Şu İtalya'daki araştırma görevlisi kızın videosunu gördüm de böyle kriz durumlarında "fear appeal" yani korkutarak tutum değişikliği sağlama çok etkili bir yöntem değil, buna ek olarak "infodemi", yani sorunlara odaklanarak sürekli yanlış ve teyitsiz bilgi pompalamak ya da tek çözüm varmış gibi davranmak da kişilerin kaygı derecelerini kontrolsüzce artırabilir.
Bu "Rahat olun" demek değil ya da koronavirüsü ciddiye almamak değil. Söylenen şeylerin tamamı doğru (hatta az bile söylenmiş) olabilir ancak bunu aktardığınız kişiler doğru kişiler olmayabilir. Panik, hastalıktan daha az olmayan ciddi sorunlar doğurabilir. Bu kaygının bir adım ötesi ne olacak? "Artık çok geç hiçbir şey yapamayız" gibi söylemler olacak -ki bu tür bir durumda filmlerde gördüğünüz kıyamet günü paniği yaşanacaktır. Kontrol edilmesi çok muhtemel bir salgını kontrol dışına çıkarmamak için sakin bir şekilde mücadeleyi sürdürmeliyiz.
Mesela, bu araştırma görevlisi kızin videosunu seyretmenizin sizin için bir kârı var mı? Eğer zaten sorunu ciddiye alıyorsanız bunu seyretmeseniz de ciddiye alıyordunuz yok eğer inkâr halindeyseniz bu videoyu bir komplonun devamı olarak göreceksiniz. İki grup arasında olanlarda ise kaygı artacak. Virüs bulaşıcıdır, kaygı da öyle. Her ikisi için de önlem almamız önemli.