• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Uyku bozuklukları

sduzn1988

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2014
8
0
0
Ankara
UYKU BOZUKLUKLARI
BU KONU NEDEN ÖNEMLİ ?
Dünyada yıllardır uyku bozukluğu ile ilgilenen merkezler ve çok sayıda yayın olmasına rağmen ülkemizde bu sorun son yıllarda dikkat çekmeye başlamıştır. Benim bu konuya olan ilgim, 5 aylık oğlum geceleri saat başı uyanmaya başlayınca başladı. Devamlı ağlıyordu ve huzursuzdu. Tüm gece ve gündüzümü onu uyutmak için harcamama rağmen başarılı olamıyordum. Çok kısa sürelerle uyuyup uyanıyordu. Bu sorunu çözmek için araştırdım ve okudum. Ardından eşimle birlikte kendimize uygun olan yöntemi seçtik ve kısa sürede başarılı olduk. Oğlum sabaha kadar bir veya iki defa uyanıp emdikten sonra uyumaya başladı. O günden sonra o uyumayı öğrendi, ben de onu ne zaman ve nasıl uyutmam gerektiğini öğrendim.
NEDEN UYKU BOZUKLUKLARI SORUN OLARAK KABUL EDİLMİYOR ?
Ne yazık ki ülkemizde çocuk sağlığı ve hastalıkları eğitiminin içerisinde uyku bozukluğu veya çocuklarda uyku düzenin nasıl olması gerektiği ile ilgili ders bulunmuyor. Fakat bu sorunla karşılaşan ve çare bulamayan çok fazla sayıda aile var. Aile diyorum çünkü uykusuz, mutsuz ve ağlayan bir bebek, uykusuz anne ve uykusuz baba demek; Çok güzel anılarla geçebilecek bebeklik döneminin bütün aile için kabusa dönmesi demek.
HER BEBEĞİN UYKU DÖNGÜSÜ FARKLIDIR
Bebekler, fiziksel aktivite miktarlarını, uyku sürelerini ve ağlama sürelerini etkileyen bireysel özelliklerle doğarlar. Bazı bebekler daha az ağlarlar, daha kolay ve yardımsız uykuya dalarlar. Buna karşılık çok ağlayan, kendini sakinleştiremeyen, uykuya dalmakta güçlük çeken bebekler de vardır. Bu durumda kendinizi suçlamayın, bu bebeğin mizacıyla ve bireysel özellikleriyle ilgilidir.
UYKU BOZUKLUĞUNUN ERKEN TANISI ÖNEMLİDİR
Bebeklerdeki ve çocuklardaki düzensiz uyku alışkanlıklarının tedavisi önemlidir. Bebeğiniz yaşça ne kadar küçükse uyku problemlerini düzeltmek de o kadar kolay olacaktır. Eğer düzeltilmezse inatçı bir biçimde devam eder. Uyku bozuklukları, bebeğin/ çocuğun daha dikkatsiz, konsantrasyon yeteneği düşük ve agresif olmasına yol açar. Sağlıklı bir uyku gelişen bir beyin için çok önemlidir.
UYKU BOZUKLUĞU İLE BAŞA ÇIKILABİLİR
Uyku sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek bütün anne babaların yapabileceği bir şey. Fakat bu erken başlamayı ve bebeğin uyku ritimlerine dikkat etmeyi gerektiriyor. Bebekler 3-4 aylık olduktan sonra iyi uyumayı öğrenmeye başlayabilirler. Bu ihtiyaçlarına ve birkaç püf noktasına dikkat edilirse uyku sorunu ortaya çıkmaz. Uyku düzensizliği ortaya çıkmış ise bunun için bebeğin/çocuğun yaşına göre değişen çözüm önerileri aileyle birlikte bir plan dahilinde uygulanmalıdır.
Uyku düzensizliğinden başka uyku bozuklukları da vardır: uyurgezerlik, gece terörü, horlama-uyku apnesi. Her birinin sebebi ve çözüm yolları farklıdır. Uyku bozukluklarında önemli olan sorunun erken farkına varmak ve çözüm için uygun seçeneği aile ile birlikte uygulamaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Back