• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Uykuya dalma zorluğu ve uykusuzluk için çözümü olan var mı?

kızlar bende gece uyuyamıyorum sabaha kadar yatağın içinde dönüp duruyorum uyuduğum zamanda hep kabus görüyorum senağlama
 
Yapılan çalışmalar kadınların yüzde 70'inin hayatlarının değişik zamanlarında uyku bozukluğu problemi yaşadığını göstermektedir. Uyku problemlerinin başında uykusuzluk gelmektedir.

International Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Batılı ülkelerde kadınların yüzde 30'unun en az haftada birkaç kez uyumak için ilaç almak zorunda kaldığının bildirildiğini belirtti. Kadınlarda yaş ilerledikçe uykusuzluk problemi artmaktadır. 18-24 yaş arası kadınlarda uyku ile ilgili problemler yüzde 33 civarında iken, 55-64 yaş kadınlarda bu oran yüzde 48’e çıkar.

Kadınlarda uykuyu etkileyen faktörler nelerdir?
1)Hormon seviyelerinde değişim, stres, yaşam stili, uyku ortamı sık akla gelen faktörlerdir.

2)Birçok kadında premenstrüel uyku problemleri vardır.

3)Uykuya dalmada güçlük, gece uyanıp bir daha uyuyamama, uyanmada güçlük ve gündüz uykululuk hali bu dönemlerde görülebilen durumlardır.

4)Birçok kadında da iş ve aile ortamındaki problemlere bağlı stres ve buna bağlı uyku problemlerine rastlanmaktadır. Bunun sonucunda yorgunluk, iş performansında düşme, konsantrasyon güçlüğü ve sosyal ilişkilerde bozulmalar ortaya çıkabilir.

5)Çalışan kadınlarda uyku problemleri daha fazla görülmektedir.

6)Kahve çay ve sigara kullanımı da uykuya dalma açısından önemli problemlerdir.

7)Alkol ise uyku bölünmesi ve kabus görmelere yol açabilmektedir.

8)Gebelik de uyku üzerine etkili bir durumdur. Gebeliğin ilk 3 ayında kadınlar daha çok uykuya ihtiyaç gösterirler ve gündüz uykuya eğilim mevcuttur.

9)Gebeliğin 3-6 ayında uyku normalken 6 aydan sonra gebeler daha az uyumaya başlarlar. Bunun nedenleri sık idrara çıkma, göğüste yanma, genel konforsuzluk, bebek hareketleri, bel ağrısı ve kabus görmelerdir.

10)Yapılan araştırmalar gebelerde huzursuz bacak sendromu denen gece boyunca istemsiz bacak hareketlerinin arttığını göstemekte ve buna bağlı olarak da gebelerde uyku olumsuz etkilenmektedir.

11)Menopozdaki kadınların 2/3’ünde uyku problemleri vardır. Menopozla birlikte östrojen seviyelerinde düşme sonucu sıcaklık basması sonucu da uyku problemleri görülür.

12Menopoz öncesi dönemlerde obstruktif uyku apne sendromu ve horlama erkeklere oranla daha az görülmekte iken menopozdan sonra bu oran eşitlenmektedir.

13)Uyku bozukluklarını düzeltmek için bazı kadınlarda ilaç kullanımına gereksinim olmakla beraber çoğunlukla yaşam stilinde değişiklikler yapmak iyi bir uyku için yeterli olabilir.

Kadınlara iyi bir uyku için neler öneriyorsunuz?

Çay ve kahveyi kesin

Alkolü kısıtlayın

Gece uykunuzu olumsuz olarak etkileyebilecek enerji içeceklerinden uzak durun

Uyumadan önce gevşeyin

Doğru zamanda egzersiz yapın (gece yapılan ağır egzersizler uykunuzu olumsuz etkileyebilir)

Kıyafetiniz rahat olsun ve sizi sıkmasın

Yatak odanız sessiz, loş ve yatağınız ve yastığınız rahat olsun

Yemeklerinize dikkat edin (akşam yenen ağır ve baharatlı yemekler uykunuzu olumsuz etkiler)

Sigarayı bırakın

Gündüz uyuklamalarını kesin

Evcil hayvanları yatak odasından uzak tutun

Yatakta TV seyretmeyin, tartışmayın

Kaçta uyursanız uyuyun kalkış saatiniz sabit olsun. Böylece uyku ritminiz bozmamış olursunuz.

Gündüz kestirmelerinden kaçının
 
bendede uyku sorunu var bir çözüm bulamadım daha herkes psikolog öneriyr yalnız edirnedeyim ve öğrenciyim psikoloğı karşılayamam napıcağımı bilmiyorum ve çok düzensiz uykum okulda uyuyorum sürekli ve yorgunum yardımcı olursanız sevinirim
 
Bence bu konmuda yardıma ihtiyacın olduğunu zannetmiyorum sorun yaşıyorum da uykusuzluk çekiyorum diye söz etmemişsin zaman zaman bu uyku sorunu olabiliyor vucudunu dinlendir yorgunluk bile uysuzluğa sebeb yatmadan bir kase reçelli yoğurt veyahut az bir parça kuru ekmek al bunlar uykuyu tetikliyor uyumadan önce tv kitap gibi aktivitelerle 1-2 saat dümdüz uzan,hep iş güçle uğraşıp uyku zaman yatma buda uykuya engel
 
Strese ve depresyona bağlı olarak zaman zaman insomnia ve hipersomnia yaşıyorum,psikiyatr genelde semptoma yönelik tedavi yapıyor,eger cok rahatsızsanız ılac destegı alın derım .Ben aynı sorunlarla bogustugum ıcın zaman zaman uyku problemım depresıyor.Yoruldugum zamanlarda pestıl gıbı uyuyorum o baska,tek onerım bu olabılır bırde kıtap okumak
 
ben de uyuamıyorum en az 1 saat dönüyorum yatakta ama stresten benımki benım anladıgım kadarıyla

uyku hapı alıyorum bazen

ii gelio :)
 
Ilık Süt: Evet çok duyduğunuzu biliyoruz…Fakat bu bir mit değil, gerçektir. Süt içeriğinde bulunan ve tripsin etkisiyle serbestlenen ve organizma için gerekli bir aminoasit olan triptofan sayesinde beyniniz yatışır ve daha sağlıklı bir uykuya dalarsınız. Elbette ki sıcak sütün yıllardır duyduğumuz birçok iyileştirici özelliği sayesinde psikolojik bir etkileşim de duyabilirsiniz.
 
valla ne dirayetlimişsin arkadaşım.bana arada oluyo da çıldıracak gibi oluyorum resmen.adamı nerdeyse uyuyo diye bağırığ kalk ben uyumuyorum sen nasıl uyursun diye kaldırasım geliyo.aynen dediğin gibi dün akşam sinirlenerek yatmıştım ona.böyle kızgım yatıp ta bi de onun rahat rahat uyuması beni hasta ediyo valla.3 yıl ha ...:uhm:

aynen bende deliriyorumm. kaydirigubbakcemile3
 
bende uykuya dalmakta baya bir zorluk cekenlerdenim yatakta bi saga bi sola donmekten yatagi yorgani asindiriyorum valla kaydirigubbakcemile3 ama uyuyuncada kolay kolay uyanamiyorum
 
Zaman zaman, bazı kişilerin rahat uyuyamamaktan, geceleri şöyle deliksiz bir uyku çekememekten şikâyet ettiğine şahit oluruz. Gerçekten de uyuyuncaya kadar bir o yana, bir bu yana dönüp durmak, gece boyunca sık sık uyanıp sabahleyin yataktan külçe gibi kalkmak insanın gününü de zehir eder. Bu tür şikâyeti olanlara bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Bunları dikkate alırlarsa, her gece 7-8 saatlik deliksiz bir uyku çekeceklerine inanıyoruz.

* Öncelikle kafeinli içecekleri yatmadan 4-5saat önce kesin. Gündüz içilen bir bardak kahve bile gece sizi uyutmayabilir. Eğer gün içinde çok kafeinli içecek aldıysanız, ekmek ya da kraker gibi karbonhidratlı besinler alarak kafeinin etkilerini azaltın.

* Vaktinde yiyin, ağır yemeklerden kaçının, fakat aç karnına da yatmayın. Serotonin, tripofan ve melatonin yönünden zengin bazı besinler uyumanıza yardımcı olur; ılık süt bunların başında gelir. Ayrıca ton ve kalkan balığı, enginar, badem, yumurta, şeftali, ceviz, kayısı, kuşkonmaz, keten tohumu, yulaf, patates ve muz da uyku getiren diğer besinlerdir.

* Odanız karanlık, rahat ve sessiz olsun, çok sıcak ya da soğuk olmasın. Odanızda bilgisayar ve televizyon bulundurmayın.

* Sigarayı azaltın. Yatmadan sigara içince kendinizi gevşemiş gibi hissetseniz de, bir süre sonra uykusuzluğa sebep olur. Nikotinin etkisi tıpkı kafein gibidir ve vücudunuzda 14 saat etkili olur. Böylece, gecenin bir yarısı hortlak gibi ayağa dikilirsiniz.

* Yatmadan önce gevşeyin. Gerekirse hafif bir egzersiz yapın. Stres, uykunun en büyük düşmanıdır. Stresi kovmak için kısık ışıkta bir şeyler okumak, meditasyon veya sıcak bir duş yardımcı olur.

Kırmızı turp

Cildi güzelleştiriyor, kanser hücrelerinin oluşumunu önlüyor

Son yıllarda, siyah ve kırmızısından sonra Japon turpu olarak bilinen beyaz turp üretiminde de büyük artış sağlandı. Beslenme uzmanlar sağlık için turpun kırmızısını tavsiye ediyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arının yaptığı açıklamaya göre, halk arasında sıkça kullanılan turp gibi sağlam sözü; bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklanıyor. C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak bilinen turp, bağırsakları âdeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor. Turpun en büyük özelliği ise içeriğindeki antioksidan etki. Bu etki, kırmızı turpta beyaz turptan daha fazla bulunuyor. Turpun antioksidan etkisi, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor. Turpun içeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit ve demir vitamini ise kansızlığa iyi geliyor. Bu sebeple turpu hamile kadınların mutlaka tüketmesi tavsiye ediliyor. Turp, emziren annelerin sütünü de artırır. Yüksek oranda potasyum içeren turp, bu özelliği ile yüksek tansiyon hastalarına da şifa kaynağı oluyor.

Bazı uyarılar
Turp, sağlık deposu özelliklerinin yanı sıra, bazen mide rahatsızlığı olanlarda yanma, geğirme ve gaz yapıyor. Bu yüzden, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor. Turp, ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu sebeple, fazla miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor.

ışte uyutan besinler
Sahip oldukları serotonin, tripofan ve melatonin hormonları sayesinde deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olacak bazı besin maddeleri şunlar:

Bu listeden 1 veya 2 adedi geçmeyecek şekilde dilediğiniz gıda maddesini seçerek rahat bir uykuya kavuşabilirsiniz.

* Muz: Bazı uzmanlar muzu sarı poşet içindeki uyku hapı olarak adlandırıyor. Seratonin ve melatonin dışında aynı zamanda magnezyum içeren bu meyve, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatır.

* Papatya çayı: Sizi yatağa huzurlu bir şekilde yatıracak bir çay. Sakinleştirici özelliği sayesinde papatya çayı, kaygılı ve sinirli bir bünyenin en iyi panzehiridir.

* Ilık süt: Evet çok duyduğunuzu biliyoruz… Fakat yine tekrarlayalım; sütün, içeriğindeki triptofan sayesinde beyniniz yatışır ve daha sağlıklı bir uykuya dalarsınız. Ayrıca psikolojik bir rahatlama da sağlar.

* Bal: Bitki çayınızın veya ılık sütünüzün içine atacağınız bir çay kaşığı kadar balın rahat bir uyku üzerindeki etkileri tahmin edilemeyecek kadar çoktur.

* Patates: Az miktarda fırında pişirilmiş patatesin iyi bir gece uykusuna yardımcı olabileceğini pek sık duymadığınızı biliyoruz. Etkisini daha da artırmak için sütle birlikte püre kıvamına getirip yiyebilirsiniz.

* Yulaf unu: Yulaf içeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ilaçlarındandır. Bir miktar Akçaağaç şerbetiyle karıştırırsanız lezzeti ile de sizi etkileyecektir.

* Badem: Kalp dostu bademden bir avuç yediğinizde sizi tatlı bir şekerlemeye götürür.

* Keten tohumu: Hayat bazen ters gittiğinde ve siz de kendinizi kötü hissettiğinizde, 2 kaşık keten tohumunun sizlere yardımcı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Süt veya yoğurt içine katabileceğiniz keten tohumu, doğal bir moral verici etkisine sahiptir.

* Kepek ekmeği: Bal kattığınız çayınız ile birlikte yiyeceğiniz bir ince dilim kepek ekmeği, vücuttaki insülinin biraz serbest kalmasını sağlayacak ve beyne uyku vakti geldi mesajını gönderecektir.
 
kızlar eşimden bahsetmiştim .şimdi onu bir uyku merkezine yada iyi bir psikiyatrise götürmek istiyorum istanbulda.Ama istanbulun yabancısıyım.lütfen bana bu konuda yardım edin.
 
ben artık bir süre şu yan etkisi uyku vve sakinleştirme olan allerji haplarından kullanmaya karar verdim..biraz sıkıntı ve endişeli günler geçiriyorum..uyku saatleri benim için ancak böyle işkence olmaktan çıktı..şimdilik...
 
canım bu sitede okuduğum bi yöntemle uyku sorunuma çözüm buldum.ama uykun geldiği halde uyuyamıyorsan bu geçerli.önce kafandaki herşeyi boşaltacaksın hiç birşey düşünme ve en rahat olabileceğin uyku pozisyonunu seç.sonra gözlerini kapat ve bir nokta kadar ışık görmeye çalış.aslında ben bunu yapamıyorum.önüme ne şekil gelirse ona odaklanıyorum.sonra o şekli kaybetmemeye çalış ama muhakkak kayboluyor ve yeni bi şekil ya da nesne beliriyor yılma bu sefer ona odaklan ve bu şekilde gördüğün her nesneye odaklanarak resmen hipnoz oluyorsun.böyle diyorum çünkü aniden uykuya geçiyorsun.sabah kalktığımda nasıl uyuduğumun farkına varmıyorum.uykuya geçiş süreci olmadan birden uuyuyorsun.ilk zamanlar zorlanırsın ama pes etme.ben artık o kadar emin oluyorum ki kendimden bu işleme başlamamla uyumam kimi zaman 10 saniyemi alıyordur herhalde.biraz sabrederek böyle çözüm bulacağını düşünüyorum
 
Ben agir bir okul yilindan simdi ciktim, ve gevsemeyi ogrenmeye calisiyorum.

Melisa cayi aldim bugun az sonra deneyecegim. Yogurtta fayda ediyor diye duydum.

Bence melisa cayi ise yarayacak..

Allah hepimize rahatlik versin insallah!
 
benim de var uyku sorunum.
aklıma bir şey takıldığında, sinirlerim bozuk olduğunda, çözemediğim sorunlarım olduğunda yastığa başımı koyduğum an bunları düşünmeye başlıyorum ve uyuyamıyorum.
biraz okuduğum bölümün etkisi okul dönemi uyumamaya alıştım. şimdi istesem de uyuyamıyorum.
eğer kafana bir şey takıyorsan düşünmemeye çalış. seni o an en mutlu edecek şeyleri düşün, hayal kur gelecekle ilgili.
ben aklımdakileri çıkarabilir de bunlara konsantre olabilirsem çok rahat dalıyorum uykuya.
bir de papatya çayı çok rahatlatıyor.
 
Bende de aynı sorun yıllardır var.Yataga giriyorum 3 saat uyuyamadıgım zamanlar oluyo.Yataga uykum olupta girsem bile yinede uyuyamıyorum.Çogu arkadş kafaya takılan sorunlardan kaynaklanır demiş ama keşke benimki de öyle olsa çünkü ruh halim nasıl olursa olsun uyuyamıyorum.
 
sarı kantaron çayı birebir.araştırın göreceksiniz.uyky ensanında beynde salgılanan teta dalgaları var.bu çay onu salgılamaya yardımcı oluyomuş.sizde bi araştırın.ben faydasını gördüm.
 
Back