Çocuk Hastalıkları wısc-r testi yaptıran annelere bir sorum var.

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği
ben sizin yazdıklarınızdan yola çıkarak birşey ifade etmek istedim.. Ama görüyorum ki siz işi çok farklı boyutlara çekmişsiniz.. Gerçekten sizde zeka genetikmiş anladım...

arkadaşım şu son yazdığın zeka seviyesinin sınırlarını değiştirmelerini bn hiç beğenmedim.. Okuldan gönderiyoruz çocukları belli bi sıkıntıları var.. 71 çıkıyor testi normal görünüyor..biz bi tebdir yada ek eğitim de vermiyoruz çocuklara yazık oluyor... Hiç iyi yapmadılar bu konuda

mesleğimin önemi yok bunlar benim bizzat yaşadıklarım,uzmanların bana söyledikleri
hepsi son haftalık bilgiler
bir haftada mucize olduysa bilmiyorum artık

son bi haftada baya terslik yaşamışsın galiba canım. yorumların çok nötrdü. işin içinde olan arkadaşlar gayet güzel bilgilendirme yapmışlar. bence konu sahibide bu kişileri kale alsa daha iyi olur. akıl vermek açısından söylemiyom. benim bile kafam karıştı. bilmeynelerin daha çok karşır. alsına bakarsanız bu tür konularda en iyisi direk bilen kişiye danışmak konu ulu orta açılınca bilen bilmeyen, duyan , yaşayan herkez yorumunu katarak birşey söylemeye çalışıyo. ailesini öveyim derken başkasını karlayan, klarşısına çıkan olumsuzluklardan tüm eğitim camiasını suçlayan vs vs. ayrıca belitmeden geçemeyeceğim. herşeye rağmen eğitim konusunda geri adam atmak yerine ileriye doğru emeklemeye başldık diye düşünüyorum. sayılrının giderek yükseleceğini umduğum dinamik, akılcı, ileri görüşlü, potansiyeli yüksek eğitim öğretmen ve idarecileri görevlerinin başında . hala eski kafalı , kişlier yok değilmi var ama sistem inşallah bu tıkanıkları zamnala açacak.

ipeğin konusunu bulandırmak istemiyorum
ben de öğretmenim rehberlikçiler ,ram ve bilsemde çalışanlar da dahil yüzlerce öğretmen arkadaşım var elimden birçok özürlü ve üstün zekalı çocuk geçti
kendi kızımın üstün zekalı olduğu tespit edildi
bu süreçte- ipek de biliyor- mebden tut bu konuyla eğitimle ilgili aklına gelebilecek her yerle görüşmem oldu
özürlü çocuklar için yeterli olmasa da bişeyler yapılıyor evet
ama bu çocuklar için yapılan hiçbir şey yok
üstüne ağzını açtığında sen suçlu oluyorsun özel ilgi bekliyorsun diye(özürlüler de bu çocuklar da özel ilgiye muhtaç evet)
ha dediğim gibi yapılacak şeyler varmış...inanırsan

bu arada eğitimde ne kadar güzel bir yere gittiğimizi 2010 kpss rezaletinde 20 puanla atanan kopyacı şifreci öğretmenler ,almanca dersine giren ingilizce öğretmenleri,sınıf öğretmenliğe giren mobilya öğretmenleri ,ziraatçiler ,arkeolog sanat tarihçiler,matematiğe giren işletmecilerle (4ayrı şehir ,7 farklı okulda çalıştım,bahsettiklerim bizzat kendi arkadaşlarım gözümle gördüğüm şeyler) gördük

anlatmak istediğim tamda bu. sen gözünün önünde onları görmüşsün nötrsün ben ise olumlu şeyler gördüğüm için pozitf. kendi gördüklerimiz genellemeye kalkmayalım.

benim ortaokulda görüğüm şeyleri şimdi 4. sınıfta görüyo oğlum. 7 çok geç dediler okul öncesi yaygınlaştı.benim zamanımda, lisede uydurmasyon anadolu liseleri yaptılar. bilgisayar bölümü açtılar bilgisayra vermediler. derlseri ingilizce yaptılar ingilizce bilmeyen öğretmenleri atadılar. sonra bi katsyayı bilmecesi yaptılar birilerini engelleyelim diye canımızı yaktılar. vah geçen yıllarım vah

Son düzenleme:

canım söylediklerine katılıyorum... engelli ve özürlü çocuklar için birşeyler yapılmaya çalışılıyor gerçekten.. ama üstün zekalılarbiraz gözardı edilmiş gibi.. bilsemin sınavını kazanıp mülakata giden bir öğretmen arkadaşım hayal kırıklığıyaşadım diyor.. hani bazı güzel filmlerde görürüz amerikada felan böyle uçuk kaçık okullar, farklı eğitimler......herkes öyle bekliyor ama maalesef sıradanın biraz üstünde bir eğitimimiz var..bence her çocuğu potansiyel ve kapasitesine göre ayırmaları gerkir.. okullarımızda normal zekada olup da tembel olduğu için unutulup giden ve boşa giden çok öğrencimiz var maalesef..

ama bir konuda sadece sana değil diğer arkadaşa da katılıyorum... ya da ikinizi de hem katılıyorum hem katılmıyoum
eğitimimiz de hem güzellikler hem de kötülükler var maalesef...umarım biz çocuklarımıza hep en iyisini veririz...

Merhaba, ben de RAM'da çalışıyorum.
Biz küçük bir ilçede olduğumuz için, bireysel gelişim formu istemeden de çocuklara test uygulayabiliyoruz.
Leiter ve Wiscr kullanıyoruz. Eğer çocuk gerçekten üstün zekalı çıkarsa o zaman formlarını isteyip, Bilim Sanat Merkezlerine yönlendiriyoruz.
Milli eğitim bakanlığının sitesine girerseniz, Bilim Sanat Merkezlerinin öğrenci tanılama sürecinden faydalanabilirsiniz. O kadar para ödemenize gerek yok.

İpek Hn. kızınızda üstün zeka mı , yoksa dikkat dağınıklığı mı olduğunu düşünüyorsunuz ? Sizde bilirsiniz ki bazen ikisi birbirinden bağımsız olabiliyor. Bence ufaklığı şimdilik sıkıntıya sokmayın derim, baksanıza zaten bir yere götürmüşsünüz bir sıkıntı yok demişler. Hem çok küçük. Hele bir ilkokula başlasın.

Son düzenleme:
Ben şu an 14 yaşındayım ve 1. sınıfa başlamadan önce bu teste girdim. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki, rehberlik araştırma merkezlerinde yapılan testle özel merkezlerdeki test aynı. Özel merkezlerde verdiğiniz paraya değmez. Rehberlik araştırma merkezlerinde yönlendirme yok demişsiniz ama zaten bu ülkede yönlendirilecek bir yer de yok sayılır. Türkiye'de bu konuyla ilgili birkaç yer var; Bilsem (Bilim Sanat Merkezleri), Beyazıt-Ford Otosan İÖO (ki ben burda okuyorum ve gerçekten çocuğunuzu bu okula göndermemenizi tavsiye ederim, eskisi gibi değil.) ve TEVİTÖL (orası da lise zaten).

Size önerebileceğim en iyi şey, çocuğunuz ana okulundayken size en yakın rehberlik merkezine gidin ve bu testi yaptırın. Sonra da testin sonucunu alıp bir özel okula gidin. Okul yönetimine bu belgeyi verirseniz size mutlaka burs verirler.

Burdan sonra en önemli zaman 3. sınıf. Çocuğunuz 3. sınıftayken rehberlik merkezine gidip Bilsem'lerle ilgili ayrıntılı bilgi alın. Çocuğunuz liseyi bitirene kadar burada kendi yeteneğine göre hafta sonları eğitim alır. Benim evime yakın Bilsem olmadığı için gitme fırsatım olmadı, zaten 3. sınıftakiler dışında kesinlikle öğrenci almıyorlar.

Sonuç olarak tavsiyem, çocuğunuz ana okulundayken rehberlik araştırma merkezine götürüp bu testi yaptırın. Ayrıntılı bilgiyi oradaki görevlilerden de alabilirsiniz zaten.

İpek Hnm'ın sorusunu ve yazılan birçok cevabı okumuş bulunuyorum. Öncelikle, WISC-R testi yarım saat süren bir test değildir. Test, ortalama 2-2.5 saat sürer. 8 ana alt-test, 2 de ekstra alt-testi vardır. Türkiye'de 6-16 yaş arası çocukların zekasını ölçmek için en güvenilir zeka testidir. (Aslında bu versiyon 1970lerde çıkartılmıştır, yeni versiyonu WISC-IV'tür ama Türk Psikologlar Derneği hala testin yeni versiyonunu sürmemiştir) Testi yapan kişinin bu konuda deneyimli olması çok önemlidir. Çünkü çocuklara yapılması oldukça zor ve maharet isteyen bir testtir. Benim önerim eğer ki bu testi çocuğunuza yaptırmak istiyoranız, bir klinik psikoloji merkezinde veya hastanede yaptırmanız. Devlet hastanesinde de yaptırabilirsiniz. Testin yapılışı kadar yorumlaması da beceri ve uzmanlık ister. İki bölümden oluşur. Sözel ve performans bölümleri.

Eğer testlerle ilgili bu yazıları okuduktan sonra hala sorularınız olursa seve seve buradan cevaplayabilirim.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir de şunu eklemek isterim ki, çocuğunuz henüz okula başlamadan bu testi yaptırmanızı önermem. Norm çalışmaları, testin sonuçlarının en az güvenilir olduğu yaşların 6-7 yaşlar arası olduğunu söylüyor. Bence ideali çocuğunuza bu testi 1. veya 2. sınıfın sonunda uygulatmak. Çünkü testin içinde bilgi soruları oldukça fazla ve testin güvenilirliği 7-10 yaş grubu için artıyor.

açıkçası bende şaşkınlık içinde okudum kesinlikle çocuğun 72 ayı doldurması gerekiyormuş ve bu testten sonra tekrar test yaptırmak isteyenler 6 ay beklemek zorunda imiş, 4 yaşındaki çocuk wiscar testi yapılamazmış biz 69 aylıkken maalesef hiçbir danışma merkezi yapamıyz kesinlikle 72 aylık olmalı diyor ,ve süre en az 1 saat en uzun 2 saat arasında değişiyormuş ,üstelik ezber gücü olan çocuk üstün zekalı asla denilemezmiş ,görsel,sosyal,birçok beceri bile üstün zekalı çocuk göstergesinde etkenmiş ,yani okuma yazmayı geç öğrenen ama el becerisi ,görsel hafıza vb ayırtedici özellikte olması , bu tarz şeyler önemliymiş ,

Arakadaşlar benim kızım şu an 79 aylık. Küçüklüğünden beri farklı özellikleri var fakat algısı yüksek olduğunu düşünüyorum. Cuma günü öğretmenimiz RAM a gitmemiz için bir belge verdi zeka testi yapılması için. Randevu almak için gittiğimizde farklı bir tutumla karşılaştık. Zeka geriliği için randevu yoğunluğu olduğu söylendi. Her veli gelip bu testi yaptırmak istiyormuş. Elimde resmi yazı olmasına rağmen böle bir tutumla karşılaştım. Eğer testin sonucu olumsuz olursa çocuğun etkileneceğinden bahsettiler ki ben kızıma kursa gidiceksin sadece dediğim için böle bişiden haberi bile yok. Madem merak ediyorsun git özelde yaptır denildi. testi yaptırmamamız için o kadar olumsuz şeyler anlatıldıki bu sefer eşim istemedi ama okuldan istendiği için bunu yaptırıyorum ve randevu aldım. Şu an sevinmem gereken bir durumda bile endişe içindeyim. Öğretmenimiz 2.sınıfa atlatılması gerektiğini sölüyor ve ben bunu pek istemiyorum. Fiziksel olarak yaşıtlarından geri ve bu sefer 2.sınıf eğitiminde onlara yetişmek adına çok fazla efor sarfedicek artı sınıf içi iletişimde sorun yaşarmı. Testin sonucu ne olur bilmiyorum ama üstün zeka çıkması korkutuyor beni. İlk baştan böle ise sonrasında nasıl davranmamız gerekir kestiremiyorum.

benim tavsiyem fiyatları genel olarak 250 tl -300 tl arası değişen özel psikiyatri polinikleri var git orada yaptır ,hem profesyoneller hem de seninle yakınen ilgilenirler, öğretmenlerinin söylediklerine göre üstün zekalı bir çocuk olduğunu düşünüyorlar ve sınıf atlatmak istiyorlar, bu testte herşey çıkar ,sana o şekilde davranan yer zaten hiç gitme derim ,onların yaptığı testten de medet umulmaz zaten , özele git yani götür :)) fiziksel olarak geriyse sınıf atlatmak bana saçma geliyor benim fikrim sonuçta bu çocuk için verilen eğitimi ağırlaştırmak onu kazanmak değildir, bu benim görüşüm kim ne der bilemiyorum .

Üstün zekalı bir çocuğu bir üst sınıfa geçirmenin ne gibi artıları olabilir bir düşünelim çocuk mevcut eğitimden sıkılıyordur onun gelişimine katkı sağlamıyordur,her şeyi bildiği için sınıf tarafından dışlanıyor olabilir yada aksi de olabilir,okula gitmek istemeyebilir.Bir üst sınıfa alındığında onu biraz daha zorlayacak öğrenme merakını uyandıracak bir ortamla karşılaşacağı için belki daha severek isteyerek gidecektir.Ama o güne kadar edindiği sosyal becereleri bir üst sınıf düzeyine uygunmudur? Akademik anlamda zorluk yaşamasada duygusal -sosyal düzeyde ne gibi sorunlar onu beklemektedir bunların iyi düşünülüp tartılması gerekir. 1. sınfta sadece okuma ve yazma ağırlıklı bir eğitim verilir. Üstün zekalı çocuğumuz bu becerilere tamamıyle hakımse gercekten bulundugu sınıftan sıkılacaktır. Bunun için belki 2.sınıfa duygusal anlamda uyum sağlaması da sıkıntı olmayabilir..Ama daha üst sınıflarda sınıf atlatmak sıkıntılı olacaktır. Aslında günümüz koşullarında en güzeli çocuğun ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda diğerlerinden farklı bir şekilde ödevlendirilmesi çeşitli araştırma proje çalışmalarına öğretmenince yönlendirilmesi en güzelidir. Bu da çoğunlukla usta ve ileri düzeyde öğretmenlik becerisi isteyen bir durumdur.Ki çoğu devlet okulunda karşılaşmak şansa kadere bağlıdır.Ülkemizde bu çocuklar için okul dışı zamanlarında faydalanacakları Bilim sanat merkezleri açılmıştır.Ücretsizdir devlet okuludur buralar.Her yıl kafalarına göre belli sınıf düzeylerinde öğrenci belirleme seçme çalışmaları yapılır. Bazı yıllar 2. sınıfta bazı yıllar 4.sınıf öğrencileri arasından seçilirler.İlk aşama öğretmen takdiridir. Önce öğretmen uygun görürse çocuğunuzun üstün zekalı olduğundan şüphelenirse bir form doldurur. Sonraki aşamada çocuk bir ön eleme testine tutulur Orda da başarılı olursa Ram da WİSC_R denilen İQ testine alınır bu testten 130 ve üzeri puan elde eden öğrenci buralardan eğitim alma şansına sahip olur. Buralarda verilen eğitimin kalitesi de tartışılır.Bazı illerde de kolej tarzı üstün zekalılar için açıldıklarını söyleyen okullar vardır. Bunlarda yıllık 20 bin-40 bin arası fiyatlarla özel bir eğitim vermektedirler. Ne kadar faydalıdır bilinmez....Üstün zekalılar akademik olarak iyilerse genellikle illerinde bulunan özel okulların kolejlerin sınavlarına sokulurlar aileleri tarafından hatta 1 günde iki sınava bile girdikleri olur. Sonucunda iyi bir burs kazanıp özel okulda ücretsiz veya ufak bir mıktar karşılığında okuma şansını elde edebilirler. Bu haktan faydalanmak içinse her yıl aynı sınava girip aynı perferformansı göstermeleri gerekir.Kimi sıkılır bu yarıştan bırakıverir hepten herşeyi .Koş babam koş nereye kadar. Liseyi bitirememiş üniversite kazanmamış pek çok üstün zekalı vardır İşte mesela bizim ülkemizde...İşte günümüz ülkemiz koşullarında Üstün zekalı olmak böyle bişey...Ama paniklemez rahat olur çocuğunuza üstün zekalı olduğu için tuhaf davranmaya başlamazsanız normal vatan evlatları gibi uygun terbiye ve disiplin yöntemlerini vererek yetiştirirseniz gayet rahat edersiniz. Ki arasıra bu konuda destek almaya ihtiyacınız olabilir. Çünkü bazı üstün zekalılar bazen öyle kolay ipe sapa gelmez.

Üstün zekalı bir çocuğu bir üst sınıfa geçirmenin ne gibi artıları olabilir bir düşünelim çocuk mevcut eğitimden sıkılıyordur onun gelişimine katkı sağlamıyordur,her şeyi bildiği için sınıf tarafından dışlanıyor olabilir yada aksi de olabilir,okula gitmek istemeyebilir.Bir üst sınıfa alındığında onu biraz daha zorlayacak öğrenme merakını uyandıracak bir ortamla karşılaşacağı için belki daha severek isteyerek gidecektir.Ama o güne kadar edindiği sosyal becereleri bir üst sınıf düzeyine uygunmudur? Akademik anlamda zorluk yaşamasada duygusal -sosyal düzeyde ne gibi sorunlar onu beklemektedir bunların iyi düşünülüp tartılması gerekir. 1. sınfta sadece okuma ve yazma ağırlıklı bir eğitim verilir. Üstün zekalı çocuğumuz bu becerilere tamamıyle hakımse gercekten bulundugu sınıftan sıkılacaktır. Bunun için belki 2.sınıfa duygusal anlamda uyum sağlaması da sıkıntı olmayabilir..Ama daha üst sınıflarda sınıf atlatmak sıkıntılı olacaktır. Aslında günümüz koşullarında en güzeli çocuğun ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda diğerlerinden farklı bir şekilde ödevlendirilmesi çeşitli araştırma proje çalışmalarına öğretmenince yönlendirilmesi en güzelidir. Bu da çoğunlukla usta ve ileri düzeyde öğretmenlik becerisi isteyen bir durumdur.Ki çoğu devlet okulunda karşılaşmak şansa kadere bağlıdır.Ülkemizde bu çocuklar için okul dışı zamanlarında faydalanacakları Bilim sanat merkezleri açılmıştır.Ücretsizdir devlet okuludur buralar.Her yıl kafalarına göre belli sınıf düzeylerinde öğrenci belirleme seçme çalışmaları yapılır. Bazı yıllar 2. sınıfta bazı yıllar 4.sınıf öğrencileri arasından seçilirler.İlk aşama öğretmen takdiridir. Önce öğretmen uygun görürse çocuğunuzun üstün zekalı olduğundan şüphelenirse bir form doldurur. Sonraki aşamada çocuk bir ön eleme testine tutulur Orda da başarılı olursa Ram da WİSC_R denilen İQ testine alınır bu testten 130 ve üzeri puan elde eden öğrenci buralardan eğitim alma şansına sahip olur. Buralarda verilen eğitimin kalitesi de tartışılır.Bazı illerde de kolej tarzı üstün zekalılar için açıldıklarını söyleyen okullar vardır. Bunlarda yıllık 20 bin-40 bin arası fiyatlarla özel bir eğitim vermektedirler. Ne kadar faydalıdır bilinmez....Üstün zekalılar akademik olarak iyilerse genellikle illerinde bulunan özel okulların kolejlerin sınavlarına sokulurlar aileleri tarafından hatta 1 günde iki sınava bile girdikleri olur. Sonucunda iyi bir burs kazanıp özel okulda ücretsiz veya ufak bir mıktar karşılığında okuma şansını elde edebilirler. Bu haktan faydalanmak içinse her yıl aynı sınava girip aynı perferformansı göstermeleri gerekir.Kimi sıkılır bu yarıştan bırakıverir hepten herşeyi .Koş babam koş nereye kadar. Liseyi bitirememiş üniversite kazanmamış pek çok üstün zekalı vardır İşte mesela bizim ülkemizde...İşte günümüz ülkemiz koşullarında Üstün zekalı olmak böyle bişey...Ama paniklemez rahat olur çocuğunuza üstün zekalı olduğu için tuhaf davranmaya başlamazsanız normal vatan evlatları gibi uygun terbiye ve disiplin yöntemlerini vererek yetiştirirseniz gayet rahat edersiniz. Ki arasıra bu konuda destek almaya ihtiyacınız olabilir. Çünkü bazı üstün zekalılar bazen öyle kolay ipe sapa gelmez.

Uzun bir süre önce bir yazı okudum. Zeka seviyesi çok yüksek olan çocuklardan bahsediyordu. Bazı zekalar olurmuş ki, çok zor işlemler yapabilmelerine rağmen basit (örneğin 1+1 gibi) matematiksel işlemleri yapamazlarmış. Asosyal de oluyorlarmış. Sana yanlış bir bilgi vermek istemediğimden hastalığı ve psikoloğu söyleyemiyorum Ama yazıyı 'carpe diem!' in 'Psikoloji' adlı kitabında okudum. Bence sen de alıp bir göz at. Belki aradığın şeyi tam olarak bulur ve hastalığı araştırabilirsin. Ama dediğim gibi, yanlış bir bilgi vermek istemiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…