• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Üniversite ortamı nasıldır anlatır mısınız

Üniversitede ders zili çalmaz. Hocalar ne zaman derse gireceğinizi söyler. Tek tek yoklama alan hocalar olabilir, bizde vardı. Derslere girme zorunluluğu varsa girin mutlaka sonra kalabiliyorsunuz.

Anadolunun dort bir yanindan gelen ogrenciler sayesinde insan kisiliklerini tahlil etmen icin bolca malzemen olacak:) her turden insan taniyacaksin. Bedavaci, sinsi, otlakci, yuze gulup arkadan dedikodunu yapan, hoca yalakasi vs vs liste uzar gider. Guzel arkadasliklar da edinebilirsin elbette ama unutma ki universitede arkadas kazigi yememis kimse yoktur. O yuzden beklentin hep minimum olsun. Kimseyle canciger olmak zorunda degilsin. Bunun disinda pandemi sureci nedeniyle eski sosyallik olmayabilir ama eski duzene yavas yavas donuldugu vakit mumkun oldugunca tadini cikar, etkinliklere git katil, hayatinin baska hicbir doneminde o keyfi vermeyecektir.

Şehre ve bölüme çok değil ama biraz bağlı. Ben insanları darlamayan bir şehirde, sosyalliği yüksek ve sanat ağırlıklı bir bölümde okudum. Herkes benim gibiydi, büyükşehirlerden gelmeydi, öyle Anadolu'nun bağrından denen cinsten insan yoktu. Farklı bölümlerde ve üniversitelerde okuyan arkadaşlarımdan da bu yorumu duydum ama dediğim gibi, bölümüne ve şehre göre istisnası olabilir.

Benim sınıfım da 50 kişilikti, normal dersliklerde ders yapılıyordu. Ciddi psikolojik rahatsızlıkları olan biri olmadığı sürece kimse lisedeki gibi seninle uğraşmaz, en fazla görünmez olursun. Ama görünmez olarak yıllar geçmez, çok zorlanırsın. Not alman gerekirse kime soracağını bilemezsin, ders araları ne yapacağını bilemezsin. O yüzden aynı sınıftan sana yakın gördüğün birkaç kişiyle mümkün olduğunca arkadaşlık kurmaya çalış. Özel bir şey yapmana gerek yok, havadan sudan konuşmakla, onlar nereye giderse onlara takılmakla başla, bir zaman sonra kaynaşırsınız.

Üniversiteden bir şey anlamak istiyorsan da öğrenci kulüplerine katıl, yoksa liseden bir farkı olmadan biter.

Çekingen olduğunu yazmışsın, hazırlığı olan bir bölümse hazırlığı okuman daha iyi olur. Çünkü çoğu insanın dili pek iyi olmadığı için hazırlık sınıfını atlayan çok az kişi vardır. Olur da atlarsan içine gireceğiniz birinci sınıf sizden bir yıl önce okula başlamış ve bir yıldır kaynaşmış insanlardan oluşur, çok daha fazla zorluk çekersin.

Hoca çok idealist değilse öğrenciyi derse katmakla uğraşmaz, ben hiç öyle bir durum yaşamadım. Derse gelmeyen de umurunda olmaz, ama yoklama alınıyorsa devamsızlıktan kalırsın.

Eğer okuduğun bölümü meslek edinmek istiyorsan derslerle sınırlı kalma. Kütüphaneden araştır, internetten araştır, hocalarından fikir al. Hocalarla da aranı iyi tutmaya çalış. Üniversite yıllarını mutlaka meslek hayatın için avantaja dönüştürmeye bak. Çalışmaya başlayınca bir daha ne bu kadar vakit, ne de huzur bulacaksın.

İlk birkaç ay içinde sınıfın yarısı birbiriyle çıkıp ayrılma potansiyeli gösterecek. :) O süre içinde sınıftan birine ilgi duyarsan aceleye getirmemen daha iyi bence. Ama sınıftan ya da okuldan kimseyle sevgili olma diyemem, olup yıllarca beraber olan, evlenenler de var. Bu konu senin kendini ne kadar iyi tanıdığına ve karşındakini ne kadar iyi çözümleyebildiğine, biraz da şansına bağlı. Bu konularda kendine güvenmiyorsan aynı sınıftakiler konusunda dikkatli ol ki ayrıldığın sevgilinle aynı projede çalışmak zorunda kalma. :)

NOT: Ben devlet üniversitesinde okudum, özelde nasıl farklar olur ya da bu dediklerimin tam tersi durumlar olur mu bilemiyorum.

Bol şans.

Olabildiğince alttan ders bırakmamaya çalış illa ki kalacaktır ama ne kadar az o kadar iyi üst sınıflara geçince toparlaması daha zor oluyor. Lisedeki arkadaşlıklar gibi olmuyor genelde çıkar amaçlı tabi içlerinde gerçek dostlar da olacaktır. İnsanları en iyi üni de tanırsın. Yanlış gördüğün veya hoşuna gitmeyen bir şeyler olduğunda kesinlikle tavrını koy bir şeyleri kaybetmemek için sessiz kalma. Herkese çok fazla güvenme ve ilk derse hoca geldiğinde ayağa kalkma :)

net mevcudu 258 olan bir sınıfın mensubuyum efendim, hemen cevaplayayım soruları :D

ben aşırı sivrilen biri olduğum için ilk aydan herkesçe tanınıyordum. yani herkesle muhabbet kurmak istersen başarabilirsin.
tavsiye ettiğim bir şey mi? hayır.
herkeste bir selamlık hatırın olsun fakat arkadaşlığın ya da dostluğun bir iki kişiden fazla olmasın.
sebebi de şu kiii ileride büyük sorun oluyor, tecrübeyle sabit.
1. sınıfta çok iyi kankito pankito olanlar sonraki seneler birbirinin yüzüne bakmıyor genelde.
bakmadıklarıyla kalsalar iyi, kuyu kazıyorlar sondaj yapıyorlar filan filan.
insanları az buçuk bildiğimden hiç bunları yaşamadım. herkesin ortasında herkesten bağımsız kalmayı başardım sana da tavsiyem bu olur.
dışarı çıkacak tanıdıkların, ders notu alacakların olur fakat kimse özel hayatınla ya da zayıf noktalarınla seni vuramaz.

zaten ileride
sen sağ ben selamet herkes kendi yoluna gidiyor.
haberleştiğin bir iki kişi kalırsa kalır, kalmazsa da çok sorun etme.
tustur kpssdir bir şekilde ayrılacaksın.
o yüzden çok da büyük beklentilere girme derim...

liseden farkı şu, lisedekilerle ergenlik denen enteresan süreci yaşıyorsun.
yani bu insanlar bir yerde anan baban kadar yakın oluyor :D anlatılmaz bir bağ kuruluyor. hepiniz birbirinizin ilki oluyorsunuz :D
ilk dostluğu, ilk sırtından bıçaklaması, ilk dolandırıcılığı, ilk rezil olduğu..
yıllar sonra nefret ettiğin insanlarla karşılaştığında suratında kocaman bir sırıtma olabiliyor.
üniversitede nefret ettiğin kişilerle karşılaştığında yüzünü çevirirsin.

hocalar pek takmaz, bariz absürt bir durum olmazsa.
akıllı kızsın zaten başını derde sokmazsın diye düşünüyorum.
şehrinden memnun kalmazsan yatay geçiş kas.
erasmus hedefin mutlaka olsun.
bak bu en güzel imkanlardan biridir.
sosyal sorumluluk projelerini kovala.
farabidir mevlanadır bil hepsini.
katılabileceğin her şeye katıl.
aktif ol.
konfor çizginin dışında tut kendini.
üniversite kendini geliştirmek isteyen için bulunmaz fırsat.
çok ama çok iyi değerlendir.
hocalarla da aranı iyi tut üst dönemlerinle de.

yurtta filan kalacak olursan sakın bak sakın diyorum kendini ezdirme.
ana kucağından çıktın artık tek başınasın.
bir nevi survivor düşün.
masterchefi hatırla :D
şaka bir yana gerçekten entrikalar benzer.
lütfen o potalara girme.
haklı olduğun konuda asla silik davranma.
ve unutma, herkes orada yalnız.
fakat bazıları gerçekten sorunlu tipler.

kuzucuğum özetle,
derslerine ve akademine odaklan. projelere katıl, sosyal gruplardan geri kalma.
bol bol oku bol bol yaz.
kendin gibi insanları çekersin çevrene umarım.
hocalarınla aaaassla münakaşaya girme.
onlara derslerine ilgili olduğunu ve boş olmadığını göster.
erasmusu unutma.
kimseye güvenme. bazı şeyleri sadece senin bilmen gerekir. onları kimseye anlatma.

universite arkadasliklari cok onemlidir, cunku hepsi sizin is arkadaslariniz, rakipleriniz olacaklar.
Muhabbetim olmayan cogu kisiyi bile linkedin den takip ederim, cunku meslektasiz hic bir sey olmasak da.

universitede yurtta kalanlar herkesi tanir, her seyi bilir,
yurtta kalmiyorsaniz yurtta kalan bir arkadas edinin, cok faydasini gorursunuz.

hocalar size takmaz, lisede de takmazlar, bu biraz bahane biliyorsunuz ki.
bazi hocalarin tarzi size uyar, bazilarininki uymaz,
bazisi gelenekci bazisi degildir,
normal yani.

ay cok guzel zamanlar ama kiymetini bilin.

Öncelikle hayırlı olsun 🙂 sana tavsiyem kimseye kolay kolay güvenme çıkar arkadaşlığı çok oluyor maalesef. Benim sınıfımda bir kız vardı benim eve gelir yer içer gider ertesi gün bana okulda selam vermezdi. Bunu 3 4 kez tekrarlayınca konuşmayı kesmiştim. Sonra beni herkese kötüleyip etrafımda kimseyi bırakmamıştı. Benim açımdan böyle kötü anılarla dolu yıllar maalesef. Senin insallah çok güzel geçer. Ama lütfen bu dediklerimi unutma 😘
Güvenmem zaten zaman geçireceğim keyifli 2-3 arkadaş yeter bana

universite arkadasliklari cok onemlidir, cunku hepsi sizin is arkadaslariniz, rakipleriniz olacaklar.
Muhabbetim olmayan cogu kisiyi bile linkedin den takip ederim, cunku meslektasiz hic bir sey olmasak da.

universitede yurtta kalanlar herkesi tanir, her seyi bilir,
yurtta kalmiyorsaniz yurtta kalan bir arkadas edinin, cok faydasini gorursunuz.

hocalar size takmaz, lisede de takmazlar, bu biraz bahane biliyorsunuz ki.
bazi hocalarin tarzi size uyar, bazilarininki uymaz,
bazisi gelenekci bazisi degildir,
normal yani.

ay cok guzel zamanlar ama kiymetini bilin.
Yurtta kalmıyorum ama yurttan arkadaş edinmeye çalışırım.
Takmak derken lisedeki gibi derse dahil etmeye çalışırlar mı derse sadece dinleyici olarak katılan öğrenciyle uğraşırlar mı ?
Lisede öyleydi ben bazı dersleri sevmezdim veya sınıftan çekinirdim katılmazdım.Ama iyi dinler not tutardım.Yine de uğraşırlardı.
Neyse ki üniversitede sözlü notu yok.

Yurtta kalmıyorum ama yurttan arkadaş edinmeye çalışırım.
Takmak derken lisedeki gibi derse dahil etmeye çalışırlar mı derse sadece dinleyici olarak katılan öğrenciyle uğraşırlar mı ?
Lisede öyleydi ben bazı dersleri sevmezdim veya sınıftan çekinirdim katılmazdım.Ama iyi dinler not tutardım.Yine de uğraşırlardı.
Neyse ki üniversitede sözlü notu yok.
Az mevcutlu kucuk siniflarda, hocanin da karakterine bagli olarak derste soru sorabilir, tartışmaya dahil etmeye calisabilirler.

Şehre ve bölüme çok değil ama biraz bağlı. Ben insanları darlamayan bir şehirde, sosyalliği yüksek ve sanat ağırlıklı bir bölümde okudum. Herkes benim gibiydi, büyükşehirlerden gelmeydi, öyle Anadolu'nun bağrından denen cinsten insan yoktu. Farklı bölümlerde ve üniversitelerde okuyan arkadaşlarımdan da bu yorumu duydum ama dediğim gibi, bölümüne ve şehre göre istisnası olabilir.

Benim sınıfım da 50 kişilikti, normal dersliklerde ders yapılıyordu. Ciddi psikolojik rahatsızlıkları olan biri olmadığı sürece kimse lisedeki gibi seninle uğraşmaz, en fazla görünmez olursun. Ama görünmez olarak yıllar geçmez, çok zorlanırsın. Not alman gerekirse kime soracağını bilemezsin, ders araları ne yapacağını bilemezsin. O yüzden aynı sınıftan sana yakın gördüğün birkaç kişiyle mümkün olduğunca arkadaşlık kurmaya çalış. Özel bir şey yapmana gerek yok, havadan sudan konuşmakla, onlar nereye giderse onlara takılmakla başla, bir zaman sonra kaynaşırsınız.

Üniversiteden bir şey anlamak istiyorsan da öğrenci kulüplerine katıl, yoksa liseden bir farkı olmadan biter.

Çekingen olduğunu yazmışsın, hazırlığı olan bir bölümse hazırlığı okuman daha iyi olur. Çünkü çoğu insanın dili pek iyi olmadığı için hazırlık sınıfını atlayan çok az kişi vardır. Olur da atlarsan içine gireceğiniz birinci sınıf sizden bir yıl önce okula başlamış ve bir yıldır kaynaşmış insanlardan oluşur, çok daha fazla zorluk çekersin.

Hoca çok idealist değilse öğrenciyi derse katmakla uğraşmaz, ben hiç öyle bir durum yaşamadım. Derse gelmeyen de umurunda olmaz, ama yoklama alınıyorsa devamsızlıktan kalırsın.

Eğer okuduğun bölümü meslek edinmek istiyorsan derslerle sınırlı kalma. Kütüphaneden araştır, internetten araştır, hocalarından fikir al. Hocalarla da aranı iyi tutmaya çalış. Üniversite yıllarını mutlaka meslek hayatın için avantaja dönüştürmeye bak. Çalışmaya başlayınca bir daha ne bu kadar vakit, ne de huzur bulacaksın.

İlk birkaç ay içinde sınıfın yarısı birbiriyle çıkıp ayrılma potansiyeli gösterecek. :) O süre içinde sınıftan birine ilgi duyarsan aceleye getirmemen daha iyi bence. Ama sınıftan ya da okuldan kimseyle sevgili olma diyemem, olup yıllarca beraber olan, evlenenler de var. Bu konu senin kendini ne kadar iyi tanıdığına ve karşındakini ne kadar iyi çözümleyebildiğine, biraz da şansına bağlı. Bu konularda kendine güvenmiyorsan aynı sınıftakiler konusunda dikkatli ol ki ayrıldığın sevgilinle aynı projede çalışmak zorunda kalma. :)

NOT: Ben devlet üniversitesinde okudum, özelde nasıl farklar olur ya da bu dediklerimin tam tersi durumlar olur mu bilemiyorum.

Bol şans.
Ben de büyükşehirde olacağım ama kendim Anadolu’dan kopup gelmeyim.Sınıftakiler öyle olmayacak büyük ihtimalle.Bölümüm hukuk.
Sevgilim var zaten.

Üniversitede ders zili çalmaz. Hocalar ne zaman derse gireceğinizi söyler. Tek tek yoklama alan hocalar olabilir, bizde vardı. Derslere girme zorunluluğu varsa girin mutlaka sonra kalabiliyorsunuz.

biz de öyle sanıyorduk

lisedeki gibi zil çalan üniversitemizde şok olmuştuk

yıllar önce inşa edilmiş devasa amfiler tüm bina kesme taş ve zil çalıyor

zil çalmazsa hocalar hiç dersten çıkmaz demiştik sonra :))))

tabii ben mezun olalı nerede ise 20 sene olacak belki artık orada da çalmıyordur

lisede olmadığımı da lisede üst sınıfımda olan ve benden önce aynı üniversiteyi kazanan arkadaşım ile muhabbet ederken zil çalmasına rağmen ikimizin de istifimizi bozmadığımızda anlamıştım :))

ama bizim sınıf mevcudumuz 300 alttan alanlar ile en az 400 civarı idi

tabii ki hiç herkesin geldiği bir ders olmadı zaten

Üniversiteye başlayacağım bugün whatsapp grubu buldum ve biraz heyecanlandım açıkçası nasıl bir ortamdır üniversite,liseden farklı mıdır ortam nasıldır konuşkan fakat kendi halimde sakin bir kızım çok sosyal değilim ezilir miyim ? Liseden farkları nelerdir ?
Lisede zorbalık yaşadığım için korkuyorum bu tarz okul ortamlarından.
Önce ilk dönem özellikle çömez olduğunuz belli oluyor herkes böyle grup halinde filan takılıyor 😂😂😂😂 ayy aklıma geldi ürkek ürkek arkadaş edinmeye çalışıyorlar. Sonra diğer dönem hafif hafif bağlar gevşiyor yaprak dökümü başlıyor ... lisede Farklı tabi. Bazen kendini yalnız hisesedersin biraz iyi biraz kötü böyle böyle zaman gecer. Birey olarak kendini var edebilmenin en güzel zamanlarıdır ünv yılları. Çıkarcı, parazit , takıntılı , iyi kalpli , ideoloji sahibi , ruh hastası, mütevazi sıcak kanlı , çeşit çeşit insan göreceksin bi kere buna hazırlıkla ol. Herkese hemen açılma ama geri de durma girdiğin ortamı dışardan bi ölç tart sonra dahil ol. Ve oku oku oku !!!!!! gez gez gez!!!!! yani kendin için bunları yap. Yoksa dört sene sonunda elinde bi kaç arkadaş dışında hiç bişey kalmaz.

Eğitim online olacağı için şuan bunları düşünerek kafanı yorma bence. İkamet ettiğin yerdeki üniversiteyi kazandıysan gidip hocalarınla tanışmanda fayda var. Şimdilik whatsapp grupları üzerinden birbirinizi tanıyacaksınız. Yüzyüze eğitim başladığı zaman ise, önceden bir muhabbet ortamı kurulduğu için daha kolay arkadaş edinebilirsiniz. Hayırlı olsun ☺️

Hayatının en güzel yıllarına hazır ol o kadar diyeceğim :) Benim sın8f arkadaşlarımla pek ortamım yoktu ama üniversite cok kozmopolitik bir yer. Tavsiyelerim :
1-)Sınıftan,okuldan sevgili yapma.
2-)İlk sevgilinle birkac ay sonra ayrılacaksınız biz evlenicez triplerine girme
3-)Sınıfra gruplaşma olacaktır sen herkese mesafeli dur o gruplar zamanla dağılacak
4-)Kendine üst siniflardan da arkadaş bul
5-)2 aylik arkadaşınla hadi eve cikalım deme. En yakın arkadaslarınla eve çıkma. Ev arkadaşlarınla samimiyet kurma.
6-)Benim kankam yapmaz diye gomca gibi her şeyini açma
7-)Her yere kankanla gitme yeni insanlarla tanış bulduğun sosyal etkinliklere cogunlukla yalnız katıl.
:cool:İnan ki düzenli calisirsan vizelerden yüksek almak cok kolay. Derste not tutup aksam 1 kere okusan o bile yeter.
1-Sevgilim zaten var.
2-Zaten mesafeli biriyim kendimi çok da soyutlamamaya çalışırım ama duruşum mesafelidir belli bir arkadaşlık oluşana kadar
3-Üst sınıftan arkadaş bulmayı denerim nasıl bulurum bilmiyorum ama
4-Ev olayı zaten hazır yurtta kalmayacağım evde kalacağım kişi de belli
5-Kimseye sırlarımı vermem
6-Tamam bunu uygulamayı denerim

Back
X