Blumia Nevroza
Blumia Nevroza tanısında, yoğun ve tüketebileceklerinden fazla yiyecek alarak tüketmeye çalışmaları, yiyemediklerinde, kusup tekrar yemeğe çalışmaları ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Bazı durumlarda, gastronomik krizler halinde yaşanabilir. Doyumları yediklerinin tadından değil, kendilerini doldurmaktan ileri gelir. Tüm yiyecekleri tüketene kadar bu döngü sürer. Bu davranış örüntüsünden çok ciddi sıkıntı hissederler.
Blumia Nevroza da, tıkınma nöbeti çevreden gizlenmeye çalışılır. Bu gastronomik nöbetler, kişide artık karın ağrısı yoğunlaştığında, uykunun gelmesiyle veya bir şekilde engellenmeyle karşılaştığında ancak kesilir.
Blumikler, düzenli yemek yerlerse kilo alacaklarına dair gerçek dışı bir inancı kendilerinde pekiştirmişlerdir. Açlıklarını bastırmak için yemediklerini kendileri de ifade ederler.
Blumiklerin özellikle belirgin çaresizlik duyguları vardır. Gün içerisinde yaşadıkları hayal kırıklıkları yeme krizlerini aktive eder. Öz saygılarında belirgin düşüklük gözlemlenir. Blumiklerin yemelerini kontrol edemeyişleri, depresyon yaşantılarına neden olabilir. Blumia Nevroza yaşayanların, bu sorunlarının yanı sıra, sıkıntılarına eşlik eden kaygı bozuklukları yaygın olarak görülür. Kadın blumiklerdeadet dögüsü düzensizlikleri de sıklıkla ortaya çıkar.
Blumianın başlangıcında, kişinin yaşamında yoğun bir stres tetikleyicisi olabilir.
DSM IV-TR’ ye göre, Blumia Nevroza tanı kriterleri;
-Yinelenen tıkınırcasına yeme krizlerinin bulunması,
-Kilo almaktan duyulan korku nedeniyle, kendini kusturma, laksatif veya diüretiklerin uygun olmayan tarzda, kötü kullanımı,
-Gastronomik krizlerin ve bunları dengelemeye yönelik davranışların, üç ay süreyle ve ortalama, haftada en az iki kez ortaya çıkması,
-Kendini değerlendirmede, vücut biçiminden aşırı etkilenme,
olarak sınıflandırılabilir.
Anoreksiya Nevroza
Anoreksiya Nevroza, aşırı kilo kaybı ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Daha çok yüksek sosyal sınıftan kişilerde, özellikle ergenlik çağında görülür.%90-%95 gibi yüksek oranlarda kadınlarda ve genç kızlarda ortaya çıkar.
Anoreksiklerde belirtiler çoğunlukla depresyon belirtileri ile eş zamanlı olarak ortaya çıktığı gözlemlenmektedir.
Anoreksiya Nevroza da psikolojik belirtilere bazı fiziksel sıkıntılar da eşlik eder.Bunlar; düşük tansiyon, kabızlık, karın ağrıları, ciltte bozukluklar, vücudun susuz kalması, vb. olabilir. Bu eşlik eden problemlerin nedeni vücudun gıdasız kalmasıdır ve bu sıkıntilar yan etkiler olarak ortaya çıkar.
Anoreksikler, başkalarına yemek yapmayı, yedirmeyi severlerve bu konuda, törensel davranışlar sergilerler.
Anoreksiya Nevroza, başladıktan bir süre sonra kronik bir hastalık olarak devamlılık gösterebilir. Anoreksiklerin yaklaşık %5’ i açlıktan yaşamlarını kaybederler.
Anoreksiya Nevrozayı tam olarak tanımlayabilmek için DSM IV-TR’ ye bakmak yararlı olacaktır.
-Anoreksikler, yaş ve boylarına uygun kiloda olmayı kabul etmezler,
-Anoreksikler, çok zayıf olmalarına rağmen kilo almaktan korku duyarlar,
-Anoreksikler, çok zayıf olmalarına rağmen, kendilerini kilolu olarak algılarlar, vücut imajları bozuktur.
-Kadın Anoreksiklerde menstruasyon yani adet döngüsü bozuktur.
Anoreksiklerin yaklaşık olarak %50’sinde, Blumia belirtileri gözlemlenir.
Alıntıdır.