Popüler Konu Verimli Rutin

BEBEKLER

  • Doğum öncesi ve sonrası dönemde anne ve babanın beyni eşit miktarda oksitosin (bağlanma hormonu) üretir.

  • Bebek doğduktan sonra anne beyninin endişe merkezi olan amigdala bölümü, bir daha geriye döndürülemez biçimde değişime uğrar. Babaların endişe merkezi ise annenin ¼’ü oranında etkilenir. Eğer ortada anne yok ve baba çocuğa birincil bakan kişi rolünde ise, annenin amigdalası ile aynı oranda etkilenir.

  • Hipokampus, beynin stres yönetim merkezi. Daha az duyarlı ebeveynlerin bebeklerinde hipokampus daha büyük oluyor çünkü bu bebekler stresle kendileri baş etmek durumunda kalıyor.

  • Anne vücudu bebeğin cinsiyetine göre farklı içerikte süt üretiyor. Eğer bebek kızsa, kız çocuklarında kemik gelişimi daha hızlı ve yoğun olduğu için sütteki kalsiyum oranı daha yüksek oluyor. Bebek erkekse, erkek çocukları daha hareketli olduğu için sütteki karbonhidrat oranı daha yüksek oluyor. Ayrıca ilk çocuğun kız olması, annenin süt miktarının daha fazla olmasını sağlıyor. Bebek hastaysa, annenin vücudunda o hastalık ile ilgili üretilmiş antikorlar, sütün içeriğinde arrtırılıyor. Böylece bebek mikroplarla savaşabiliyor.

  • Demir eksikliği, bebeklerde hafıza problemlerine neden oluyor.

  • Küçük yaşta kedi, köpek gibi hayvanlara maruz kalan çocuklarda astım hastalığı görülmüyor.

  • Yenidoğan bebeğin kafa ağırlığı, toplam vücut ağırlığının 1/3’ünü oluşturduğu için, bebekler kafasını dik tutamıyor.

  • Doğar doğmaz bebeğin anne memesine kadar emekleyebildiği görüldü. Emeklemenin ve yürümenin, sonradan kazanılan bir beceri değil, doğumla birlikte gelen özellikler olduğu kanıtlandı. Ancak emeklemek, bebeğin yürümeye başlamadan önce mutlaka geçmesi gereken bir gelişim evresi değil. Her bebeğin gelişimi farklıdır. Ancak kasların küçük yaşta çalıştırmaya teşvik edilmesi, uzun vadede çocuğun gelişimi açısından fark yaratır.

  • Bebekler ritm, sesteki perde değişimleri ve örüntüleri takip ederek dil öğreniyorlar.Hayvanlara göre beynimizde fazladan 1 gen var. Bu genin dili kullanabilmemizi sağladığı düşünülüyor.

  • Vücudumuzun güneş ile bağlantılı 24 saatlik bir biyolojik döngüsü var. Buna sirkadiyen ritim deniliyor. Sirkadiyen ritm hipotalamus tarafından yönetiliyor. Yenidoğan bebeklerde hipotalamus ile uyku merkezi arasındaki bağlantı henüz kurulmadığı için gece-gündüz ayrımı yapamıyorlar. Bağlantının kurulması 4. Ayda gerçekleşiyor, 12. Ayda ise kurulum tamamlanıyor.

  • Yeni şeyler öğrendiğimizde, öğrendiğimiz bilgiler beynin kısa süreli hafıza (hipokampus) bölümünde depolanıyor. Uyuduğumuzda ise bu bilgiler uzun vadeli hafızaya (korteks) gönderiliyor. Bebeklerde hipokampus küçük olduğu için, öğrendikleri bilgileri depolama alanı az. Bu nedenle sık uyuyarak bilgilerin kortekse gönderilmesini sağlıyorlar.
 

Teşekkürler

Hangi konuda gelişmek istiyorum net bir cevabım yok. Zamanımı boşa harcadığımı düşünüyorum. Aklımda bir çok konu var ama hep düşünme aşamasında kalıyorum problemim bu aslında.

Öncelikli hedefim sağlıklı beslenme ve kilo verme. Spor yapmaya yeniden başlamak. Eskiden daha çok kitap okurdum, kitap okuma rutinimi tekrar oluşturmak.

Çocuk yokken, boş zamanım da bolken uzmanlık sınavına hazırlanmak istiyorum. Zor bir sınav olduğu için cesaretim olmadı bu zamana kadar. Halbuki başlasam belki de olacaktı.
 
Okurken kitapta önemli bulduğum kısımların altını çiziyorum. Kitap bittiğinde o notları önce özete çevirip sonra alınacak aksiyonlar listesi oluşturuyorum. Mesela öfke dansında, eşe öfkelenirsen şu şekilde davran, işyeri için tutumun bu şekilde olsun gibi.

Bu aksiyonları çantamda taşıdığım küçük not defterine yazıyorum. Özetin özeti bir liste oluyor bu. İçselleştirmek için ara ara okuyorum. Yazdığım durumlardan biri ile karşılaştığımda ise yazdığım gibi davranmaya çalışıp, sonra davranışlarımı analiz ediyorum. Kendimde gördüğüm eksikleri tekrar not alıyorum.

Uzun bir süre öfkelendiğim anları yazdım. Ne tarz durumlar öfkemi tetikliyor kısmını bu şekilde anlayabildim. Mesela en öfkelendiğim durum emrivaki benim. Kan beynime çıkıyor resmen. Önce nefes tekniği ile sakinleşmeye çalışıp, sonra bu durum ile nasıl baş edeceğimi düşünmeye başlıyorum.

Öfke dansından öğrendiğim en önemli şey, öfkenin haklı bir duygu olduğu ve bir değişim ihtiyacını ortaya çıkardığı oldu. Öfkeyi hissettiğin anda reaksiyon vermemek ve üzerine düşünerek harekete geçmek oldukça kritik.
 
Yeni bölüm yuklndgnde hepsini izleyim uyanmadan derken not almak istesmde alamyrdm çok güzel olmuş
 
Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı kitabında şöyle bir öneri vardı. Kendi cenazenize katıldığınızı düşünün. Aileniz, eşiniz, çocuklarınız, iş arkadaşlarınız ve toplumdan başka birileri sizin hakkınızda konuşma yapıyor. Ne söylesinler isterdiniz? Bu dünyadan nasıl bir hayat yaşamış olarak ayrılmak istersiniz?

Bunun üzerine düşünün. Sonrasında da kişisel misyon bildirgenizi hazırlayın. Konunun başlarında hepimiz hazırlamıştık. Sizin yol haritanızı bu bildirge belirleyecek. Sonrasında bu misyona uygun hareket etmek ve nihai sonuca ulaşmak için günlük-haftalık-aylık bazda almanız gereken aksiyonları tespit edeceksiniz.
 
Elecda bu yaptgnz öfke analizi oluyor ve öfke günlüğü tutmak bunun için bire bir. 5 yıldır bu eğitimi veriyorum ve bence cocuklarmiza da kazandrmmz gerekn bir konu.
Bir de emrivaki konusunda neden bu kadar hassassnz şema terapi ile ona da bakmanizi tavsiye ederim
 
Eksiğim bu benim kitapları çizemiyorum. Ama öfke dansı’nda kendimi zorladım ve önemli bulduğum yerlerin altını çiziyorum. Aktif okuma yapıyorsun bu çok güzel. Benim de buna zaman ayırmam lazım. Tembel okuma yaptığımı farkettim cevabını okuyunca. Teşekkürler
 
Çok teşekkür ederim
Şu an dediğiniz gibi kendi öfkemi tetikleyen durumları anlamaya ve bunları yönetmeye çalışıyorum. Şema terapiyi araştıracağım. Sonraki adım öfkelendiğim durumları artık öfkelenmeyecek durumlara çevirmek çok mantıklı olur.
Yazmak, kişisel durumumu dışarıdan değerlendirmek açısından çok fayda sağlıyor. Duygusal yeme atakları ile öfkeyi yazarak takip ediyorum.
 
Kitapları çizmek istemiyorsan okurken eş zamanlı bir deftere not alabilirsin. Böylece kitap bittiğinde senin için önemli kısımlara ait özetin de hazır olur. Ama önemli olan bu notların üzerinde, ben bunu hayatıma nasıl entegre ederim diye düşünmek.
 
Aslında ofke de sevgi gibi normal bir duygu sadece davranışa nasıl döktüğümüz önemli. Yoksa beni ofkelndrn şey yine ofkelndrse de davranış olarak kontrl etmeye calsyrm. Yazmak tüm psiklglarn seanslrnda verdikleri bir sey rahatlama ve kendini açma sağlıyor ne güzel.siz farkindsnz. 2 tane inci gibi kız yetistryrsnz ❤❤
 
Bence evlat katili olmadan çocuk yetiştirmek çok zor:))
Öfke meselesini ben de çocuklarda hasar bırakmamak amacıyla düzenlemeye çalışıyorum.
 
Anladım ben son bölümü toparlayarak bitirdiklerine karar vermiştim:)
Yaşamın Başlangıcı da çok güzeldi. Seyrettiniz mi?
Evet ona da hayran kaldım hatta izleyen cevremde biri olsa da sohbet etsem diye düşünmstm.
Aslında sıkı bir bilim.kurgu izleynydm ama 3 gün önce 1 yaşına giren cocugmdn sonra bu konular ilgmi daha çok çekiyor
 
Bence evlat katili olmadan çocuk yetiştirmek çok zor:))
Öfke meselesini ben de çocuklarda hasar bırakmamak amacıyla düzenlemeye çalışıyorum.
Hahah çok tatlsnz yaa ben o yüzden 2. Istemyrm 1 tane de pes ettik ailece ki ben aşırı uslu bir bebekmisim annem sana benzer dedi ama sonuç bambaşka
 
Evet öyle yapmak benim için daha verimli olacak, deneyeceğim mutlaka
 
Evet ona da hayran kaldım hatta izleyen cevremde biri olsa da sohbet etsem diye düşünmstm.
Aslında sıkı bir bilim.kurgu izleynydm ama 3 gün önce 1 yaşına giren cocugmdn sonra bu konular ilgmi daha çok çekiyor
Benim de hamilelik döneminde başladı ilgim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…