Merhaba, birşey danışmak istiyorum.
Yeni yıl hedeflerımden bırı de -ve ıns alıskanlıgım olur- saglıklı beslenmek, paketlı urun tuketmemek. Çocuklarım ıcın de cok ıstıyorum paketlı urunlerden kurtulmayı.
Benım ıcın cok da zor degıl ama okula beslenme olarak ne koyacagımı sasırdım. Normalde meyve suyu(hazır kucuk paketler)+tost/sandvıc+abur cubur tarzından paketlı urunler(bısvuvı gıbı)+meyve verıyorum.
Alternafı uretemıyorum bır turlu ve cok uzuluyorum, ne onerırsınız?
Benim alışveriş yaptığım bir çiftlik var. Çiftliğin sahibi haftalık liste gönderirken bazı yazılar da yazıyor. Geçenlerde çocukların beslenmeleri için sandviçler ile ilgili bir yazı göndermişti. İşine yarayacağını tahmin ediyorum. Yazı şu şekilde:
Sandviçlere sürülecek sosları girişe yazayım, herkes zaten keyfine göre bir eşleştirme yapacaktır.
Soslar şöyle;
1) Probiyotik tereyağı, çepnili tereyağı, tuzlu ya da anız tereyağı... Keyfe kalmış :)
2) Temel Reis Sosu: Pesto sosa ilave taze otlar, ıspanak ya da pazı püresi, iri kıyılmış ceviz içi, zeytinyağı
3) Roka püresi, ceviz, tulum peyniri, zeytinyağı
4) Havuçlu pesto: Rondodan havuç, çökelek, zeytinyağı
5) Kuru Domates Pesto: İnce kıyılmış kuru domates, çökelek, ceviz
6) Yeşil Sos: Süzme yoğurt içinde ıspanak, pazı ya da sevdiğiniz ne yeşillik var ise... :)
7) Pembe Sos: Süzme yoğurt, haşlanmış ve püre yapılmış pancar
8) Turuncu Sos: Süzme yoğurt, havuç püresi
9) Kahvaltılık çemen ve labne karışımı, zeytin ezmesi
10) Labne, haşlanmış ve ezilmiş yumurta
11) Otlu Peynir Ezmesi Sosu: Ezine, maydanoz, havuç rendesi, çörekotu, bolca zeytinyağı
12) Humuslu Sos: Sade halinde humusa ilave dilediğiniz sebze ya da çeşni...
Bir de tek başına zeytin ezmesi var elbette... En basit, bana göre de en güzel sos... :)
Ekmek seçimi için panini, ciabata ya da hamburger ekmeği tarifinde sandviç ekmekleri... Tercihen evde yapılıp dondurulması uygun olur. Tombul ekmekler, ekmeğin burnu / yarısı / çeyreği, olmadı karabuğdaydan ya da çavdardan şahane lavaşlar da Anadolu bükmesi olarak kullanılabilir.
Denediğimiz ve çok keyif aldığımız birkaç sandviç tarifini de yazarak kapatayım, tam olsun. :)
1) Ezine, Temel Reis sos, domates, salatalık, marul
2) Taze kaşar, rokalı pesto sos, domates, kuru domates, marul
3) Tuzsuz sepet peyniri, yeşil sos, süzme yoğurt, salatalık
4) Bolca tereyağı, ızgara hellim, marul, domates, dilim füme et
5) İmansız kaşar, soğuk dilim haşlanmış nuar, soğuk dilinmiş haşlanmış yumurta, bol salatalık, bol marul
6) Kahvaltılık çemen (Cevizli biber ezmesi), malakan, marul, domates, labne peynir, zeytin ezmesi, malakan peyniri, füme antrikot
7) Izgara biftek, taze kaşar, hardal, bol domates, salatalık
8) Dil peyniri, kahvaltılık çemen, yeşillik, gerçek sosis (katkısız elbette)
9) Haşlanmış yumurta, taze soğan ile tereyağlı karabiberli dürüm
10) Soğuk köfteli, marullu, kaşarlı, domatesli sandviç
11) Labne peynir, bolca dövülmüş ceviz, eski kaşar, marul, salatalık
12) Tavada omlet hazırlayıp keserek sandviç ekmeğinin içine, buna ilave taze kaşar, kiraz domates, salatalık
Sandviçleri çocuklar için hazırlarken taze soğanı, kuru soğanı, sarımsağı, tereyağını ve zeytinyağını bol tutun. Sandviçler mümkünse etli olsun. Balıklı, marullu da mümkün ancak sonradan temizlenmesi mümkün olacak ortamlarda çok iyi bir seçenek bu. Mutlaka gerçek deniz balığı bulun. Ton, somon lobisine lütfen inanmayın. Elleriniz ile ayıkladığınızda kılçık kokusu bertaraf olacaktır.
Balığın yanına yakışacak şey ay şeklinde kesilmiş, acısı çıkarılmış soğan, turp ve maruldur. Soğan müthiş bir doğal şifadır. Kullanmaktan hiç kaçınmayın. Kokarsa koksun. :) İçecekleri zaten hepiniz biliyorsunuz; taze meyve suları, gerçek yoğurttan yapılmış ayran, rondoda kayısı, şeftali, kiraz, üzüm, gerçek limonata, gerçek şerbet, elbette süt. Sandviçleri yiyenler çocuk ise kaloride epey bonkör olunabilir. :)
Ekmeği evde yapmak düşündüğünüzden daha kolay bir iş. Haftalık ihtiyaç kadar sandviç ekmeğini tatil gününün birkaç saatinde yapabilir, eti haşlayabilir, mücver stoklayabilirsiniz. Her şey ama her şey dondurulabilir. Dört koldan çengi olmak annelerin doğasında vardır. Hiç sıkıntısız bunu da organize ederler. Yanınıza alacağınız ufak ama düzgün bir sandviç, kötü gıdayı mesnetsiz fiyatlar ile sunan kapanasıca işletmelere karşı bir tavırdır. Bir dirençtir. "Nasıl olsa geliyorlar, ne versem alacaklar" diyen rezil işletme patronlarına da iyi bir cevaptır. Lütfen sözümü boşa almayın. Tepki, tepkidir. Bugün küçük bir tepki olarak gördüğünüz her şey gün olur çığa döner, kötü olan ne varsa altına alır, temizler ve götürür.