Uyum haftasi...

Öğretmenin çocuk ile iletişimi çok önemli bende oğlum ilkokula başladığında şehrin en iyi okuluna en başarılı hocasına gönderdik ama oğlum ile iletişimi başaramadı çok iyi bir hoca idi ama oğlum mutsuzdu öğretmen monoton anlatıyor bilgiye dayalı birinci dönem bitince işlerine yakın okula aldım daha ilk gün kayıt olurken öğretmeni ile tanıştı yeni mezun genç idealist bir bey idi o kadar iyi anlaştılar ki o mutlu biz mutlu bence biraz zaman verin izleyin hani iyi öğretmen çok iyi şu kadar öğrencisi şurayı kazandı ama çocuklar ile frekansı tutmayınca olmuyor

Merhaba,
Insallah bu konudan dolayı ban yemem. Sistemi eleştirmeden derdimi anlatmaya calisacagim.

Benim durumumda olanlar bilir,bu hafta ilkokul ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası. Önceki konularımda bahsetmiştim,geçen sene özel kreşe giden ve bu sene gitmek istemediği ağladığı için pedagoga danışarak devlet okuluna kaydettiğim kızım var. Bu uyum haftasında büyük ihtimalle yarım gün olduğu için kolaylıkla uyum sagladi ama benim uyum saglayamadigim bir durum söz konusu.
Ilk izlenimlerim; iki sınıf var A ve B diye ayırmışlar. A sınıfındaki öğretmen daha sıcak kanlı geldi bana,öğrencilerin isimlerini söyleyip tek tek tokalaştı sınıflarına uğurladı. Bizim öğretmenimiz isimleri söyleyip herkes tam olunca sınıfına aldı,sevecen yaklasmadi. Bu kısma üzüldüm ama çok takılmadım sonuçta yanılıyor da olabilirim belki sınıf ortamında farklidir,zaten kızımın anlatımından tanıyacağım diye düşündüm.

Bugunku olaya geleyim. Toplantı yapıldı, annelere ısındım öğretmene ve anlattiklarina ısındım.Taki bombayı patlatana kadar.Aynen şunları soyledi:
'Ben oyun cağında oldukları için onları sıkmamak adına oyuna ağırlık veriyorum. Müfredat neyse örneğin 1,2,3 sayıları öğretip,kare yuvarlak vb şekilleri öğretip renkleri öğretip müfredat dışına çıkmam. Sonra gelip diğer sınıf bunu da öğrenmiş,onlar dah onde gibi kıyaslama yapmayin' dedi... Yemin ederim size hayal kırıklığını anlatamam... Tamam sen oyun ağırlıklı ilerle ama 2- 3 yaşındaki çocuğun bildiği şeyleri mi öğrenecek şimdi bu çocuklar? Benim 20 aylik kizim biliyor sayilari,mavi topu isteyince ayirt ediyor. Devlet anaokulunun müfredatı bu mudur? Cuma günü kayıt yapıp pazartesi başladık, aceleyle bile olsa keşke bu çocuklar yıl boyunca neler öğrenecek diye sorsaydım...
Şimdi yarın öğretmene düşüncelerimi soylemeli,neler öğrenilecek diye sormalı miyim? Cunku cok gerileyecek cok cok fzlasini biliyor.Okuma yazma ogrenmesin ama herseyi sunger gibi emen bir yaşa sahipken güzel bir temeli olsun istiyorum her anne gibi.
Diğer sinifta kontenjan kalmış mi diye de yönetime sorsam mı? Her devlet okulu böyle mi? Yoksa bisey demeden sildirip direk geçen senekine mi göndereyim?
Bir yığın soru sordum kusura bakmayın.
Okuloncesi müfredatını biliyor musunuz ? Bilmiyorsanız ben size açıklayayım. Renkler , sayılar, geometrik şekiller ,değerler eğitimi, kavramlar , basit toplama çıkarma ve ses eğitimi . Bunların hepsi ilkokula hazırlık amaclı yapılır . Tabi ki daha bir sürü etkinlik daha yapılır. Öğretmen hanım yanlış hicbir şey söylememiş. Tabi ki tamamen oyun odaklı olmamalı orası bir eğitim yuvası ama müfredatı uygulayacağım demiş. Bu arada şaşırmayın ilköğretime başlayıp sayı renk ve şekil bilmeyen çocuklar var. Okuloncesinin amacı okuma yazmayı öğretmek değil okuma yazmaya kadar öğrenmesi gereken temel bilgi ve becerileri kazanmaktır. Öğretmen hanıma güvenmiyorsanız okuloncesi günlük plan deyin google dan word halinde indirin . Günlük neler yapılıyor bakabilirsiniz ki birçok öğretmen o plandan fazlasını uyguluyor sınıfında.

Müzikle oyunla mevsimleri öğretebilirler,günleri ayları yılları öğretebilirler. Ataturku öğretebilirler,bayramlarımızı ve neden kutlandığını. .
Bunları geçtiğimiz yıl kreşte kızıma öğretmişlerdi misal. Ilkokul müfredatına hafif kalır.

Merhaba,
Insallah bu konudan dolayı ban yemem. Sistemi eleştirmeden derdimi anlatmaya calisacagim.

Benim durumumda olanlar bilir,bu hafta ilkokul ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası. Önceki konularımda bahsetmiştim,geçen sene özel kreşe giden ve bu sene gitmek istemediği ağladığı için pedagoga danışarak devlet okuluna kaydettiğim kızım var. Bu uyum haftasında büyük ihtimalle yarım gün olduğu için kolaylıkla uyum sagladi ama benim uyum saglayamadigim bir durum söz konusu.
Ilk izlenimlerim; iki sınıf var A ve B diye ayırmışlar. A sınıfındaki öğretmen daha sıcak kanlı geldi bana,öğrencilerin isimlerini söyleyip tek tek tokalaştı sınıflarına uğurladı. Bizim öğretmenimiz isimleri söyleyip herkes tam olunca sınıfına aldı,sevecen yaklasmadi. Bu kısma üzüldüm ama çok takılmadım sonuçta yanılıyor da olabilirim belki sınıf ortamında farklidir,zaten kızımın anlatımından tanıyacağım diye düşündüm.

Bugunku olaya geleyim. Toplantı yapıldı, annelere ısındım öğretmene ve anlattiklarina ısındım.Taki bombayı patlatana kadar.Aynen şunları soyledi:
'Ben oyun cağında oldukları için onları sıkmamak adına oyuna ağırlık veriyorum. Müfredat neyse örneğin 1,2,3 sayıları öğretip,kare yuvarlak vb şekilleri öğretip renkleri öğretip müfredat dışına çıkmam. Sonra gelip diğer sınıf bunu da öğrenmiş,onlar dah onde gibi kıyaslama yapmayin' dedi... Yemin ederim size hayal kırıklığını anlatamam... Tamam sen oyun ağırlıklı ilerle ama 2- 3 yaşındaki çocuğun bildiği şeyleri mi öğrenecek şimdi bu çocuklar? Benim 20 aylik kizim biliyor sayilari,mavi topu isteyince ayirt ediyor. Devlet anaokulunun müfredatı bu mudur? Cuma günü kayıt yapıp pazartesi başladık, aceleyle bile olsa keşke bu çocuklar yıl boyunca neler öğrenecek diye sorsaydım...
Şimdi yarın öğretmene düşüncelerimi soylemeli,neler öğrenilecek diye sormalı miyim? Cunku cok gerileyecek cok cok fzlasini biliyor.Okuma yazma ogrenmesin ama herseyi sunger gibi emen bir yaşa sahipken güzel bir temeli olsun istiyorum her anne gibi.
Diğer sinifta kontenjan kalmış mi diye de yönetime sorsam mı? Her devlet okulu böyle mi? Yoksa bisey demeden sildirip direk geçen senekine mi göndereyim?
Canim tavsiyem öğretmen bilir ne yapacağını karışmayın mümkün oldugunca

Öğretmeniniz doğrusunu yapıyor. Ona güvenin ve akışına bırakın.

Ben Hollanda'da yasiyorum. Burda cocuklar 4 yasinda 1.sinifa basliyorlar. Okul oncesi egitim 4 yas öncesi oluyor. Ama okuma yazma ancak 6 yas sonrasinda oluyor yani 4.sinifta. Hollanda'da ilkokul dönemi boyunca cocuklar ev odevi yapmiyorlar eve odev verilmiyor. Ancak son sınıfta tek tuk eve odev getiriyorlar o da cok cok az. Yani burda ortalama 12 yasindaki bir cocuk ev odevi ne bilmiyor. Bana biraz garip gelsede -ki ben Tr'de ilkokulu bitirip geldim- tikir tikir isleyen bir sistemleri var.

Ev odevi olmasa bile burda her cocuk haftada ortalama 2 kitap bitirir. Kutuphane ve okullar beraber calisirlar. Ben kutuphane gorevlisiyim. Hergun 2 3 sinif gelir, cocuklar bir okuma kitabi, bir bilgi kitabi secerler ve derslerine geri dönerler. Gecen Türkiye'den kuzenimle bu konuyu biraz konustum. Kutuphanede ne yapiyorsun ki rahatsindir sen dedi. Ben de tam tersine ben calistigim sure boyunca zor oturuyorum, biz de kutuphane kavrami cok baska dedim. Bizler okumadigimiz gibi cocuklarimiz da okumuyor. Kutuphamede Turkler geliyor, o kadar belliki. Cocuk okumak istemiyor.

Malesef ki Türkiye'de hala ezbere dayali bir sistem var. Ben Türkiye'den ayrilali 20 yil oldu ve 20 yildir birsey degismedi. Okumuyoruz. Olaylari, icinde bulundugu durumu sorgulayan, kritik yapabilen, ezber yerine kendi fikrini ureten cocuklar yetistiremiyoruz.

Ayni kuzenimle yillar oncesinde Tr de izindeyken yaptigimiz konusmayi hic unutmuyorum. Türkiye'nin siyasi olarak icinde bulunduğu durumu elestirmistim. Bana senin orda beynini yikamislar demisti. Iyi ki beynim yikanmis:)

Anaokulunda ne öğrenmesini bekliyorsunuz ki.
Açıkçası ben oğlumu oyun oynasın ve arkadas edinsin diye anaokuluna verdim.
Diğer aeyleri zaten seneye ogrenecek

Bir kaç ay daha gözlemleyeyim o zaman :KK43: Ya kizimin yaşindaki çocuklar, öğretmenin bahsettiği seyleri biliyor gibi gelir hep. Sayıları renkleri bilmeyen 6 yaşında çocuk yoktur ki ben mi abartıyorum? Okula gitmeden önce çoktan biliyordu,harfleri de kendi öğrenmişti. Belki konuyu acarken harf toplama çıkarma biliyor,okulda niye bunları öğrenmeyecek deseydim eleştirilmeyi hakederdim. Yarış atı değiller,benimki biliyor diye elestiremem ama sayılar renkler şekiller.. çok küçük yaşa hitap etmiyor mu? Çoğunluk da kabullenmis
Okul Öncesi Öğretmeniyim.
Okul öncesi sınıfında (seneye 1.sınıf olacak grup için) akademik müfredat şu şekilde :
20'ye kadar olan sayıların tanınması
10'a kadar olan rakamların yazılması ve 10 içinde toplama-çıkarma
Renkler,geometrik şekiller ve temel kavramlar (uzun-kısa,büyük-küçük vb)
Duygularin farkındalığı ve uygun şekilde ifade edilmesi
Ses çalışmalari (sesli harflerle başlayan Kelimelerde farkındalık)
Çizgi çalışmaları
İlişki kurma, (sebep-sonuç , hayvanlar ve ürünleri vb)
Mevsimler ve etkileri
İlk anda aklıma gelenler bunlar, bunun dışında bol bol oyun hareket, şarkı, tekerlemë, parmak oyunu,hikaye,canlandırma...

Müzikle oyunla mevsimleri öğretebilirler,günleri ayları yılları öğretebilirler. Ataturku öğretebilirler,bayramlarımızı ve neden kutlandığını. Toplumsal kuralları,ahlaki değerlerimizi ve daha bir sürü seyi. Direk en alt şeyden örnek verince farklı şeyler düşündüm icime sinmedi.Siz de okumayi çarpım tablosunu öğretsinler istediğimi sanıyorsunuz galiba ama benim derdim o degil. Aksine bunları geç öğrensin ilkokulda sıkılmasın diye hemem kreşe yazdırmadım.4 buçuk yaşında başladı ki bence normal bir yaş. Çok soru soran merak eden ve ogrendigini emen bir çocuğun oyunla desteklenmesi,bilgi de öğrenmesi lazim
Veliler bu gidişle müfredatı da belirleyecek :bicak: bu yazdığın listeyi ver öğretmenin eline bunları öğretin de :işsiz:

Merhaba,

okul değil ama, öğretmen çok önemli..içinize sinmediyse mutlaka değiştirin..yıllar sonra pişman olursunuz..

Ne kadar doğru düşünen bir öğretmen
Bu yaş oyun yaşı çocuk için,sosyalleşme çağı
Nedir bu birşeyleri öğrensin telaşı anlamıyorum velilerde
Bir kolejin kreşine gidiyor oğlum ama kreş binası ayrı daha butik başka semtte
Ana kampüste de kreş ayrıca var
Bir veli ana kampüste daha çok imkan var diye alıp 4 yaşındaki çocupu bu sene ilkokuldan liseye her yaşın olduğu büyük kampüse yazdırdı ki seneye devam edenler için başka şans yok zaten sınıfça oraya geçeceklerdi
Arkasından tabi tüm velilerde biz birşey mi kaçırıyoruz modu,oraya çocuğunu alanlar vs
Halbuki 4-5 yaş çocuğu bol oynasın,boyasın,yapıştırsın,çizsin,şarkı söylesin,mutlu olsun yeter de artar
Mevsimi,günü zaten kendileri gelip soruyor ilgisi artınca ya da dur sayayım dinle diyor,harf ne diyor vs vs
Çocukları ders moduna sokmak için ilkokul bir bile erken bence

Okul Öncesi Öğretmeniyim.
Okul öncesi sınıfında (seneye 1.sınıf olacak grup için) akademik müfredat şu şekilde :
20'ye kadar olan sayıların tanınması
10'a kadar olan rakamların yazılması ve 10 içinde toplama-çıkarma
Renkler,geometrik şekiller ve temel kavramlar (uzun-kısa,büyük-küçük vb)
Duygularin farkındalığı ve uygun şekilde ifade edilmesi
Ses çalışmalari (sesli harflerle başlayan Kelimelerde farkındalık)
Çizgi çalışmaları
İlişki kurma, (sebep-sonuç , hayvanlar ve ürünleri vb)
Mevsimler ve etkileri
İlk anda aklıma gelenler bunlar, bunun dışında bol bol oyun hareket, şarkı, tekerlemë, parmak oyunu,hikaye,canlandırma...
Boyle detayli yazdigin icin tesekkur ederim.

okul değil ama, öğretmen çok önemli..içinize sinmediyse mutlaka değiştirin..yıllar sonra pişman olursunuz..
Ilk izlenimleri kenara bırakıp tanimaya çalışacağım. Kızım mutluysa devam.

Oglum 3 yasinda, gecen hafta yeni bir krese basladi ve simdilik memnunum insallah boyle gider. Okul ararken form doldururken okul olarak bizden beklentileriniz nelerdir diye sordular, sevgi dolu bir ortam olsun, sevildigini hissetsin listemizin en basindaydi, cunku boyle bir ortam olursa kucuk cocuklarin zaten egitime daha istekli olacagini dusunuyorum. Gordugum kadariyla oglumun okulunda her hafta belli kavramlar uzerinde duruyorlar, gecen haftaki kavramlar buyukluk kucukluktu, benim de oglum bu kavramlari coktan biliyor ama pekistirmis oldu diye dusundum. Okulun aplikasyonu var, gun boyu bildirimler geliyor, fotograflarini goruyorum icim rahatliyor. Sizi anliyorum, bir anne tabi ki en iyisini ister evladi icin, ama ogretmenin mufredat disina cikmamasinda bir yanlislik gormuyorum.

Merhaba,

öğretmeninize güvenin. o sizden daha iisini yapacaktır.

Bir kaç ay daha gözlemleyeyim o zaman :KK43: Ya kizimin yaşindaki çocuklar, öğretmenin bahsettiği seyleri biliyor gibi gelir hep. Sayıları renkleri bilmeyen 6 yaşında çocuk yoktur ki ben mi abartıyorum? Okula gitmeden önce çoktan biliyordu,harfleri de kendi öğrenmişti. Belki konuyu acarken harf toplama çıkarma biliyor,okulda niye bunları öğrenmeyecek deseydim eleştirilmeyi hakederdim. Yarış atı değiller,benimki biliyor diye elestiremem ama sayılar renkler şekiller.. çok küçük yaşa hitap etmiyor mu? Çoğunluk da kabullenmis
6 yaşında demişsiniz neden ilkokula başlamadı?
Şunun için soruyorum,özel okullarda genelde ilkokul hazırlık mantığıyla,sesleri,çizgi çalışması vb seyleri yatırıyorlar . Bizim okulda öyleydi en azından. Geçen sene bir hazırlık oldu. Bu senede aynı okulun ilkokuluna başladı kızım 6 yaşında. 1 sene daha aynı sınıfa göndermek doğru gelmedi çünkü güzel ,sağlam bir temel oluştu geçen yıl.
Aynı şeyi sizin kızınız içinde düşündüm.

6 yaşında demişsiniz neden ilkokula başlamadı?
Şunun için soruyorum,özel okullarda genelde ilkokul hazırlık mantığıyla,sesleri,çizgi çalışması vb seyleri yatırıyorlar . Bizim okulda öyleydi en azından. Geçen sene bir hazırlık oldu. Bu senede aynı okulun ilkokuluna başladı kızım 6 yaşında. 1 sene daha aynı sınıfa göndermek doğru gelmedi çünkü güzel ,sağlam bir temel oluştu geçen yıl.
Aynı şeyi sizin kızınız içinde düşündüm.
Tam 6 degil yanlis olmasin 2013lu. 68 aylik.Ögretim anlaminda iyi,becerikli kafası çalışır ama misal bir eşyasına sahip cikmaz.Biri alsa geri isteyemez,bazı kişilere çok pasif bazı kişilere lider davranır,sosyal bir sorun yaşasa bazen cozemeyebiliyor vb..1 yıl daha okul öncesi olsa iyi olur diye dusunuyorum.

Back