Bu konu beni çok üzdü... Ben de evin küçüğü olarak benzer bir durum yaşadım ama Allah'tan okumuştum. Yoksa anne babaların büyük çocukları kardeşimizin de bir hayatı var, anne baba göçünce elinde mesleği ve eğitimi de olmazsa kardeşimiz ne yapacak psikolojik olarak nasıl toparlayacak diye düşünmüyorlar. Evlenip gidince zaten el olunuyormuş gibi... Sanırım sizde de öyle olmuş. Böyle bir zamanda ortaokul mezunu kalmanıza nasıl göz yummuşlar? Hiç değilse birkaç yıl size nöbetleşe yardım edip liseyi bitirmenizi sağlasalarmış keşke... Ama şu an sizin düşünce tarzınız bana göre hiç doğru değil. Bu zamana dek bu imtihanı tek başınıza yaşamışsınız, şimdi de imkanınız varmış kulaklarınızı tıkayın akrabalarınıza. Okumak, hayatınızı kurmak şu anda en çok sizin hakkınız. Ve farkında mısınız bilmiyorum ama kendinize yeni imtihan arıyorsunuz istemsizce. Ev kendinizinse maddi açıdan bir probleminiz de yoksa evlenme merakı neden? Akrabalar konuşurlar hepimizinkiler öyle aşağı yukarı siz onları boş vermelisiniz. Aksi halde sizinle evlenen insan da büyük ihtimal eğitimsiz olur ve bunun olumsuz sonuçları olabilir, eğitimli olsa da sizi ezmeye daha yatkın olabilir. Yani tabii ki de eğitimli insan iyi insandır diyemem ama mesleği elinde olmayan kadınları eş olmasa bile eşin ailesinin ezdiğini çok gördüm. Ne de olsa bizden başka çaresi yok diye düşünüyorlar. Yaşınız daha çok genç. Madem barınma ve maddi sorununuz yok hemen açıktan liseye başlayın derim. Bir yandan İsmek gibi kurslara gidebilirsiniz ilgi alanınız ne ise. Birçok tanıdığım açık liseyi 3 yılda bitirdi, bu sizin performansınıza bağlı. Sonra da üniversiteye başlarsınız, inanın yaşınızda hiçbir şey yok toplum tarafından öğretilmiş çaresizliği devam ettirip görücü beklemek zorunda değilsiniz. Hele ki anne baba yoksa bir insanın hayatında en iyi güvencesi mesleğidir. Hayatınızı ilk defa tanışacağınız bir adamın eline bırakmayı düşünmeyin lütfen.