• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yazın neler yemeli?

MuneMune hesabı doğrulanmış üye.

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
56.309
216.647
1.223
52
Sıcak havalarda vücudun direncini artıran meyve ve sebze tüketimi önemli. Peki nelere dikkat etmeli?

***

Hafif yiyeceklerle yazı geçirin

Bu mevsimde tüketilen gıdalar ve bol sıvı tüketimi hem sağlığınızı hem de kilonuzu korumanızı sağlıyor.

Yaz aylarında meyve-sebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerektiğini belirten Memorial Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, sıcakların artış gösterdiği bu aylarda neler yememiz gerektiğini anlattı: "Yaz aylarında meyve ve sebzeler günde 6-7 öğün tüketilmelidir. Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük rol oynar.

ANTıOKSıDAN ZENGıNı
Ayrıca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Yumurta, süt ve türevleri, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini, antioksidandır. Bu gıdaların özellikle bu aylarda sıkça tüketilmesini öneriyoruz."

KANSERE KARŞI MEYVE
Karpuz: Karpuzun içerdiği likopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır. Kayısı: ıçindeki beta karoten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Domates: Likopen yönünden zengin olan domatesin; göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı biliniyor. Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir. Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

Örnek beslenme programı

Sabah:
* 1-2 dilim yağsız peynir, domates-salatalık-biber
* 5-6 adet zeytin
* 1-2 dilim kepekli ekmek
Arada:
* 1 porsiyon meyve (örneğin 12 adet kiraz)
Öğle:
* 1 tabak etli sebze yemeği
* 1 bardak ayran
* Salata
* 1-2 dilim kepek ekmek
Arada:
* 1-2 porsiyon meyve (8 adet erik, 1 dilim karpuz) ya da meyveli yoğurt veya kepekli bisküvi
Akşam:
* 100-150 gr ızgara et
* Salata
* Zeytinyağlı sebze yemeği
* 1 kase yoğurt
* 1- 2 dilim kepek ekmek veya 4-5 kaşık kepekli makarna veya bulgur pilavı
Arada:
* 1-2 porsiyon meyve

Ne kadar sıvı almalıyız?

Yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak için günde 2.5-3 litre su içilmelidir Yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak için günde 2.5-3 litre su içilmelidir.

Yaz mevsiminde sıcaklığın artması ile birlikte, vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineraller kayba uğruyor. Sıcakların etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle bu aylarda terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 litre su içilmelidir. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz.

Burada yer alan hertürlü bilgi ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
Back