Uyum haftasi...

Okul öncesi öğretmeniyim. Şu an mesleğe ara verdim çalışmıyorum. Oğlumu kreşe başlattım bu hafta. Evet benim oğlum sizin evladınıza göre daha küçük. Lakin büyük olsa da aynı şeyi söylerdim. "ben oğlumun mutlu olmasını, sosyalleşmesini, enerjisini boşaltmasını istiyorum. Zaten ömrünün yarısı eğitim almakla geçecek. Bari okul öncesinde oyun oynasın. Beklentim bu yönde" dedim. Evet beklentileriniz olabilir, anlarım. Ancak bu çocuklar yıllarca eğitim alacaklar zaten. Oyun çağında rahat olsunlar yahu.

Sevgili konu sahibi, çalıştığım okullarda bahsettiğiniz olay çok yaşanırdı. Şöyle ki; veliler tarafından çok beğenilen, sayenizde çocuğumuz evde acayip düzenli denilen,kutlamalarda çok nizami gösteriler çıkaran,çocukların bir hareketi bile şaşırmadığı...falan filan bir hoca,arka planda kendi obsesifliğini,nizam ve düzen takıntısını,hırsını çocuklara çok güzel empoze etmişti. Aynı zamanda reklamı,görseli de çok iyi bir hocaydı bu.
Ben çocuğumu okula göndersem,tek beklentim kendi reklamı,hırsı için çocuğumu kullanmasın, insani bir iletişimle(fazlasına gerek yok,sarılmak,kucaklamak vs) çocuğuma verilmesi gerekeni versin yeter, olurdu.

Benim çocuğum beş buçuk yaşında tam renkleri sayıların bir kısmını biliyor sayıyor ama kırka otuza kadar falan ana okuluna yazdırdım ben çünkü biliyorum çocuk hazır değil konuşması bile bebeksi tamamen oyuna odaklı kızım ise ay olarak daha erken gitti ama o herşeyiyle hazırdı toplama çıkarma bile yapardı ana sınıfında ama oğlum daha geriden geliyor.her çocuğun seviyesi gelişimi bir değil müfredata uyarım demiş daha ne desin ki .ki ben herkes gibi eğitim sistemi kötü diye düşünmüyorum.ana sınıfındaki alınan setler gayet eğitici oluyor hatta hiç unutmam bir defasında dinozorları hayal ederek onların yumurtadaki görünümlerini çizmişlerdi genelde hayal gücü oyun etkinlik odaklı olur ana sınıfları.bende devlet okuluna gönderiyorum.çook memnunum

Çocuklara bir tebessum bile etmedi,yüzlerine bakmadi

benim kızım iki yıl anasınıfına gitti .2.yıl değişen öğretmen törene çıkıp çocukların başında durmadı diye bir sürü ko0nuştuk veliler öğretmenimiz ilk tanışırken sınıfta görsünler beni istedim demişti.

bazen bu gülücüklerle isimleri tek tek anarak seslenen öğretmenler sınıfta çok başka oluyor .
ön yargılı düşünmeyin bazı öğretmenler de ilk başta beklentileri sıfıra indirip sonra iyi ki dedirtiyor..

Keşke sadece yargılamasak, açık yan arar gibi yaklaşmasak.
Bi anne olarak hassassınız elbet ama önyargılarınıza yenik düşmeyin. İşi ehline bırakın.
Ben genç öğretmenlere saygı duyuyorum ve çokta begeniyorum. Çocuklara sadece bilgi değil, temel ahlak ve görgü kurallarını, ekiple çalışmayı,egoist olmamayı,hayvan sevgisini vs aşılıyorlar. Şimdiden sıkmaya gerek yok. Ömür boyu beyni yanacak ztn.

Merhaba,
Insallah bu konudan dolayı ban yemem. Sistemi eleştirmeden derdimi anlatmaya calisacagim.

Benim durumumda olanlar bilir,bu hafta ilkokul ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası. Önceki konularımda bahsetmiştim,geçen sene özel kreşe giden ve bu sene gitmek istemediği ağladığı için pedagoga danışarak devlet okuluna kaydettiğim kızım var. Bu uyum haftasında büyük ihtimalle yarım gün olduğu için kolaylıkla uyum sagladi ama benim uyum saglayamadigim bir durum söz konusu.
Ilk izlenimlerim; iki sınıf var A ve B diye ayırmışlar. A sınıfındaki öğretmen daha sıcak kanlı geldi bana,öğrencilerin isimlerini söyleyip tek tek tokalaştı sınıflarına uğurladı. Bizim öğretmenimiz isimleri söyleyip herkes tam olunca sınıfına aldı,sevecen yaklasmadi. Bu kısma üzüldüm ama çok takılmadım sonuçta yanılıyor da olabilirim belki sınıf ortamında farklidir,zaten kızımın anlatımından tanıyacağım diye düşündüm.

Bugunku olaya geleyim. Toplantı yapıldı, annelere ısındım öğretmene ve anlattiklarina ısındım.Taki bombayı patlatana kadar.Aynen şunları soyledi:
'Ben oyun cağında oldukları için onları sıkmamak adına oyuna ağırlık veriyorum. Müfredat neyse örneğin 1,2,3 sayıları öğretip,kare yuvarlak vb şekilleri öğretip renkleri öğretip müfredat dışına çıkmam. Sonra gelip diğer sınıf bunu da öğrenmiş,onlar dah onde gibi kıyaslama yapmayin' dedi... Yemin ederim size hayal kırıklığını anlatamam... Tamam sen oyun ağırlıklı ilerle ama 2- 3 yaşındaki çocuğun bildiği şeyleri mi öğrenecek şimdi bu çocuklar? Benim 20 aylik kizim biliyor sayilari,mavi topu isteyince ayirt ediyor. Devlet anaokulunun müfredatı bu mudur? Cuma günü kayıt yapıp pazartesi başladık, aceleyle bile olsa keşke bu çocuklar yıl boyunca neler öğrenecek diye sorsaydım...
Şimdi yarın öğretmene düşüncelerimi soylemeli,neler öğrenilecek diye sormalı miyim? Cunku cok gerileyecek cok cok fzlasini biliyor.Okuma yazma ogrenmesin ama herseyi sunger gibi emen bir yaşa sahipken güzel bir temeli olsun istiyorum her anne gibi.
Diğer sinifta kontenjan kalmış mi diye de yönetime sorsam mı? Her devlet okulu böyle mi? Yoksa bisey demeden sildirip direk geçen senekine mi göndereyim?
Bir yığın soru sordum kusura bakmayın.
Tam okumadım ama böylesi öğretmene hiç denk gelmedim bayan öğretmenler bizim okulda rekabet içinde

Kim daha önce okumaya geçecek diye aşık atıyorlar resmen kitap okuma sayısı ile övünen dakikada kaç kelime okuyacak diye yarışmalar düzenlenen bı sınıfta ezildi resmen oğlum çünkü sınıfın mevcudu oğlumun yaşının üzerindeydi yüzde 80 i

Bu sene bizde şöyle bir sorun la karşılaştık sözde kura çekildi kuraya giren tek veli yok bizim sınıftan

Müdür zaten hiç bir velinin katılmayacağını söyledi

Sorun şu ki sözleşmeli öğretmene ben gibi garibanlari maaş seviyesi düşük insanları doldurup

Kadrolu öğretmene memur müdür öğretmen hemşire çocuklarını doldurmuslar

Böyle bir kura böyle mi adalet olabilir

Tüm sınıf farkındayız

Geçen senede bu sorun yaşanmış şikayetler edilmiş fakat bişey değişmemiş ://

UYUM haftası ya bu hafta benim saçlarım dikildi sinirden
  • İlk gün ilk saatten beslenme ye siz karar verin hocam diyen
  • İlk gun ilk saat Ders programı soran
  • Çocuğunun yerini benimseyip ikinci günü aynı yere oturtmaya çalışan veliler oldu dün
Hakkateb bazı veliler çok sıkıcı ve bunaltiyor insanı bebim bile ruhum daraldi ://
Ek: ben yorumları 1. Sınıf için yapmıştım meğer anaokulunu y mus sonradan okudukça anladım :olamaz:

Son düzenleme:
Merhaba,
Insallah bu konudan dolayı ban yemem. Sistemi eleştirmeden derdimi anlatmaya calisacagim.

Benim durumumda olanlar bilir,bu hafta ilkokul ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası. Önceki konularımda bahsetmiştim,geçen sene özel kreşe giden ve bu sene gitmek istemediği ağladığı için pedagoga danışarak devlet okuluna kaydettiğim kızım var. Bu uyum haftasında büyük ihtimalle yarım gün olduğu için kolaylıkla uyum sagladi ama benim uyum saglayamadigim bir durum söz konusu.
Ilk izlenimlerim; iki sınıf var A ve B diye ayırmışlar. A sınıfındaki öğretmen daha sıcak kanlı geldi bana,öğrencilerin isimlerini söyleyip tek tek tokalaştı sınıflarına uğurladı. Bizim öğretmenimiz isimleri söyleyip herkes tam olunca sınıfına aldı,sevecen yaklasmadi. Bu kısma üzüldüm ama çok takılmadım sonuçta yanılıyor da olabilirim belki sınıf ortamında farklidir,zaten kızımın anlatımından tanıyacağım diye düşündüm.

Bugunku olaya geleyim. Toplantı yapıldı, annelere ısındım öğretmene ve anlattiklarina ısındım.Taki bombayı patlatana kadar.Aynen şunları soyledi:
'Ben oyun cağında oldukları için onları sıkmamak adına oyuna ağırlık veriyorum. Müfredat neyse örneğin 1,2,3 sayıları öğretip,kare yuvarlak vb şekilleri öğretip renkleri öğretip müfredat dışına çıkmam. Sonra gelip diğer sınıf bunu da öğrenmiş,onlar dah onde gibi kıyaslama yapmayin' dedi... Yemin ederim size hayal kırıklığını anlatamam... Tamam sen oyun ağırlıklı ilerle ama 2- 3 yaşındaki çocuğun bildiği şeyleri mi öğrenecek şimdi bu çocuklar? Benim 20 aylik kizim biliyor sayilari,mavi topu isteyince ayirt ediyor. Devlet anaokulunun müfredatı bu mudur? Cuma günü kayıt yapıp pazartesi başladık, aceleyle bile olsa keşke bu çocuklar yıl boyunca neler öğrenecek diye sorsaydım...
Şimdi yarın öğretmene düşüncelerimi soylemeli,neler öğrenilecek diye sormalı miyim? Cunku cok gerileyecek cok cok fzlasini biliyor.Okuma yazma ogrenmesin ama herseyi sunger gibi emen bir yaşa sahipken güzel bir temeli olsun istiyorum her anne gibi.
Diğer sinifta kontenjan kalmış mi diye de yönetime sorsam mı? Her devlet okulu böyle mi? Yoksa bisey demeden sildirip direk geçen senekine mi göndereyim?
Bir yığın soru sordum kusura bakmayın.
Bir sınıf öğretmeni olarak yazıyorum tamamen haksız Düşünen sizsiniz öğretmen değil Öğretmenin görevi sizin çocuğunuzla ayrı ve özel ilgilenmek değil tabiki müfredatı öğretecek fazlasını verme zorunluluğu yok kaldı ki fazlası çocuğu okuldan soğutur siz daha baştan başlamışınız öbür öğretmen daha sıcak diye kim bilir belki öbür öğretmenim öğrencileri de sizin Çocuktan daha kapasitelidir nasıl siz kıyaslarsanız o da kıyaslar önce kendi Çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmeyi öğrenin lütfen

Hanımefendi anaokullarında sayı ,harf öğretmek yasak bilmiyor musunuz ?
Bunu da nerden çıkardınız?
Sayıları da öğretiyoruz Matematik etkinliklerimiz de var. Sadece okuma yazma öğretilmesi kazanımlar arasında değil.

Ev arkadasim sinifciydi.Bir gun veli gelip hocam cocuklara bildigi sorular sonrasi odullendirme yaparsaniz daha faydali olur demisti :) Konu sahibinin de o hesap.Muzikle mevsimleri ogretme falan.Bir rahat birakin lutfen su ogretmenleri.Onlar biliyorlar neyi hangi yontem ve teknikle ogreteceklerini.

Egitim sistemi berbat evet ama yeni nesil ebeveynlerin de beklentisi tavan bu da ayrı bi sorun bana göre. Küçük yaştaki çocuklara müfredat dışı ne öğretebilirler? Yada bunun çocuğunuza faydalı olacağını düşündüren ne size. Zaten bundan sonraki 17 18 sene boyunca okulda istemediginiz kadar şey öğrenecek bezdirmenin anlamı yok simdiden. Egitim sistemini elestiriyoruz ama en yogun egitimi veren ülkelerin başındayız ve bu iyi bi sey degil. Bu durumdan sikayetcisiniz ama egitim sisteminden de sikayetcisiniz epey tuhaf bi ikilem cidden...

Tam bunu yazacaktim ki sen yazmissin :) egitim sisteminden nefret eden biri olarak yazayim mufredat korkunc yogun.. bu yil 7.sinifa giden oglum icin yabanci bir ulkenin kitabini istedim 7.sinif matematik, icerik buyuk kucuk sayilardan basliyordu :) bu duruma gore benimki Harvard seviyesinde :27: bu kadar yogun egitim verip hicbir sey ogrenmeden mezun oluyor cocuklar yazik.. o yuzden ceyz, birak sayilari renkleri falan ogrensin, pekistirsin, oyun oynasin ama okulu sevsin en onemlisi bu..

Bunu da nerden çıkardınız?
Sayıları da öğretiyoruz Matematik etkinliklerimiz de var. Sadece okuma yazma öğretilmesi kazanımlar arasında değil.
Harf öğretiyor musunuz okuma öğretiyor musunuz ? Matematik etkinliği derken toplama çıkarma ogretmiyorsunuzdur heralde.
Bunlar yasak bizzat öğretmenin kendisi söyledi, ben çıkarmadım .

Ben m.egitim bakani olsam anasinifinda tek rakam bile ogretilmesine izin vermezdim.. onun yerine siraya girmeyi, saygiyi, yemek yeme adabini, mendil kullanimini, arkadan gelen kisiye kapiyi tutmayi, ust uste konusmayip karsidakini dinlemeyi koyardim mufredata.. her sekilde o renkler, sayilar ogrenilecek zaten ama yazdiklarim ogrenilmiyor sokakta gordugumuz uzere..

Bir kaç ay daha gözlemleyeyim o zaman :KK43: Ya kizimin yaşindaki çocuklar, öğretmenin bahsettiği seyleri biliyor gibi gelir hep. Sayıları renkleri bilmeyen 6 yaşında çocuk yoktur ki ben mi abartıyorum? Okula gitmeden önce çoktan biliyordu,harfleri de kendi öğrenmişti. Belki konuyu acarken harf toplama çıkarma biliyor,okulda niye bunları öğrenmeyecek deseydim eleştirilmeyi hakederdim. Yarış atı değiller,benimki biliyor diye elestiremem ama sayılar renkler şekiller.. çok küçük yaşa hitap etmiyor mu? Çoğunluk da kabullenmis
Arkadaşlara katılıyorum sizin çocuğunuz biliyor diye diğer çocuklarda bilecek diye birşey yok,sizin çocuğunuz kreşe gitmiş sanırım kreşe hiç gitmeyen sadece ilkokul öncesi 1 yıl anasınıfına giden çocuklar var yada hiç anasınıfına gitmeyen çocuklar var,bence siz şimdi sadece gözlemleyin.

Tek söyleyeceğim içine sinmediyse al benim kızım da birinci sınıfa başlamıştı senin gibi içime sinmedi ama almadım sonra da tam anlığım gibi

Ev arkadasim sinifciydi.Bir gun veli gelip hocam cocuklara bildigi sorular sonrasi odullendirme yaparsaniz daha faydali olur demisti :) Konu sahibinin de o hesap.Muzikle mevsimleri ogretme falan.Bir rahat birakin lutfen su ogretmenleri.Onlar biliyorlar neyi hangi yontem ve teknikle ogreteceklerini.
Çok da güzel bi tavsiye vermiş bakın ben de öğretmenim eğitim üç ayaklı bi sehpa gibidir aile çocuk ve öğretmen bunlardan biri olmazsa ayakta duramaz velilerimin fikirlerini önemser uygulanabilecek olanları uygularım ve ortaya müthiş bi sinerji çıkar. Bunlarda eğitimin kalitesini verimliliğini artırır.

Bundan 15yıl önce çocuklar yavaş yavaş harflere başlarlardı ilk okul 1,de demek artık oyuna geçtiler
Japonyada ders yapılmazmış not da verilmezmiş oyun ile ahlak kuralları öğretilirmiş sanırım yeni müfredat bu şekilde olacak

Back