• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye Sandık Başında; Oy Verme İşlemi Başladı

öyle olsa oylar nolurdu sence?
Genel olarak üniversite gençliğini oy veremez hale getirir bu, ama oylarda bir değişiklik olmazdı muhtemelen, taraflar eş olarak azalacağından. Büyük rakamlı istatistiklerde üç aşağı beş yukarı benzer sonuçlar alınır eş koşullarda artma veya azalma olduğunda.
Ha. Bana kalsa, ben oy vermek için daha çok kriter olması taraftarıyım, o ayrı. Okuma - yazma şartı aranmak zorunda değil, ama önündeki şekillere bakarak en azından analitik / stratejik düşünme testlerine tabi tutmak falan gibi.

Ben 18 imde kime verdiysem 26 ımdada ona verdim yani yaşım beni değiştirmedi bunu olgunlukla alakası yok bence
Mesele fikir değişmesi değil ki.
Yani o yaşlardaki insanlar oy vermesin derken şikayet ettiğim mesele "sonradan fikirlerin değişiyor" olması değil.
İstisnalar mutlaka vardır, 18 yaşında olup da senden benden akıllı insanlar da pekala mevcut. Ancak kurunun yanında yaşın da yanması demokrasinin az sayıdaki dezavantajlarından biri zaten. O yaşlardakilerin "çoğunun" ülkenin geleceğine karar verebilecek erişkinlikte olmadıklarını düşündüğümden bahsediyorum.

Bence ust sinir da olmali, 79 gibi.. Bunun ustundekilerde bunama olabiliyor, ya da suistimal edilebiliyorlar aileleri ya da bakimevlerindeki idareciler tarafindan..
Gerci ben bu sitede 17-18 yasinda akli basinda fikirleri tutarli ve cok guzel de yaziya dokebilen, cok kaliteli gencler de gordum, olgun insanlara tas cikartirlar, ama tabi istisnalar kaideleri bozmaz, en az 21 olmali bir insan oy verebilmek icin bence..
Üst sınır ülkenin yaş ortalaması baz alınarak belirlenebilir, bizim ülkemiz için bana 79 fazla bile geldi.
Tek kriter yaş olmamalı gerçi bana kalırsa, dediğim gibi.

Mesele fikir değişmesi değil ki.
Yani o yaşlardaki insanlar oy vermesin derken şikayet ettiğim mesele "sonradan fikirlerin değişiyor" olması değil.
İstisnalar mutlaka vardır, 18 yaşında olup da senden benden akıllı insanlar da pekala mevcut. Ancak kurunun yanında yaşın da yanması demokrasinin az sayıdaki dezavantajlarından biri zaten. O yaşlardakilerin "çoğunun" ülkenin geleceğine karar verebilecek erişkinlikte olmadıklarını düşündüğümden bahsediyorum.
ülke geleceğine karar vermede sadece yaş değil ki bir sürü faktör var, hangi birinin analizini yapacaksın. kimin kriterlerine göre? ayıklamak zor hem de demokrasiyi şimdikinden daha fazla zedeler(suistimal).

Aslinda Amerikadaki gibi secilenleri belirleyecek kriterleri kanunlarla belirlesek bunlara gerek kalmaz. Temiz ozgecmis, temiz sabika kaydi, prezentable olmak, koca bir ulkeyi temsil edebilecek yetenek ve vizyon sahibi olmak, referanslari incelemek. Iyi bir sirket yonetici secerken nasil ozellikler ariyorsa en azindan benzer kalitedeki insanlari secip onumuze aday olarak koysalar ulkedeki en cahil, en aptal bile kimi secerse secsin sonucta kaliteli bir insana veya insanlara oy vermek zorunda kalacaktir. Her zaman nitelikli insanlardan olusan bir meclis de bize en kaliteli hizmeti sunar diye dusunurum.
Elalem boyle yapiyor, durmadan ilerliyor, biz ne zaman cag atlayacagiz?

ülke geleceğine karar vermede sadece yaş değil ki bir sürü faktör var, hangi birinin analizini yapacaksın. kimin kriterlerine göre? ayıklamak zor hem de demokrasiyi şimdikinden daha fazla zedeler(suistimal).
Aşağıdaki kriterler tamamen örnek mesela.
Yeterince akıllı insan bir araya gelip bu iş için bir ar-ge platformu kursa, zaman içinde mantıklı modeller mutlaka ortaya çıkar. Bu tarz işler tübitak'ın işleri aslında, ya da doğru düzgün işleyen sosyal bilimler enstütülerinin.
Ben şu an ayak üstü x kriteri olsun, y kriteri olsun diyemem, ama mantıklı bir model bulunabileceğine inanıyorum dediğim gibi.
Aslinda Amerikadaki gibi secilenleri belirleyecek kriterleri kanunlarla belirlesek bunlara gerek kalmaz. Temiz ozgecmis, temiz sabika kaydi, prezentable olmak, koca bir ulkeyi temsil edebilecek yetenek ve vizyon sahibi olmak, referanslari incelemek. Iyi bir sirket yonetici secerken nasil ozellikler ariyorsa en azindan benzer kalitedeki insanlari secip onumuze aday olarak koysalar ulkedeki en cahil, en aptal bile kimi secerse secsin sonucta kaliteli bir insana veya insanlara oy vermek zorunda kalacaktir. Her zaman nitelikli insanlardan olusan bir meclis de bize en kaliteli hizmeti sunar diye dusunurum.
Elalem boyle yapiyor, durmadan ilerliyor, biz ne zaman cag atlayacagiz?

Oy verme yaşının ciddi ciddi 24 olması gerektiğini düşünüyorum.
18 yaş, evet, kendi başının çaresine bakabilecek, hayat ve işkurabilecek kadar erişkinliğe erişilebilen bir yaş. Ama sadece o kadar. 18-22 / 23 yaşları arasıbir ülkenin geleceğine karar verebilecek olgunluğa erişilen yaşların sınırı.
Bunda karar kıldım.

Evlensinler, okusunlar, iş kursunlar ama bunların nasıl yapılması gerektiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerle ilgili söz sahibi olmasınlar diyorsun o zaman?

Evlensinler, okusunlar, iş kursunlar ama bunların nasıl yapılması gerektiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerle ilgili söz sahibi olmasınlar diyorsun o zaman?
18-23 / 24 yaş arası bana göre evlenme ya daişkurma yaşı değil, okuma yaşıdır. Dolayısıyla çok da öyle demiş olmuyorum.
Ama işler benim fikirlerime göre yürümüyor, o yaşlarda evlenen ve işkuran insanlar var, evet, bu işleri, nasıl yapmaları gerektiğine karar verebilme yetisi daha yüksek olan insanların belirledikleri şekilde yapsınlar.
Bu, aslında öyle aşırı marjinal bi fikir değil, yaş grubu biraz daha aşağıda olan versiyonu sadece. Zira şu anda 17 yaşında da çalışan / iş kuran veya herhangi bir eylemde bulunan insanlar var, içlerinde mutlaka çok akıllıları da vardır, ama yasa gereği oy veremiyorlar, dediğin şeyi aynen yaşıyorlar.

MHPnin oylari su anda yukseliste. Kendisi icin en iyi ne olur bilemem, ama bu ulke icin su anda en iyisi uzlasma, onu biliyorum. Bu uzlasmaz tavri yuzunden oy kazanmaz, bence kaybeder tam tersine.. Ne de olsa halk her zaman once kendi menfaatini dusunecek, yani MHP'ninkinden once.. Hele ki bir de bu yuzden AKP erken secimde kaybettigi sandalyeleri geri alirsa..
Ayrica, kurulacak hukumet kurumlari yeniden isler hale getirirse, guzel icraatler yaparsa MHP bunu destekledi diye neden oy kaybetsin ki?
Halk kendi menfaatini dusunur de bu partiler kimin nesini dusunecek merak ediyorum. Adamlari milletvekili diye seciyoruz, sonra hep olan bize oluyor. Tek istedigim kimse bunlarin anlaşmazliginin faturasini daha fazla işsizlikle, daha fazla yoksullukla ö-de-me-sin işte o kadar...

mhp nin akepe ile olmasını istemediğim kadar hatta daha fazlası hdp ile de olmasını istemem.bana göre bahçeli doğru davrandı.
Bahçeli kapıları kapattı varsın muhalefet olalım dedi olmaz olmasında geçen günde dedim ya eğer koalisyon olursa benden oy yok onlara
Bu arada akp de düşüş mü var pek parlak değil gibi sonuçlar başkanlık da gitti

Bülent arınç konuştumu kızlar ben kk ya fazla takılamıyom malum sorunda var benim pc de anlattımı melih gökçeçğin ankarayı parsel parsel sattığını 8 haziranı bizler bekledik açıklasın artık adam gibi çıksın açıklasın öyle üzgünüm demekle olmuyor üzgünki anlatacakları şeylerden dolayı üzgün

15 milyonluk Istanbulda 2007 seciminden bu yana akp %10 oy kaybetmis.
85 ilin 85inde de oy kaybetmis.
Akpliler sapkalarini bir onune koyup naptik desinler isin demagoji kismindan once.Demekki iclerinde israftan,zorbaliktan,hukuksuzluktan rahatsiz olan kesim varmis.Erdoganin sazi eline alip burdakilerin deyimiyle oyunu kuralina gore oynamasi kendi secmenini rahatsiz etmis.Yolsuzlugun etkilemedigini 30 martta gormustuk.Cumhurbaskanliginda da istedigini almisti.10 agustostan bu yana 9 ay gecti.Ne olduysa ne kayip olduysa su 9 ayda oldu.

Bu da kaybedilen toplam oy:

2011 aldigi oy:21.399.082

2015 aldigi oy:18.849.470

Hdp'ye gelecek olursak %10'u gecer mi bicak sirtinda derken %13 le bitirdi secimi.Bunun saskinligi hala var bende.

Bülent arınç konuştumu kızlar ben kk ya fazla takılamıyom malum sorunda var benim pc de anlattımı melih gökçeçğin ankarayı parsel parsel sattığını 8 haziranı bizler bekledik açıklasın artık adam gibi çıksın açıklasın öyle üzgünüm demekle olmuyor üzgünki anlatacakları şeylerden dolayı üzgün
yok gökçek sabah
'Elinde bir şey olup da savcılığa gitmeyen namerttir...' dedi:KK53::KK53:

http://www.milliyet.com.tr/-elinde-bir-sey-olup-da-savciliga/siyaset/detay/2070832/default.htm

ne söyleyecek ne anlatacak arınç talimatı aldı o zaman sustu işte, bişey olacağını sanmam

kararsızların oyu hdp ye gitti..Birde başkanlık sistemi diye ötüp durunca millet durrrrrrrrr dedi..Bu ülkeyi artık tek başına yönetemezsin dedi..

Hdp barajı geçerse daha çok milletvekili meclise sokacağından oylar ona kaydı..Sırf şu başkanlık sistemini diline doladığında n dolayı oyları kaydı..

Bu bir uyarıydı.. Herkes dönüp bir hatasına baksın.. ankara yı sattılar istanbulu da parsellediler..Millet çivi bile çakamıyor

Devlet Bahceli'nin dun geceki konusmasini daha yeni dinliyorum.Efsane olmus.Gonlumu fethetti.Ilk oy kullanmaya basladigim gunden beri istikrarli parti secimimi kiracak gorunuyor.

Devlet Bahceli'nin dun geceki konusmasini daha yeni dinliyorum.Efsane olmus.Gonlumu fethetti.Ilk oy kullanmaya basladigim gunden beri istikrarli parti secimimi kiracak gorunuyor.
Nasil olsa erken secim istiyor, bu durumda bir kac ay sonraki secimde oyunu ona verirsin sen de..

Back