30 GÜNLÜK DİJİTAL MİNİMALİZM DENEYİ
Otuz günlük dijital minimalizm deneyimin başında telefonumdaki, banka, e-posta ve whatsapp uygulamaları haricinde kalan tüm uygulamaları sildim. İlk fark ettiğim şey, kısa süreli boşluk anlarında elimin hemen telefona gittiği oldu. Bir çeşit reflekse dönüşmüş. Bu anlarda telefonu elime alıp geri bıraktım. Hiçbir şey yapmadan oturmaya zorladım kendimi. İlk haftanın sonunda bu refleks çok azaldı. İkinci hafta ise telefonu çantamdan çıkarmayı unutacak hale geldim.
Deney bitmeden geri yüklemek zorunda kaldığım üç uygulama oldu. Üçü de hayatıma önemli katkı sağlayan uygulamalarmış. Aşağıda telefonumdan silmediğim, sildiğim ve geri yüklediğim uygulamalar hakkında detayları paylaşıyorum:
Silmediğim Uygulamalar
E-posta
E-posta uygulamasını silmedim. İş ve özel e-postam aynı uygulamaya bağlı ve her ikisini de hem iş hem özel hayatımda aktif olarak kullanıyorum. Ancak bildirimleri sessize aldım. E-postama gelen, reklam maillerinin tamamından çıktım. Gelen ve giden kutularımı temizledim.
İş e-postamda “Gelen Kutusu” klasörünün altına @Faaliyet,
beklemede
ve
referans
adında üç klasör oluşturdum. Faaliyet kalsörü, benim yapmam gerekenleri, bekleme klasörü diğer insanlara gönderdiğim ve onlardan cevap beklediğim e-postaları, referans klasörü ise daha sonra okuyabileceğim referans dokümanları ve ileride gönderdiğimi kanıtlamam gereken e-postaları içeriyor. Bu uygulamayı “İş Bitiriciler” kitabında okuduktan sonra uygulamaya aldım ve iş takibi açısından faydalı bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
Whatsapp
Yine iş ve özel hayat whatsapp gruplarına dahi olduğum için bu uygulamayı silmedim. Ancak mesaj bildirimlerini kapattım. Gelen mesajları temizledim. Grupları gözden geçirip bazılarından çıktım. Çıkamayacağım 10 adet whatsapp grubu ile yoluma devam ediyorum. Gün sonunda, gelen mesajlardaki, ihtiyacım olan ya da ilgimi çeken bilgileri kayıt edip, mesajları silmeyi alışkanlık haline getirdim.
Banka Uygulaması
Bütün bankacılık işlemlerimi bu uygulama üzerinden gerçekleştirdiğim için bu uygulamayı silmedim. Ay başında bakıcı ablanın maaşı, ev ve harçlık olarak nakit para çekip, bir daha bankamatiğe uğramıyorum. Bütün alışverişlerimi banka kartı ile yapıyorum. Hem alışverişleri ayrıca takip etmeme gerek kalmıyor hem de banka, ay sonu bana harcama dağılımlarımı gösteren bir grafik gönderiyor. Harçlık olarak belirli bir miktar nakit parayı, olur da kartta bir sıkıntı yaşarsam diye cüzdanımda tutuyorum.
Silip Geri Yüklediğim Uygulamalar
Google Maps
Detoks programının sonuna kadar dayanamayıp geri yüklemek zorunda kaldığım ilk uygulama bu oldu. Ankara’da navigasyonsuz hayatta kalamayacağımı gayet iyi anladımJ Yer yön konusunda oldukça kötüyüm ve bu uygulama benim hayatıma önemli katkı sağlıyormuş Kaybedince değerini daha iyi anladım diyebilirim.
Todoist
Kullandığım yapılacaklar listesi uygulaması hayatıma epey katkı sağlıyormuş. Google Mapsten sonra sürenin dolmasını beklemeden geri yükledğim ikinci uygulama bu oldu. Normal kullanımından farklı olarak, “İş Bitiriciler” kitabında dijital ajanda yönetimi konusunda önerilen uygulamaları devreye aldım.
Gelen kutusunun altında “Günün Birinde” “Dışarıda” “Evde”, “Beklemede”, “Bilgisayarda” “Aramalar” “Günün Birinde” ve “Alıntılar” klasörleri oluşturdum. Mesela “Dışarıda” kategorisinin altında, market, çiftlik, kasap, terzi gibi alt kategoriler oluşturdum. Evde azalan ve marketten alınması gereken birşey gördüğümde market kalsörünün altına ekledim. Dışarıya çıktığımda “Dışarıda” klasörüne bakıp, o an yapabileceklerimin tamamını hallediyorum. “Günün Birinde” klasörününe de restuurant, otel, kitap, film gibi tavsiyeleri giriyorum. Aklıma gelen iş fikirlerini ve detaylarını da yazmaya başladım. Uygulamayı bu şekilde kullanmamın muazzam zaman tasarrufu sağladığını düşünüyorum.
Productive
Hatırlarsanız 2020 Zincir Kırma dosyalarımı oluşturmuş ve burada paylaşmıştım. Yaklaşık 10 gün kadar kağıtlar üzerinden takip yaptıktan sonra, bu şekilde takibin bana uygun olmadığına karar verip, alışkanlıklarımı takip ettiğim “Productive” uygulamasını geri yükledim. En çok zorlandığım konu, kağıtları yanımda taşıma ve işaretlemeyi hatırlama meselesiydi. Uygulamadan bidirim geldiği ve yaptığım an işaretleyebildiğim için uygulama ile devam etme kararı aldım.
Youtube
Youtube ayrılığı en çok zorlandığım konu oldu sanırım. İzlemekten keyif aldığım ve takip ettiğim insanlar var. Instagram’in aksine Youtube’dan fayda sağladığım kanaatine vardım. Aboneliklerimi gözden geçirip, az sayıdaki insanı izlemeye devam etmek istiyorum. Uygulamayı bugün geri yükledim.
Sildiğim ve Geri Yüklemeyeceğim Uygulamalar
Instagram
Instagram’da pasif bir hesabım var ve faydalı olduğunu düşündüğüm insanları takip ediyorum. Ancak otuz günlük detoksun sonunda, aslında bu hesapların hayatıma düşündüğüm kadar katkı sağlamadığına karar verdim. Uygulamayı geri yüklemeyeceğim. Dolayısıyla an itibariyle takip ettiğim sosyal medya uygulaması kalmadı. Çok daha önce Facebook’u iptal edmiştim. Şimdi Instagram da gitti. Twitter ve Linkdin’e zaten hiç bulaşmadım.
Netflix
Netflix uygulamasını telefonumdan sildim ve geri yüklemeyeceğim. İşyerinde kendime verdiğim aralarda birşeyler seyretmek istediğimde Youtube kullanacağım. Netfix içerikleri uzun, dolayısıyla yarım kalınca aklım kalıyor. Çarşamba akşamlarını eşimle TV zamanı oalrak belirledik. Kızlar yattıktan sonra, 2020’de izlemek istediklerim listesi üzerinden eşimle film veya belgesel seyretmeyi planlıyoruz.
Alışveriş Uygulamaları (Hepsiburada / e-bebek / H&M & IKEA)
Kolay alışveriş yapmak, fazla alışveriş yapmamı tetikliyormuş. Bunu alışveriş uygulamalarını sildikten sonra fark ettim. Bu ay bildiğiniz üzere alışveriş diyetim de başladı. Bu uygulamaları silmem, alışveriş diyetimi sürdürmem konusunda da faydalı oldu. Kesinlikle geri yüklemeyeceğim.
Ulaşım Uygulamaları (TCDD, EGO, THY, Pegasus)
Hiç birini kullanmazken, ulaşım uygulamalarının tamamını telefonumda neden tuttuğumu bilemiyorum. İş seyahatlerimi, İpek’in doğum ve emzirme süreci nedeniyle, yaklaşık 2 sene önce yardımcıma devrettim. Dolayısıyla uçak bileti uygulamaları şu anki hayatımda kullanılır durumda değil. Eskişehir’e araba ile gidiyoruz ve toplu taşıma epeydir kullanmıyorum. Hepsini sildim ve ihtiyaç duyana kadar geri yüklemeyeceğim.
İnternet Kullanımı Hakkında
İnternette en çok KK’da vakit geçiriyormuşum. Takip ettiğim topiklerden çıktım. BDV’de baya yaşam enerjimi alıyormuş. BDV’ye de giriş yapmamaya karar verdim. Günlük olarak sadece kendi konum üzerinden devam edeceğim.