un kurabiyem neden böyle oluyor?

atessizprenses

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Şubat 2011
3.718
15
66
İstanbul
merhaba arkadaşlar.bir konuda yardımınızı istiyorum.önceden sadece
-margarin
-pudra şekeri ve
-un
kullanarak un kurabiyesi yapardım.hepiniz bilirsiniz bu tarifi.ağızda dağılır çok güzel olurdu.ama son zamanlarda yapıyorum ya yağ yayılıyor biçimsiz bir kurabiye oluyor ya da çörek gibi oluyor.sanırım unun miktarını tutturamıyorum.şimdi yeniden yapıcam ama aynı hüsrana uğramaya korkuyorum.bana bilgi verebilir misiniz unun miktarı ya da neden böyle olduğu hakkında?şimdiden çok teşekkür ederim

1 paket margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
3,5 su bardağı un
1 paket şekerli vanilin

Ben bu tariften yapıyorum

merhaba arkadaşlar.bir konuda yardımınızı istiyorum.önceden sadece
-margarin
-pudra şekeri ve
-un
kullanarak un kurabiyesi yapardım.hepiniz bilirsiniz bu tarifi.ağızda dağılır çok güzel olurdu.ama son zamanlarda yapıyorum ya yağ yayılıyor biçimsiz bir kurabiye oluyor ya da çörek gibi oluyor.sanırım unun miktarını tutturamıyorum.şimdi yeniden yapıcam ama aynı hüsrana uğramaya korkuyorum.bana bilgi verebilir misiniz unun miktarı ya da neden böyle olduğu hakkında?şimdiden çok teşekkür ederim

hayatım, un kurabiyesinin ağızda dağılmasının sebebi, içerisinde nişasta olmasıdır.. bak ben sana kendi yaptığım tarifi vereyim bir de bunu dene;

yarım su b pudra şekeri
yarım paket tereyağı ya da margarin (daha az yağlı olsun ve yayılmasın dersen 1/3 paket kullan canım)
yarım çay b. sıvıyağ
alabildiği kadar un, yavaş yavaş 2 su bardağı koy istersen yetmesse eklersin. (yumuşacık ele yapışmıcak bi hamur olacak)
2 çorba kaşığı nişasta
vanilya atabilirsin içine
istersen damla çikolata da..özellikle bu çok hoş oluyo.

canım kurabiyeleri ceviz büyüklüğünde yuvarla ve o yuvarlak halleriyle koy tepsiye.tepsiyi yağlamana lüzum yok. istersen yağlı kağıdın üstüne de koaybilirsin kurabiyelerini. o yuvarlaklar kendi kendine yayılacaklar yani yarım küre şeklini alacaklar merak etme..

180 derece fırında üstünü çok kızartmadan al bebeğim. afiyet olsun:34:

canım hamur konusunda sıkıntı yaşıyorsan, unu yavaş yavaş ele mutlaka ve yoğururken sürekli tek hamlede toparlanıp toparlanmadığına dikkat et.. elinle hamuru kaldırırken ne kadar rahat kabın dibine ve ellerine yapışmadan kalkıp toplanıyosa, o kıvam iyidir, hatta biraz daha toplu dursun diye yarım ya da çeyrek bardak un atabilirsin..

Son düzenleme:
margarin yerine pasta malzemeleri satan dükkanlardan özel yağdan alırsanız aynı pastanediki kurabiyelerden yapmış olursunuz

ve bide azimle yoğurmak gerekiyor
hamur önce kum kum oluyor sonra toparlanıyor

ya bir de un kurabiyesinin üstü normalde pastanelerde böyle bi parmak sıkıştırılmış unumsu pudra şekeri oluyo.. onun da sırrının tereyağı veya margarinin, köpüklerini ala ala, artık hiç köpük yapmayıncaya kadar karıştırılarak kaynatılması olduğunu biliyorum.. çünkü bizim bi komşu bizim eve gelip yaptıydı bi kere, allahım böyle bir un kurabiyesi olamaz!! tıpkı pastane kurabiyesi.. denemek lazım ama o kısmı sabır :60:

1 su bardağı sıvıyağla bir poşet kremşantiyi çırp.
üstünede 3 bardak unu ekle dışarda satılanlar gibi oluyor.
bu forumdan aldım tarifi bugün yaptım harika oldu.

sadece bunları mı kullanıyorsun kurabiyeyi yaparken canım başka bişe yokmu şeker filan :53:

evet canım sadece bunlarla yaptım, toz kremşanti şekerli olduğu için şekere gerek yok. üstü kızarmadan fırından al ama soğuyana kadar dokunma hemen dağılıyor, iyice soğuyunca pudra şekeri serpersen serp, ben secmiyorum ondan dökmedim.

evet canım sadece bunlarla yaptım, toz kremşanti şekerli olduğu için şekere gerek yok. üstü kızarmadan fırından al ama soğuyana kadar dokunma hemen dağılıyor, iyice soğuyunca pudra şekeri serpersen serp, ben secmiyorum ondan dökmedim.

valla süper bişe olcak gibi duruyo merak ettim acayip :) yarın yapcam saolasın hayatımm :54:

bende bugün yaptım hatta biraz önce yedim, eşimde beğendi. 1 tepsiyi doldurmuyor. ama iyice yoğur, önce unu çok gibi oluyo, toplanmıyor sonra bayağı yumuşak oluyor. 3 bardak undan fazla ekeme.

evet normalde de kendi tarifimde de öyle oluyor sonra hamur özleşiyor iyice.. eldivenle baya bi yoğuruyorum ben :64:

1 su bardağı sıvıyağla bir poşet kremşantiyi çırp.
üstünede 3 bardak unu ekle dışarda satılanlar gibi oluyor.
bu forumdan aldım tarifi bugün yaptım harika oldu.
[/QUOTE

teşekkür ederim canım.bende geçenlerde aldım bu tarifi ve denedim. o kadar şaşırdım ki.....inanılmaz birşey çıkıyor ortaya.hatta ertesi gün bu tarifi paylaşan arkadaşa teşekkür etmek için aradım ama bir türlü konuyu bulamadım... çok güzel ama çok az çıkıyor ondan canım,o yüzden 2 poşet kremşantiden yapmak gerek...

ya bir de un kurabiyesinin üstü normalde pastanelerde böyle bi parmak sıkıştırılmış unumsu pudra şekeri oluyo.. onun da sırrının tereyağı veya margarinin, köpüklerini ala ala, artık hiç köpük yapmayıncaya kadar karıştırılarak kaynatılması olduğunu biliyorum.. çünkü bizim bi komşu bizim eve gelip yaptıydı bi kere, allahım böyle bir un kurabiyesi olamaz!! tıpkı pastane kurabiyesi.. denemek lazım ama o kısmı sabır :60:

canım nasıl yani kaynatmak derken?biraz açıklarmısın?

tam tarifi koyar misininz lutfen :43: :43: :43:

1 su bardağı sıvıyağ
1 poşet kremşanti(toz şeklinde)
bunları mikserle çırp üstüne 3 su bardağı un ekle, iyice yoğur, şekil ver 170 de 20 dak. pişir, üstü kızarmadan al, sıcakken dokunma hemen dağılıyor, iyice souyunca üstüne pudra şekeri serp. tam tarif bu, linki bulamıyorum.

1 su bardağı sıvıyağ
bunları mikserle çırp üstüne 3 su bardağı un ekle, iyice yoğur, şekil ver 170 de 20 dak. pişir, üstü kızarmadan al, sıcakken dokunma hemen dağılıyor, iyice souyunca üstüne pudra şekeri serp. tam tarif bu, linki bulamıyorum.

oleeeeeey :66: tesekurler :81:

1 su bardağı sıvıyağ

canım verdiğin tarife göre ben de yaptım şimdi bekliyorum pişmesini merakla eminim ki çok lezzetli olucak şimdiden çok teşekkürler bebeğim marifetli ellerine sağlık :54::66:

Back
X