Yeme Bozukluğu...

Binge eating kavramını az önce Yesyess yazdı, ordan duydunuz bence ilk olarak. Aksi halde konuda belirtirdiniz en başta. Arkadaşınızdan duymuş olsanız bile, yardım almanız gerektiğini söylemiş zaten. Gidersiniz bir doktora, teşhis konulur, tedaviye başlanır.

Uzun uzun yazmak isterdim ama vaktim kısıtlı. Size aşağıda benzer bir konuya (kilo sorunu) yazdığım yorumu olduğu gibi copy paste edeceğim (alıntı yapmaya çalıştım beceremedim). Siz mutlaka iyi bir diyetisyenden destek alın. Sizi psikolojik olarak yemeye teşvik eden faktörleri iyi belirleyin. Hazır şekerli gıdalar sizde daha çok yeme ihtiyacı oluştur kısır döngüye girersiniz onun yerine sebze, yoğurt, süt ürünleri ve kuru meyveye yönelmeye çalışın.

79kgdan 57 kg'a düştüm. boyum 1.62; 1.5 yılda verdim Bu süreçte 3 diyetisyen değiştirdim. İlk diyetisyenim iyidi ama başladıktan bir kaç hafta sonra tayini çıktı gitti yerine gelen diyetisyenle frekanslarımız hiç uyuşmadı sevemedim kadını (bu da önemli bir faktör, gittiğiniz diyetisyenin sizi anlaması ve yol göstermesi, ve genel olarak sizde güven oluşturması önemli). Gittiğim 3. diyetisyen doktor bir arkadaşımın tavsiyesi idi (kendisi de gidiyordu) özeldeydi biraz paraya kıydım gittim ama kadın ilk seansta 1.5 saat sürüyor resmen yazı tahtası üzerinde bana eğitim verdi metabolizma nasıl çalışır, hangi tür yiyecekler vücutta ne yapar. Sporun etkisi nedir, insülin direnci nedir vs. Ona gittiğimde 74 kiloydum (ilk diyetisyenden sonra 2kg geri almıştım). Bana bir diyet listesi oluşturdu ama herşeyden önemlisi hayat boyu faydalanacağım bilgiler verdi. Bir de her yediğimi saat kaçta yediğimi vs not edeceğim ve kontrole getireceğim bir defter istedi.
Ayrıca bu işin psikolojik boyutu çok önemli. Bu beden sizin bedeniniz ve bu karar sizin kararınızdır. Diyetisyen, arada tatlı sert kızsa da, şunu ye şunu yeme dese de, size ancak yol gösterir. Ne yiyip ne yemeyeceğinize karar verecek olan sizsiniz çünkü sizin bedeniniz sizin mideniz sizin hayatınız. Ama diyetisyen sayesinde bilinçleniyorsunuz. Bu işin çok basit bir formülü var sadece bir denklem: Diyelim ki bir şey yemek istiyorsunuz "bunu yemek istiyorum ama benim için zararlı bunu yediğime değmez yemediğim için daha mutlu olacağım" ile "bunu yemek istiyorum, benim için zararlı ama gerçekten yediğime değecek çünkü çok mutlu olacağım" cümlelerini bir teraziye koyuyorsunuz hangisi ağır basarsa onu uyguluyorsunuz; bu tamamen sizin kararınız. Mutlaka birinden biri daha ağır basacaktır.
Üzülüp sıkıldığınızda yeme alışkanlığınız mı var? neden yiyorsunuz çünkü o size geçici bir zevk veriyor, onun yerine size zevk verecek başka bir şeyi koymak sizin elinizde. Yaşamınızın kontrolünü elinize alıyorsunuz. Kimse sizin ağzınıza zorla lokma koyamaz. Bizim toplumumuzda ikramın çok önemli bir yeri var yemek bir sevgi sembolü Birisi size değer verdiğinin göstergesi olarak size yemek ikram eder sizin reddetmeniz onun sevgisini reddetmenizle eş değer sanki . "aaaa ama senin için yaptım, ne olur ye, birazcık daha ye, ölümü gör ye" Benim onu yememle senin ölümünün ne alakası var ben yedim diye ölümden döneceksen yerim de... işte böyle saçmalıklarla da uğraşıyorsun sosyal hayatta ama benliğin güçleniyor sadece yemekte değil hayatın başka alanlarında da hayır demeyi öğreniyorsun. Yani elele gidiyor bir çok şey. Ay kaptırdım kendimi uzun yazdım. Neyse güzel bir serüven bu önce kendini sevmekle başlayan...

Hayır yeme bozuklukları iradeden bağımsız şeylerdir .
Yukarıda yazdığım gibi kanser ,şizofreni vs ne kadar irade ile yenilebilirse , yeme bozukluğu da o kadar yenilebilir.

Herkes donem donem yeme bozuklugu yasiyordur. Baska mesgaleler bulacaksiniz. Örgü falan örün hobi edinin. Eski kiyafetleriniz olmamaya baslayinca yememeniz gerektigini anlarsiniz.
Ille abur cubur yiyecekseniz haftada 1 veya 2 gun belirleyin o gunler yeyin

Bir de yemek konusunda kendinizi asiri kisitlamayin. Yememeliyim, yememem lazim dedikce daha cok istek olusur. 1 dilim kek yeyin caniniz istiyorsa mesela. 3 gun cok dikkat edip 4.gün amaan demektense

Ben soyle yapiyorum, mesela canim cips istedi o cipsi aliyorum icinden 3 tane alip koca paketi copun icine tepiyorum cips canim istedi mi istedi.
Aldim mi aldim.
Yedim mi ? Yedim
Bidaha canim istediginde zaten cope aticam diye almiyorum.
Cikolata isini ise soyle hallediyorum.
Bol cikolatali kek yapiyorum,icinde en az 4 yumurta olan.
1 dilimi kesiyor beni, oyle agir bisey yiyince canim bisey istemez oluyor.
Ve eve kilolarca mandalina aliyorum Canim tatli cektikce elmaya mandalinaya sariyorum.

merhaba bulundugunuz ildeki hastanelerdeki psikologlari arastirin 30 yasin uzerindekiler iyi universitelerden mezun bol bol danisan gormus kisiler olur bir psikolog olarak bunu soyleyebilirim.ayrica kendinize haftada 1 gun verin markete gitmek icin.o gun sadece ihtiyaciniz olan gidalari alin abur cubur reyonunun onunden gecmeden cikin ve 1 hafta boyu tekrar markete gitmeyin.kuruyemis meyve sebze baklagil et yemeyi duzenli ogun yapmayi aliskanlik haline getirin.hoslandiginiz aktivitelere vakit ayirin.film dizi izlemek spor yapmak resim muzik dans doga yuruyusu gibi hobilerle ilgilenmek veya evi temizlemek fazlaliklari atmak toparlamak bile iyi gelir.

Sabahtan başlayın yememeye.Tatlı,karbonhidrat öyle bir şey ki bir kere yerseniz o gün hep yemek zorunda kalıyorsunuz.Çünkü kan şekeri dengesi bozuluyor.Ve zamanla öyle hastalıklar başlayabilir ki,isteseniz de dengeleyemezsiniz o zaman.Önce paket gıdaları bırakıp kuru meyvelerle tatmin edin iştahınızı.Sonra zamanla onların da miktarını azaltın.Bir kaç hafta o zararlıları yemeseniz dil alışıyor zaten.

Konu hakkında ne zamandır yaptığım araştırmaları bilmediğiniz için ne güzel teşhisler koyuyorsunuz öyle. Öyle bilin, öyle olsun.

Kendime nasıl zarar verdiğimin çok farkındayım. Fiziğim mesela çok bozuldu, özellikle şekerli ürün tüketmekten göbek bölgemde yağlanma oldu. Mesela arkadaşlarla fotoğraf çektiriyoruz. Bakıyorum bakımsız, eskisinden daha kilolu görünüyorum.
Ama sonra canım bir şey çekiyor, bunların hiçbir önemi olmadan alıp o şeyi yiyorum... Vücudumu alıştırmam gerekiyor. Ve diyetisyen önerinizde dikkate alacağım, araştırma yapıp gideceğim bende. Teşekkür ederim.

Çalışıyorum zaten kendimi o şekilde oyalamaya çalışıyorum. Ya da o an ki çalışma ortamından sıyrılıp başka meşgaleler bulacağım kendime. Bir şekilde aşmam gerekiyor.

Bir de yemek konusunda kendinizi asiri kisitlamayin. Yememeliyim, yememem lazim dedikce daha cok istek olusur. 1 dilim kek yeyin caniniz istiyorsa mesela. 3 gun cok dikkat edip 4.gün amaan demektense
Evet benimde aklıma geldi bu. Azı karar çoğu zarar mantığı ile ilerlemem gerekiyor sanırım artık.

Aslında meyve yönünden baktığımızda muz da çok şekerli bi meyve. Tatlı isteğimi köreltebilir belki. Denenecekler listeme not aldım sağolun.

Psikolog araştırması yapıyorum şu an. Birde intermittent fasting diyetine bakacağım. Kendimi kısıtlamamk adına diğer diyetlerden daha iyi gibi duruyor. Birde dediğiniz gibi aklımı sürekli meşgul etmem gerekiyor sanırım.

Ah birkaç hafta sabredebilirsem her şey çözülecek. İnsan vücudu aylık olarak kendini yenileyen bir sistem olarak çalışıyormuş zaten. Yani o ay içerisinde nasıl beslendiysen ona bağımlılık oluşturmaya meyilli. 1 ay için yapabilirsem sonrası biraz daha kolay.

Merhabalar, aradan baya seneler geçmiş tabi :) peki şuan nasılsınız neler yaptınız bu geçen süreçte bu konuyla ilgili acaba

Kalori hesaplayan,takibi yapan programlar epey is goruyor. Ben ne zaman bu programlardan indirsem kilo vermeye basliyorum, telefondan silince kilo aliyorum. Cunku gun icinde ne kadar yedigimizi bilemiyoruz, bir yere yazinca bilanco ortaya cikiyor.

Spor yapacaksiniz şu cok içerek şişe süt istahi kesiyor sporla o değilde canim cukulata istedi .Sporla dengeleyin hangi spor iyi gelir size hafif hafif başlayın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…