Vajinal Siğil rahatsızlığı olan var mı? (Genital Siğiller,HPV, Human Papilloma virus)

Yani müdahale derken o bölgeyi dondursun veya kazisinlar mi demek istiyorsun sisi?
Evet ama cin1de değil tabiki.Eğer smearda ilerleme varsa şuan sana kolpokopi yapılması lazım kolonoskopide nereye kadar ilerlediği ve hamgi bölgelerde ilerledigi daha detaylı belli olur.
Yani KOLPOSKOPİ (ismini yanlıs yazmısım biraz )daha ayrıntılı ve her bölgesine bakıldıgı için (smear değişiklik gözlenirse kolposkopi de ayrıntılı bakılmaya geçilir) kolposkopi seviye daha farklı çıkabilir ve daha detaylı gözlenebilir.Kolposkopide oradan örnek alıp boyayıp mikroskopla büyütüp ayrıntılı bakıyolar.
Şuanda smearde ilerleme gözüktügü için kolposkopi yaptırman gerekiyor.Rahim ağzının bütün her yerine bakılıcak çünkü bir bölgesinde cin1 diğer bölgesinde cin2 ye yani daha ilerisine ilerlemiş olabilir bunu görmek için smearda şüpheli veya ilerleme görülmüşse kolposkopi yapılır ki iş sağlama alınsın.
Rahim ağzına smear değil Kolposkopiyle tamamen incelenerek işlem yapılıp yapılmamasına karar verilir eğer Kolposkopide de cin1 seviyesinde cıkarsan yani hpv sadece cin1 olacak kadar mesafe kat etmişse oirahim ağZınıda kendine iyi bakarsan ve takviyelerle geriletmen yüksek.kolposkopiden 3 vey duruma göre 6 ay sonea tekrar bakılır eğer cin2-3 doğru ilerleme varsa müdahale edilir rahim ağzın alınmaz veya gebelige engel değildir bu işlem sadece ucu aynı tırnak ucunu törpülermiş gibi oradan yakılarak veya dondurularak alınır ki(dondurmayı tavsiye etmem leep gibi lazer gibi son teknoloji şeyler var artık) .Bizde suan burayı okuyup gerekli tedbirleri alanlarda düzenli smear yaptırıp kendine iyi bakanlarda erken müdahale olucagı için tehlike olusturacak kadar ilerlemesine fırsat olmucak hpvnin.
 
Doktorun dogru söylemiş ama kadınların cok büyük kısmında var gerçektne onlar cok karsılastıgı için aşinadır senin yaş grubunda birçok insan farkına varmadan geçirip atıyodur cok az bi kısmında ilerleme oluyo tabi yaşın gençse kendine iyi bak dikkat et takviye kullan doktor kontrolünde Ahcc ve Coriolus Mrl gibi mantar takviyelerinin bitkisel takviyelerin artık hpvnin panzehiri oldugu düşünülüyor Ahcc calısması zaten seneye sonucları acıklanıcak.Ülkemize henüz gelmedi yurtdısında tanıdıgın varsa bir danışmanı önerirm.Beslenmene sporuna uykuna dikkat et muhtemelen geriler
 
Senin yaşında bir bayana müdahale olması için gerçekten bagısıklıgının düşük olması gerekiyor ve neredeyse cin3 seviyesine kadar ilerlemiş olması gerekiyor bu da cok görülen bir durum değildir kendine iyi bakıp düzenli smear kolposkopi yaptırırsan atarsın cok rahat.Ben çok ünlü bir profesöre sormustm içte tip16 bile olsa 30-35e kadar atılır vücuttan kendine iyi bakarsan demişti.Ama 30-35ten sonra kaparsan riskli olabilir onda da %10 ilerler ama kanserleşme %2-3den az görülür demişti ki bir çok takviye cıktı artık sadece hpvye özel yapcaklarımız belli bu forum bir nimet her türlü bilgi var onbinlerce kişi yazmış herkes bir dönem gelip gitmiş
 
Kolposkopi nedir? Kolposkop nedir?

kolposkop.jpg
Serviks, vagina ve vulva dokularını bir büyüteç gibi genelde 4 ile 12 arasında büyüterek incelenmesine olanak sağlayan ve tarama amacıyla kullanılan aletin adına "kolposkop", yapılan işleme ise "kolposkopi" adı verilmektedir. Kolposkopi uygulayan jinekolog hekime de "kolposkopist" adı verilir.

(Yandaki resim; bir "dürbün"e benzeyen kolposkop cihazı)

Kolposkopi ilk olarak 1925 yılında bir Alman hekim Hans Hinselmann tarafından, Dr. Eduard Whirts yardımı ile uygulanmıştır.


Kolposkop yardımı ile jinekolojik muayenemasasında genital bölgede yerleşen Serviks kanserleri , Vajen Kanserleri ve Vulva Kanserleri veya kanser öncüsü hastalıkları rahatlıkla ve ağrısız bir şekilde tanımlanabilir.

Kolposkopik inceleme ile çıplak gözle net olarak izlenemeyen küçük patolojiler tespit edilebilmekte ve daha sonra tedavileri sağlanabilmektedir.

Özellikle smear testinde problem çıkması durumunda "asetik asit" sürülerek oluşan "aseto white" (beyazımtırak) alanlardan biyopsiler alınarak şüpheli lezyonların kanseröz veya pre-kanseröz olup olmadığı teşhis edilebilmektedir.

Kolposkopi kimlere yapılır? (Kolposkopi endikasyonları nelerdir?)
bullet2.gif
Anormal PAP smear olgularında (ASCUS, LGSIL, HGSIL gibi şüpheli, hafif veya orta düzey displazi saptanan olgularda).
Bu olgularda HPV enfeksiyonu etkisi zaman içinde değişimlere yol açarak kanseröz durumlara neden olabilmektedir.

HPV enfeksiyonları ile ilgili bilgiler için >>>

bullet2.gif
Tekrarlayan smear testlerinde sürekli devam eden enfeksiyonu olan kadınlarda
bullet2.gif
Jinekolojik muayene sonucunda serviks, vajina veya vulvanın anormal bir şekilde görülmesi durumunda kolposkopi işlemi yapılabilmektedir.

Kolposkopi nasıl yapılır?
kolposkopi.jpg

Kolposkopi uygulaması son derece ağrısız ve çok önemli bir işlemdir. İşlem için öncelikle kişi jinekolojik muayene masasına uzanır, daha sonra "spekulm" adı verilen aletle vajina içi görünür hale getirilir.



Daha sonra vajinanın içi aydınlatılırken kolposkop yaklaştırılarak net bir şekilde cihazın vizöründen genital organlar büyütülür ve incelenir.
(Üstte; Kolposkopik uygulama)

Kolposkop ile nerelere bakılır?
Serviks kanserleri HPV etkisi sonucunda en sık olarak servikal kanal içinde özel bir bölge olan "transformasyon zonu"ndan (transformasyon alanından) kaynaklanmaktadır.

Transformasyon alanının patolojik ismi "squa- columnar junction (skua- kolumnar bileşke)"dir.

Anormal smear sonucu çıkan kişilerde ilk incelenen bölgede bu transformasyon zonu yani transformasyon alanıdır.

Skua- kolumnar bileşkenin net izlenememesi kolposkopik incelemenin tam olarak yapılamadığını diğer bir deyişle testin yetersizliğini gösterir. (unsatisfactory colposcopy)

Daha sonra serviks (rahim ağzı) organında damarlanma artışının olup olmadığına bakılmaktadır. Damarlanma artışı kanser yönünde bir bulgudur ve biyopsi alınmasını gerektirir.

Aseto-white (Aseto beyaz) alan nedir?
Kolposkopik inceleme sırasında serviks yüzeyine% 5'lik asetik asit solusyonu dökülür. Normal olmayan dokular asit uygulaması sonrasında beyaz olarak görülür ve bu beyazlaşan alanlardan biyopsi örnekleri alınarak kanser bulguları araştırılmaktadır.

Eğer kolposkopi uygulaması uzun sürecekse her beş dakikada bir asetik asit sürülerek işleme devam edilir.

Schiller testi nedir?
Bazı durumlarda jinekologun görüşü doğrultusunda serviks yüzeyine "lugol solusyonu (iyot solusyonu)" sürülerek incelemeler de yapılabilir.

Serviks üzerine lugol solüsyonu sürülerek yapılan gözleme "Schiller testi" adı verilir. Lugol solusyonu sonrasında boya tutmayan (lugol negatif) yerlerden servikal biyopsi yapılarak alınan parçaların patolojiye gönderilemesi ile kesin tanı konulabilmektedir.

Biyopsi nedir? >>>

Diğer durumlarda servikal biyopsi de yapılabilir...
Deneyimli jinekologlar asetik asit veya lugol damlatılmasına rağmen herhangi bir patoloji izlenmese de servikal dokunun saat 12, 3, 6, 9 seviyelerinden biyopsi alarak patolojik inceleme isteyebilir.

Biyopsi sırasında oluşabilecek küçük kanamaları engelemek için pamuk uçluya sürülen "Monsel solusyonu" veya "Gümüş Nitrat (AgNO3)" kullanılabilir.

Kolposkopi hasta uyutularak mı yapılır?
Genelde hayır. Kolposkopi işlemi ağrısız bir uygulama olduğundan işlem sırasında hastaların genelde genel anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur.

Hatta işlemde ve biyopsi alımı sırasında lokal anestezi ile uyuşturmaya bile gerek duyulmamaktadır. Bazı durumlarda dokuya hafif lokal anestezi verilebilir.

Endoservikal Küretaj (ECC) nedir?
Kolposkopi sırasında bazı hekimlerce endoservikal bölge "küret" adı verilen kazıyıcı alet ile kazınarak endoservikal kanal içerisinden parça da alınablir. Cervikal kanal içerisinden küretaj ile materyal alınması işlemine "Endoservikal Küretaj- Endecervical Curettage" (ECC) adı verilir.

ÖZET OLARAK;
HPV enfeksiyonları özellikle son yıllarda toplumumuzda ve tüm dünyada artmaktadır.
 
Eğer gerek görülürse kolposkopide büyütülen alandanda cok minik bir örnekte alınabilir servikal biyopsi yani :
Servikal biyopsi nedir?
Servikal biyopsi, rahim ağzı dokusundan patolojik değerlendirme amacı ile parça alınması işlemidir.

Servikal biyopsi işlemi en ideal olarak kolposkopik araştırma sırasında yapılmaktadır.

Servikal biyopsi ağrılı bir işlem midir?
Hayır. Rahim ağzı dokusu (serviks) sinir hücresi barındırmadığı için servikal biyopsi sırasında hastalar ağrı hissetmezler.

Ancak bazı durularda servikal biopsi alınması sırıasında rahim kasılmasının hissedilmesi sonucunda hastalar kramp tarzı ağrılar hissedebilirler.

Kolposkopik inceleme sırasında yapılan biopsilerde ne kadar parça çıkartılır?
Biopsi sırasında çıkarılan doku miktarları aslında son derece azdır. Bu, yapılan Schiller testi ve lugol testi ile anormal görünümlü alanlara bağlıdır.

Kolposkopi ve servikal biyopsi alımı sırasında ne tür riskler vardır?
Kolposkopi işleminin riskleri son derece azdır. İşlemin hafif kasık ağrısı, lekelenme tarzı kanama ve enfeksiyon haricinde belli bir yan etkisi veya riski bulunmamaktadır.

Kolposkopi ve servikal biopsi sonrası nelere dikkat etmek gereklidir?
İşlem sonrasında hastaların evlerinde dinlenmelerine gerek yoktur. Bir kaç gün süreyle gelen hafif kanamalar veya kahverengimsi vajinal akıntılar normaldir.

Hastaların 15-20 gün süre ile cinsel ilişkiden uzak durmaları ve havuza girmemeleri önerilmektedir.

Ayrıca hastalara işlem sonrasında doktorları tarafından reçete edilebilen ağrı kesici ve antibiotik ilaçlarını düzenli kullanmalarını önermekteyiz.

Bunlar haricinde yapılacak iş, patoloji sonuçlarının beklenmesi ve jinekologlarının kendilerine uygun gördükleri izlemlere devam etmeleri uygun olacaktır.

Patolojik incelemelerde problem olan veya şüpheli bulgular çıkan hastalarda smear testi ile periyodik izlemler yapılabileceği gibi konizasyon adı verilen operasyonlar da uygulanabilmektedir.

HPV enfeksiyonuna bağlı kanser ve kanser öncüsü lezyonların (displazi) tedavisinde kişilerin eğer kullanıyorlarsa sigarayı kesin olarak bırakmaları önerilir.
 
Smear testi ile serviks kanserleri erken evrelerde taranmakta ve ameliyatsız basit operasyonel işlemlerle çoğu zaman tedaviler sağlanabilmektedir.

Buna rağmen PAP smear testleri, adı üstünde tarama testleri olup kanserin kesin tanısı için yeterli tanısal önemi sahip bulunmamaktadır.

Smear testi sonucunda problem çıkan yani anormal smear testi sonucuna sahip kadınlara kolposkopik inceleme (kolposkopi) yapılmalıdır.
 
Kolposkopi rahim ağzının mikroskop ya da dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımı ile gözlenmesi ve incelenmesidir. Kolposkop adı verilen bu alet, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenen serviskin daha büyük, net ve detaylı şekilde gözlenmesine olanak tanır.
İşlem esnasında rahim ağzına bazı boya ve maddeler uygulanarak şüpheli alanların daha belirgin hale gelmesi ve biopsi alınması gereken bu alanların saptanması sağlanır. Kolposkopi ve biopsi ağrılı bir işlem değildir.

Kolposkopi hangi durumlarda yapılmalıdır?

  • Anormal pap smear sonuçlarında,
  • Papsmear sonucu ile açıklanamayan büyük gözle görülür lezyonların varlığında,
  • Nedeni açıklanamayan kanamada,
  • Tedaviye cevap vermeyen ve devamlı olan vajinal akıntı varlığında uygulanır.
  • Kolposkopik inceleme direkt biopsi alınması gereken durumlarda da yapılmaktadır.Kolposkopi altında yapılan direkt biopsinin doğruluğu yaklaşık %90 'dır.
Kolposkopi nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene masasında steril spekulum yerleştirilir.Rahim ağzındaki anormallikleri daha iyi görebilmek için rahim ağzı ve vaginaya bol miktarda %3-5’ lik asetik asit uygulanır.Takiben doktor normal bulguları görmek için rahim ağzını inceler .Kolposkopik muayenenin tam ve doğru olarak yapılabilmesi için kanser ve CİN’ lerin oluştuğu hücre dönüşüm bölgesi ve var ise lezyonun tamamının görülebilmesi gerekmektedir.Servikal kanalın (rahim ağzı kanalının) daha iyi bir görüntüsünü elde etmek için özel bir endoservikal spekulum kullanılabilinir.Yukarıdaki kriterler oluşmaz ise kolposkopik inceleme yetersiz olarak değerlendirilir ve gerekirse tekrar edilir.

Kolposkopideki anormal bulgular nedir?

Doktor tarafından rahim ağzı bölgesi tamamen değerlendirildikten sonra şüpheli görüntülerin olup olmadığına karar verilir. Değişik kalınlıktaki aseto beyaz epitel, punktuasyon veya yüzeyel kapillerlerinin mozaik görüntüsü büyük ihtimalle CİN 'in veya erken dönem bir kanser bölgesinin varlığını ifade etmektedir.Doktorun yaptığı değerlendirme sonucuna göre, şüphelendiği tanıyı kesinleştirmek için bu bölgelerden biopsi yapması gerekecektir.

Kolposkopik değerlendirme sonucuna göre hangi işlemler yapılmaktadır?

Ø Endoservikal Küretaj:

Özellikle doğurmamış kadınlarda kolposkopik muayene ile görülemeyen servikal kanalda meydana çıkabilecek oluşumların değerlendirilmesinde yararlıdır.Endoservikal küretaj sonucu şüpheli veya mevcut anormal hücre çıktığında , CİN veya kanser şüphesi ile serviksin konizasyon gibi ileri inceleme metodu ile değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ø Kolposkopi altında direkt biopsi:

Şüpheli görüntü ve lezyonlardan biopsi yapılır. Özel punch biopsi aletleri doktorun biopsi örneğini ezmeden istediği büyüklükte parça almasına olanak verir. Biopsi yapmadan önce özel bir iyod solusyonu biopsi alanının daha net tesbiti için kullanılır. Hastaya az bir rahatsızlık verilerek birden fazla biopsiler alınabilinir.Genel anesteziye gerek yoktur.Duyarlı hastada lokal anestezi yapılmaktadır. Genellikle biopsi alanından ciddi bir kanama olmamaktadır.
 
Leep yaptırmak için en uygun yer neresi ve doktor adı verebilirmisiniz
Leep için macit arvas olabilir (üniversite hastanesinde)
Özelde de prof dr süleyman engim akhan olabilir ama pahalı fiyatı sanırım
Onun dısında sitede leep yaptıran kadınların açtıgı bir konu var oraya bakarsan daha cok doktor ismine ulaşabilirsin ama cin1de leep olmaz.
Kolposkopi yapılır cin2-3high grade cıkarsa ancak öyle belki
 
Sisi biliyorsun ben ilk doz asi yaptırdım ikinci asiyi yaptirmak istemiyorum bir sorun olur mu. Asinin koruyuculugu 5 yil olunca fikrim eegisti etrafimda sigili olan yok esimde yok bende yok ben omur boyu zannedip asiyi vurunmustum simdi cok kararsix kaldim
 
Forumu okuyunca tekrardan o gunlere dondum allah herkese şifa versin sisi asinin yan etkisinden korkuyorum sanirim önceki asıda kolum elim sismisti :KK43:
 
Arkadaşlar nişanlım hiç önemsemiyor bu durumu tedqvileirmizi oluruz sorun olmaz dikkat ederiz kafana takma , takarsan daha çok büyür daha çok çekersin stres yapma dedi ne kadar haklı bilemiyorum :/
 
Arkadaşlar nişanlım hiç önemsemiyor bu durumu tedqvileirmizi oluruz sorun olmaz dikkat ederiz kafana takma , takarsan daha çok büyür daha çok çekersin stres yapma dedi ne kadar haklı bilemiyorum :/
Kimseyi zan altında bırakmak istemem ama bence nişanlın kendisinde Hpv oldugunu biliyor ve senin abartıp onu suclamaman için üstünü örtmeye calısıyo gibime geldi.Eğer tip 16 veya 18 varsa cok büyük skıntılar olabilir yarın bir gün kim kimin yanında olacak belli değil onun rahmi yok sonucta olan sana olur sonradan zararını sen cekersin dogurganlıkla ilgili olanını özellikle .İyi düşün .Aşını ol ve korun
 
Sisi biliyorsun ben ilk doz asi yaptırdım ikinci asiyi yaptirmak istemiyorum bir sorun olur mu. Asinin koruyuculugu 5 yil olunca fikrim eegisti etrafimda sigili olan yok esimde yok bende yok ben omur boyu zannedip asiyi vurunmustum simdi cok kararsix kaldim
Alingirli ol derim sana 1.dozunu olmussun zaten 3 dozunu da bitir tam tamına koruyuculugu 5-8 yıl arasında ki yine korumaya devam ediyo sadexe koruyuculugu düşüyo neredeyse tüm aşılardaki gibi ama hala korunuyosun ben ol derim
 
Kimseyi zan altında bırakmak istemem ama bence nişanlın kendisinde Hpv oldugunu biliyor ve senin abartıp onu suclamaman için üstünü örtmeye calısıyo gibime geldi.Eğer tip 16 veya 18 varsa cok büyük skıntılar olabilir yarın bir gün kim kimin yanında olacak belli değil onun rahmi yok sonucta olan sana olur sonradan zararını sen cekersin dogurganlıkla ilgili olanını özellikle .İyi düşün .Aşını ol ve korun
Adını ilk defa duydum falan dedi baya anlattım ne olduğunu falan , suçlamak istemiyorum olan oldu artık inşallah kötü olanı yoktur . aşımı yaptıracağım ve korunmasız ilişki kesinlikle olmayacak .
 
X