Ay ikinci mi geliyor senin, çok çok sevindim
Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin.
Yaş aralığı benim kızlar gibi 5 yaş civarı olacak sanırım. Büyük kızımın kendi işlerini yapacak kadar büyük ama kardeşi ile oynayacak kadar küçük olması çok faydalı oldu benim için. Ela’nın Kremlin’deki pedagogun dikkat etmemi söylediği şeyler şunlardı:)
1. Hamileliği karnın iyice belirgin hale gelene kadar söyleme: Bunun sebebi büyük çocuğun yeni bebek geldiği için böyle davranıyorlar gibi çıkarımlar yapacağı süreyi kısaltmak.
2. Sadece bebeğe hediye getirenler olabilir, bunun için evde birkaç tane hediye bulundur: Bu çok işime yaradı benim. İnsanlar büyük çocuğun üzüleceğim düşünmeyebiliyor. Hemen ellerine yedek paketi tutuşturdum, kızıma verin diye:))
3. Misafirliğe gelenleri önce büyük çocuğu sevmeleri konusunda uyar.
4. Büyük çocuktan kalan yenidoğan eşyalarını çıkar ve hangilerini kardeşi için kullanabileceğini sor. Onun onayı olmadan eşyalarını kardeşine kullanma: İlk başta Ela eşyaların yarısına el koydu:) Sonra zamanla hepsini kullan demeye başladı.
5. Oyuncakları kardeşi ile paylaşabilecekleri ve asla paylaşmayacaklardı olarak ayırmak ve asla paylaşmayacaklarını küçüğün ulaşamayacağı bir yere kaldırmak
6. Hamileliğin 6. ayından sonra büyük çocuğun akşam yatma rutinlerini yavaş yavaş babaya devretmek: Bebek gelince büyük çocuğun düzeninin fazla değişikliğe uğramaması önemli. Bunun için hamilelikte tedbir almak gerekiyor.
7. Park, sinema gibi hafta sonu aktivitelerini hamilelikte babaya devretmek
8. Okula alıp bırakma işlerini babaya devretmek
9. Büyük çocuk ile her gün yarım saat başbaşa vakit geçirmeye gayret etmek
10. Büyüğün yanında küçüğü sevmekten kaçınmamak: Bunu söylediğinde çok şaşırmıştım. Ortada görünmez bir fil varmış gibi davranmayın. Sevgiyi kardeşi ile paylaşmayı öğrenecek, bunu ne kadar erken öğrenirse o kadar iyi demişti. Tabi büyüğü de öpüp koklamayı unutmamak gerekiyor.
Bence iki çocuğun en zor yanı, hayatının farklı döneminde olan iki çocuğa yetişmeye çalışmak ve ikisinin arasındaki kardeşlik bağını destekleyecek şekilde davranmak
Birinin öğle uykusu vaktinde, diğeri anne ile parka gitmek istiyor veya küçüğü akşam zor bela uyuyunca gözümden uyku akmasına rağmen kendimi yataktan kazıyarak büyük kızımın uyku rutinine başlıyorum.
Güzel tarafı tecrübe ile çocuk büyütmek çok keyifli ve ilkine göre çok daha kolay. İkisinin beraber oyun oynamasını, sarılıp öpmesini, birbirlerini korumasını görmek çok güzel. Bir de ben İpek doğduktan sonra ailemizi tamamlanmış hissettim.
Yeni çocuğun sen de geliştireceği en önemli kısımlar kriz yönetimi ve birçok işi aynı anda yürütmek diye çevrilebilecek olan “multi task management” kısmı:) Hadi kolay gelsin. İki çocuklu dünyaya hoş geldin