Vajinal Siğil rahatsızlığı olan var mı? (Genital Siğiller,HPV, Human Papilloma virus)

Evet sorarsanız cok memnun olrum. 🙏
Merhabalar ben doktordan ciktim simdi bende polip olusmus o kanama yapiyormus ama bunun ne leep ile ne de hpv ile ilgisi varmis her kadinda olusabiliyormus sebepsiz sadece sizin ki biraz sanssizlik oldu leep ustune dedi bugun 3 ten sonra ufak bir operasyonla dondurma islemi uygulayacak siz de tekrardan bir gidin isterseniz doktora
 
Merhabalar ben doktordan ciktim simdi bende polip olusmus o kanama yapiyormus ama bunun ne leep ile ne de hpv ile ilgisi varmis her kadinda olusabiliyormus sebepsiz sadece sizin ki biraz sanssizlik oldu leep ustune dedi bugun 3 ten sonra ufak bir operasyonla dondurma islemi uygulayacak siz de tekrardan bir gidin isterseniz doktora
Dondurma islemi degilmis bu arada simdi oldum da polipi oradan cikarip aliyorlar et beni gibi bir parca o iliskide kanama yapiyormus sonrasinda yarayi yakiyorlar kanama olmamasi icin 10 dk bir islemdi bitti
 
Canım ben devlette yaptırdım 20tl mi ne ödemiştim geçen sene bu

Canım ben devlette yaptırdım 20tl mi ne ödemiştim geçen sene bu zamanlardı
Devlette anestezi vermiyorlar canım... O yüzden devlete gitmiyorum... Özelde 5 dk lık işlem bile olsa anestezi veriyor, açıkçası o sahneyi görmek istemiyorum...
 
Merhabalar ben doktordan ciktim simdi bende polip olusmus o kanama yapiyormus ama bunun ne leep ile ne de hpv ile ilgisi varmis her kadinda olusabiliyormus sebepsiz sadece sizin ki biraz sanssizlik oldu leep ustune dedi bugun 3 ten sonra ufak bir operasyonla dondurma islemi uygulayacak siz de tekrardan bir gidin isterseniz doktora
Tamam tesekkur ederim. Bana da doktorum hpvnin yapmayacağını söylemişti. Sanırım farklı şeyler. Tekrar tesekkrler🙏
 
Hpv2 diye bişey duymadım cin2 olmasın hpv cin2 mi dedi acaba doktor herpesdir o sizin dediğiniz genital bölgenizde içi su dolu ağrılı kabarcıklar oluştumu
yok olmadı bende hiç bir belirti yok tertemiz vajinam hatta ultrasonla muayenede yaptilar temiz dediler
 
Hpv2 diye bişey duymadım cin2 olmasın hpv cin2 mi dedi acaba doktor herpesdir o sizin dediğiniz genital bölgenizde içi su dolu ağrılı kabarcıklar oluştumu
Cin2 dediğini sanmam öyle bir sey cıksaydı bu kadar rahat konusmazdı doktor direkt kolposkopi derdi. Ama gerecten hpv2 diye bir sey duymadım merak ettim acıkcası olayın doğrusunu
 
Arkadaşlar benim yaklaşık 9 ay önce falan vajinada siğiller oluştu. Doktora gittim tedavisi olmadığını yakarak tedavi edildiğini söyledi. Yakıyorum bir ilaç sürüp geçiyor sonra tekrar çıkıyor. Allah korusun rahim ağzı kanseri olma riski daha fazlaymış. Bana bir tavsiyesi olan varsa lütfen yazsın.teşekkürler...



HPV Virüsü Nedir?

Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün (Human papilloma virus - İnsan papilloma virüsü) 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.

Özellikle kadınlarda, başka HPV tipleri de aynı anda vücutta bulanabilir ve bu nedenle Pap Smear gibi testlerin yapılması gerekir. Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.

Kadınların ve erkeklerin yüzde 60’nın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığı tahmin ediliyor. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor.

Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor. Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay oluyor. Siğiller kremler, çeşitli yakma yöntemleri ya da büyüklüklerine göre cerrahi ile tedavi ediliyor.

Genital siğiller toplumda yüzde 1 oranında görülüyor. 20’li yaşlarda bu oran yüzde 7’ye çıkıyor. Rahim ağzı kanseri aşısı yapılsa bile mutlaka tarama programlarına devam edilmesi gerekiyor. 21 yaşından itibaren tüm kadınlara üç yılda bir Smear yapılması gerekiyor.

HPV ile PAP smear testinin beraber kullanıldığı tarama Co-Test ise 30 yaşından itibaren yaptırılması tavsiye ediliyor. Bu sonuçların her ikisi de iyi çıkarsa beş yıl içerisinde rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi lezyonu gelişme oranı yüzde 0, 08’e düşüyor.


HPV Nasıl Bulaşır?

  • HPV virüsü her iki cinsiyette de görülebilir ve kişiden kişiye cinsel temasla bulaşır. Vajinal ve anal ilişkinin yanı sıra, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da HPV bulaşabilir.
  • Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur.
  • Nadiren oral cinsel ilişki ile bulaşır.
  • HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilir ve herkeste genital siğile neden olmaz. Birçok kişide HPV, vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir.
  • Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu sürede kişi taşıyıcı durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
  • HPV taşıyan gebelerde, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.
  • Genital siğillerin hangi partnerden geçtiğini ve virüsün ne kadar zamandır vücutta olduğunu saptamak mümkün değildir.
  • Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir ve boyutları büyüyebilir.
  • Genital siğiller öpüşmekle, havlu, çatal-kaşık kullanımı, bardak, tuvaletten bulaşmaz.

Korunma Yolları

  • Vajinal, anal veya oral seks sırasında her zaman prezervatif kullanın - ancak virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir.
  • Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişkiye girmeyin.
  • HPV aşısı yaptırın: HPV’den korunmanın en etkili yolu; hem kadınlar hem de erkekler için HPV aşısı olmaktır.
  • Tüm dünyada kullanılan ve bazı ülkelerde çocukluktan itibaren yapılan HPV aşısı, virüsün en sık kanser yapan HPV 16 ve 18 tipine karşı koruyuculuk sağlıyor. Ayrıca, dörtlü aşının (kuadrivalan) genital siğil yapan 6 ve 11 tiplerine karşı koruyuculuğu da bulunuyor. Tüm rahim ağzı kanserlerinden yüzde 90 oranından koruyabildiği gibi, siğilden de aynı oranda koruyor.

Belirtiler​

Genital siğiller toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarcıklı ve pürtüklü yapıdadır. Birden çok olduklarında birleşerek karnabahar görünümünü alabilirler. Başlangıçta deri renginde veya kahverengi kabartılar şeklinde olabilirler. Siğiller genellikle şikayete neden olmazken, bazen kaşıntıya neden olabilir, cinsel ilişki sırasında kanayabilir.


Genital Siğiller Şu Bölgelerde Ortaya Çıkabilir

  • Siğiller tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya "karnabahar" biçimli olabiliyor.
  • Deri kabarık, üzeri pürtüklü, deri rengi, açık kahverengi ya da rengi gri olabiliyor.
  • Genellikle acı-ağrı hissi olmuyor. Ancak kaşıntı olabiliyor.
  • Cinsel ilişki sırasında hafif kanama yapabiliyor.
  • Siğil olan bir kişi ile cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkabiliyor.
  • Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa nadir olarak boğazın içinde siğile neden olabilir.

Kadınlarda

  • Vulvada (dış kadın genital bölgesi)
  • Vajina içinde veya çevresinde
  • Anüs içinde veya çevresinde
  • Kasıklarda (genital bölgenin iç uylukta buluştuğu yer)
  • Rahim ağzında

Erkeklerde

  • Penis,
  • Testisler,
  • Kasık,
  • Bacak arası veya anüste bir veya daha çok sayıda ortaya çıkıyor.

Tanı Yöntemleri​

Genital siğiller görüntüleri açısından çok tipiktir. Genital siğillerin teşhisi Deri Hastalıkları Uzmanı (Dermatolog) tarafından yapılan muayene ile siğillere bakılarak tanı konabilir. Jinekoloji ve Üroloji tarafından da tanı konabilir. Kadınlarda, özellikle yıllık rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir.

Eğen genital siğilleriniz varsa, tedaviniz bitene kadar cinsel ilişkiye girmeyin ve partnerinizi de bilgilendirin. Kadınlarda HPV, rahim ağzı kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle genital siğillerin yanı sıra diğer HPV tiplerinin varlığı için aşağıdaki testler yapılır:

Pap Smear Testi

Jinekolojik muayene sırasında vajinanın girişinden özel bir fırça veya spatul vasıtasıyla örnek alınır. Acısız bir işlemdir. Rahim ağzında hücresel değişiklik olup olmadığı belirlenir. Smear testi tek başına kanser tanısı koyulmasında yeterli değildir. Smear testinin pozitif çıkması bir problem olduğuna ve tanıya yönelik testler yapılması gerektiğine işaret eder.

HPV DNA testi

Pap smear'in anormal çıkması durumunda, HPV'nin kansere neden olma olasılığı araştırılır.

Kolposkopi

Vulva, vajina ve serviksin ışıklı büyüteçle incelenmesidir.

Servikal Biyopsi

Rahim ağzından doku alınarak kansere neden olabilecek hücre değişimleri araştırılır.


Tedavi Yöntemleri​

HPV enfeksiyonunu vücudunuzdan atacak bir tedavi yoktur. Ancak genital siğiller aşağıdaki yöntemlerle yok edilebilir. Tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır.


Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi ediliyor.

Kremler

Bunlar siğil dokusunu kimyasal olarak yakarak tedavi sağlayan ilaçlardır.

Kriyoterapi

Bu, siğilin sıvı nitrojen püskürtülerek dondurulması ve dağılmasını sağlar. Anestezi gerektirmez.

Elektrokoterizasyon

Siğillerin elektrik akımı yoluyla yakılmasındır, lokal anestezi ile o bölge uyuşturularak işlem yapılır.

Cerrahi

Genellikle anestezi altında yapılır ve cerrah tarafından siğiller tek tek ameliyatla temizlenir. Tedavideki esas hedef, siğillerin bulundupu taban dokunun tamamen yok edilmesidir.

Tüm bu tedavi yöntemleriyle mevcut siğiller iyileşir. Ancak taşıyıcılık yıllarca devam edebilir. Bu yüzden kişinin immün sistemindeki değişikliklere bağlı olarak siğiller tekrar çıkabilir.

Erkeklerde HPV/Genital Siğillerin Tedavisi

Günümüzde erkeklerde HPV'nin varlığını gösterebilecek bir test bulunmuyor. Siğiller genellikle erkeklerin penis, testis torbası, anüs çevresinde ve kasıklarda görülüyor. Eğer penis ve çevresinde siğil, et beni, kabarıklık, yara, ülser, beyaz lekeler veya diğer anormal yapılar fark edilirse bu durumda bir uzmana başvurulması gerekiyor.

HPV'nin genital bölgede siğil oluşumuna neden olabilen HPV tipleri kansere yol açabilen tiplerle aynı değil. Diğer tipleri ise, penis, anüs ve ağız içi-boğaz kanserlerine yol açabiliyor. Bununla birlikte, virüs penil, anal ve baş ve boyun gibi nadir görülen kanserler ile bağlantılı olduğundan, HPV'nin önlenmesi hala erkekler için önemli.

Erkeklerde genital siğillerin tedavisi ilaçla, cerrahi yolla ve yakma ya da dondurma yolu ile yapılıyor

beni gerçekten çok rahatlattın tamaracım.ben de lazer düşünüyorum ama şu an bursa dışındayım dönünce hemen yaptırıcam.inş ondan sonra tekrarlamaz.paylaşımın için teşekkürler canım.
Kizlar bendede var mercimek kadar bi sigilmis ama dr aldirsan da olur aldirmasan da demisti,bende aldirmadim tabi.ama bi sorum olacak vajinada balik kokusu oluyor benim kac ozel dr gittim kultur testi smear testi vs hep temiz sorun yok deyio gonderiyorlar sigille alakasi yoktur di mi bi dr yok demisti ama doktorlar ilgisiz guvenemedim.bu arada esim de kumtur testi falan vermsti bende mantar falan olmstu doktora gitmsti ama sigil gormediler galiba prof. Gitmisti sorun yok demis gondermis sigil bulasiviusa ondada gorunmezmiydi sizce?
 
Kizlar bendede var mercimek kadar bi sigilmis ama dr aldirsan da olur aldirmasan da demisti,bende aldirmadim tabi.ama bi sorum olacak vajinada balik kokusu oluyor benim kac ozel dr gittim kultur testi smear testi vs hep temiz sorun yok deyio gonderiyorlar sigille alakasi yoktur di mi bi dr yok demisti ama doktorlar ilgisiz guvenemedim.bu arada esim de kumtur testi falan vermsti bende mantar falan olmstu doktora gitmsti ama sigil gormediler galiba prof. Gitmisti sorun yok demis gondermis sigil bulasiviusa ondada gorunmezmiydi sizce?
merhaba bende de kokulu akinti vardi gecmiyordu hpv ye bagli cin1 varmis bende akinti yapmis bende yalniz herkeste yapmiyor hpv cin3 olup hic sikayeti olmayan var akinti vs degisiyir sanirim. bana dr um akinti yaptigini iletti.bende o sekilde belirti verdi. hpv dna tiplemesi ardindan da riskli grup ise kolposkopi biopsi yaptirmanizi oneririm.ayrica sigil varsa yakilmasi gerek en buyuk virus yuku onlarda oluyor. rahim agzinda lezyon olusmus mu bakilmasininisteyin mutlaka dr zaten yonlendirir sizi
 
X