Tuvalet Eğitimi Hazır çişten laf açılmışken kızımı tuvalete hazırlama sürecinde yaşadıklarımı paylaşayım.
Bir yerde okumuştum. "Bazı anneler tuvalet eğitimine devam 2 yaşında başlar ve 3 yaşında tamamlar, bazıları ise 3 yaşında başlar ve 3 yaşında tamamlar"diye. Buna istinaden ve 2 yaş sendromunu oldukça yıpratıcı şekilde geçirdiğimiz için ben bu işi 2,5 yaş sonrasına erteledim.
Kızım 30 aylık olduğunda "Artık çişimizi kakamızı tuvalete yapalım mı" diye sormaya başladım. Her sorduğumda hayır diyordu. Sonra 33 aylıkken "Tamam" dedi. Ben de bez paketimizi gösterdim ona. İçindekileri saydık. Bunlar bitince yeni bez almayacağız, külot giyeceğiz dedim. Yaklaşık 20 bez vardı pakette ve her gün bez değiştirirken şu kadar kaldı şeklinde saydık. 2 tane bezi kalınca kızımı alıp avm'ye götürdüm. Külotlarını kendi seçti. Ben birkaç gün işten izin aldım.
Ertesi gün süreç başladı. Sabah bir heves külotunu giydi. İkea'dan klozet adaptörü bir de basamak almıştım. Onları tuvalete yerleştirdik.
"Artık bezimiz olmadığı için çişimizi tuvalete yapacağız. Gelince söylersen seni götürürüm" dedim. Lazımlık kullanmak istemedim çünkü hem temizleme işi sıkıntı hem de lazımlıktan sonra yine klozete alıştırma işi çıkacağı için baştan klozetle halledelim dedim.
İlk iki gün sürekli altına kaçırdı. Hiç bir şekilde tuvalete yetişemedik. Ben her seferinde aynı cümleyi söylemeye gayret ettim. 3. gün geldiği an söylemeye başladı ve altına yaptı. 4. günden itibaren de bir-iki defa yetişmeye başladık. Sonrasında yavaş yavaş sistem oturmaya başladı. 1 haftanın sonunda epey yol almıştık.
Geceleri bez bağlamadım ve yatırmadan bir saat önce sıvı alımını kestim. Yatağa girmeden önce tuvalete götürdüm. Gece kaldırmadım. Bir kere gece kaçırdı ve sabah çiş içinde uyanmak onu çok rahatsız etti. Bir daha tekrarlamadı.
Kakayı tuvalete yapmaktan çocukların korkabildiğini, sanki vücutlarından bir parça kopuyormuş gibi hissettiklerini okumuştum. "Güle Güle Kakalar"diye bir kitabı öneri üzerine aldım. Anne kakayı yapıp, yavrularına kavuşturmak üzerine yazılmış bir kitap. Her kaka yaptığında, o kitaptaki gibi anne kakayı "Güle Güle" diyerek uğurladık
Bezin bir annenin hayatında ne kadar büyük bir rahatlık olduğunu, tuvalet eğitiminden sonra anladım. Bir yere gitmek, orada temiz tuvalet bulmak falan baştan aşağı sıkıntı
"Potette Tuvalet Adaptörü" diye bir ürün aldım. Bunu hem klozet üstünde kullanabildiğiniz gibi hem de altına poşetini geçirip seyyar tuvalet olarak da kullanabiliyorsunuz. İçinde ped olan poşetleri ayrıca satılıyor ancak ben kendi poşetleri bitince, evdeki poşetlerin içine ped yapıştırarak kullandım. Ayrıca katlanıp, daire haline geldiği için taşıması da çok rahat. Hala avm ve seyahatlerde yanımda taşıyorum. Avm tuvaletleri kirli olduğu için adaptörün üstüne oturtup kullanıyorum.
Bu süreçte sakin olmak, çocuğa kırıcı sözler söylememek ve yapınca da abartılı tezahüratlardan kaçınmak lazım. Bu süreç çocuk için kritik bir süreç. Cimriliğin tuvalet eğitimi sırasında yaşanan travmadan kaynaklı oluştuğunu okumuştum
Çocuğa etkimiz sandığımızdan daha büyük. Bunu dikkate alarak hareket etmekte fayda var.