Davranış Bozuklukları Utangaç Çocuğunuz İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

EcMeL

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Ekim 2007
1.692
2
Utanmak her insanda bulunan bir duygudur, ancak kimi insan bu duyguyu hayatında fazlasıyla yaşarken kimi insan ise çok nadir bu duyguyu yaşar. Bu duyguyu oldukça yoğun yaşayan insan hayatlarının bu duygu çerçevesinde şekillendirir ve ona yaşamaya başlar. Bu durumun sonucunda bu kişiler toplumdan soyutlanmaya başlar ve kendi iç dünyalarına çekilirler.

Çocuklara erken yaşlarda kazandırılan sosyal becerilerle çocukların utanma duygularını azaltabiliriz. Ancak unutmamalıyız ki, utangaçlık hayat boyu devam eden bir duygu, bu nedenle utanma problemi için yapacağımız her türlü tedavi ve destekleme bu problemi ortadan kaldırmamıza yaramaz sadece duygunun yoğunluk seviyesini azaltmaya yarar.

Peki anne ve babaların bu problemi çözmedeki rolleri ne? Anne ve babalar çözüm yolundaki en etkin kişiler olarak karşımıza çıkarlar. Çünkü uzmanlara göre çocuğun utanma duygusunu azalmadaki en önemli faktör çocuğun yakın çevresinde bulunan ve kendisine model olacak insanlar. Anne ve babalar çocuklarına model olmak konusunda bu nedenle önemli rollere sahipler.

Neler yapabilirsiniz?

● Çocuğunuzu sosyal paylaşımların çok olduğu aktivitelere yönlendirin. Bu aktiviteler grupça yapılan spor aktiviteleri, resim veya dans çalışmaları ya da kendi ilgi alanlarına uygun çeşitli kurslar olabilir. Ancak çocuğunuzu bu tip aktivitelere yönlendirirken unutmamanız gereken en önemli şey onları katılmaları için zorlamamanızdır. Çocuk aktiviteye katıldıktan sonra onunla aktivite hakkında konuşmaya çalışın, sorular sorarak aktivite esnasında neler hissettiğini anlamaya çalışın.

● Çocuğunuza utanma duygusunu konu alan kitaplar okuyun, daha sonra kitaptaki karakterin duyguları hakkında konuşun. Çocuğunuza kendisinin de bazen aynı hisleri hissedip hissetmediğini sorun. Eğer hissetmişse o nasıl bu duygularla başa çıkarmış onu öğrenin. Kitaptaki karakter utanma duygusunu engellemeye çalışıyorsa onun yaptığı şeylerden konuşabilirsiniz.

● Herhangi bir iş yaparken yardıma ihtiyaç duyarsanız çocuğunuzdan yardım isteyin. Çocuğunuz size yardım ettikten sonra ona yardımı için teşekkür edin ve yardım etmiş olmasının sizin için ne kadar değerli olduğundan bahsedin. Çocuk böylelikle yaptığı şeylerin önemsendiğini görecek ve kendine olan güvenini arttıracaktır.

● Çocuğunuzu evcilik ya da drama oyunları oynamaya teşvik edin. Gerekirse siz de onun oyununa katılın ve oyununu zenginleştirmeye çalışın. Bu tip oyunlarda çocuklar farklı roller üstlenip küçük oyunculuk deneyimleri yaşarlar. Farklı roller üstlenip onlar gibi davranmak çocuğa farklı bir sosyal deneyim yaşatacağı için çocuğunuza utanma problemini yenmesinde yardımcı olacaktır.

● Çocuğunuza gerekli sosyal iletişim becerilerini öğretin, bazen çocuklar nerede nasıl davranmalarını bilmedikleri için çekingen ve utangaç davranabilirler. Özellikle çocuklar büyüdükçe bir sorun haline gelen bu problemin oluşmasını engellemek için çocuğunuz küçükken konu hakkında ona bilgi vermelisiniz.

● Çocuğunuz okula gidiyorsa veya sizin dışınızda biri de onunla ilgileniyorsa bu konu hakkında o kişiyle ya da öğretmeni ile konuşun ve onlarla problemin çözümü için beraber çalışın.

● Çocuğunuzu asla sosyal bir iletişim ortamına girmesi için zorlamayın, çocuğunuz isterse katılsın isterse katılmasın bu aktiviteye.

● Çocuğunuzu asla topluluk önünde utandırmayın, böyle bir durum çocuğunuzun psikolojisini oldukça olumsuz şekilde etkiler.
 
X