppDomuz zaten ucuz ve murdar bir et çeşidi, yüksek gelirli insanların pek tercihi değil, pirzolasıydı ribdi mibdi ayrıca satan ufak bir ızgara yeri biliyorum sadece o da esnaf lokantası stiliydi müdavimleri vardı neyse
Valla yaşanacak en iyi yer ABDde, bakıyorum evler mis gibi geniş, ferah, her evde/sitede havuz ohhhh mis gibi insanın içi açılıyor. Geziecek zaten çok iyi yerler var tonla amusement park, değişik aktiviteler, her yerde park bahçe, tatlı kafeler... evet canım çekti nerden çıktı bu post şimdi
selamlar,MissCherryBlossom Siz yurtdışındaydınız ama Amerika mı emin değilim.
S sassyassyy Düğün telaşındasın biliyorum ama müsait olduğun bir zamanda yazarsan çok sevinirim.
Şöyle ki eşim sadece 2 yıl olarak tayin olduu bende hemşireyim kamu çalışanıyım mecbur dönüşYerinizde olsam kurulu düzenim varken dönmezdim, bence tekrar düşünün.Şaka yapıyorum tabii ki. Şartlarınızı bilmiyorum.
Sağlık konularını biliyorum. Amerika'nın ennn kötü olduğu alan maalesef. Sigortam da halloldu, sorun yok. Ama siz nasıl bir acı tecrübe yaşadınız merak ettim. Sakıncası olmazsa anlatır mısınız?
Market/mağaza isimlerini mutlaka not alacağım. Çok teşekkür ederim.
Amazon Prime'dan grocery temin edebiliyoruz değil mi? Veya direk eve kapıya grocery getirtebileceğim websiteleri ya da app'leri yazabilir misiniz?
Costco Walmart kocaman mağaza içinde herşey var herşeyCostco, Walmart mağaza mı yoksa yeme-içme için mi? Porsiyon deyince kafam karıştı. Ay çok saçmalamış olabilirim.
Bir de rica etsem Türkiye'deki Yemeksepeti, Getir muadili olan app'leri de yazabilir misiniz bildiğiniz varsa. Çook teşekkür ederim.
Çok üzüldüm, çok geçmiş olsun. Duymuştum standart acilde 1 gün $10.000'a patlar diyorlar sigorta olmazsa. Yani sorması ayıptır o faturayı nasıl hallettiniz daha sonra? Mecburen cebinizden mi çıktı yoksa sonradan sigorta filan karşıladı mı?Şöyle ki eşim sadece 2 yıl olarak tayin olduu bende hemşireyim kamu çalışanıyım mecbur dönüşHer yıl green carda başvuru yapacağız nasip artık
Sigorta tamamsa süper hatta gelmeden önce a dan z ye doktora gidin cheup yaptırın
İlk geldiğimiz senenin tam 2.ayında eşim bir gece rahatsızlandı uyuşmaya başladı.Sonra başka şeylerde eşlik etti.Bizlerin acilleri gibi hiç değil.Hemen gittik acile bir doktor muayene ediyor kan testi ekg birde tomografi çekildi ekstra başka birşey yok .Aslında var morfin yapmak.Ben istemedim bu denli bir ilacın yapılmasını.Zaten hasta uyuşuk onu aldığında daha da uyuşuk olacaktı az da olsa yaptılar.Çözüme kavuşmadı o hafta 2.defada daha kötü oldu gene herşey normal dediler bir fatura geldi 27bin dolarben hemen biletleri aldım soluğu Türkiyede aldım 2 ay tedavi aldı çok kötüydü çook iyikide gitmişiz kalmaya devam etseydik daha kötü olacaktı
Amazon Prime'dan evet grocery temin ediliyor biz ara ara yaptık. Whole Foods market en güzeli diyebilirim.
Çok teşekkür ederimmÇok üzüldüm, çok geçmiş olsun. Duymuştum standart acilde 1 gün $10.000'a patlar diyorlar sigorta olmazsa. Yani sorması ayıptır o faturayı nasıl hallettiniz daha sonra? Mecburen cebinizden mi çıktı yoksa sonradan sigorta filan karşıladı mı?
Ben sigortam yapıldığı halde yine de gitmeden doktora gideceğim ilaçlarımı filan ne gerekiyorsa yazdıracağım.
Bu beni üzerKerimcan durmazın bi işe yaradığını sayenizde öğrendim
Vay be kerimcana bak senn. Ama bana vaağr deeğndiiieeeğğBu beni üzerBen Kerimcan’ın youtube kanalına aboneyim. Çoğu videosu makara ama yurtdışı videoları çok faydalı Los Angeles’ta gezdiği videolarda var. Birinde Universal Studiolarına gidiyor. Bir diğerinde Beyonce’un evini gösteriyor. Ben onları izleyemedim henüz. Market videosunu ve abur cuburları yediği 2 videosunu izledim. Bu büyük marketler ve outletler şehrin dışında. Araba ile gittiler. Ama Amerika’da hem araba hem benzin ucuz benim duyduğum. Büyük bir kıta olduğu ve mesafaler uzak olduğu için araba şart.