• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

üniversite afları

devam zorunluluğu olmayanların yine 4 sınav hakkı varmış yasada öyle diyor


MADDE 1- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

"Sınav ve devam hakkı
GEÇİCİ MADDE 56- (1) Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28/6/2000 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dâhil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilenler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu maddede belirtilen haklardan yararlanırlar. Başvuruda bulunanlar, ilgili yükseköğretim kurumları tarafından, iki aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini, gözaltında veya tutuklu bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır.
(2) 28/6/2000 tarihinden birinci fıkrada belirtilen başvuru süresi sonuna kadar yükseköğretim kurumlarınca haklarında ilişik kesme işlemi tesis edilen yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden, ilişik kesme işlemine karşı idarî yargı mercilerine başvurmuş olanlar da birinci fıkrada belirtilen başvuru süresi içerisinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlanır. Davanın davacının aleyhine sonuçlanması öğrencinin bu maddede belirtilen haklardan yararlanmasına engel teşkil etmez.
(3) Birinci fıkra kapsamına girenlerden ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere;
a) Devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve dört sınav hakkı,
b) Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için dört sınav hakkı; istemeleri halinde başarısız oldukları derslere bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı,
c) Devam zorunluluğu bulunmayan dersler için dört sınav hakkı,
ç) Not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir üst sınıfa bir eğitim-öğretim yılı devam etme hakkı ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı,
d) Not ortalaması nedeniyle mezun olamayanlara, istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı,
verilir.
(4) Birinci fıkra kapsamına girenlerden lisans üstü düzeyde ilişiği kesilenlere;
a) Devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve üç sınav hakkı,
b) Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı; istemeleri halinde bu dersleri değiştirerek bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı,
c) Yeterlik için üç sınav hakkı,
ç) Yüksek lisans öğrencileri için bir, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi,
d) Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara üç sınav hakkı,
e) Sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla üç sınav hakkı,
verilir.
(5) Üçüncü ve dördüncü fıkralarla verilen hakların kullanılması süreci sonunda başarılı olanların öğrenciliğe intibakları yapılır ve haklarında, yıl kaybetmemiş öğrenciler gibi işlem yapılır.
(6) Başarısız olunan derslerin programdan çıkarılmış olması halinde bu derslerin yerine, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından muadil başka dersler belirlenir.
(7) Birinci fıkra kapsamına girenlerden;
a) Pedagojik formasyon programını tamamlayamayanlar için üç sınav hakkı verilir; yapamadıkları uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından devam imkanı sağlanır,
b) Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenlere yeniden kayıt hakkı verilir.
(8) Üçüncü ve dördüncü fıkralardaki haklar saklı kalmak kaydıyla uygulamalı eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumlarından ayrılanlara, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından devam imkanı sağlanır. Bunlar için üçüncü ve dördüncü fıkralarda öngörülen sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartı tamamlandıktan sonra başlar.
(9) Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle ön lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlar da üçüncü fıkrada belirtilen haklardan yararlandırılır.
(10) Birinci fıkra kapsamına girenlerden lisans üstü, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik öğrenimlerini tamamlayamadıkları için yükseköğretim kurumlarındaki görevlerine son verilenler, dördüncü fıkrada tanınan haklardan yararlanarak başarılı olmaları halinde eski görevlerine veya dengi görevlere iade edilir; bunların para borçları hizmet borcuna dönüştürülür.
(11) Birinci fıkrada belirtilen başvuru süresi içerisinde askere alınmaları gerekenler, bu maddede belirtilen hakları kullandıkları takdirde tecilli veya tehirli sayılır.
(12) Vakıf üniversitelerinde öğrenimlerine burslu olarak devam ederken ilişiği kesilenlerin, bu maddede belirtilen haklardan yararlanarak öğrencilik hakkını elde etmeleri halinde, bursluluk statülerinin devam edip etmeyeceğine ilgili vakıf üniversitesinin yönetim kurulunca karar verilir.
(13) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların bu maddede belirtilen haklardan yararlanması halinde bu borçların ödenmesi ertelenir. Borç ertelemeyle ilgili usul ve esaslar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Yükseköğretim kurumlarından kayıt yenilememe, başarısızlık, devamsızlık, disiplin ve kendi istekleri gibi nedenlerle öğrencilerin ilişikleri kesilmektedir. Bunlardan yaklaşık olarak % 44'ünün başarısızlık nedeniyle, % 32.9'unun kendi isteğiyle, % 16'sının devamsızlık ve % 7'sinin kayıt yenilememe nedenleriyle ilişikleri kesilmekte, disiplin nedeniyle ilişiği kesilenlerin oranı ise % 1'i bile bulmamaktadır.

Yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrencilere, 1983 eğitim-öğretim yılından başlayarak kanuni düzenlemelerle, öğrenimlerini tamamlamalarına fırsat vermek amacıyla okullarına devam ve başarısız oldukları derslerden sınava girme hakları tanınmıştır. Zaman içerisinde bazı imkansızlıkların ya da başarısızlık nedenlerinin ortadan kalkabileceği düşünüldüğünden, üniversitelerinden ilişiği kesilmiş olanlara öğrenimlerini tamamlamaları için bir fırsat verilmekte, kaybolacak bir emeğin topluma hizmet olarak kazandırılması amaçlanmaktadır. Nitekim 1983 eğitim-öğretim yılından bu yana onbir kez bu durumda olanlara bu nitelikte haklar tanınmıştır.

1983 eğitim-öğretim yılından 1997 eğitim-öğretim yılına kadar 9 kanunla tanınan haklardan toplam 163.851 öğrenci yararlanmıştır. Mevcut verilere göre söz konusu haklardan yararlananların başarı ortalaması % 48'dir. Bu oran, bu haklardan yararlananlardan yarıya yakınının yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı bulduklarını göstermektedir.

Yeni bir hak tanınması halinde birçok öğrenciye daha yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı verilmiş olacaktır. Diğer taraftan, verilen haklar bir af niteliğinde olmayıp ek fırsatların verilmesinden ibarettir. Yapılan düzenlemelerde öğrencilerin başarısız oldukları derslerden başarılı sayılarak muaf tutulmaları söz konusu olmamakta, öğrenciler, başarısız olduğu derslere devam ederek ve sınavlarına girerek başarılı olmaları halinde mezun olabilmektedir. Böyle olunca da yükseköğretim kurumlarından mezun olanların sayısında nicelik olarak bir artış sağlanırken yükseköğretimde nitelikten ödün verilmemektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda daha önce yapılan düzenlemelere benzer şekilde, Tasarı ile yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28/6/2000 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık sürenin sonuna kadar, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler için sınav ve devam hakkı tanınması öngörülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa geçici 56 ncı madde eklenmektedir.

Geçici 56 ncı madde ile; yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28/6/2000 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık süre sonuna kadar, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler için sınav ve devam hakkı tanınması öngörülmektedir.

Geçici 56 ncı maddenin birinci fıkrası ile sınav ve devam hakkının kimleri kapsadığı, başvuru süresi ve farklı durumlarda başvurunun nasıl yapılacağı belirlenmektedir.

İkinci fıkra ile 28/6/2000 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık süre içerisinde yükseköğretim kurumlarınca haklarında ilişik kesme işlemi tesis edilen, öğrencilerden, ilişik kesme işlemine karşı idarî yargı mercilerine başvurmuş olanların da sınav ve devam haklarından yararlanacağı öngörülmektedir.

Üçüncü fıkra ile ön lisans ve lisans düzeyinde, dördüncü fıkra ile lisans üstü düzeyde öğrenim görürken yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenlere öğrenimlerine devam ve ek sınav hakkı tanınmaktadır.

Maddede ayrıca,
- Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara da ek sınav hakkı verilmekte,
- Lisans üstü, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik öğrenimlerini tamamlayamadıkları için yükseköğretim kurumlarındaki görevlerine son verilenlerin de bu Kanunla tanınan haklardan yararlandırılarak başarılı olmaları halinde eski görevlerine veya dengi görevlere iade edilmeleri sağlanmakta,
- Pedagojik formasyon programını tamamlayamayanlar için üç sınav hakkı verilmekte,
- Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenlere yeniden kayıt hakkı verilmekte,
- Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle ön lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlara, lisans öğrenimlerine yeniden devam edebilme hakkı verilmekte,
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların bu Kanunla tanınan haklardan yararlanması halinde, borçlarının ödenmesi ertelenmektedir.

.
 
ben az önce okulla görüştüm 7 marta kadar olan başvurular devam zorunluluğu olanlar için dedi devam zorunluluğun yoksa 24 temmuza kadar sonmuş başvurular yani 5 ay süresi var dediler benimde devam zorunluluğum olmadığı için bi dahaki dönem eylüldeki dönem yani o zamanki sınavlara girebileceğimi söylediler ama benim kafam karıştı herkes farklı bişey söylüyor yaaa :((((

canım eğer bu ikinci yarıyıl başlamak istersen dilekçeni 7 marta kadar mutlaka vermen gerekir.eğer kurul toplantısında durumun uygun görülürse bu ikinci yarıyıl başlayabilirsin......ama seneye 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında başlamak istersen 5 ay vaktin var........
 
ben az önce okulla görüştüm 7 marta kadar olan başvurular devam zorunluluğu olanlar için dedi devam zorunluluğun yoksa 24 temmuza kadar sonmuş başvurular yani 5 ay süresi var dediler benimde devam zorunluluğum olmadığı için bi dahaki dönem eylüldeki dönem yani o zamanki sınavlara girebileceğimi söylediler ama benim kafam karıştı herkes farklı bişey söylüyor yaaa :((((

canım tamamen sallamış bu öğrenci işlerine o kadarda güvenme hiç birşey bilmiyorlar.benim devam zorunluğum yok ona rağmen bu dönem başlayabilirmişim.buna okulda toplanan genel kurul karar verir.banada başlarda yanlış bilgiler verdiler yanlış bilgi verdiklerinden emindim çünkü uzun süredir bu konuyu araştırıyorum.en sonounda rektörlüğe kadar gittim ve okulumu arayıp doğru bilgileri verdiler.anca şu öğrenci işleri okul yönetimi ikna oldu....konuyu iyi araştır okulunun internet sayfasından okul yönetmeliğini falan oku.bu dönem başlamak istersen mutlaka dilekçeni 7 marta kadar okula teslim et.aksi taktirde hiç bir itiraz hakkın olmaz...........
 
devam zorunluluğu olmayanların yine 4 sınav hakkı varmış yasada öyle diyor


MADDE 1- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

"Sınav ve devam hakkı
GEÇİCİ MADDE 56- (1) Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28/6/2000 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dâhil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilenler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu maddede belirtilen haklardan yararlanırlar. Başvuruda bulunanlar, ilgili yükseköğretim kurumları tarafından, iki aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini, gözaltında veya tutuklu bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır.
(2) 28/6/2000 tarihinden birinci fıkrada belirtilen başvuru süresi sonuna kadar yükseköğretim kurumlarınca haklarında ilişik kesme işlemi tesis edilen yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden, ilişik kesme işlemine karşı idarî yargı mercilerine başvurmuş olanlar da birinci fıkrada belirtilen başvuru süresi içerisinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlanır. Davanın davacının aleyhine sonuçlanması öğrencinin bu maddede belirtilen haklardan yararlanmasına engel teşkil etmez.
(3) Birinci fıkra kapsamına girenlerden ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere;
a) Devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve dört sınav hakkı,
b) Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için dört sınav hakkı; istemeleri halinde başarısız oldukları derslere bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı,
c) Devam zorunluluğu bulunmayan dersler için dört sınav hakkı,
ç) Not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir üst sınıfa bir eğitim-öğretim yılı devam etme hakkı ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı,
d) Not ortalaması nedeniyle mezun olamayanlara, istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı,
verilir.
(4) Birinci fıkra kapsamına girenlerden lisans üstü düzeyde ilişiği kesilenlere;
a) Devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve üç sınav hakkı,
b) Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı; istemeleri halinde bu dersleri değiştirerek bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı,
c) Yeterlik için üç sınav hakkı,
ç) Yüksek lisans öğrencileri için bir, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi,
d) Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara üç sınav hakkı,
e) Sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla üç sınav hakkı,
verilir.
(5) Üçüncü ve dördüncü fıkralarla verilen hakların kullanılması süreci sonunda başarılı olanların öğrenciliğe intibakları yapılır ve haklarında, yıl kaybetmemiş öğrenciler gibi işlem yapılır.
(6) Başarısız olunan derslerin programdan çıkarılmış olması halinde bu derslerin yerine, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından muadil başka dersler belirlenir.
(7) Birinci fıkra kapsamına girenlerden;
a) Pedagojik formasyon programını tamamlayamayanlar için üç sınav hakkı verilir; yapamadıkları uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından devam imkanı sağlanır,
b) Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenlere yeniden kayıt hakkı verilir.
(8) Üçüncü ve dördüncü fıkralardaki haklar saklı kalmak kaydıyla uygulamalı eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumlarından ayrılanlara, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından devam imkanı sağlanır. Bunlar için üçüncü ve dördüncü fıkralarda öngörülen sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartı tamamlandıktan sonra başlar.
(9) Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle ön lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlar da üçüncü fıkrada belirtilen haklardan yararlandırılır.
(10) Birinci fıkra kapsamına girenlerden lisans üstü, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik öğrenimlerini tamamlayamadıkları için yükseköğretim kurumlarındaki görevlerine son verilenler, dördüncü fıkrada tanınan haklardan yararlanarak başarılı olmaları halinde eski görevlerine veya dengi görevlere iade edilir; bunların para borçları hizmet borcuna dönüştürülür.
(11) Birinci fıkrada belirtilen başvuru süresi içerisinde askere alınmaları gerekenler, bu maddede belirtilen hakları kullandıkları takdirde tecilli veya tehirli sayılır.
(12) Vakıf üniversitelerinde öğrenimlerine burslu olarak devam ederken ilişiği kesilenlerin, bu maddede belirtilen haklardan yararlanarak öğrencilik hakkını elde etmeleri halinde, bursluluk statülerinin devam edip etmeyeceğine ilgili vakıf üniversitesinin yönetim kurulunca karar verilir.
(13) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların bu maddede belirtilen haklardan yararlanması halinde bu borçların ödenmesi ertelenir. Borç ertelemeyle ilgili usul ve esaslar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Yükseköğretim kurumlarından kayıt yenilememe, başarısızlık, devamsızlık, disiplin ve kendi istekleri gibi nedenlerle öğrencilerin ilişikleri kesilmektedir. Bunlardan yaklaşık olarak % 44'ünün başarısızlık nedeniyle, % 32.9'unun kendi isteğiyle, % 16'sının devamsızlık ve % 7'sinin kayıt yenilememe nedenleriyle ilişikleri kesilmekte, disiplin nedeniyle ilişiği kesilenlerin oranı ise % 1'i bile bulmamaktadır.

Yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrencilere, 1983 eğitim-öğretim yılından başlayarak kanuni düzenlemelerle, öğrenimlerini tamamlamalarına fırsat vermek amacıyla okullarına devam ve başarısız oldukları derslerden sınava girme hakları tanınmıştır. Zaman içerisinde bazı imkansızlıkların ya da başarısızlık nedenlerinin ortadan kalkabileceği düşünüldüğünden, üniversitelerinden ilişiği kesilmiş olanlara öğrenimlerini tamamlamaları için bir fırsat verilmekte, kaybolacak bir emeğin topluma hizmet olarak kazandırılması amaçlanmaktadır. Nitekim 1983 eğitim-öğretim yılından bu yana onbir kez bu durumda olanlara bu nitelikte haklar tanınmıştır.

1983 eğitim-öğretim yılından 1997 eğitim-öğretim yılına kadar 9 kanunla tanınan haklardan toplam 163.851 öğrenci yararlanmıştır. Mevcut verilere göre söz konusu haklardan yararlananların başarı ortalaması % 48'dir. Bu oran, bu haklardan yararlananlardan yarıya yakınının yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı bulduklarını göstermektedir.

Yeni bir hak tanınması halinde birçok öğrenciye daha yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı verilmiş olacaktır. Diğer taraftan, verilen haklar bir af niteliğinde olmayıp ek fırsatların verilmesinden ibarettir. Yapılan düzenlemelerde öğrencilerin başarısız oldukları derslerden başarılı sayılarak muaf tutulmaları söz konusu olmamakta, öğrenciler, başarısız olduğu derslere devam ederek ve sınavlarına girerek başarılı olmaları halinde mezun olabilmektedir. Böyle olunca da yükseköğretim kurumlarından mezun olanların sayısında nicelik olarak bir artış sağlanırken yükseköğretimde nitelikten ödün verilmemektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda daha önce yapılan düzenlemelere benzer şekilde, Tasarı ile yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28/6/2000 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık sürenin sonuna kadar, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler için sınav ve devam hakkı tanınması öngörülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa geçici 56 ncı madde eklenmektedir.

Geçici 56 ncı madde ile; yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28/6/2000 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık süre sonuna kadar, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler için sınav ve devam hakkı tanınması öngörülmektedir.

Geçici 56 ncı maddenin birinci fıkrası ile sınav ve devam hakkının kimleri kapsadığı, başvuru süresi ve farklı durumlarda başvurunun nasıl yapılacağı belirlenmektedir.

İkinci fıkra ile 28/6/2000 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki aylık süre içerisinde yükseköğretim kurumlarınca haklarında ilişik kesme işlemi tesis edilen, öğrencilerden, ilişik kesme işlemine karşı idarî yargı mercilerine başvurmuş olanların da sınav ve devam haklarından yararlanacağı öngörülmektedir.

Üçüncü fıkra ile ön lisans ve lisans düzeyinde, dördüncü fıkra ile lisans üstü düzeyde öğrenim görürken yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenlere öğrenimlerine devam ve ek sınav hakkı tanınmaktadır.

Maddede ayrıca,
- Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara da ek sınav hakkı verilmekte,
- Lisans üstü, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik öğrenimlerini tamamlayamadıkları için yükseköğretim kurumlarındaki görevlerine son verilenlerin de bu Kanunla tanınan haklardan yararlandırılarak başarılı olmaları halinde eski görevlerine veya dengi görevlere iade edilmeleri sağlanmakta,
- Pedagojik formasyon programını tamamlayamayanlar için üç sınav hakkı verilmekte,
- Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenlere yeniden kayıt hakkı verilmekte,
- Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle ön lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlara, lisans öğrenimlerine yeniden devam edebilme hakkı verilmekte,
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların bu Kanunla tanınan haklardan yararlanması halinde, borçlarının ödenmesi ertelenmektedir.

.

:1::1::1::1::1:tatlım bu eski öğrenci affı ile ilgili 2008 öğrenci affı.bu öğrenci affı 1980 den bu yana terör suçluları hariç her ne sebeple ayrılan bütün öğrencileri kapsıyo.ayrıca bu yasa ile okuldan atılmada kalktığı için eski öğrenci eflerı gibi bazı sınavlara tabi tutulmuyorsun.direk kaldığın yerden devam ediyorsun.derslere giriyorsun sınav zamanı sınava giriyorsun.eski aflarda belirli sınavlara tabi tutuluyordun eğer o sınavlardan geçemezsen okula hiç başlamadan tekrar atılıyordun.bu öğrenci affında böyle bir durum yok.ben hiç okula başlamama rağmen okula tekrar dönebiliyorum kaydımı yaptırıp hiç devam etmemiştim...umarım sizde okullarınıza geri dönersiniz 7 mart buyıl için son başvuru.seneye başlamak istiyorsanız 5 ay vaktiniz var:65::65::65::65::65::65::65::65:
 
:1::1::1::1::1:tatlım bu eski öğrenci affı ile ilgili 2008 öğrenci affı.bu öğrenci affı 1980 den bu yana terör suçluları hariç her ne sebeple ayrılan bütün öğrencileri kapsıyo.ayrıca bu yasa ile okuldan atılmada kalktığı için eski öğrenci eflerı gibi bazı sınavlara tabi tutulmuyorsun.direk kaldığın yerden devam ediyorsun.derslere giriyorsun sınav zamanı sınava giriyorsun.eski aflarda belirli sınavlara tabi tutuluyordun eğer o sınavlardan geçemezsen okula hiç başlamadan tekrar atılıyordun.bu öğrenci affında böyle bir durum yok.ben hiç okula başlamama rağmen okula tekrar dönebiliyorum kaydımı yaptırıp hiç devam etmemiştim...umarım sizde okullarınıza geri dönersiniz 7 mart buyıl için son başvuru.seneye başlamak istiyorsanız 5 ay vaktiniz var:65::65::65::65::65::65::65::65:

canım sanırım bu dönem başlayamicam ben okulumun olduğu şehirde değilim ve oldukça uzak bir yerdeyim 7 marta yetişemem sanırım kayıt için gitmeden halledemiyoruz değilmi okulla konuştum ama tfanskrip ve dilekçe vermem gerekiyormuş sendede öylemi gerçi bizim okuldakilerin pek bişey bildiğini sanmıyorum kayıt için kaç para yatırılıcak onu bile bilmiyorlar çok üzüldüm gidemeyeceğime yaaaa :((( keşke gitmeden halledebilseydim bir dönem daha beklemek istemiyorum daha spk sınavlarına hazırlanıcam okul önce bitsin istiyordum senin bölümün hangisi sanırım okulunla aynı şehirdesin keşke bende olsaydım :((
 
canım sanırım bu dönem başlayamicam ben okulumun olduğu şehirde değilim ve oldukça uzak bir yerdeyim 7 marta yetişemem sanırım kayıt için gitmeden halledemiyoruz değilmi okulla konuştum ama tfanskrip ve dilekçe vermem gerekiyormuş sendede öylemi gerçi bizim okuldakilerin pek bişey bildiğini sanmıyorum kayıt için kaç para yatırılıcak onu bile bilmiyorlar çok üzüldüm gidemeyeceğime yaaaa :((( keşke gitmeden halledebilseydim bir dönem daha beklemek istemiyorum daha spk sınavlarına hazırlanıcam okul önce bitsin istiyordum senin bölümün hangisi sanırım okulunla aynı şehirdesin keşke bende olsaydım :((
canım okulunla görüş dilekçeni faksla kabul etsinler. bazı üniversiteler uzakta olan öğrenciler için böyle bir kolaylık sağlamışlar.bi de sen dilekçeni veriyorsun kurul toplanıyor ve senin durumunu uygun bulurlarsa okula dönüş yapıyorsun.ayrıca transkrip falan istemiyorlar.sadece okula bu dönem başlamak istediğine dair dilekçe veriyorsun.bu arada benim bölümüm konservatuar ve okulumun bulunduğu şehirde yaşıyorum.umarım sende bu dönem başlarsın sevgiler:40:
 
tşk ederim canım ben yarın bide yökü arayayım tam sağlıklı bilgi alabilmek için en azından içim rahat eder :)
 
ben sosyal bilgiler öğretmenliği okuyordum 1. vizelere girdim sadece okulu bıraktım bu yıl şimdi başka bir ilde başka bir bölüme mesela tarih ya da din kültürü öğretmenliği girebilirmiyim lütfen yardımcı olun..
 
malesef normal okula gitmeme eşim izi vermiyor bende açıköğretime karar verdim 2011-2012 eğitim yılına devam edebiliriyim okulum uzak bir yerde nasıl yapıcam? geçişi ? :69:
 
kimse cevap yazmıyor bilen yokmu arkadaşlar lütfen yardımmmm:26::26:
 
ben sosyal bilgiler öğretmenliği okuyordum 1. vizelere girdim sadece okulu bıraktım bu yıl şimdi başka bir ilde başka bir bölüme mesela tarih ya da din kültürü öğretmenliği girebilirmiyim lütfen yardımcı olun..

kendi bölümümle eş değer bir bölüme yatay geçiş yapabilirin.....en sağlıklı bilgiyi okulunu arayarak öğrenebilirsin...(gerçi bazen hiç sağlıklı bilgi vermiyorlar)....iyice araştır....
 
sen ne kadar degerliyken senin degerini anlamamalari tuhaf.. ama sende kabahat kiymet bilmeyenlere ömrünü adamaya kalkismissin..
felcli bir es cok zor.. ben masaja gidiyorum felclilere.. hic genc bir hastayla karsilasmadim fakat yasliya bakim bile zor,yani yeri geliyor insan üff diyor.. aileler bana hep dert yakiniyor,calismayan insan eti agir geliyor.
Ben onlarin yasadiklarina,hayat sinavlarina hayret edip,dualar ederken .. sen daha kücücük yüreginle kocaman sevip bunlari göze almissin.. ve ne esin ne de ailesi bu fedakarligin farkinda degil..
gerci onlarin psikolojisinin normal olmamasi cok tabi geliyor bana..
fakat senin boslukta olupta felcli bir beyi sevmen sasirtiyor beni,bu merhametten baska birsey degil.
insan sevdigini arzular,arzulamadigi yasamadigi birlikte olamadigi birini cekmek cok zor..

ben hep derim esimi sevdigim halde bazen cekemiyorum,insan öff diyorr..sen ki bu sinavdasin.. Allah yardimcin olsun ..
Ama egitimini tamamla derim..

Ben ögrenciyim,hemde masaj uzmaniyim..Hem calisiyorum hem is hem ev.. bu sartlarla evlendik esimle..
simdi okul bitiyor cocuk yapacagiz iste :)) sonra tekrar is insallah..
yani bir nevi özgürlük sözlesmesi yaptik.. Sen hayatini degistirmeden,hayatindaki lükslerden en fazla bir alt kademesine razi olarak evlenmeliydin.. Genc bir bayan icin büyük sinav.. ayril diyemem ama oku canim ne yap et oku..
 
Back