• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi tuvalet eğitimi başarısızlığımız,1 günde psikolojisi bozuldu

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
merhaba. yakın zamanda bende aynı süreçten geçtim. oğlum 35 aylık ve sizdeki belirtilerin aynıları bizde de vardı. yani başlamaya hazır olduğuna dair. sabahları bezi kuru kalıyordu vs. geçen hafta cumartesi başladık. bezi çıkardım. anlamayacağını bile bile anlattım artık bez yok çişimizi kakamızı tuvalete yapacağız diye. ilk gün asla lazımlığa oturmadı, altına yaptı çişini ve yaptıktan sonra söyledi. bu durum cumartesi günü bir kaç kez tekrarladı. geceleri de aynı şekilde bezsiz yatırdım, sabaha karşı çişini yapmış yatağa. hiç kızmadım. değiştirdik. pazar günü uyandı lazımlığa oturttum. direndi yapmadı çişini. zorlamadım . altına yaptı. pazartesi işe gittim ve bakıcıya tembihledim.sağolsun o da çok ilgilendi. sabah uyanmış, yok çişim demiş , sonra çok sıkışınca kendi oturmuş lazımlığa ve çişini yapmış. öğlen eve gelirken ona araba aldım, anlattım çişini yaptığın için sana hediye aldım diye, sevindi. akşamına altına yapmaya devam. ertesi gün kakasını yapmış ben işteyken, bakıcının zoru ile. yapmış ... neyse buu düzen hep böyle gitti hep altına yaptı vs ben vazgeçmedim bez bağlamadım. perşembe günü 2 saat tren yolculuğu yaptık ve mecbur kaldık bez bapğlamaya, akşama eve gelince direkt anne çişim geldi dedi, ben şok. nasıl sevindim. hemen bezini çıkardık, yaptı çişini. alkışladık vs. sonra hep söyledi çişini . ama kakasını yapmadı perşembeden pazara kadar. pazar günü sabah kakam geldi diyerek oturdu lazımlığa. bir de adaptör aldık bazen orayı da kullanıyor. diyeceğim o ki pes etmeyin, ben de ilk günler Allahım bu çocuk öğrenemeyecek herkes öğreniyor , bizimki bezle kalcak diye ağladığım bile oldu, ama birden bire adapte olması beni çok mutlu etti. darısı size olsun inşAllah. sevgiler.

umut doluyo içime böyle süreçler yaşayıp başaranları gördükçe..
yalnız altına yapması problem degil benımkınde şuanki problem tutması..ve çişi gelse dahi ağlaması .ama ne ağlama yani..
uzun süreç olacak farkındayım..ama sanırım acele ettım ve bez baglamadan devam etmelıydım..
ama bu seferde her altına yaptıgında suçlulukla,müthiş telkin etmeme ragmen çok fazla agladı krizlere girdi..
öff valla geliyolar soldan soldan

akşam doktora götüreceğim danışmak adına ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemelıyım
4 gündür tuttugu kakasını nasıl halledıcez ilaç verecekmı vs..bilgi almak lazım sanırım
bi de her çocugun fıtratı farklı illaki,bizimki fazla narin ve kafasına takan bir çocuk galiba..

Cnm
Pes etmek daha yipratici olabilir bilemedim
Cidden cok zorlu bir surec
Buyuk sabir istiyor
Biz 27 aylikken basladik
Bazen sil bastan basa bile sariyor insan

akşam doktora götüreceğim danışmak adına ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemelıyım
4 gündür tuttugu kakasını nasıl halledıcez ilaç verecekmı vs..bilgi almak lazım sanırım
bi de her çocugun fıtratı farklı illaki,bizimki fazla narin ve kafasına takan bir çocuk galiba..
Evet baya yogun yasiyor gercekten
Allah yardimciniz olsun
Bnm oglum uc gun tuttu, ben hic ilgilenmedim, cunku bekledigim birseydi, sonra kendiliginden yapti, bizim icin kaka yapmak cisten daha kolay,

Benim oğlum 21 aylık , her çişi geldiğinde söylüyor şuan tam zamanı aslında
Geçen gün başladım ilk günün gecesinde bezi tekrar bağlamak zorunda kaldım çünkü lazımlığa oturmayı kabul etmedi , deliği büyük geldi popısu içine kaçıyor , bende baskı yapmak istemedim
Aslında ilk gün olmasına rağmen çiş deyip banyoya koştu 3-4 kere ama İşte lazımlığa oturmayıp banyoya yaptı hep .
Siz hangi lazımlık ile başladınız ?
Klozet adaptörünü henüz kabul etmiyor bu arada
Burdan fisher price ın 2.el lazımlığını bulup aldım.Müzikli olan.Valla çok eğlenceli bence.Ama ilk normal hiçbir özelliği olmayan lazımlık ile başladım.Evde (kiracıyım) klozet bulunmadığından normal wc ile devam ettik.Sadece geceleri uykulu olduğundan lazımlığa oturtuyorum.
Ayrıca ben 24 saat boyunca eğer hiç kaçırmadıysa ödül yöntemini kullandım.Aman Allahım yapmadığı zamanda evde bir parti havası,bir şölen oluyordu.Pasta yapıp mum vs takıp kutluyorduk.
Valla o adapte olmasında ben mi adapte olayım yani.

Çişi gelip bezine yapmıyor ağlıyor ya

O zaman ne yaptınız

Yani madem beze yapmak istemiyor götürün tuvalete

Alıştırma kilodu alın esasen çocuğu tembel alıştırır vs diyor da sizinki çişin akmasından hoşnut değil

Ona kaçırırsa da akmaz o da çok etkilenmez

Çişin gelince de söyle götürelim tuvalete deyip ortayol bulun

O kendini başarısız hissedip bozulmuş siz de evet başarırsın demek yerine bezi geri bağladığınız için tutarak yapabildiğini gösteriyor

Konuşun onunla

O Nasıl İsterse öyle bir yol izleyin

Çabuk pes ettiğiniz konusunda arkadaşlar ile hemfikirim.
Etiket vs tarzı şeyleri abartmayın
Çiş ve kaka yapmak doğal bir ihtiyaçtır
B
unun Için ödül gerekmez .
Işte altına kacirmalarda olayı tuvalet bilincini oscar ödül törenine cevirdigimiz icin çocuklar bocalama ve basarisizlik duygusu yaşamakta...
Sizin yapacağınız sey
Sakin....sakin...sakin
olmak .

bence de bir uzmandan yardım alın.
yanında çok mu tepki verdiniz peki altını ıslattığı için?
neden ürktü bu kadar?
bezi takmadand enemeye devam etseydin keşke.
çünkü her çocukta süreç farklı.
ve de altına da ıslatmasına müsade edeceğiz bu süreçte.
büyük oğlumu bir haftada alıştırdım.
odanın köşesine lazımlığı koyarak.
halıları kaldırmıştım.yaz günüygü.
oyunla şakalaşmayla altını bolca ıslatarak alıştırdım.
yani ona zaman tanımalıydınız.
ve de altını ıslattığında tepkisiz kalmalıydınız ilk alışma sürecinde

Çabuk pes etmişsiniz bir de ben söyleyeyim ;)

İkiz kızlarımla 31 aylıkken bez bırakma çalışmasına başladık.
Biri 3 günde kavradı, gece gündüz tamamen bıraktı.
Diğeri hiç heveslenmedi, oturmak istemedi, lazımlığa da klozete de, alaturkaya zaten...
Ödül, heveslendirme yöntemleri asla kar etmedi.
Kakasını da çişini de tuttu. Tutmayı öğrendi de bırakmayı öğrenemedi :)
Dakikalarca wc de oturduk, yapmadı, kalkınca odaya gitmeden altına yapar delice ağlardı, "yapıyorum" diye.
Anladıkki yapmaması gerektiğini düşünüyor.
Birkaç gün böyle krizlerle geçti.
1 kez bile tuvalete yapmadı, hep ağlayarak altına kaçırdı.
Kakayı da tuttu.

Sonunda pes ettim.
Yeniden bez bağladık, diğer kızımın psikolojisi etkilenmesin diye tüm bunları sessiz sedasız yapmaya çalışıyor çok zorlanıyordum.
Asla bağırmadım, tepki vermedim, hep yumuşaktım. Ama olmadı.
Yeniden beze geçince ilk 2gün beze yaparken de ağladı. Sonra algıladı, beze yapınca ıslanmadığını...

*kızım ıslaklıktan nefret eder bu arada.
Daha sonra böyle devam ettik.
34. Ayda bir gün kendisi
"ben bez istemiyorum, kardeşim gibi külot giydirin bana" dedi:halay:
İsteğini yerine getirdim ;)
Ve maşallah diyeyim 2 gün sürmedi kabullendi, yapmaya başladı.
Kakayı tutma, tutarsan zor olur, zor olursa yapamazsın diye diye onunda hallettik.

2 aydır maşallah iyi gidiyor.
36 aylık oldular.

Uzun yazdım affola.
Ben ikiz büyütüyorum, türlü zorluklarla karşılaştım elbette ama tuvalet olayı en zoruymuş cidden çok yıpratıcıydı o günler..

Kolaylıklar dilerim.

** "güle güle kakalar" adlı bir kitap var tavsiye ederim, çocuklarım o kitaptan çok etkilendi:KK48:

merhaba hanımlar,
cumanın tatil oluşuyla birlikte 3 günlük tatili değerlendırmek adına kızımın tuvalet eğitimine başlamak istedim..
kızım 29 aylık şuanda..
belirtileri hazır olduğunu gösteriyordu..lazımlığını aldık bir süre oynadı onunla,sonra çişimiz gelince ne yapıcaz kızım dediğimde,anneee annee çişim geldi diycez,pembe tuvaletimize yapıcaz diyodu..bezinin ıslanma sıklıgı azaldı,gece bezi daha kuru kalmaya başladı..bu belirtilerle artık başlayabilirim dedim..
nitekim cuma sabahı bezi cıkardıktan sonra kahvaltıu yaptık,sonra parka indik yarım saat,parktan eve gelince hemen lazımlıga gittik ve çişini yaptı..ilk deneme başarılıydı..1 etıket kazandı duvara yapıştırdık..motivasyon için..
bir sonrakinde oyun hamurlarıyla oynarken kaçırdı çişini..ben çiş yaptım dedi.sorun değil annecim bir sonrakını tuvaletıne yaparsın dedim..
sonrakı oturtma periyodunda 5 dk kaldık konustuk vs. kalktık daha odaya giderken paçadan akmaya başladı..sanırım sinirleri bozuldu ve ağlamaya başladı çişşş yaptım yere diye...
bu 2-3 kez daha tekrarlanınca ağlamalar feryada dönüştü,,o ıslaklık hissi ile müthiş rahatsız olmaya başladı..bizde eşimle konu ile ilgili fazla dalaşınca dedım buna ne ben hazırım ne de kızım..daha sonraya öteledim..1 ay kadar konusunu açmayıp beze devam edeceğim..
yalnız cumadan bu yana,her çişini yapışında ağlıyor hala,bezin var kızım çişin ve kakan geldiğinde yapabilirsin.ben senın yanındayım dedıgımde,altım ıslandı diye bagırıp feryat durumunda.ve bugün 4.gün olmasına ragmen hala kaka yapmadı..normal düzeni ya hergün ya 2 günde bir şeklindeydi..
direnç gösteriyor,korktugunun farkındayım..ben şuanda nasıl bir yol izleyecegım bılmıyorum..
her kriz anında sıkıştırdığında kucagına al diyo,seviyorum onu,yanındayım bebeğim korkucak hiçbirşey yok,bezin var ve altın ıslanmayacak diyorum ama ..
tuvalet eğitiminde çocugu bu sekılde direnç gösteren yada tuvaletı geldıgı halde korkup yapamayan çişini tutan bebekler oldumu?
biraz rahatlatın benı çok gerildik ailecek
Evet canım bu problemler doğal...10 gün ara ver hiç konuşma bu konuyu gundeme dahi getirme..10 gun sonra her tuvalete gidişinizden sonra balon çikolata vs sevdiği bir şeyle her defasında ödüllendir..bende 10 gün ara vermiştim sonra 3 günde öğrenmişti.gece de sakın haa bezleme

Benim de oğlum 34 aylık ve çok inatçı bir çocuk.Bir ay öncesine kadar tuvalete lazımlığa ne varsa oturmayı bile reddediyordu. 20 gün önce altını actık, 1 saat içinde 5-6 kez çiş yaptı az az ve sürekli.Sonra oyunla filan zorla klozete oturmayı kabullendi ama hiç çiş yapmadı, klozetten kalkınca altına yaptı hep sabır testi gibiydi. Biz de beze geri döndük. Bu üç günlük tatilde tekrar açtık altını, klozete oturmayı kabullendiği için bu defa oturdu, ilk gün bir kez tuvalete gerisini altına yaptıama bir kez yapması bile çok olumluydu bence, ikinci gün yarısını tuvalete yaptıysa yarısında altına kaçırdı ama asıl sorunu büyük tuvaletini yaparken yaşadık, büyüğünü yaparken bizden saklanıp belli ediyordu zaten, anlayıp tuvalete götürdük ama kesinlikle oturmayı reddeti ve ağladı biz de zorlamadık ve çamaşırına yaptı, temizliği felaketti gerçekten:olamaz::KK43::KK43:.3. günde sadece 2 kere altına yaptı, pek gönüllü olmasa da tuvalete oturdu ve her oturduğunda çişini yaptı.Bugün 4. gün ve ben çalışıyorum kayınvalidem bakıyor şu ana kadar sadece bir kez kaçırmış, büyüğünü tekrar yapmadı bakalım eli kulağındadır.Anlayacağınız tuvalet eğitimi sabır işi ve ha deyince olmuyor yılmamak gerek ama çocuğun üzerine gitmeyip cesaret vermek gerekiyor. Benim inatçı oğlum bile yavaş yavaş oturmaya ikna olduysa sizin kızın da kabullenecektir.cesaret verin.Yaptığı zaman takdir edin altına kaçırınca da bir dahakine daha dikkatli olursan kaçırmazsın diyin.Allah hepimize kolaylık versin

Bir de her yaptığında bir sevdiği bir şeyi ödül olarak verdik, bunun da etkisi oldu diye düşünüyorum

Ay yok geç olur mu hiç. Ben açıkçası çok üzerine düşmedim bana ve ona uyan zamanlarda tuvalete götürdüm, bir ay sonra hastalık harici kakasını hep wc ye yaptı, çünkü saati belliydi, uyanır uyanmaz yapardı, ben de götürürdüm zaten, ondan tuttururduk :) biraz şansa yani. Face de grupları var oraya da bakabilirsiniz, bezsiz bebek veya tuvalet iletişimi diye aratın. Emzirme kampıyla ünlü tomrisin sitesinde de uzunca bir yazı dizisi var bu konuda, orayı okuyun, fikrinize yaşam tarzınıza uyarsa başlayın.

Çok teşekkür ettim.

Uydu uydu, akşam lazımlık almaya karar verdim :)

Çok teşekkür ettim.

Uydu uydu, akşam lazımlık almaya karar verdim :)

Benim de bu yöntemi seçmemdeki sebep, yakınımda yaşanan tuvalet eğitimi sorunuydu, bir arkadaşımın çocuğu kotkmuştu resmen wc ye girmek bile istemiyordu. Ben de bezi bırakmasa bile en azından korkmaz diye düşündüm. Sonra baktım, annemler falan hep bizi böyle bezden kesmişler 1-1,5 yaş aralığında hem de. Çocuğa baskı yapmadığın sürece her yöntem olabilir bence.

zamanında memeden nasıl kesicem diye kara kara düşünrken(uykuya emerek dalan ve her gece 4-5 kez uyanan bir bebektı)okadar kolay yaşamıştık ki o süreci abartmıyorum 1 günde bırakmıştı..yine aynısı olur halleder 1-2 güne diye düşündüm sanırım
bunlar yaşanınca dumur oldum..
şuan en büyük sıkıntımız kakasını 4.gün olmasına ragmen hala tutarak yapmaması..onu bi yapsa aile boyu rahatlıycaz

Benim de bu yöntemi seçmemdeki sebep, yakınımda yaşanan tuvalet eğitimi sorunuydu, bir arkadaşımın çocuğu kotkmuştu resmen wc ye girmek bile istemiyordu. Ben de bezi bırakmasa bile en azından korkmaz diye düşündüm. Sonra baktım, annemler falan hep bizi böyle bezden kesmişler 1-1,5 yaş aralığında hem de. Çocuğa baskı yapmadığın sürece her yöntem olabilir bence.
Evet bizim annelerin nesli hep erkenden alıştırmış, biz bocalıyoruz muhtemelen eğitim zamanını kaçırdığımız için.

Deneyelim, kaybedecek bir şey yok nasılsa.

Bende oğluma anlatarak alıştırdım, sen istediğin zaman bezsiz olabilirsin istediğin zaman çıkaralım istediğin zaman takalım dedim o ara penty bez aldık külot gibi olanlardan kaçırsada fark etmiyordu çok kısa bir sürede, anneciğim normal külot alalım dedi ve mağazadan onun hoşlandığı iççamaşırlarından aldık

Burdan fisher price ın 2.el lazımlığını bulup aldım.Müzikli olan.Valla çok eğlenceli bence.Ama ilk normal hiçbir özelliği olmayan lazımlık ile başladım.Evde (kiracıyım) klozet bulunmadığından normal wc ile devam ettik.Sadece geceleri uykulu olduğundan lazımlığa oturtuyorum.
Ayrıca ben 24 saat boyunca eğer hiç kaçırmadıysa ödül yöntemini kullandım.Aman Allahım yapmadığı zamanda evde bir parti havası,bir şölen oluyordu.Pasta yapıp mum vs takıp kutluyorduk.
Valla o adapte olmasında ben mi adapte olayım yani.
Dediğiniz lazımlık çok pahalıymış yaa :( bi çocuk mağazasına gidip baksam mı acaba, bizim için deliğinin küçük olması gerekiyor rahat etmesi için . Yoksa çok korkuyor . Bi de müzikli olması avantaj tabi ki . Ne yapsam bilemedim

Evet canım bu problemler doğal...10 gün ara ver hiç konuşma bu konuyu gundeme dahi getirme..10 gun sonra her tuvalete gidişinizden sonra balon çikolata vs sevdiği bir şeyle her defasında ödüllendir..bende 10 gün ara vermiştim sonra 3 günde öğrenmişti.gece de sakın haa bezleme
Bende eğitime başlıcam yakın zamanda ama gece olayı kafamı çok karıştırıyor . Gece ben onu kalkıp tuvalete götüremem ki zaten geceleri çok huysuz oluyor bi de ben zor bir hamilelik geçiriyorum .
Gündüzü alıştırıp gece bez bağlamanın ne gibi olumsuz yanları olabilir ?

Dediğiniz lazımlık çok pahalıymış yaa :KK43: bi çocuk mağazasına gidip baksam mı acaba, bizim için deliğinin küçük olması gerekiyor rahat etmesi için . Yoksa çok korkuyor . Bi de müzikli olması avantaj tabi ki . Ne yapsam bilemedim
Valla canım ben 2. el aldım.Müzik kısmı çalışmıyordu ama eşim tamir etti sağolsun.Bu sebeple çok uygundu fiyatı 30 TL gibi bir fiyata temin ettim yanlış hatırlamıyorsam.Ama delik kısmı küçük.

Back