Uzman rehber öğretmenim,buradan sorularınızı sorabilirsiniz..

CamasirSuyunaCorba

♥etmiyorum eyvallah♥
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2008
2.511
8
42
merhaba arkadaşlar, ben uzman psikolojik ve rehber öğretmenim..Kadınlar Kulübünde zaman geçirirken psikolojik danışman olduğumu yorumlarıma fazla karıştırmamaya özen gösteriyorum, çünkü hem benim yapıma hem de mesleğimizin etik ilkelerine göre sizleri tanımadan psikolojik değerlendirme yapmak ya da bu şekilde yorum yapmak uygun düşmez...ancak, düşündüm de sizlere (öğrenci arkadaşlarımıza, eğitime devam eden arkadaşlara ve anne olan arkadaşlara) rehberlik konularında destek verebilirim...kendi bilgilerime ve diğer uzmanlardan alacağım yanıtlara göre sizlere yanıt verebilirim....ilk yönlendirmeyi yapabilirim....bu konular, anasınıfı, ilköğretim ve ortaöğretimle ilgili herşey, gerek sbs, gerek öss, diğer sınavlar, alan seçimi, üniversiteler ve aklıma gelmeyen bir çok rehberlik hizmeti olabilir. zamanım oldukça bu sorulara yanıt vermeye çalışacağım...

canım seni gökte ararken yerde buldum.çok mutluyum çooooooook.
şimdi benim 6 yaşında bir oğlum var şu anda ana sınıfında. içine çok kapanık olduğundan ,kendine özgüveni fazla olmayıp birazda yanın da ben olmayınca çekingen olduğu için onu geçen senede kreşe verdim.arkadaş edinsin ve birazda dış dünyaya açılsın istedim.çok zorlandım ama alıştı .benim sana sorum oğlum geçen senede beri tırnak kırıyor.yemiyor sadece eliyle kanatırcasına kırıyor. neyaptımsa baş edemedim.sebebinide söylemiyor.rehberlik araştırma merkezinede götürdüm sonuç alamadım.eğer bana bu konuda yardımcı olursan çok mutlu alacam şimdide teşekkür ederim.a.s.

sbs için nasıl hazırlanabiliriz?bu sene ilk kez bu heyacanı yaşayacağız.cevabınız için şimdiden teşşekürler.

canım seni gökte ararken yerde buldum.çok mutluyum çooooooook.
şimdi benim 6 yaşında bir oğlum var şu anda ana sınıfında. içine çok kapanık olduğundan ,kendine özgüveni fazla olmayıp birazda yanın da ben olmayınca çekingen olduğu için onu geçen senede kreşe verdim.arkadaş edinsin ve birazda dış dünyaya açılsın istedim.çok zorlandım ama alıştı .benim sana sorum oğlum geçen senede beri tırnak kırıyor.yemiyor sadece eliyle kanatırcasına kırıyor. neyaptımsa baş edemedim.sebebinide söylemiyor.rehberlik araştırma merkezinede götürdüm sonuç alamadım.eğer bana bu konuda yardımcı olursan çok mutlu alacam şimdide teşekkür ederim.a.s.

uygun olduğum zaman ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım...bu bölümdeki konular hassas olduğu için bana hak verirsiniz umarım, fazla geciktirmem yanıtları....hem biraz da konu birikirse sıra sıra yanıtlarım....havadan birkaç cümle ile geçiştirmek istemiyorum...

yalnız canım, sebebini onun söylemesini bekleme....6 yaşında bir çocuğu bırak, kaç yaşında insanlar var tırnak yiyen ve nedenini bilmeyen, hem bunun somut bir nedeni yoktur....bastırılmış kaygılar, kaybetme korkusu, kendini ifade edememe vb. nedenleri olabilir.....bu ilk başlangıç, aklında bulunsun diye yazdım..." oğlum, neden tırnaklarını yiyorsun" yaklaşımı doğru olmaz..

Son düzenleme:
yalnız canım, sebebini onun söylemesini bekleme....6 yaşında bir çocuğu bırak, kaç yaşında insanlar var tırnak yiyen ve nedenini bilmeyen, hem bunun somut bir nedeni yoktur....bastırılmış kaygılar, kaybetme korkusu, kendini ifade edememe vb. nedenleri olabilir.....bu ilk başlangıç, aklında bulunsun diye yazdım..." oğlum, neden tırnaklarını yiyorsun" yaklaşımı doğru olmaz..[/QUOTE]

tşk ederim. yese biraz anlıyacam ama yemiyor elleriyle kırıyor ve acısından kalem tutmak şöyle dursun oyuncaklarıyla bile oynamıyor.CADIARZU

iyi günler ben dikey geçiş e hazırlanan madurlardan biriyim:) muhasebe okudum ve istemsiz bi şeçim yapmıştım acıkcası şimdide uzatıyorum ama artık muhasebeyi sevmeye başladım gibi bişey. ögretmenlikten devam etmeyi istiyorum. şu anda bir dersaneye başladım düzenli calışabilmek için. eğitimime nasıl bi yön verebilirim yardımcı olursanız cok sevinirim

iyi günler ben dikey geçiş e hazırlanan madurlardan biriyim:) muhasebe okudum ve istemsiz bi şeçim yapmıştım acıkcası şimdide uzatıyorum ama artık muhasebeyi sevmeye başladım gibi bişey. ögretmenlikten devam etmeyi istiyorum. şu anda bir dersaneye başladım düzenli calışabilmek için. eğitimime nasıl bi yön verebilirim yardımcı olursanız cok sevinirim

canım, bana biraz bilgi verirmisin? anladığım kadarıyla sen 2 yıllık muhasebe okuyorsun ve 4 yıllık bir okula geçmeyi düşünüyorsun, bu da ticaret meslek liselerinde görev yapan muhasebe öğretmenliği mi? yoksa tamamen yeni bir kararla muhasebeden ayrılıp öğretmenlik mi seçmek istiyorsun? ona göre yanıt alırsam araştırmasını yapacağım....

sbs için nasıl hazırlanabiliriz?bu sene ilk kez bu heyacanı yaşayacağız.cevabınız için şimdiden teşşekürler.

sbs ye hazırlanmanın ön şartı, dershaneye de gitsen gitmesen de (sorular sizin içinde bulunduğunuz yılı kapsamış olduğundan) dersi derste öğrenmektir. ayrıca sınavda çıksa da çıkmasa da derslerde başarılı olmaktır...çünkü sene sonu ortalaması sizin puanınızı etkiliyor....ayrıca konu anlatımlı kitaplardan çalışarak zorlandığın derse daha çok zaman ayırarak ve öğrendiğin konulardan bol bol soru çözerek sınava hazırlanabilirsin canım.....anlamadığın konularda da öğretmenlerinden yardım almalısın...başka bilgi almak istersen onu da yanıtlarım

mehetap hanım,

tırnak yeme davranışı önceden önlem alınmazsa çok büyük boyutlara varabilir ayrıca kendiliğinden de sönebilir...büyük boyutlara varma olayını sizi korkutmak amacıyla yazmıyorum ama eğer durum gerçekten çocuğu çok etkileyici boyutlara vardıysa çocuğu psikologa götürmekte çare var...bir vaka: 10 yaşında erkek çocuğu tırnaklarını yediği için tırnaklarına parmaklarının ucuna kauçuktan parçalar takılır, ancak çocuk davranışa neden olan sorun çözülmediği için ayak tırnaklarını yemeye başlar, daha sonra ayak tırnaklarına da kauçuk bağlanır, sonra çocuğun 6 yaşındaki kardeşinin tırnaklarını yediği farkedilir. bu uç birörnek ama sonuçta yaşanabilen bir durum.

peki tırnak yemeye ne neden olur?
Yanlış ana baba tutumları (yetersiz ilgi, ceza, azar, eleştiri, otoriter davranışlar)
Tırnak yiyen bir model
Sevilen birinin kaybı, yeni kardeş vb. stres öğeleri
Saldırganlık dürtülerinin bu şekilde ortaya konması
Güvensizliği ve gerginliği, öfkesini giderme çabası
Sıkıntı veren bir durum

.........ilk önce bunlar varsa bunların engellenmesi gerekir. çocuğun huzurlu olması sağlanmalıdır.
ayrıca size çocukla birlikte yapabileceğiniz bir çalışma yazıyorum...bunu da deneyebilirsiniz..

Alışkanlığı tersine çevirmek için
Bu yöntemde takıntılı bir alışkanlığı kırmak için adımlar kullanılır

Uygulamaya çocukla birlikte karar verilir ve çocuğun alışkanlığı bırakmaya istekli olması gerekir…6- 7 yaş bunun için uygundur..

• çocukla birlikte bu alışkanlığın yol açtığı güçlükleri sıralayın?
  • davranışın ortaya çıktığı durumları saptayın (Alışkanlığın ne zaman ve hangi durumlarda meydana geldiğini saptamak kontrol de ilk adımdır. İki çizelge hazırlayın. Birine siz, birine de çocuğunuz ne zaman ve nerede bu hareketi tekrarladığını işaretleyin. Bir hafta sonra çizelgelerinizi karşılaştırın
  • çocuğunuz tırnak yemek istediğinde alternatif bir hareket yapabilir, tırnak yemenin alternatifi herhangi bir eşyayı tutmasıdır. Böylelikle çocuk hem takıntısından uzak kalabilir, hem de takıntısının farkına varabilir.
  • bağlantılı davranışı bulun..örneğin çocuk tırnak yemeden hemen önce sallanıyorsa sallandığı anda bir eşyayı tutabilir.
  • teşvik, övgü bu zamanda çocuğa yardımcı olacaktır, durmadan uyarmak ve başkalarının önünde çocuğu küçük düşürmek olumsuz olacaktır.
  • ne kadar ilerlediğinizi görmek için kayıt tutun.
Tırnak yeme davranışını ortaya çıkaran koşullardan çocuğu uzak tutun.

canım ya ben 24 yasındayım ve kendimi bildim bileli tırnak yiyiyorum.ellerimden nefret ediyorum ve uzatmak istiyorum ama strese girdiğimde,üzüldüğümde bütün tırnaklarımı yiyorum.kaç defa denedim ama en fazla 15 gün uzatabildim.takma tırnak aldım,acı oje sürdüm ama gene faydası olmadı.bu yastan sonra nasıl vazgecebilirm bilmiyorum.

canım ya ben 24 yasındayım ve kendimi bildim bileli tırnak yiyiyorum.ellerimden nefret ediyorum ve uzatmak istiyorum ama strese girdiğimde,üzüldüğümde bütün tırnaklarımı yiyorum.kaç defa denedim ama en fazla 15 gün uzatabildim.takma tırnak aldım,acı oje sürdüm ama gene faydası olmadı.bu yastan sonra nasıl vazgecebilirm bilmiyorum.

ilk önce canını sıkan şeylerden uzak durmaya çalışacaksın...içinden bu istek geldiğinde başka bir alternatif hareket yapmalısın ve ayrıca tırnaklarına odaklanmamalısın....acı oje ve takma tırnak işe yaramadıysa tırnaklarını gerçekten uzatmaya çalış ve güzelce bakım yaptır ve hep bu şekilde dolaşmaya çalış...ayrıca tırnaklarını yemek seni rahatlatıyorsa strese girdiğinde seni rahatlacak başka bir uğraşı bulabilirsin....örneğin yalnızken şarkı söyle....kalabalık bir yerdeysen hemen sakız çiğnemeye ya da şeker atabilirsin, hemen yeme şekeri sadece em...şakkıdı ayrıca gerçekten canını sıkan durumlar varsa bunları aşmaya çalış, uzman birinden yardım da alabilirsin......ayrıca bu istek geldiğinde hemen bir arkadaşına telefonda açabilirsin ya da ellerini meşgul edecek aktiviteler de yapabilirsin.

ilk önce canını sıkan şeylerden uzak durmaya çalışacaksın...içinden bu istek geldiğinde başka bir alternatif hareket yapmalısın ve ayrıca tırnaklarına odaklanmamalısın....acı oje ve takma tırnak işe yaramadıysa tırnaklarını gerçekten uzatmaya çalış ve güzelce bakım yaptır ve hep bu şekilde dolaşmaya çalış...ayrıca tırnaklarını yemek seni rahatlatıyorsa strese girdiğinde seni rahatlacak başka bir uğraşı bulabilirsin....örneğin yalnızken şarkı söyle....kalabalık bir yerdeysen hemen sakız çiğnemeye ya da şeker atabilirsin, hemen yeme şekeri sadece em...şakkıdı ayrıca gerçekten canını sıkan durumlar varsa bunları aşmaya çalış, uzman birinden yardım da alabilirsin......ayrıca bu istek geldiğinde hemen bir arkadaşına telefonda açabilirsin ya da ellerini meşgul edecek aktiviteler de yapabilirsin.

cok sağol cnm dün basladım bakalım tekrar tırnak rejimine girmeye ne kadar sürcek bu sefer bakcaz.artık parmaklarım acıyor.

:) merabalar ben lise 2 ye gitmekteyim bölüm seçtim bu sene eşit ağırlık ama matematikten şikayetçiyim öss de de matematik puanlarının ağır bastığını düşündükçe içinden çıkamıyorum ... öss ye sözelden giriş yapmam mümkünmü eğer sözelden giriş yaparsam kaybım olurmu?? ne tavsiye ederiniz lütfen cevabınızı bekliyorum

:) merabalar ben lise 2 ye gitmekteyim bölüm seçtim bu sene eşit ağırlık ama matematikten şikayetçiyim öss de de matematik puanlarının ağır bastığını düşündükçe içinden çıkamıyorum ... öss ye sözelden giriş yapmam mümkünmü eğer sözelden giriş yaparsam kaybım olurmu?? ne tavsiye ederiniz lütfen cevabınızı bekliyorum

merhaba canım, ea bölümü iyi değerlendirilirse gerçekten çok güzel bir bölüm...ama unutmamak gerekir ki bu bölümün temel taşları matematik ve geometridir...matematikten şikayetçi olmak yerine sevmeye ve anlamaya çalışmalısın...bence daha yolun başındasın ve hemen sözelden tercih düşünmeye başlamamalısın....elinden gelen çabayı göstermelisin, ayrıca ders notlarını yüksek tutmaya gayret etmelisin....ea mezunu olduğunda ve össye girdiğinde 4 tane puan türünden seçim yapma şansın olacak.....ea2 bu puan türü asıl ea mezunlarının seçim yaptığı ve içinde önemli ünv. programlarını barındıran puan türü..matematik burda çok belirleyici.....ea1de sizin alandan tercih yapabileceğin ünv. programlarını barındırıyor....ayrıca ea bölümü mezunu olup sözel dersleri kuvvetli olanlarda söz2 ve söz1 puanlarıyla sözellerin ortak alanlarından bölüm seçebiliyor...ortak alan olduğu için bir puan kaybı söz konusu değil (yine 0.8 ile çarpılıyor puan) ancak sen yine de matematiğe ağırlık vermelisin, böylece şansın artacaktır.....

teşekkür ederim canım mutlaka deniyeceğim.inşallah bu sefer atlatırız.galiba 5 . madde bize uyuyor.çünkü; kreşe gitmesi için zorladıktan sonra çıktı.daha öncesinde böyle bir sorunu yoktu.söylediğin gibi daha fazla gözlemeye çalışacağım.a.s.

teşekkür ederim canım mutlaka deniyeceğim.inşallah bu sefer atlatırız.galiba 5 . madde bize uyuyor.çünkü; kreşe gitmesi için zorladıktan sonra çıktı.daha öncesinde böyle bir sorunu yoktu.söylediğin gibi daha fazla gözlemeye çalışacağım.a.s.
canım, söylediğin kadarıyla çekingen bir çocukmuş zaten, birden sosyal bir ortama girince stres yaşamış olabilir...gözleyim derken de çocuğu sık boğaz etmemeye çalış, zaten birlikte yapılacak bir çalışma..bu uygularken çok dikkatli ol....yanlış davranışlar daha da kötü yapabilir....bak yazıyorum deftere gibi durumlar olmasın yani....sen gördüğünde git o görmeden işaretle, zaten çizelgeyi karşılaştırdığında ortak yanlar çıkacaktır...ayrıca senin çizelgenin kabarık olması çok normal...hatta onun ki ilk zamanlar bomboş bile olabilir...

evet çok çekingen.eşim bu durumun benim gereğinden fazla ilgili olmamdan kaynaklandığını söylüyor.2 senedir onunla çok fazla oynamıyorm kendimi biraz geriye çektim.oğlum ve ben konuşarak herşeyi hallede biliyorduk birtek bunu aşamadık.sorduğum zaman dalmışım diyor.tırnaklarınıda genelde yalnız kaldığında,üzüldüğünde yada kıskançlık yaptığında kırıyor.öğretmeninde arkadaşlarına kızdığı ve dediği olmadığı zaman yaptığını söylüyor.başını çok ağrıttım canım ama ellerini görünce canı acıyor diye okadar üzülüyorum ki anlatamam sana sinirimden ağlıyorum ozamanda üzülüp özür diliyor bidaha yapmıycam diyor ama sonuç hep aynı....:a015:

bu arada ben onu psikoloğada götürdüm benin yapabileceğim birşey yok dedi bana .
rehberlik araştırmanın söyledikleride sorunu halledemedi...
SENİ ÇOK ÖPÜYORUM VE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM..

evet çok çekingen.eşim bu durumun benim gereğinden fazla ilgili olmamdan kaynaklandığını söylüyor.2 senedir onunla çok fazla oynamıyorm kendimi biraz geriye çektim.oğlum ve ben konuşarak herşeyi hallede biliyorduk birtek bunu aşamadık.sorduğum zaman dalmışım diyor.tırnaklarınıda genelde yalnız kaldığında,üzüldüğünde yada kıskançlık yaptığında kırıyor.öğretmeninde arkadaşlarına kızdığı ve dediği olmadığı zaman yaptığını söylüyor.başını çok ağrıttım canım ama ellerini görünce canı acıyor diye okadar üzülüyorum ki anlatamam sana sinirimden ağlıyorum ozamanda üzülüp özür diliyor bidaha yapmıycam diyor ama sonuç hep aynı....:a015:

bu arada ben onu psikoloğada götürdüm benin yapabileceğim birşey yok dedi bana .
rehberlik araştırmanın söyledikleride sorunu halledemedi...
SENİ ÇOK ÖPÜYORUM VE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM..

rica ederim canım, oğlun seni buna üzülürken veya ağlarken görmesin...suçluluk duyguları da tırnak yedirtir...

canım; oğlum 3-4 gündür hiç tırnak kırmıyordu :dance:.onunla konuşmuştuk bana farketmeden elim giderse beni uyarırmısın anne dedi bende kabul ettim.ama hiç uyarmama gerek kalmadı.sadece bugün öğretmeni biraz konuşmak istedi eli o anda tırnaklarına gitti.bende müdahale ettim elin yaramazlık yapıyor annem onu durdur dedim ve endişeleceği bir durum olmadığını anlattım. onu yanımızdan uzaklaştırdım . öğretmeni sınıfta sinirli olduğundan bahsetti. galiba o anın endişesiyle yaptı diye düşünüyorum (hatasının farkında olmalı ).sence bu iyi birşeymi,yoksa yalnışmı yapıyorum senden bunu öğrenmek istedim .yardımların için tekrar teşekkür ederim a.s.

X