DÜZENLİ VE SADE BİR EV
Kıyafetler
Öncelikle hem kendimin hem çocuklarımın kıyafetlerinde yıpranma, küçük gelme gibi bir durum tespit ettiğimde, o kıyafeti
direkt askıdan alıp, bir kutuya kaldırıyorum. O kıyafetin dolapta ve aklımda beklememesine dikkat ediyorum. Bu konuda direkt aksiyon almanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Yıpranmış ve küçük gelen kıyafetleri topladığım kutuyu dolduğunda indirip, kıyafetleri gözden geçiriyorum. Bu işlemi yaparken elimde iki büyük poşet oluyor. Bir poşete giyilemeyecek dolayısıyla başkasına verilemeyecek durumda olanları koyuyorum. İkincisine ise verilecekleri yerleştiriyorum. Giyilemeyecek durumda olanların yer aldığı poşeti
aynı gün çöpün yanına bırakıyorum. Verilecekleri ise tekrar kutuya koyuyorum ve
o ay içerisinde elden çıkarıyorum. Bu elden çıkarma süresinin uzamaması önemli.
Kitaplar
Telefonumun not kısmında “okunacak kitaplar” listesi var. Önerilen ve okumayı düşündüğüm kitapları buraya yazıyorum. Ay başında
sadece o ay okumayı planladığım kitapları satın alıyorum. Genelde sayı 3’ü geçmiyor. Kitaplığımı “Kalacaklar” “Okunacaklar” ve “Gidecekler” şeklinde 3 bölüme ayırdım. Kitap bittiğinde o kitap ile ilgili kararımı veriyorum.
Gidecekler bölümü biraz biriktiğinde bir arkadaşım aracılığı ile kütüphaneye gönderiyorum veya işyerine getirip, boş masalardan birine koyuyorum. İsteyen alıp gidiyor.
Çocuk kitapları ile ilgli de hoşuma gitmeyen veya yırtılan kitapları direkt geri dönüşüme atıyorum. Kendi çocuklarım için sakıncalı bulduğum bir kitabı başka çocukların okumasını istemiyorum.
Kağıtlar
Bizim evin kağıt kaynağı Ela:) Okul, inanılmaz kağıt üretiyor. Salon çekmecesine iki tane kutu aldım. Birinde saklanması gereken okul kağıtları, diğerinde ise Ela’nın yaptığı etkinlikler var. Ela akşam eve geldiğinde ilk işim çantasını döküp, kağıtları ayıklamak oluyor. Muhafaza edilecekleri ilgili kutuya koyuyorum, kalanı ise geri dönüşüme atıyorum.
Aylık yemek planı, toplantı ve ders programı gibi kağıtları, mutfağa aldığım panoya asıyorum. Aylık olarak bu panoyu revize ediyorum.
Etkinlik ve okul kağıtları kutularını da ara sıra kontrol edip ayıklıyorum.
Çantamda iki tane minik defterim var. Biri ajandam, diğeri de küçük not defterim. Aklıma gelen herşeyi bu not defterine yazıyorum. Planlı aktviteleri de ajandaya yazıyorum. Böylece ekstra kağıt kullanmamış oluyorum.
Oyuncaklar
Oyuncaklar bizim evin temel dağınıklık sebebi. Gelişimi destekleyen oyuncaklara yatırım yapmayı önemsiyorum. Parçalı oyuncakları sepetlerde muhafaza ediyorum. Ela’nın artık oynamadığı ancak İpek’in de henüz oynayamadığı oyuncakları bu ay sonu görümcemin deposuna götüreceğim. 2 yaş ve 3 yaş oyuncak kutuları hazırlayacağım.
İpek şu an 14 aylık. 2 yaşa kadar oyuncaklarını şu seviyeye indirmeye ve kalanları göndermeye karar verdim:
- 1 adet yumuşak top
- 1 adet bebek
- 1 adet peluş
- 1 adet yapboz
- 1 adet iç içe geçen kutular
- 1 adet piramit
- 1 adet bloklu oyuncak
- 1 adet araba
Ela için oyuncak alımını durdurdum. Bayramlarda kendi parası ile ne istiyorsa alabileceğini söyledim. Kutu oyunlarını araştırıyorum. Aile oyunu ve 6+ puzzle yeterli olacaktır.
Kimyasallar
Bence evdeki kimyasallar konusunda genel olarak herkesin stok yapma eğilimi var. Bu eğilimin, evdeki düzeni koruma konusunda sıkıntı yarattığını düşünüyorum. Marketlerin sürekli kampanyaları oluyor ve büyük olasılıkla elimizdeki ürün bittiğinde markete gidersek, o ürünü veya muadilini uygun fiyata alma şansımız olur. Marketler evlere yakın, ürünler her an ulaşılabilir vaziyette. Dolayısıyla bir ürünü bitene kadar kullanmak ve bitmek üzereyken yenisini almak en mantıklısı.
Daha önce Frosch ürünlerini aldığımdan bahsetmiştim. Sıvı çamaşır deterjanı, bulaşık tableti, elde bulaşık deterjanı ve bebek leke çıkarıcısından çok memnunum. Bu ürünleri kullanmaya devam edeceğim. Yüzey temizleyicimi bu ay kendim yapmaya karar verdim. Malzemeleri aldım. Uyguladıktan sonra düşüncelerimi paylaşırım.
Makyaj malzemesi olarak 1 kapatıcı, 1 aydınlatıcı, 1 allık, 1 ruj, 1 dudak balmı, 1 rimel ve 1 göz kalemim var. 4 tane de ojem var. Ürünlerin hepsinden çok memnunum. Bunlardan biri bitmeden ikiciyi almayacağım.
Sabahları yüzüme papatya suyu, göz çevresi kremi, elime ve yüzüme nemlendirici sürüyorum. Akşam kastil sabun ile yüzümü fırçalayıp, göz, yüz ve elimi nemlendiriyorum. Vücudumu da kastil sabun ile yıkamaya başladım. Banyodan çıkınca aynı nemlendiriciyi kol ve bacaklarıma da sürüyorum.
Gıda Malzemeleri
Haftalık yemek planı yapmak ve bu doğrultuda alışveriş yapmak; bu başlığın sürdürülebilmesi ve israfın önlenmesi için tek çözüm. Bizim eve gıda kolisi salıdan salıya geliyor ve Salı günü dolaptaki sebze-meyve tükenmiş oluyor. Hepimiz artmazsa yetmez felsefesi ile büyütüldüğümüzden gıdaları aşırı alma eğilimindeyiz. “Ne ne kadar yeniyor”u takip etmek ve ona göre gıda alışverişi yapmak mantıklı.