Yatırım bizden sorulur! :)

Merhaba kizlar ben geldim ....
Ya bu aylarda inanılmaz açıldım, toplanmaya yardım etmek için de buraya geleyim dedim.
Temmuz ayında evin bozulan bir beyaz esyasini almak istedim, 3500 TL nakit ödedim. Kurban bayramiydi minicik bir tatil yaptım, Ağustos ayinda bir romans işlerim vardı, dolabımi yenileyeyim bari diye gaza geldim, insanlık için küçük, kadınlar için tırnak ucu kadar, ama benim için epey bir para harcadım.
Sonra Kendime harika bir çadır aldım, on günlük tatile çıktım, nolur nolmaz (yangın vs) erken dönmek zorunda kalabilirim diye düşünüp dönüş biletimi son günlerde pahalıdan almak durumunda kaldım.
Tatildeyken yine bazı sebeplerle epey açıldım. normalde mütevazı geçer tatillerim ama bu sefer biraz özel bir tatildi,ben de üçe beşe bakmayayim dedim, karttan geçirdim her şeyi .
Bas bas paraları Leyla'ya,bir daha mı gelecez dünyaya mode; on

Ve döndüm...
Nakitimin epey bir kısmı bitmiş bir halde:)
Maasi alinca kendi kredi kartimin ve sadece tatillerde kullandığım kredi kartimin asgarisini+ KYK kredimi peşin ödemek için çektiğim esnek hesap borcumun bir aylık kısmını ödedim.
1700 TL verdim toplam.
Bu aydan kalan esnekhesap kredisi ve kredi kartı borcum; 4 bin lira 😲
Ki benim kredi kartı hakkındaki görüşüm son on yıldır şudur; bir aylık maaşınla odeyeceginin üstünde limiti olmasın. Şu an malesef bir aylık maaşimla odeyecgimden daha cok açıldım.
Ayrıca nereydese tüm sevdiklerim aslan ve başak burcu. Canım yeğenim, ablam, en yakın arkadaşım, bir baska en yakın arkadaşım,en sevdiğim kuzenim, iş yerinden (benim dogumgunumde poşet poşet heidye almış) üç kız... Haliyle bu ay da epey bir açılmak zorunda kaldım. Eylül ayında düğün icin şehir dışına gitmem gerekiyor,gitmisken kamp yapmadan dönmek istemiyorum.
Onları da düşününce iyice bir kemer sikmam gerekiyor...
Peki ne yapıyorum?
Yemekleri olabildiğince evden getiriyorum, iş çıkışları gezmeye değil hamakla kitap okumaya mahallemdeki parka gidiyorum ...
Bu arada inanılmaz düştü diye dayanamadım 4 gram altın aldım, 487 falanken...çünkü bence tekrar çıkacak.
Şu an 1000 TL falan bir param kaldı , onunla da 15 gün kadar geçinmem lazım... Ama geçmişe dönük birkac sayfa okuyunca gördüm ki dolar düşmüş. Acaba dolar düşmüşken elli dolar mı alsam?
Yani zaten ay sonunu zor getirecegim, bari dusukken dolar almış olurum. Acil ihtiyacım olursa da kredi kartından alırım, diye düşünüyorum..
Pazartesi dolar alıp pişman olacağım büyük ihtimalle:))
Benden şimdilik bu kadar. Çok yazamasam da arada takipte kalacağım sayfayı.
Ben görmeyeli yeni firsat kapıları çıkarsa, ne bileyim, halka arzlardan yine kar etmeye başlanirsa falan etiketlleyiverirsiniz,sizi seviyorum:)

Coinciler neredesiniz 😍
Merhaba boza, ben unutmuştum coinleri, şu topige gelince tekrar bakayım dedim ,toplamda 4 binlik almışım, şu an 3,700 falan var içeride. Yani zararım kapanmak üzere. İnşallah kar ettiğimiz günlere de geçeriz yeniden.
Öncelikle temettü daha doğrusu uzun vadeli hisse senedi yatırımı bilmeden veya bir süre araştırmadan yapılacak bir yatırım değil ama içine sinen hisselerde en güzel yatırım şekli bence. Genel anlamda iyi yönetilen, kar eden ve karını yatırımcılarla paylaşan (temettü ödemesi) hisse senetlerinden almak diyebiliriz. Günümüzde evlerin kira getirisi %5 falan, yani 300.000 tl’lik evden 1500 tl max kira alıyosun ki çoğu ev bunu da vermiyor. İyi kiracı bulmak, evin sorunu tadilatı vs cabası. Ama %5 temettü verimi olan hisse senetleri bulunabilir rahatlıkla. Hisse senedinin getirisini beğenmezsen başka hisseye geçmesi kolay, ama ev alsan satması yenisini alması o kadar kolay değil. Yani çok param olsa ev de alırım hisse senedi de çeşitlenmek amacıyla ama bütçem kısıtlıysa max verim almak isterim, az stres de bu verimin içinde.
Mihail , uzun zamandır bu topikteyim ama cidden kafam basmiyor. Mesela şu site bana diyor ki; Vestel bu sene %20 temettü verdi, Ereğli %10 temettü verdi. Bu şu demek mi? Ben , kenardaki on bin liramla vestelde hisse alırsam Vestel önümüzdeki sene bana 2 bin TL para verecek, bir sonraki sene ,iceride duran paramla bana o seneki bedeli kadar temettü verecek.... Yıllar sonra da anaparami çekmek istersem aldığım hisse o gün kaç paraya tekabül ediyorsa bana o miktarda paramı yatıracak...
Eğer doğru anladıysam gayet güzelmiş, kışın biraz para biriktireyim,borsanın dibi gördüğü bir gün temettulu bir hisse alayım,bana da çeşit olur.
(Hatta ne kadar erken başlasam o kadar iyi midir? Esnek hesabımdaki borcum iki aya bitecek,o zaman da on binlik borç çekip temettü hisse alıp, her ay maaştan bin bin odesem nasıl olur acaba??)

Merhaba boza, ben unutmuştum coinleri, şu topige gelince tekrar bakayım dedim ,toplamda 4 binlik almışım, şu an 3,700 falan var içeride. Yani zararım kapanmak üzere. İnşallah kar ettiğimiz günlere de geçeriz yeniden.

Mihail , uzun zamandır bu topikteyim ama cidden kafam basmiyor. Mesela şu site bana diyor ki; Vestel bu sene %20 temettü verdi, Ereğli %10 temettü verdi. Bu şu demek mi? Ben , kenardaki on bin liramla vestelde hisse alırsam Vestel önümüzdeki sene bana 2 bin TL para verecek, bir sonraki sene ,iceride duran paramla bana o seneki bedeli kadar temettü verecek.... Yıllar sonra da anaparami çekmek istersem aldığım hisse o gün kaç paraya tekabül ediyorsa bana o miktarda paramı yatıracak...
Eğer doğru anladıysam gayet güzelmiş, kışın biraz para biriktireyim,borsanın dibi gördüğü bir gün temettulu bir hisse alayım,bana da çeşit olur.
(Hatta ne kadar erken başlasam o kadar iyi midir? Esnek hesabımdaki borcum iki aya bitecek,o zaman da on binlik borç çekip temettü hisse alıp, her ay maaştan bin bin odesem nasıl olur acaba??)
Tam olarak öyle değil yengeç, nerede 10bin liraya 2bin lira versinler ah keşke :)) hatta temettü hissesi biriktirmek ilk 2-3 yıl için karlı bir yatırım bile sayılmaz, çünkü verilen temettü hisse fiyatından düşüyor, üstüne o temettüden bir de %15 stopaj vergisi kesiliyor. Temettü verimi de her yıl için değişiyor, şirket ne kadar kar ederse ve yönetim ne kadar dağıtmaya karar verirse artık. Mesela vestel %20 temettü verimi hayvani bişey ama yalnızca bu sefere mahsus dağıttı onu, normalde temettü veren bir hisse değil (vesbe olanı değil vestl benim dediğim). Ama ereğli düzenli temettü alışkanlığı olan bir hisse. Temettü hisse fiyatından düşse bile iyi bir şirket eski ederini kısa zamanda buluyor, bu sene ereğli bir iki haftada eski ederini bulmuştu hatta. Ama her hisse böyle değil tabi.

Altın biran önce yükselişe geçerse iyi olacak sıkistigim zaman zararına bozmak istemiyorum .bu ay başladım ücretsiz izne bakalim kaç ay dayanacagiz

Tam olarak öyle değil yengeç, nerede 10bin liraya 2bin lira versinler ah keşke :)) hatta temettü hissesi biriktirmek ilk 2-3 yıl için karlı bir yatırım bile sayılmaz, çünkü verilen temettü hisse fiyatından düşüyor, üstüne o temettüden bir de %15 stopaj vergisi kesiliyor. Temettü verimi de her yıl için değişiyor, şirket ne kadar kar ederse ve yönetim ne kadar dağıtmaya karar verirse artık. Mesela vestel %20 temettü verimi hayvani bişey ama yalnızca bu sefere mahsus dağıttı onu, normalde temettü veren bir hisse değil (vesbe olanı değil vestl benim dediğim). Ama ereğli düzenli temettü alışkanlığı olan bir hisse. Temettü hisse fiyatından düşse bile iyi bir şirket eski ederini kısa zamanda buluyor, bu sene ereğli bir iki haftada eski ederini bulmuştu hatta. Ama her hisse böyle değil tabi.
Sana yazdıktan sonra birkaç blog gördüm, temettü ile emekli olmayı bekleyen insanların bu konuda yazdığı, azicik bir şey oturdu kafamda. İlgilenenler için 1, 2, 3
Olmadı elim biraz hafifleyince ben de birkaç hisse alayım. Zaten ben de al satcı biri değilim, paraya ihtiyacım da yok, öyle birikim olsun diye biriktiriyorum altın -gumus ve coinleri. Çok minik miktarlar dışında hiç bozdurmadim daha...
Bugün de hazır düşmüş, 418 liradan 50 dolar aldım kendime, ama fiziki olarak. Ekim ayinda gitmek istediğim bir yer var. Orada harcarim diye:) maaşı alayım yine dolar yapacağım biraziyla, inşallah daha da düşer...

Merhaba kizlar nasilsiniz?

Topikim sahapsiz kalmış yavv! :)

Birikimleriniz kutlu mutlu mu?
Benim işler kesat..
Elimi attığım kurumaya devam.. :/
Merhaba canım

Iyilik güzellik şimdilik

15 eylülde maaşı aldım kredi kartının aylık borcunu ödedim 3000 küsur tl yi birikime ayırdım
16 Eylülde eğitim ödeneği yatırıldı 1240 tl onu da birikime attım
Ekim ayının ilk haftası ekdersler ve de sınav ücreti yatırılır o zamana kadar kredi kartım ve cüzdan kumbaradaki 1800 tl ve 20 euro
Çantamdaki 215 tl ile idare etmeyi düşünüyorum

Son 1 aydır aldığım dolarlar inşaallah yüzümü güldürür güldürmezse de dolar düştükçe almaya devam ederim

X