• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Popüler Konu Verimli Rutin

Çok güzel ilerlemiş günlüğün, tebrik ederim canım.
Günlük yapacaklarını yazmak yerine kafanda belirlediği şeylerde aldığı yolu yazmak daha motive edici olabilir.

Saat 6 da kızım kalktığında gözleri kapalı oluyor. Ama uyutup yerine yatırırken ağlamaya başlıyor. İlginç bir şekilde ben onu uyutup işe gitmek için çıkınca 9-10'a kadar uyuyor.

Annelik zor meslek :) Kızım 15 aylık. Tüm gün emmediği için gece emzirmesini kesmedim. İşe giderken uykusuz ama içim rahat şekilde oluyorum. :)
Benzer yoldan geçiyoruz
Sabret geçcek
Dert etme bikaç ayı
İnsan özlüyor o günleri

Benzer yoldan geçiyoruz
Sabret geçcek
Dert etme bikaç ayı
İnsan özlüyor o günleri
Evet canım. Her anları değerli :) Bir daha aynı yaşlarda olmayacaklar. Her gün gözlerinin içine bakıp o günü kafama kazımaya çalışıyorum.Onun iyi olması tüm uykulardan daha tatlı.

günaydın :)
nasılsınız yoldaşlarım..

pek sessiz buralar. :) elecda elecda digital minimalizm kitabıyla birlikte bir ay ara vermişti, süreç nasıl ilerliyor çok merak ediyorum :) ben de bitirdim kitabı , özetini çıakrıp uygulama için harekete geçeceğim inşaallah :)
kitap inanılmaz güzel .

aralık ayı içerisinde kalıcı değiişim günlüğü * isimli bir defter tutmaya başlamıştım. kendimi analiz etmek , davranışlarımı alışkanlıklara dönüştürmek ve değiştirmek istediklerimi değiştirmek için başladığım bu yolculukta epey yol kat ettim ...
....
ekran sürem de baya azalma oldu.
instagrama gün içerisinde 15-25 dk arası vakit geçiriyoruö zaten facebook yok, twitter a girmiyorum :)

-ailemle daha nitelikli vakit geçiriyorum
-gönüllü boş zamanlarla kendimi dinliyorum
- her iş acayip şekilde yetişiyor :)

**ayrıca projemde son aşamadayım : çok az kalıd :) inşaallah bitecek :)

**tayinimiz istanbul a çıktı : maltepe :) istanbulda yaşam hakkında tecrübelerinizi tavsiyelerini bekliyorm :)

Hayırlı olsun
Doğma , büyüme , yaşama İstanbullu olarak ; özetle şöyle söyleyeyim .
Söylenen 16 milyon olsa da , İstanbul’da en az 30 milyon insan yaşadığını düşünüyorum ( gerek Tr. İçi gerek Tr. dışından gelip kayıtsız çok fazla insan var )
Her yer tıklım tıklım bu sebeple evle işin mümkünse yürüme mesafesinde olması çok kıymetli . Nitekim 5 km yolu 1,5 saatte gittiğim oluyor 🤦‍♀️

Nereden geleceksiniz

Hayırlı olsun
Doğma , büyüme , yaşama İstanbullu olarak ; özetle şöyle söyleyeyim .
Söylenen 16 milyon olsa da , İstanbul’da en az 30 milyon insan yaşadığını düşünüyorum ( gerek Tr. İçi gerek Tr. dışından gelip kayıtsız çok fazla insan var )
Her yer tıklım tıklım bu sebeple evle işin mümkünse yürüme mesafesinde olması çok kıymetli . Nitekim 5 km yolu 1,5 saatte gittiğim oluyor 🤦‍♀️

Nereden geleceksiniz
mersinden ..

olumlu özelliklerinden bahsetseniz hiç yok mu :(

nasılsınız yoldaşlarım..

pek sessiz buralar. :) elecda elecda digital minimalizm kitabıyla birlikte bir ay ara vermişti, süreç nasıl ilerliyor çok merak ediyorum :) ben de bitirdim kitabı , özetini çıakrıp uygulama için harekete geçeceğim inşaallah :)
kitap inanılmaz güzel .

aralık ayı içerisinde kalıcı değiişim günlüğü * isimli bir defter tutmaya başlamıştım. kendimi analiz etmek , davranışlarımı alışkanlıklara dönüştürmek ve değiştirmek istediklerimi değiştirmek için başladığım bu yolculukta epey yol kat ettim ...
....
instagrama gün içerisinde 15-25 dk arası vakit geçiriyoruö zaten facebook yok, twitter a girmiyorum :)

**tayinimiz istanbul a çıktı : maltepe :) istanbulda yaşam hakkında tecrübelerinizi tavsiyelerini bekliyorm :)
Hayırlı olsun. Maltepe güzeldir. Sahil, sosyal yaşam vs hareketli ve güzel. Tabii trafiği istanbulun çoğu yerinde olduğu gibi hareketli :) Çocuk için ücretsiz aktivitelerin oyun alanlarının olduğu oyuncak müzesi kütüphanesi vs olan Türkan Saylan kültür merkezi harika. Mutlaka gideceksiniz :) E5 yolu üstünde kalan taraflarda kiralar biraz daha uygun olabilir. oturulabilecek 2+1 evleri 1500 / 2000 tl arasıdır. komşusu kartal'ı da düşünebilirsiniz. metro, minübüs otobüs, Marmaray (tren) ile her 3/5 dakikada ulaşım var. arası araba ile 10 dakika sürmez. diğer taraftaki komşusu Küçükyalı daha ilerisi bostancı. Oralarda kiralar uçuk. ama mesafe yine maksimum 10 dakika.

Herkese günaydın
bugün sosyoloji sınavlarım var. öyle çok verimli çalışamadım çünkü hem proje hem hem iş hem ev ve ah oğlum derken, birazda sanırım tembellik ettim .böyle 10:15 dakka aralarında bile bir çok şeyi başarabilirdim aslında ama biraz saldım sanki. neyse sınavlardan sonra inşallah daha iyi olabilirim daha iyi çalışabilirim sonrakileri
——-
Ayrıca bugün sınavdan çıkıp eve yarım saat geç gitmeyi planlıyorum .belki bir arkadaşımla kahve içmeye giderim, belki tek başıma kahve içerim ama şöyle bir kahve içip bir sahil havası almak istiyorum .açıkçası birazda tayinimiz Öncesinde Mersin’in tadını çıkarmak istiyorum sanki birazda böyle kendimle başbaşa hesaplaşmalar konuşmalar yapmak istiyorum...

bir bakalım kendi kendimin derdini dinleyim başkalarının derdini çok fazla dinliyorum nasılmış sahihuban bi soralım😬
bakalım neler olacak merak ediyorum

nasılsınız yoldaşlarım..

kitap inanılmaz güzel .

....

“Kalıcı değişim günlüğü”... umut vadeden bi tamlama olmuş. Fikrini çok beğendim, sürdürülebilir olmasını temenni ederim. Ben de düZenli olmasa da yapacaklarımı, beğenmediğim yanlarımı ve edinmek istediğim alışkanlıkları not alıyorım zaman zaman, fakat artık bunu gunluk olmasa da bi ajanda da toplamam cok verimli olacak. Ajandayı edindim ama henuz baslayamadım, itici güç lazım

“Kalıcı değişim günlüğü”... umut vadeden bi tamlama olmuş. Fikrini çok beğendim, sürdürülebilir olmasını temenni ederim. Ben de düZenli olmasa da yapacaklarımı, beğenmediğim yanlarımı ve edinmek istediğim alışkanlıkları not alıyorım zaman zaman, fakat artık bunu gunluk olmasa da bi ajanda da toplamam cok verimli olacak. Ajandayı edindim ama henuz baslayamadım, itici güç lazım

İtici güç olarak zamanın geçiciliği desem
on sene sonrasında hala aynı yerde olmak, ya da gerilemek ve pişman olmak ancak zamanI geriye alamamak iş işten geçmiş olmak..

....

Çok sevdiğim bir yazar
Bir şeyler yapmalı bir şeyler yapmalı diyordu
Cümle Basit ama çok şey ifade ediyor benim için
...

Değişmek istiyorsak zorlaanmayı kabul etmeliyiz
Ona göre davranmalıyız

Ben de yıkılıyorum bazı bazı
Sürekli dinç ve dirençli değilim ama yola geri girmeye çabalıyorum

mersinden ..

olumlu özelliklerinden bahsetseniz hiç yok mu :(

Aslında olumsuz özelliklerinden bahsetmemiştim henüz , sadece ev seçerken iş yakınlığı 1. Tercihiniz olsun demek istemiştim 😁

Sosyo-kültürel açıdan 1 numara 👍
Belediyelerin ücretsiz sayısız etkinliği oluyor . Spordan konsere sinemaya tiyatroya..
Gezilecek bir sürü yeri var .
Fuarlar sergiler müzeler camiiler ormanlar korular sahiller kamp alanları 🏕 ..

Kızlar merhaba,
Bir konuda fikir almak istiyorum sizden.
Bizim bir kredi kartimiz var. Genellikle elzem ihtiyaçlar için kullandığımız. Ama son dönemde hem işle ilgili bir konuda kredi çekmek durumunda kaldım hem de telefonum bozuldu yine 1 yıllık taksitle telefon aldım. Hali hazırda bir yıllık bir yılı kalmış bir krediniz daha vardı. Dolayısıyla kredi kartının asgarisini bile ödeyemez duruma geldik 🙄
Sabit giderlerimizde kira, kreş , 3 kredi (biri iş biri telefon için biri de önceden var olan ihtiyaç kredisi) faturalar vs.
Sizce; bir kredi daha çekip kredi kartını sifirlasak ve iptal etsek. Ya da kullanımdan kaldırsak. Bir yıl sonrasında tüm kredi borclarimiz bitince baya rahatlariz gibime geliyor. En azından bu kredi borçları bitene kadar sağlık vs gibi ekstra durumlar harici kartı hiç kullanmayacagim. Mantıklı olur mu? Sizce yapılabilir mi? Açıkçası tüm ödemeleri vs çıktıktan sonra kalan rakam 1800 civarı. Bunun içinde mutfak vs her şey dahil. Gecinilebilir mi kartsız?
Ben düşününce gecinebiliriz gibi geliyor ama bazen bir bakıyorum bu paranın yarısı ilk haftada bitmiş 🙄
Ne yapacağımı şaşırdım. Takibe girmek de istemiyorum. Faizden de nefret ediyorum fakat başka bir çözüm yolu aklıma gelmiyor.

Hepinize sevgiler. elecda elecda seni ayrıca öpüyorum

Kızlar merhaba,
Bir konuda fikir almak istiyorum sizden.
Bizim bir kredi kartimiz var. Genellikle elzem ihtiyaçlar için kullandığımız. Ama son dönemde hem işle ilgili bir konuda kredi çekmek durumunda kaldım hem de telefonum bozuldu yine 1 yıllık taksitle telefon aldım. Hali hazırda bir yıllık bir yılı kalmış bir krediniz daha vardı. Dolayısıyla kredi kartının asgarisini bile ödeyemez duruma geldik 🙄
Sabit giderlerimizde kira, kreş , 3 kredi (biri iş biri telefon için biri de önceden var olan ihtiyaç kredisi) faturalar vs.
Sizce; bir kredi daha çekip kredi kartını sifirlasak ve iptal etsek. Ya da kullanımdan kaldırsak. Bir yıl sonrasında tüm kredi borclarimiz bitince baya rahatlariz gibime geliyor. En azından bu kredi borçları bitene kadar sağlık vs gibi ekstra durumlar harici kartı hiç kullanmayacagim. Mantıklı olur mu? Sizce yapılabilir mi? Açıkçası tüm ödemeleri vs çıktıktan sonra kalan rakam 1800 civarı. Bunun içinde mutfak vs her şey dahil. Gecinilebilir mi kartsız?
Ben düşününce gecinebiliriz gibi geliyor ama bazen bir bakıyorum bu paranın yarısı ilk haftada bitmiş 🙄
Ne yapacağımı şaşırdım. Takibe girmek de istemiyorum. Faizden de nefret ediyorum fakat başka bir çözüm yolu aklıma gelmiyor.

Hepinize sevgiler. elecda elecda seni ayrıca öpüyorum
bence tüm ödemeler yapıldıktan sonra aylık 1800 tl geçinilebilir bir para. Daha dikkat ederek 1 yılı geçirebilirsiniz gibime geliyor. Daha az market alışverişi yapabilirsiniz, dışarda yemezsiniz vs. 1 yılda cok uzun bir zaman değil, gelir geçer.

Kalıcı değişim günlüğümde
En önemli maddelerden biri instahram ve diğer sosyal medya mecralarını verimli ve en fazla 30 dk kullanma hedefim idi. Geçen 1 aya bakınca bunı bazı haftalar başarsam da genel itibariyle gerçekleştiremediğimi fark ettim
Bu sebeple digital minimalizm kitabında geçen bir aylık ara yı denemeden instagramı ve diğer mecraları telefonden sildim.
Bugün çok verimli geçti.
Zaman kaybım yok hamd olsun.
Hatta dikiş makinemi çıkardım ve yeğenim için kalemlik tasarladım, diktim..
Bir boşluk bir çocuk mutluluğuna vesile olacak inşaallah ...
Baş ağrısı ve mide bulantımda yok
Ayrıca fazla ekrana maruz kalınca fazla yemek yiyorum ve hareketsizleşiyorum
Günlük bunları fark etmeme neden oldu

Bende durumlar böyle

30 GÜNLÜK DİJİTAL MİNİMALİZM DENEYİ

Otuz günlük dijital minimalizm deneyimin başında telefonumdaki, banka, e-posta ve whatsapp uygulamaları haricinde kalan tüm uygulamaları sildim. İlk fark ettiğim şey, kısa süreli boşluk anlarında elimin hemen telefona gittiği oldu. Bir çeşit reflekse dönüşmüş. Bu anlarda telefonu elime alıp geri bıraktım. Hiçbir şey yapmadan oturmaya zorladım kendimi. İlk haftanın sonunda bu refleks çok azaldı. İkinci hafta ise telefonu çantamdan çıkarmayı unutacak hale geldim.

Deney bitmeden geri yüklemek zorunda kaldığım üç uygulama oldu. Üçü de hayatıma önemli katkı sağlayan uygulamalarmış. Aşağıda telefonumdan silmediğim, sildiğim ve geri yüklediğim uygulamalar hakkında detayları paylaşıyorum:

Silmediğim Uygulamalar

E-posta

E-posta uygulamasını silmedim. İş ve özel e-postam aynı uygulamaya bağlı ve her ikisini de hem iş hem özel hayatımda aktif olarak kullanıyorum. Ancak bildirimleri sessize aldım. E-postama gelen, reklam maillerinin tamamından çıktım. Gelen ve giden kutularımı temizledim.

İş e-postamda “Gelen Kutusu” klasörünün altına @Faaliyet, beklemede beklemede ve referans referans adında üç klasör oluşturdum. Faaliyet kalsörü, benim yapmam gerekenleri, bekleme klasörü diğer insanlara gönderdiğim ve onlardan cevap beklediğim e-postaları, referans klasörü ise daha sonra okuyabileceğim referans dokümanları ve ileride gönderdiğimi kanıtlamam gereken e-postaları içeriyor. Bu uygulamayı “İş Bitiriciler” kitabında okuduktan sonra uygulamaya aldım ve iş takibi açısından faydalı bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Whatsapp

Yine iş ve özel hayat whatsapp gruplarına dahi olduğum için bu uygulamayı silmedim. Ancak mesaj bildirimlerini kapattım. Gelen mesajları temizledim. Grupları gözden geçirip bazılarından çıktım. Çıkamayacağım 10 adet whatsapp grubu ile yoluma devam ediyorum. Gün sonunda, gelen mesajlardaki, ihtiyacım olan ya da ilgimi çeken bilgileri kayıt edip, mesajları silmeyi alışkanlık haline getirdim.

Banka Uygulaması

Bütün bankacılık işlemlerimi bu uygulama üzerinden gerçekleştirdiğim için bu uygulamayı silmedim. Ay başında bakıcı ablanın maaşı, ev ve harçlık olarak nakit para çekip, bir daha bankamatiğe uğramıyorum. Bütün alışverişlerimi banka kartı ile yapıyorum. Hem alışverişleri ayrıca takip etmeme gerek kalmıyor hem de banka, ay sonu bana harcama dağılımlarımı gösteren bir grafik gönderiyor. Harçlık olarak belirli bir miktar nakit parayı, olur da kartta bir sıkıntı yaşarsam diye cüzdanımda tutuyorum.

Silip Geri Yüklediğim Uygulamalar

Google Maps

Detoks programının sonuna kadar dayanamayıp geri yüklemek zorunda kaldığım ilk uygulama bu oldu. Ankara’da navigasyonsuz hayatta kalamayacağımı gayet iyi anladımJ Yer yön konusunda oldukça kötüyüm ve bu uygulama benim hayatıma önemli katkı sağlıyormuş Kaybedince değerini daha iyi anladım diyebilirim.

Todoist

Kullandığım yapılacaklar listesi uygulaması hayatıma epey katkı sağlıyormuş. Google Mapsten sonra sürenin dolmasını beklemeden geri yükledğim ikinci uygulama bu oldu. Normal kullanımından farklı olarak, “İş Bitiriciler” kitabında dijital ajanda yönetimi konusunda önerilen uygulamaları devreye aldım.

Gelen kutusunun altında “Günün Birinde” “Dışarıda” “Evde”, “Beklemede”, “Bilgisayarda” “Aramalar” “Günün Birinde” ve “Alıntılar” klasörleri oluşturdum. Mesela “Dışarıda” kategorisinin altında, market, çiftlik, kasap, terzi gibi alt kategoriler oluşturdum. Evde azalan ve marketten alınması gereken birşey gördüğümde market kalsörünün altına ekledim. Dışarıya çıktığımda “Dışarıda” klasörüne bakıp, o an yapabileceklerimin tamamını hallediyorum. “Günün Birinde” klasörününe de restuurant, otel, kitap, film gibi tavsiyeleri giriyorum. Aklıma gelen iş fikirlerini ve detaylarını da yazmaya başladım. Uygulamayı bu şekilde kullanmamın muazzam zaman tasarrufu sağladığını düşünüyorum.

Productive

Hatırlarsanız 2020 Zincir Kırma dosyalarımı oluşturmuş ve burada paylaşmıştım. Yaklaşık 10 gün kadar kağıtlar üzerinden takip yaptıktan sonra, bu şekilde takibin bana uygun olmadığına karar verip, alışkanlıklarımı takip ettiğim “Productive” uygulamasını geri yükledim. En çok zorlandığım konu, kağıtları yanımda taşıma ve işaretlemeyi hatırlama meselesiydi. Uygulamadan bidirim geldiği ve yaptığım an işaretleyebildiğim için uygulama ile devam etme kararı aldım.

Youtube

Youtube ayrılığı en çok zorlandığım konu oldu sanırım. İzlemekten keyif aldığım ve takip ettiğim insanlar var. Instagram’in aksine Youtube’dan fayda sağladığım kanaatine vardım. Aboneliklerimi gözden geçirip, az sayıdaki insanı izlemeye devam etmek istiyorum. Uygulamayı bugün geri yükledim.

Sildiğim ve Geri Yüklemeyeceğim Uygulamalar

Instagram

Instagram’da pasif bir hesabım var ve faydalı olduğunu düşündüğüm insanları takip ediyorum. Ancak otuz günlük detoksun sonunda, aslında bu hesapların hayatıma düşündüğüm kadar katkı sağlamadığına karar verdim. Uygulamayı geri yüklemeyeceğim. Dolayısıyla an itibariyle takip ettiğim sosyal medya uygulaması kalmadı. Çok daha önce Facebook’u iptal edmiştim. Şimdi Instagram da gitti. Twitter ve Linkdin’e zaten hiç bulaşmadım.

Netflix

Netflix uygulamasını telefonumdan sildim ve geri yüklemeyeceğim. İşyerinde kendime verdiğim aralarda birşeyler seyretmek istediğimde Youtube kullanacağım. Netfix içerikleri uzun, dolayısıyla yarım kalınca aklım kalıyor. Çarşamba akşamlarını eşimle TV zamanı oalrak belirledik. Kızlar yattıktan sonra, 2020’de izlemek istediklerim listesi üzerinden eşimle film veya belgesel seyretmeyi planlıyoruz.

Alışveriş Uygulamaları (Hepsiburada / e-bebek / H&M & IKEA)

Kolay alışveriş yapmak, fazla alışveriş yapmamı tetikliyormuş. Bunu alışveriş uygulamalarını sildikten sonra fark ettim. Bu ay bildiğiniz üzere alışveriş diyetim de başladı. Bu uygulamaları silmem, alışveriş diyetimi sürdürmem konusunda da faydalı oldu. Kesinlikle geri yüklemeyeceğim.

Ulaşım Uygulamaları (TCDD, EGO, THY, Pegasus)

Hiç birini kullanmazken, ulaşım uygulamalarının tamamını telefonumda neden tuttuğumu bilemiyorum. İş seyahatlerimi, İpek’in doğum ve emzirme süreci nedeniyle, yaklaşık 2 sene önce yardımcıma devrettim. Dolayısıyla uçak bileti uygulamaları şu anki hayatımda kullanılır durumda değil. Eskişehir’e araba ile gidiyoruz ve toplu taşıma epeydir kullanmıyorum. Hepsini sildim ve ihtiyaç duyana kadar geri yüklemeyeceğim.

İnternet Kullanımı Hakkında

İnternette en çok KK’da vakit geçiriyormuşum. Takip ettiğim topiklerden çıktım. BDV’de baya yaşam enerjimi alıyormuş. BDV’ye de giriş yapmamaya karar verdim. Günlük olarak sadece kendi konum üzerinden devam edeceğim.

Merhaba, uzun süredir girmiyorum yeni gördüm. Yazdım sana. İyi kalpli ,iyilik timsali sevgili @SertSessiz

Hayatımda istediğim düzeni bir turlu olusturamiyorum. Burası bana yine yardımcı olacak. Geriye dönük okumalıyım tıpkı senin gibi. elecda elecda sevgiler 💕 çok çok faydalanacagim yine. İyi ki varsın.
Hoş geldin canım:KK200:

30 GÜNLÜK DİJİTAL MİNİMALİZM DENEYİ

Otuz günlük dijital minimalizm deneyimin başında telefonumdaki, banka, e-posta ve whatsapp uygulamaları haricinde kalan tüm uygulamaları sildim. İlk fark ettiğim şey, kısa süreli boşluk anlarında elimin hemen telefona gittiği oldu. Bir çeşit reflekse dönüşmüş. Bu anlarda telefonu elime alıp geri bıraktım. Hiçbir şey yapmadan oturmaya zorladım kendimi. İlk haftanın sonunda bu refleks çok azaldı. İkinci hafta ise telefonu çantamdan çıkarmayı unutacak hale geldim.

Deney bitmeden geri yüklemek zorunda kaldığım üç uygulama oldu. Üçü de hayatıma önemli katkı sağlayan uygulamalarmış. Aşağıda telefonumdan silmediğim, sildiğim ve geri yüklediğim uygulamalar hakkında detayları paylaşıyorum:

Silmediğim Uygulamalar

E-posta

E-posta uygulamasını silmedim. İş ve özel e-postam aynı uygulamaya bağlı ve her ikisini de hem iş hem özel hayatımda aktif olarak kullanıyorum. Ancak bildirimleri sessize aldım. E-postama gelen, reklam maillerinin tamamından çıktım. Gelen ve giden kutularımı temizledim.

İş e-postamda “Gelen Kutusu” klasörünün altına @Faaliyet, beklemede beklemede ve referans referans adında üç klasör oluşturdum. Faaliyet kalsörü, benim yapmam gerekenleri, bekleme klasörü diğer insanlara gönderdiğim ve onlardan cevap beklediğim e-postaları, referans klasörü ise daha sonra okuyabileceğim referans dokümanları ve ileride gönderdiğimi kanıtlamam gereken e-postaları içeriyor. Bu uygulamayı “İş Bitiriciler” kitabında okuduktan sonra uygulamaya aldım ve iş takibi açısından faydalı bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Whatsapp

Yine iş ve özel hayat whatsapp gruplarına dahi olduğum için bu uygulamayı silmedim. Ancak mesaj bildirimlerini kapattım. Gelen mesajları temizledim. Grupları gözden geçirip bazılarından çıktım. Çıkamayacağım 10 adet whatsapp grubu ile yoluma devam ediyorum. Gün sonunda, gelen mesajlardaki, ihtiyacım olan ya da ilgimi çeken bilgileri kayıt edip, mesajları silmeyi alışkanlık haline getirdim.

Banka Uygulaması

Bütün bankacılık işlemlerimi bu uygulama üzerinden gerçekleştirdiğim için bu uygulamayı silmedim. Ay başında bakıcı ablanın maaşı, ev ve harçlık olarak nakit para çekip, bir daha bankamatiğe uğramıyorum. Bütün alışverişlerimi banka kartı ile yapıyorum. Hem alışverişleri ayrıca takip etmeme gerek kalmıyor hem de banka, ay sonu bana harcama dağılımlarımı gösteren bir grafik gönderiyor. Harçlık olarak belirli bir miktar nakit parayı, olur da kartta bir sıkıntı yaşarsam diye cüzdanımda tutuyorum.

Silip Geri Yüklediğim Uygulamalar

Google Maps

Detoks programının sonuna kadar dayanamayıp geri yüklemek zorunda kaldığım ilk uygulama bu oldu. Ankara’da navigasyonsuz hayatta kalamayacağımı gayet iyi anladımJ Yer yön konusunda oldukça kötüyüm ve bu uygulama benim hayatıma önemli katkı sağlıyormuş Kaybedince değerini daha iyi anladım diyebilirim.

Todoist

Kullandığım yapılacaklar listesi uygulaması hayatıma epey katkı sağlıyormuş. Google Mapsten sonra sürenin dolmasını beklemeden geri yükledğim ikinci uygulama bu oldu. Normal kullanımından farklı olarak, “İş Bitiriciler” kitabında dijital ajanda yönetimi konusunda önerilen uygulamaları devreye aldım.

Gelen kutusunun altında “Günün Birinde” “Dışarıda” “Evde”, “Beklemede”, “Bilgisayarda” “Aramalar” “Günün Birinde” ve “Alıntılar” klasörleri oluşturdum. Mesela “Dışarıda” kategorisinin altında, market, çiftlik, kasap, terzi gibi alt kategoriler oluşturdum. Evde azalan ve marketten alınması gereken birşey gördüğümde market kalsörünün altına ekledim. Dışarıya çıktığımda “Dışarıda” klasörüne bakıp, o an yapabileceklerimin tamamını hallediyorum. “Günün Birinde” klasörününe de restuurant, otel, kitap, film gibi tavsiyeleri giriyorum. Aklıma gelen iş fikirlerini ve detaylarını da yazmaya başladım. Uygulamayı bu şekilde kullanmamın muazzam zaman tasarrufu sağladığını düşünüyorum.

Productive

Hatırlarsanız 2020 Zincir Kırma dosyalarımı oluşturmuş ve burada paylaşmıştım. Yaklaşık 10 gün kadar kağıtlar üzerinden takip yaptıktan sonra, bu şekilde takibin bana uygun olmadığına karar verip, alışkanlıklarımı takip ettiğim “Productive” uygulamasını geri yükledim. En çok zorlandığım konu, kağıtları yanımda taşıma ve işaretlemeyi hatırlama meselesiydi. Uygulamadan bidirim geldiği ve yaptığım an işaretleyebildiğim için uygulama ile devam etme kararı aldım.

Youtube

Youtube ayrılığı en çok zorlandığım konu oldu sanırım. İzlemekten keyif aldığım ve takip ettiğim insanlar var. Instagram’in aksine Youtube’dan fayda sağladığım kanaatine vardım. Aboneliklerimi gözden geçirip, az sayıdaki insanı izlemeye devam etmek istiyorum. Uygulamayı bugün geri yükledim.

Sildiğim ve Geri Yüklemeyeceğim Uygulamalar

Instagram

Instagram’da pasif bir hesabım var ve faydalı olduğunu düşündüğüm insanları takip ediyorum. Ancak otuz günlük detoksun sonunda, aslında bu hesapların hayatıma düşündüğüm kadar katkı sağlamadığına karar verdim. Uygulamayı geri yüklemeyeceğim. Dolayısıyla an itibariyle takip ettiğim sosyal medya uygulaması kalmadı. Çok daha önce Facebook’u iptal edmiştim. Şimdi Instagram da gitti. Twitter ve Linkdin’e zaten hiç bulaşmadım.

Netflix

Netflix uygulamasını telefonumdan sildim ve geri yüklemeyeceğim. İşyerinde kendime verdiğim aralarda birşeyler seyretmek istediğimde Youtube kullanacağım. Netfix içerikleri uzun, dolayısıyla yarım kalınca aklım kalıyor. Çarşamba akşamlarını eşimle TV zamanı oalrak belirledik. Kızlar yattıktan sonra, 2020’de izlemek istediklerim listesi üzerinden eşimle film veya belgesel seyretmeyi planlıyoruz.

Alışveriş Uygulamaları (Hepsiburada / e-bebek / H&M & IKEA)

Kolay alışveriş yapmak, fazla alışveriş yapmamı tetikliyormuş. Bunu alışveriş uygulamalarını sildikten sonra fark ettim. Bu ay bildiğiniz üzere alışveriş diyetim de başladı. Bu uygulamaları silmem, alışveriş diyetimi sürdürmem konusunda da faydalı oldu. Kesinlikle geri yüklemeyeceğim.

Ulaşım Uygulamaları (TCDD, EGO, THY, Pegasus)

Hiç birini kullanmazken, ulaşım uygulamalarının tamamını telefonumda neden tuttuğumu bilemiyorum. İş seyahatlerimi, İpek’in doğum ve emzirme süreci nedeniyle, yaklaşık 2 sene önce yardımcıma devrettim. Dolayısıyla uçak bileti uygulamaları şu anki hayatımda kullanılır durumda değil. Eskişehir’e araba ile gidiyoruz ve toplu taşıma epeydir kullanmıyorum. Hepsini sildim ve ihtiyaç duyana kadar geri yüklemeyeceğim.

İnternet Kullanımı Hakkında

İnternette en çok KK’da vakit geçiriyormuşum. Takip ettiğim topiklerden çıktım. BDV’de baya yaşam enerjimi alıyormuş. BDV’ye de giriş yapmamaya karar verdim. Günlük olarak sadece kendi konum üzerinden devam edeceğim.
Yine harika bir paylaşım, özlemiştik:KK200:

ALIŞVERİŞ YAPMADIĞIM YIL-Ocak Ayı Değerlendirmesi

1 Ocak itibariyle alışveriş diyetine başladım. Ocak ayı değerlendirmesini, deney öncesi hazırlamış olduğum zorunlu alımlar, onaylı liste ve alınmayacaklar listesi üzerinden değerlendirmek istiyorum.

ZORUNLU ALIMLAR LİSTESİ
  • Gıda Malzemeleri
  • Market alışverişi
  • Hediyeler
  • Eczane
  • Ulaşım
Gıda ve market alışverişi yaptım. Kızımın arkadaşının doğum günü vardı. Ona hediye aldım. Eczane ve ulaşım harcamam olmadı. Ancak mutfaktaki sıvı sabunluk kırıldı ve onun yerine yenisini almam gerekti. Dolayısıyla listeye “Kırılan ve İhtiyaç Duyulan Eşyalar” maddesini ekliyorum. Ela’nın evdeki boya malzemelerini de İpek kırdığı için ona yeni boya seti aldım. Bu satın almayı da aynı kategoriye ekleyebilirim.

ONAYLI ALIŞVERİŞ LİSTESİ
  • Yazlık iki takım pijama
  • Ela kostüm ve doğum günü malzemeleri ( Doğum gününde)
  • Kozmetik Malzemeleri ( Eldeki ürün bitince 1 adet alım yapılacak)
  • Bakım Malzemeleri (Eldeki ürün bitince 1 adet alım yapılacak)
Bu listeden aldığım hiçbir şey olmadı. Ekleme yapacağım bir madde yok.

ALINMAYACAKLAR
  1. Kıyafet
  2. Ayakkabı
  3. İç Giyim
  4. Aksesuar
  5. İlave Makyaj Malzemesi
  6. İlave bakım malzemesi
  7. Kitap ve Kırtasiye Malzemeleri
  8. Oyuncak
  9. Dekoratif obje
  10. Ev tekstili ürünleri
Bu listeden yaptığım herhangi bir satın alım olmadı. Ancak 7. Maddeyi sadece kitap olarak güncelleyip, kırtasiyeyi “Biten veya Alımı Zorunlu Olan Kırtasiye Malzemeleri” olarak değiştireceğim. Kırtasiye malzemelerine zaafım var. Bunun önüne geçmek için kırtasiye malzemelerini "Alınmayacaklar" listesine eklemiştir. Ancak, okulların açılmasıyla beraber Ela'nın kırtasiye ihtiyaçları ortaya çıkacak. Sadece alımı zorunlu olanları alacağım ve yedekleme yapmayacağım.

Sonuç olarak, Ocak ayında kendi koyduğum kurallara uygun alışveriş yaptım. Dijital minimalizm deneyi ile de reklamlardan uzak kaldığım için, tahmin ettiğim kadar zorlanmadım. Alışveriş yapmama kararı veren arkdaşlar sizde durum nedir, paylaşabilirseniz çok sevinirim.

İpek Hanım Çiftliği Ankara'da evime çok yakın bir yerde dükkan açtı. Benim için çok iyi oldu hem kargo derdinden kurtuldum hem de artık seçerek alışveriş yapabiliyorum.

Ocak ayı boyunca Cumartesi sabahları Ela ile dükkana gittik. Alışveriş listesini ona verdim. Sebzeleri, meyveleri tanıma ve seçme konusunda mini bir eğitim gibi de oldu. Sonrasında da markete uğrayıp, eksikleri aldık.

Geçtiğimiz cumartesi, Ocak ayından farklı olarak Market ve Kasap ihtiyaç listelerini aylık olarak hazırlayıp, alışveriş yaptım. Dolayısıya Şubat ayında, Cumartesi günleri sadece çiftlik alışverişi olarak devam edeceğiz. Bugün de aylık ceviz ve biten bakım ürünlerinin siparişini internetten verdim. An itibariyle ihtiyacımız olan hiçbir şey kalmadı gibi görünüyor.

Back