Vajende genişleme:
Doğuma bağlı olarak vajen ön duvarı (sistosel) yada arka duvarı (rektosel) yada ikisi birlikte genişlemekte bazen vajenden dışarı çıkabilmektedir. Ayrıca bazı hastalarda vajinal doğum sonrası vajende sarkma olmadan genişleme olmakta ve kendileri ve eşleri bu durumdan rahatsız olmaktadır.
Bu genişlemelerde hasta çok iyi değerlendirilmeli ve nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Hafif vakalarda fizyoterapi yöntemleri (Bakınız: Kegel egzersizleri, FES, vajinal konlar, manyetik sandalye) gibi konservatif yöntemler kullanılmalıdır. Gerçekten genişlemiş ve konservatif tedaviden yarar görmeyecek olan kadınlarda cerrahi tedavi yapılmalıdır.
Vajendeki genişleme tedavi gerektiriyorsa, ön duvardaki genişleme paravajinal defekte bağlı ise paravajinal onarım, santral defekte bağlı ise kolporafi anterior yapılmalıdır. Eğer paravajinal defekti olan birine kolporafi anterior operasyonu yapılırsa nüks kaçınılmazdır. Vajenin bu tip operasyonlarında gereksiz diseksiyondan kaçınılmalı, dikiş materyalleri iyi seçilmeli ve yoğun granulasyon dokusu oluşturacak girişimler yapılmamalıdır.
Bilinmelidir ki ilk operasyon en etkili operasyondur. Eğer ikinci, üçüncü kez operasyon yapılırsa başarı oranı düşmektedir (maalesef hastalarımızın bir kısmını da bu grup oluşturmaktadır).
Vajen girişinde doğuma bağlı iz ve nedbe dokusu:
Doğum sırasında kesilen ve dikilen vagen girişindeki izler doğum sırasında kesilen daha sonra dikilen alanda nedbe dokusu yada iz kalmakta hem görüntüyü bozmakta hemde ağrı oluşturabilmektedir. Küçük cerrahi müdahale ile bu dokular çıkarılıp vajen girişi eski haline getirilir.
İç dudakların aşır büyük yada
asimetrik olması:
Kadınlarda iç dudakların aşırı büyük olması cerrahi tedavi istenilen sık karşılaştığımız durumlardan biridir. İç dudakları büyük olan kadınlar dar pantolonlar ve mayo giyememekte ve cinsel ilişkide zorlukla karşılaşmaktadırlar. Ayrıca bisiklete, ata binerken ağrı hissetmekte, idrar ve adetle ilgili hijyenik problemler yaşamaktadırlar. Normalde iç dudakların görevi vajeni kapatmak, yabancı cisim ve mikroorganizmaların girmesini engellemek ve ilişki sırasında kayganlaşmayı sağlamaktır. İç dudakların küçültülmesi küçük ve risksiz bir cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Günübirlik cerrahi müdahale ile önceden belirlenen fazla doku fonksiyonlarını bozmayacak şekilde kesilip alınır ve iz kalmayacak şekilde dikilir
http://www.urojinekoloji.com/eskisite/new/Labiaplastioncesi.jpg