Popüler Konu Verimli Rutin

4. İyi Görünmek

Bu başlık çok kişisel. Benim çabam toplumun dayattığı kadın algısının karşısında, kişiliğimi yansıtacak şekilde görünmek. Bu konuyu 3 alt başlıkta değerlendiriyorum.

1. Günlük Cilt Bakımı : Her sabah ve akşam yapmak için ekstra gayret gösterdiğim bir rutin. İki çocuklu ve tam zamanlı çalışan bir kadın olarak, sabah kalkınca ve yatmadan önce cilt bakım rutinlerini uygulamak bazen çok zor oluyor. Ancak bunu yapmayı bir çeşit kişsel yatırım olarak görüyorum.

Sabah Rutinim uyandıktan sonra yüzümü soğuk su ile yıkayıp, toniklemek ile başlıyor. Sonrasında sırayla serum-göz altı kremi-yüz kremi ve dudak balmı sürüyorum. Kahvaltı yaptıktan sonra tekrar banyoya gelip makyaj yapıp evden çıkıyorum. Akşam bu rutine, makyaj temizleme ve ardından yulaflı sabun ile yüzü fırçalayarak yıkama adımları ekleniyor.

2. Vücut Bakımı: Banyoya girmeden önce saçlarımı tarıyor ve vücuduma kuru fırçalama yapıyorum. Banyo esnasında yüzümü fırça ile yıkıyorum. Sonrasında ise kaş-kirpik bakım yağı, vücut yağı, çatlak topuk kremi ve koltukaltı deodorantı sürüyorum. Cildim çok kuru olduğu için, bu ay gittiğim cilt doktoru gün aşırı banyo yapmamı söyledi. Cilt ve vücut bakımı için kullandığım ürünlerin tamamını Simya evinden aldım.

Manikür / pedikür ve kaş için 3 haftada bir kuaföre gidiyorum. Bu hafta Minikkoalanın önerdiği ayak bakım merkezine gittim. Medikal ayak bakımı yapıldı. Tabanlık kullanmam önerildi. 1,5 ayda bir oraya devam etmeye karar verdim. Tabanlığı Ekim ayında denemeye karar verdim. Tırnak batması için tel önerdiler ancak daha önce de kullanmıştım ve işe yaramamıştı. Tekrar deneme konusunda karasızım.
  • Stil: Kıyafetten beklentilerimi belli başlıklar altında toparladım.
  • Ciddi: Üzerinde yazı, marka logosu, sevimli figür veya çiçek deseni olan kıyafetlerden hoşlanmıyorum. Ayrıca yırtık kıyafetler bana göre değil.
  • Net: Karışık desenler, pul,zımba gibi gözümü yoran ve bence karmaşa yaratan detaylardan hoşlanmıyorum.
  • Uyumlu: Kontrast veya çarpıcı renler yerine renk ve doku olarak uyumlu kıyafetler giymekten hoşlanıyorum.
  • Profesyonel: Erkek egemen bir sektörde yönetici pozisyonunda çalışıyorum. Kıyafetlerimin profesyonel tarzdai güçlü ve mesafeli bir mesaj vermesini önemsiyorum. Ayrıca çalıştığım yer bir uçak hangarı olduğu için, yumuşatılmış resmiyet içerisinde olan kıyafetlerin benim için uygun olduğunu düşünüyorum.
  • Rahat: Kişisel konforuna önem veren biri olarak, kıyafetin içinde rahat etmek benim için öenmli. Kalem etek veya yüksek topuklar bu nedenle tercih etmediğim şeyler.
  • Pratik: Kıyafetlerin temizliği ve bakımı için harcayacağım zaman maliyetinin düşük olmasını istiyorum. Kuru temizleme veya elde yıkama zorunluluğu olmaması, kolay ütülenmesi ve kolay deforme olmaması benim için tercih nedeni.
Sonuç olarak kişisel tarzımın sade, iddiadan uzak, iş için uygun, rahat ve belirli bir resmiyette omasını istiyorum. Minimalizm sürecinde bu konuda epey yol aldım ancak bu noktadan sonrası için stil danışmanlığı alarak, sezonluk kapsül gardrop oluşturmak ve bu konuyu kapatmak istiyorum.

4. İyi Görünmek

Bu başlık çok kişisel. Benim çabam toplumun dayattığı kadın algısının karşısında, kişiliğimi yansıtacak şekilde görünmek. Bu konuyu 3 alt başlıkta değerlendiriyorum.

1. Günlük Cilt Bakımı : Her sabah ve akşam yapmak için ekstra gayret gösterdiğim bir rutin. İki çocuklu ve tam zamanlı çalışan bir kadın olarak, sabah kalkınca ve yatmadan önce cilt bakım rutinlerini uygulamak bazen çok zor oluyor. Ancak bunu yapmayı bir çeşit kişsel yatırım olarak görüyorum.

Sabah Rutinim uyandıktan sonra yüzümü soğuk su ile yıkayıp, toniklemek ile başlıyor. Sonrasında sırayla serum-göz altı kremi-yüz kremi ve dudak balmı sürüyorum. Kahvaltı yaptıktan sonra tekrar banyoya gelip makyaj yapıp evden çıkıyorum. Akşam bu rutine, makyaj temizleme ve ardından yulaflı sabun ile yüzü fırçalayarak yıkama adımları ekleniyor.

2. Vücut Bakımı: Banyoya girmeden önce saçlarımı tarıyor ve vücuduma kuru fırçalama yapıyorum. Banyo esnasında yüzümü fırça ile yıkıyorum. Sonrasında ise kaş-kirpik bakım yağı, vücut yağı, çatlak topuk kremi ve koltukaltı deodorantı sürüyorum. Cildim çok kuru olduğu için, bu ay gittiğim cilt doktoru gün aşırı banyo yapmamı söyledi. Cilt ve vücut bakımı için kullandığım ürünlerin tamamını Simya evinden aldım.

Manikür / pedikür ve kaş için 3 haftada bir kuaföre gidiyorum. Bu hafta Minikkoalanın önerdiği ayak bakım merkezine gittim. Medikal ayak bakımı yapıldı. Tabanlık kullanmam önerildi. 1,5 ayda bir oraya devam etmeye karar verdim. Tabanlığı Ekim ayında denemeye karar verdim. Tırnak batması için tel önerdiler ancak daha önce de kullanmıştım ve işe yaramamıştı. Tekrar deneme konusunda karasızım.
  • Stil: Kıyafetten beklentilerimi belli başlıklar altında toparladım.
  • Ciddi: Üzerinde yazı, marka logosu, sevimli figür veya çiçek deseni olan kıyafetlerden hoşlanmıyorum. Ayrıca yırtık kıyafetler bana göre değil.
  • Net: Karışık desenler, pul,zımba gibi gözümü yoran ve bence karmaşa yaratan detaylardan hoşlanmıyorum.
  • Uyumlu: Kontrast veya çarpıcı renler yerine renk ve doku olarak uyumlu kıyafetler giymekten hoşlanıyorum.
  • Profesyonel: Erkek egemen bir sektörde yönetici pozisyonunda çalışıyorum. Kıyafetlerimin profesyonel tarzdai güçlü ve mesafeli bir mesaj vermesini önemsiyorum. Ayrıca çalıştığım yer bir uçak hangarı olduğu için, yumuşatılmış resmiyet içerisinde olan kıyafetlerin benim için uygun olduğunu düşünüyorum.
  • Rahat: Kişisel konforuna önem veren biri olarak, kıyafetin içinde rahat etmek benim için öenmli. Kalem etek veya yüksek topuklar bu nedenle tercih etmediğim şeyler.
  • Pratik: Kıyafetlerin temizliği ve bakımı için harcayacağım zaman maliyetinin düşük olmasını istiyorum. Kuru temizleme veya elde yıkama zorunluluğu olmaması, kolay ütülenmesi ve kolay deforme olmaması benim için tercih nedeni.
Sonuç olarak kişisel tarzımın sade, iddiadan uzak, iş için uygun, rahat ve belirli bir resmiyette omasını istiyorum. Minimalizm sürecinde bu konuda epey yol aldım ancak bu noktadan sonrası için stil danışmanlığı alarak, sezonluk kapsül gardrop oluşturmak ve bu konuyu kapatmak istiyorum.
elecda elecda cım paylaşımların için çok teşekkür ederim, bana ve eminim diğer arkadaşlara çok faydan dokunuyor. Serum ve tonik simya evinden sanırım, ben de arayış içerisindeyim. Bu arada öfke dansı kitabını bitirdim, genellikle Aşırı yüklenen biz kadınların okuması gerektiğini düşünüyorum. Bir çift yürek kitabına başladım şimdilik iyi gidiyor

elecda elecda cım paylaşımların için çok teşekkür ederim, bana ve eminim diğer arkadaşlara çok faydan dokunuyor. Serum ve tonik simya evinden sanırım, ben de arayış içerisindeyim. Bu arada öfke dansı kitabını bitirdim, genellikle Aşırı yüklenen biz kadınların okuması gerektiğini düşünüyorum. Bir çift yürek kitabına başladım şimdilik iyi gidiyor
Faydalı oluyorsa ne mutlu bana:KK200:
Moisture&Calm diye bir seri yaptılar. İçinde yulaflı sabun,tonik, serum ve nemlendirici var. Kuru ve kuruya dönük karma ciltler için. Benim cildime çok iyi geldi. Öfke Dansı ara ara açıp tekrar okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kızlar dua istiyorum
Covid 19 teşhisi kondu
Oğlumla ben de evdeyiz ben ilaç ve iğne kullanıyorum.
Kendinize dikkat edin ek vitamin kullanın dirençli olun. Lütfen ben çekiyorım sizler çekmeyin inşaallah
Allah şifa versin. İnşaallah bir an önce iyileşirsin.

Kızlar dua istiyorum
Covid 19 teşhisi kondu
Kendinize dikkat edin ek vitamin kullanın dirençli olun. Lütfen ben çekiyorım sizler çekmeyin inşaallah
Allah şifa versin tez zamanda. Hemen toparlarsın inşallah. Oğlun iyi mi bi şey yoktur umarım onda.

elecda elecda merhaba, bir zamanlar -rutinlerimin olduğu zamanlardı- düzenli takipçisiydim topiğin hatırlatabilir misin bilemiyorum. Şimdi bende 2 kız annesiyim 2. Kızım 7,5 aylık oldu çok şükür. Bu sıralar aklıma geldi topik ve son bir kaç sayfayı okudum, sizde Bahçeşehir kolejine gidiyordunuz sanıyorum online eğitim süreci bizim için tam bir fiyaskoydu 15 Mart tan yıl sonuna kadar günde 1 kez 40 dk zoom oldu onda da kızım zaten pc başına oturmadı bile ki anasınıfı çocuğu için çok çok gereksiz bi eğitimdi o dönem üzerinde durmadım ana şimdi şiddetle eğitim ve tüm ödediğim okul masrafının 1/3 ünü yada adaletli bir kısmının iadesini istemeyi düşünüyorum çünkü vaat edilen eğitim gerçekleşmedi. Bu sene 1. Sınıf kaydımız da var ama kızım yine online ders dinlemeyecek bu çok belli kaydımızı tamamen sildirelim diyoruz. Çok uzun oldu bu okul meseleleri ile ilgili ne düşünüyorsun merak ettim beni çok yordu bu konu, kendimi haksızlığa uğramış hissediyorum vd bu yüzden çok olumsuz duygular içindeyim bir taraftan da kızım için en doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Çok çok ağır bir yük oldu bu eğitim konusu bana, ayrıca işe döndüm bir taraftan da bu da online eğitimi imkansız kılıyor, bu durumda alamayacağım eğitime para ödemek çok mantıksız geliyor. Kusura bakma böyle uzun uzun meşgul ettim, baya sorun oldu da bizim aile için

diğer arkadaşlar ne yaptı b usüreçte özel okulda olanlar ben mi çok negatif bakıyorum bilmiyorum sanki okul hiç açılmayacak gibi gelmeye başladı 😭
Merhaba daha oncedwn de yzmistim.bilmiyorum hatirladiniz mi ama.
Sanirim ayni sehirdeyiz ve cocuklarimiz ayni okulda. Gecen sene benim kizim 1. sinifti. Uzaktan egitim.her gun yapildi evet ama cok.nitelikli degildi. Bence cok eksikleri vardi. Kitap parasi basli basina bir olay zaten. O kadar parayi hangi kitaba inan bilmiyorum. Bir de ustune yoneticilerden birinin esinin hadsiz yorunlarina maruz kaldim. Begenmiyorsaniz alin cpcuvu dedi.ustelik yonetimde hicbir uetkisi olmadigi halde. Sadece kuruculardan birinin esi ve bizim sinifta bir veli. Cok ikilemde kaldik.napsak diye ama.baktim kizil surekli okulu sayikliyor bu sene de devam.karari aldik. Brnce mantikli degil duygusal.bir karardi. Ozellikle esim istedi devam.etmesini. umarim.siz de en dogru karari verirsiniz

Kızlar dua istiyorum
Covid 19 teşhisi kondu
Canım çok geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede atlatırsın.:KK200:

Kızlar dua istiyorum
Covid 19 teşhisi kondu
Allah Şafi ismi hürmetine şifalar versin inşallah. Çok geçmiş olsun.

Kızlar dua istiyorum
Covid 19 teşhisi kondu
Çok geçmiş olsun. İnşallah bir an önce iyileşirsin. Durumunu paylaş bilgilendir bizi :(

İnsan bu kadar emeğe, cevap vermeden duramıyor. :sampiyon:

Ben asla bir hedef insanı olamadım. Demotive oluyorum her anlamda. Küçük hedef bile koysam kendime, yapamadığımda komple salıyorum, hiç o kafaya giremiyorum. Bir de defalarca tekrarladığım bazı hedefler var ki; artık tekrarlamaya çekiniyorum. Çünkü "bunca kez denedin olmadı, yine olmayacak" düşüncesi ele geçiriyor beni.

Bir de bu yazdıklarım, sadece bütçe kısmını ilgilendirmiyor.

2020 ile ilgili genel olarak neler düşünüyorum? En azından hedef bazlı yaklaşmayayım, daha yumuşak bir geçiş olsun :KK70:

Birikim: 8 yılda bitirdiğimiz ev kredimiz bizi her anlamda bağladığı için ve ayrıca elimize geçen parayı harcama eğiliminde olduğumuzdan, biriktirmeye çalışıyoruz. 4 ayrı hesabım var. Dolar, euro, altın ve BES. Bu birikimi ilk başta Kızımın ileride kısmet olur da yurtdışı eğitim isteği olursa diye düşünmüştüm. Bu aralar, gidiş mesafesi yaklaşık 2 saat olan bir yerden yazlık alma düşüncesi sardı beni. mümkünse müstakil, değilse kullanışlı bir yazlık gönlümdeki. Bu şevkle birikime aynı hızda devam etmeyi düşünüyorum.

Gıda: Hiç hamarat bir kadın olmadım. bu sebeple sebze alıp yapamadığım ziyan ettiğim bir sürü şey oldu. Keşke 2020de bunu dizginleyebilsem...

Sağlık: hipotiroidi hastasıyım, ilaç kullanıyorum, devam edeceğim. zaman zaman takviyeler kullanıyorum. bunu rutine oturtur muyum bilemiyorum...

Eğitim: AÖF 'de derslerim var. bir çoğunu bu dönemde atlatabilmeyi temenni ediyorum. Kızımın bir okul taksiti var, Nisanda bitecek. Ben de senin gibi parayı birikime atabilirim.

Giyim: Kızıma dönemlik (ilkbaharda ve sonbaharda) alışveriş yapıyorum. Kendime %80-85 bir şey almayı düşünmüyorum. bir çok kez almayı düşündüğüm şeylerden vazgeçtiğim oldu. kendimi bu konuda dizginleyebildiğimi düşünüyorum. böyle gitmesi temennisiyle.

Kişisel Bakım: Ben de yeni bir şey almıyorum. evdekileri oldukça azalttım. 2020'de de bir şey almayı planlamıyorum. belki yüz temizleme köpüğü olabilir.

Temizlik Malzemesi: Asla evdekileri bitirmeden stok yapmayacağım. belli kullandığım şeyler dışında denemelik ürün almayacağım. 2020 için tek net olduğum konum bu.

Kitap: Kitap okuyorum serviste. Evde vakit bulamıyorum. Uzun sürse de mutlaka kitap okumaya devam edeceğim. Evde okunmayı bekleyen fazlaca kitap olduğundan, kitap almayı düşünmüyorum. Yakın olsak paylaşırdım senle :KK66:

Eğlence: Ailecek havuza gitsek AVM'den daha sağlıklı olacak gibi düşünüyorum. Hem bütçe anlamında hem de soğuk bile olsa, dışarıda vakit geçirmemiz hepimizin hayrına olur. Destekleyeceğim. Kızım sinema sevmiyor. Biz de evde eşimle izliyoruz sinema kanallarından.

Dışarıda Yemek: Bu benim en sevdiğim şey maalesef :KK43: Evet, çok maliyetli ama buna nasıl engel olurum bilmiyorum. Çünkü ben evden tok bile çıksam, dışarıda acıkıyorum :KK43: Bir de bizim arkadaş toplantılarımız çok oluyor, alkollü olması da cabası. Bu konu bende çok belirsiz.

İyi Anne Olmak / Anne-Çocuk Saati: Bu konuda eskiden çok iyiydim. Bütün çocuklarla oyun oynayabilirdim. Artık inanılmaz kitlendim. Sıkılıyorum. İşler sürekli kafamı kurcalıyor. Bunun için aksiyon almam gerekli. Geri dönüşüm malzemelerinden oyuncaklar gibi bir şey yapsak, en azından birlikte yapmış oluruz, evcilik gibi de sıkılmam belki.

Minimalizm: Evdeki atıcılığa devam! Kullanmadığım beni kullanım açısından zorlayan her şey ilgili yere gönderilecek. Netim!

Dekorasyon/Düzen/Temizlik: Evimi seveceğim şekilde görmek istiyorum. Nedir bunlar, koyu renk parke istemiyorum. bütçeyi oraya ayırmaya karar verirsem, açık renk yaptıracağım. Koltuklarımı yerden yüksek modern bir modelle değiştirmek istiyorum. Ama yine işin içine bütçe giriyor.
Temizliği rutine oturtabilsem, belki zihnen de daha dinç olacağım. bütçeye takılmasam, kadın tutacağım :KK70:
Dekorasyondan zerre anlamıyorum. bununla ilgili aklımda hiçbir şey yok.

Hobi:
-Dikiş makinem var. onu kurcalamayı düşünüyorum. denemeler falan.
-Konservatuvara başladım, en çok istediğim şeydi. Bu yıl o alanda ud çalışmalarım var. ilerleyebilirsem ne âlâ.
-Taş boyama yapıyordum, vaktim olursa özellikle yaz tatillerinde devam etmeyi düşünüyorum.

-------------------

şu an aklıma başka bir şey gelmiyor. Gelirse güncelleme yaparım ayrıca :)

2020 öncelikle sağlık getirsin ve sevdiklerimizi elimizden almasın inşallah.

Bir ara değerlendirme dönemi yapayım.

Birikim: Yazlık değil ama istediğim yerden 400 m2 lik bir arsa aldık. onu ödüyoruz. Ayrıca hesaplarımda birikim yapmaya devam ediyoruz.

Gıda: İsraflarım nispeten azaldı ama hala istediğim mertebede değilim. bu üzücü.

Sağlık: Tiroid ilaçlarım düzenli gidiyor. takviyelerim sarkıyor arada. Ayrıca Spora yazıldım. Devam etmek istiyorum.

Eğitim: AÖF'ye ara verdim. Konservatuvar'dan zaman kalmıyor çalışmaya. Belki ileride devam ederim. Kızımın özel okul macerası COVID sebebiyle bitti. Devlet okulunda devam edeceğiz ama başlama konusunda net bir kararımız yok henüz.

Giyim: Alışveriş konusunda oldukça ilerledim. İhtiyaçlara yönelik gidiyorum. gönlüm kalsa da almamaya özen gösteriyorum ama ayakkabı konusunda dizginlerim biraz gevşek :)

Kişisel Bakım: Evdeki Nemlendiriciye devam ediyorum. yeni olarak güneş kremi+bronzlaştırıcı falan aldım.

Temizlik Malzemesi: Bu konuda da ilerledim. temizlik malzemelerim belli şeyler artık. Çamaşır için renkli-beyaz tek toz deterjan kullanıyorum. Çamaşır suyu, ersağ mutfak ve banyo ürünleri dışında ekstra bir şey almıyorum. evdekilerden kullanılacak olanları kullanıp kutu azaltıyorum. Bulaşık tableti bitince toptan alıyorum adet fiyatına bakarak.

Kitap: Karatayın kitabını aldım 2 tane. onun dışında okumaya ara vermiştim. tatilde okudum iyi oldu. serviste okumaya tekrar başlarım bu hafta.

Eğlence: ailecek daha fazla vakit harcıyoruz birbirimizle. AVMye gitmiyoruz. tatillerimiz genelde çadır kamp/piknik şeklinde. açık hava tercih ediyoruz.

Dışarıda Yemek: COVID sebebiyle epeyi azaldı.

İyi Anne Olmak / Anne-Çocuk Saati: Hala istediğim kıvamda değilim. Biraz ihmal ediyorum kızımı. İşten gelince yoruluyorum, bu da ona yansıyor.

Minimalizm: Kızımın beşiği+salondaki konsol satıldı. Evden bir kaç koli çıkardım. kimisi atılacak kimisi verilecek. Bayağı ferahladım.

Dekorasyon/Düzen/Temizlik: Evde istediğim çoğu şeyi erteledim. Olanlarla mutlu olmaya çalışıyorum.
Kadın tutmadım bütçe sebebiyle, eşyalar azaldıkça iş de nispeten azaldı.

Hobi:
-Dikiş makinemi elleyemedim bile.
-Konservatuvara devam, her şey yolunda. 2. sınıfa geçtim.
-Taş boyama uzun aradan sonra son tatilimde biraz yaptım. elim oyalandı. kızla birlikte yapınca vakit de kaliteli geçmiş oldu. ;)

Kızlar dua istiyorum
Covid 19 teşhisi kondu
Cok gecmiş olsun canım en kısa sürede iyi haberlerini bekliyoruz inşallah.

5. Verimli İş Hayatı

Geçen hafta Genel Müdür ve sorumlu birim yöneticileri bir toplantı yaptık. Genel olarak herkes Mali İşler Müdüründen şikayetçiydi. Mali İşler Müdürümüzün adı Ayşe Hanım olsun.

Ayşe Hanım ile 10 yıldır aynı şirkette çalışıyoruz. Kendisi merkez ofiste görev yapıyor. Birbirine bağlı bazı iş süreçlerini beraber yürütüyoruz. Kendisi, sabah herkesten önce işe gelen, akşam ve haftasonu genelde mesaiyeye kalan, bütün gün stres altında çalışan ve buna bağlı çeşitli sağlık sıkıntıları yaşayan ancak yoğun ve fazla çalışmasına rağmen işleri zamanında teslim edemeyen bir çalışan. Kendisini ne zaman arasam “Çok yoğunum, hiç bir işe yetişemiyorum” der.

Ben işe zamanında gelir ve zamanında çıkarım. Mesaiye kalmamı gerektiren bir durum hiç olmadı. Günlük iş akışım yoğun olmasına rağmen sakindir. Şimdiye kadar zamanında yetiştiremediğim bir işim olmamıştır.

Bizim aramızdaki farkı yaratan nedir?

1. Pareto Prensibine Göre Çalışmak: Daha önce de bahsetmiştim. İşteki başarının %80’i, yaptığınız işlerin %20’sine bağlıdır. Asıl mesele bu %20’yi belirlemek ve işteki zamanın %80’ini bu konulara ayırmaktır. Ben yaptığım bütün işleri listelemiş ve benim için kritik olan %20’yi belirlemiştim. Sonra da bu işleri nasıl yaptığımı sorgulamış, daha iyi nasıl yapabileceğimi değerlendirmiştim. Bu çalışmaya ayırdığım vakit, benim şimdiki zamanımı kurtarmamı ve daha etkin yönetmemi sağladı.

2. İş Programları Oluşturmak: Boş bir excel sayfasında takvim formatı oluşturmuştum. Çalışırken önümüzdeki yıl için tarihi kesin olan işleri oraya kaydediyorum. Aralık ayında bir sonraki yılın takvimini son hale getiriyorum. Bunun dışında “Beklemede” ve “Faaliyet” excellerim var. Bunlar sürekli aktif dokümanlar. “Beklemede” sayfası, işin ilerlemesi için karşı taraftan beklediğim işleri, bu işi kendisine ne zaman ilettiğimi izlediğim bir doküman. “Faaliyet” ise benim halletmem gereken bütün işleri yazdığım, bir çeşit yapılacaklar listesi. Aylık programımı “Takvim”, “Faaliyet” ve “Beklemede” sayfalarındaki işlere göre haftalara bölerek organize ediyorum.

3. Önceliklendirme
Akşam işten çıkmadan önce aylık programımı açıyorum. Ertesi gün yapılması gereken işleri belirliyorum. Önceliklendirme yapıyorum. Böylece ertesi gün sabah işe geldiğimde hangi sıra ile hangi işleri yapacağımı biliyorum. Önceliklendirme kategorilerim:
  • Acil ve Önemli İşler
  • Acil ve Önemsiz İşler
  • Acil Olmayan Önemli İşler
  • Acil Olmayan Önemsiz İşler
Ben bir işi yapmaya odaklanmışken tabi ki araya insanlar giriyor. E-posta, telefon veya yüzyüze olacak şekilde ekstra iş talepleri geliyor. Bu tarz talepler geldiğinde ilk yaptığım iş, o işi günlük yapılacaklar listesine yazmak ve işin hangi kategoriye girdiğini değerlendirmek oluyor.

4. İşleri Ertelememek
Talep edilen iş 2 dakikadan kısa sürüyorsa hemen yapıp kurtuluyor ve plandaki işime geri dönüyorum. Daha uzun sürecek bir iş ise işi başkasına havale edebilir miyime bakıyorum. Devredemiyorsam kendi iş planıma alıp, ne zaman bu işi yapabileceğim konusunda karşımdakini bilgilendiriyorum. Gün sonu vaktim kaldıysa “Faaliyet” listemi açıp, zihnimi yormayacak ve kalan sürede bitirebileceğim işleri seçip, yapıyorum.

Bir iş size geldiğinde beyin bunu kaydeder ve o işle alakalı bir aksiyon almadığınız sürece, sizi rahatsız etmeye devam eder. Bu da stres seviyesini tetikler. İşi geldiği gibi yazmak ve nasıl yapılacağını belirlemek zihinsel yükü ortadan kaldırır. Stres seviyesi düşer. İşten planladığı bütün işleri yapmış ya da organize etmiş bir şekilde, tatmin duygusu ile ayrılmanızı sağlar. Daha önce de söylediğim gibi hiç bir işi yapmanın yorgunluğu, bitmemiş işlerin insana yüklediği ağırlığı geçemez.

Back