• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tup bebek ve evlatlik

• Konu Sahibi Konu Sahibi kuka
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

kuka

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2008
1.059
9
158
51
Diğer
Merhaba arkadaslar! Allah nasip ederse mayis ayinda tup bebege girecegiz. Uzun zamandir ugrasan biri olarak bu sene evlatlik edinmeyi ciddi dusunmeye baslamistik.Allahin yardimi ile dollenme olmaya basladi ve tup bebege gidebilecegimizi ogrenince sevindik ve sukur ettik.

Ayni kaderi paylasan arkadaslar evlatlik hakkinda sizlerden daha iyi kim yanitlayabilir? Hepimiz kendimizden bir parca olacak kendi kanimizdan canimizdan olan bir cocuk olsun isteriz.Tabii elimizden gelen herseyi yapacagiz. Insallah Allahim nasip eder.

35 yasindayim ve bu sene evlendigimize 10 sene olacak. Tup bebek disinda herseyi denemis olan biri olarak her zaman dusunduren ve cevabi hala bulunamayan sorular kafama takiliyor. Sizlerden bildiklerinizi paylasmalarinizi istiyorum.

1) Eger tup bebekle cocuk sahibi olamasak ne yapacagim?.

2) Evlatlik edinmeyi son 1 senedir konusmaya baslamistik ve dini acidan nasil hareket edecegiz diye dusunduk ve arastirmaya basladik. Aldigim bilgilere gore ilk siraya babasi belli olmayan cocuklar /sonraki sirada anne -babalari icki yuzunden v.b. i sebeplerle birakmis olanlar/ sonraki sirada anne-babasi vefat etmis cocuklar.

Biz dogumdan sonra hemen alacagiz demistik. Simdi bir arkadas dinimize gore kisaca I-netten almis bilgilerini gonderdi. Cok guzel bir bilgiydi okuduktan sonra dusunmeye basladik. Dini cok iyi bilen birisi degiliz ama her zaman arastiririz ve yapmaya gayret ederiz.

Sizlere garip bir soru gibi gelebilir ama bilmedigim icin ogrenmek istiyorum.

Evlatlik DINI ACIDAN nasil olur? YARDIM EDERMISINIZ ? Nelere dikkat edilir? Yardim lazim. Dinimize gore nasil hareket edilir?? lutfen bildiklerinizi paylasirmisiniz?

BU YAZIYI GECEN SENE YAZMISTIM YAKLASIK 1 SENE OLMUS NERDEYSE... BU YAZILARI EKLEMEK ISTIYORUM....kONUYU TOPIKTEN SILMEDIM BELKI BIRINE YARDIMIZ DOKUNUR DIYE CUNKU KENDIM BU KONUYU ACTIGIM ZAMAN DEPRESYONDAYDIM...
KK arkadaslar benimle bu konuyu kalbten paylasan arkadaslara cok tesekur ederim! Suan bu sorularin cevaplarini buldum...Suan 9 yasinda bir cocuga koruyucu aileyiz ins kendi bebeisimiz olur Allahim bunu nasip eder diye umut ediyoruz...Allahim cocuk isteyen herkeze annelik duygusunu yasamasini nasip etsin!

bu konuyu actigima yaklasik 5.5 sene olmus...Ne mim yaptim...9-yasindaki cocuga esim hic alakam yok kendin terbiyele dedi ugrastim cocuk esimin ilgisi olmasa olmuyormus ondan azcik ilgi istiyor ..Uzuluyor gulmez oldu....Aglaya aglaya anneanesi ile gonderdim..

evlatlik alacagiz diyen esim karsi cikti...alamadim....o kendi kardesleri kendi ailesi icin kosusturmayi devam etti...Ben ise aglaya tedavilere ....2013 senesi oldu...Esim olan seytan benim haberim yok genc biriyle evlenmis muhtesem duyun yailmis balaylarina gitmis ve o bayan suan hamileymis bunlari yeni 1-haftadir ogrendim...Aileyi ikisi yikti belki de hicbirzaman olmayan ailedir....Ayrilmak icin hukkuki yollara bas vurdum... ah ah canim yaniyor....Guvenmemeliyidim... Allahin adaleti nerde? ben 40-yasindayim yol ortasina birakti cunku cocuk doguramayan kadin ona lazim degil ve ihtiyarladik vucudum 21-yasindaki genc biriyle ayni degil..... kalp agriyor....Maf oldum???

9-yasindaki cocuk buyudu suan 13-yasinda sukur iyi geliyor gidiyor anneannesi dedesiyle beraber iyiki anneanne yaninda suanki durumda ne yapacaktik...Simdi bekliyorum canim benim 1-aya tatile gelecek....gorusuyoruz....

Son düzenleme:
canım inşallah tüp bebek deneyimin başarı ile sonuçlanır ve bunları düşünmeye gerek kalmaz aslına bakarsan ben bu konuyu 2 senedir düşünüyorum ve araştırıyorum 29 yaşındayım 5 yıllık evliyiz ilk tüp bebek deneyişimi geçen hafta yaptım bu cumarteside sonuç alıcam inşallah ama benimde içimde ya olmazzsalar hat safhada daha dün gece koruyucu aile ile ilgili yazılar araştırdım benim düşüncem önce koruyucu olmak ama ALLAHIM inşallah dediğin gibi kendi kanımızdan canımızdan verir ben kendi bebeğim olsa bile koruyucu olmayı düşünüyorum olduki hiç bir şekilde anne olamadım ozaman bende evlatlık almayı düşünürüm dinimiz sevgi ve hoşgörü dini insan aldığı çocuğu kendi öz evladı gibi gördükten sonra bence dinen bir sakıncası yok ne öz anne babalar görüyoruz kendi yavrularına etmedikleri işkence ve sapıklıklar kalmıyor biz yıllar yılı bebek özlemi ile yanıp tutuşmuş insanların bazı öz annelerden bile daha iyi anne olacağımıza inanıyorum .hem peygamber efendimiz zamanındada süt annelik ve evlatlık olayları varmış ben böyle düşünüyorum RABBİM HEPİMİZE HER ŞEYİN HAYIRLISINI VERSİN İNŞALLAH

merhaba canim dusuncelerini kalpten paylasiyorum.Bu durumu biz senelerce anne olmak isteyip te olamayanlar ve umutla yasayanlar daha iyi anlar. Bu yuzden konuyu acmistim. Bendeki korku cocuga evlatlik edindigimizi erkenden anlatmak en dogrusuymus kucukken anlatirsa kabullenmesi kolay olurmus. Cocugun adi soyadi nasil yazilmali? Her cocuk kendi babasini bilmek zorundaymis. Biz cocuga gercekleri hicbir zaman soylemeyecegiz demistik ama dinimizde soylemek gerekirmis. Bu bir insanin hayati ona biz sorumluluk almis oluruz.Cocuk esrar kullanan veya icki kullanan anne-baba cocuklari olursa tekrarlanir mi? Cunku yeni de cocugun sagligina etkiler. Hastaligindan korkmuyorum. geleceginden korkuyorum.

Arkadaslar lutfen bilgilerinizi paylasin

valla arkadaşlar bende sizler gibiyim 14 senelik evliyim 3 kez tüp bebek denedim kısmetse mayıs ayında 2 dondurulmuş bebişim var onları deneyeceğim ve bu seneye kadar evlatlık hiç düşünmemiştim ama artık ciddi ciddi düşünüyorum eşime kalsa şimdiye çoktan almıştı çocuk büyüdüydü bile geçmi kaldım bilmiyorum ama galiba son ümit olarak o yolu görüyorum herşeyin hayırlısı denecek çok bişey yok a.s.

valla arkadaşlar bende sizler gibiyim 14 senelik evliyim 3 kez tüp bebek denedim kısmetse mayıs ayında 2 dondurulmuş bebişim var onları deneyeceğim ve bu seneye kadar evlatlık hiç düşünmemiştim ama artık ciddi ciddi düşünüyorum eşime kalsa şimdiye çoktan almıştı çocuk büyüdüydü bile geçmi kaldım bilmiyorum ama galiba son ümit olarak o yolu görüyorum herşeyin hayırlısı denecek çok bişey yok a.s.

slm canim.Insallah bekledigin sonuca ulasirsiniz. Allah yardimciniz olsun. Dediginiz gibi zaman geciyor yas ilerlemekte... Gec degil umut varken elinden geleni yapacagiz herseyi. sabir bizler gibi senelerce cocuk bekleyen bir arkadasin dedigi gibi son yapilacak sey.Once elinden geleni yap olmasa sabir demisti. Insallah basaririz.

Kızlar çok güzel düşünceleriniz,endişelerde de haklısınız tabiki.

Ben hamileyim,inşallah durumum müsait olursa bende bebeğim biraz büyüdükten sonra koruyucu aile olmayı,aile sıcaklığından uzak bir çocuğa elimden geldiğince o sıcaklığı vermeyi isterim.Benim düşüncem ana sınıfı yada 1. sınıf çağında olan bir çocuğun ailesi olabilmek.Çünkü ona gerçek ailesi olmadığı anlatmam gerekmeyecek.hem de benimle birlikte okula gelir,gider.İyi bir eğitim de alır.Zaten bu şartlarda bir çocuğa 2 yıl koruyucu aile olduktan sonra istenirse evlatlık da alınabiliyor.hayat belli olmaz,neden olmasın?

Kukacım herşey genetik demek değil yaşadığı çevre çocuğun şekillenmesinde çok büyük rol oynar.Onu kendine güvenli bir birey olarak yetiştirirsen hayatının hiç bir döneminde uyuşturucu olsun,alkol olsun sığınmak istemeyecektir.

Hayatta dediğin gibi öz anne babadan zarar gören o kadar çok çocuk var ki!

İnsan duyunca çok üzülüyor.

İnşallah kendi çocuğunuz olur arkadaşlar.Ama olsa bile bence koruyucu aile olmayı düşünün derim.

Evlatlık olduğu bir çocuğa 18 yaşına geldiğinde zaten söyleniyor Shcek nın şartlarında da var zaten.

Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah hepinizin,hatta hepimizin.

Kızlar çok güzel düşünceleriniz,endişelerde de haklısınız tabiki.

Ben hamileyim,inşallah durumum müsait olursa bende bebeğim biraz büyüdükten sonra koruyucu aile olmayı,aile sıcaklığından uzak bir çocuğa elimden geldiğince o sıcaklığı vermeyi isterim.Benim düşüncem ana sınıfı yada 1. sınıf çağında olan bir çocuğun ailesi olabilmek.Çünkü ona gerçek ailesi olmadığı anlatmam gerekmeyecek.hem de benimle birlikte okula gelir,gider.İyi bir eğitim de alır.Zaten bu şartlarda bir çocuğa 2 yıl koruyucu aile olduktan sonra istenirse evlatlık da alınabiliyor.hayat belli olmaz,neden olmasın?

Kukacım herşey genetik demek değil yaşadığı çevre çocuğun şekillenmesinde çok büyük rol oynar.Onu kendine güvenli bir birey olarak yetiştirirsen hayatının hiç bir döneminde uyuşturucu olsun,alkol olsun sığınmak istemeyecektir.

Hayatta dediğin gibi öz anne babadan zarar gören o kadar çok çocuk var ki!

İnsan duyunca çok üzülüyor.

İnşallah kendi çocuğunuz olur arkadaşlar.Ama olsa bile bence koruyucu aile olmayı düşünün derim.

Evlatlık olduğu bir çocuğa 18 yaşına geldiğinde zaten söyleniyor Shcek nın şartlarında da var zaten.

Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah hepinizin,hatta hepimizin.

Slm canim dusuncelerini paylastigin icin tesekkurler. herseyden once Allahim bebisini eline almayi nasip etsin. Insallah bu durumu ben de cocuk bekleyen herkez yasamasini nasip etsin.

Arkadaslar Evlatlik hakkinda Dini acidan bildiklerinizi paylasin …………

Son düzenleme:
Canim öncelikle Allah Yardimcin Olsun..zor Dönemler Geçiyorsun.inşallah En Kisa Zamanda Rabbim Sana Bir Evlat Nasip Eder.eşinin Yakinlarina Gelince Okadar Yanliş Düşünüyorlar Ki Cahillikten öte Birşey Değil.herşey Allahin Taktiri Varmidir Onda öte Bişey.evlatlik Almanin Dinen Bir Sakincasi Olduğunu Düşünmüyorum.tabi Caiz Olarak Diyenlerde Var.benim Düşüncem Sonuçta Annesi Babasi Olmayan Veya Bakabilecek Durumu Olmayan Ailelerin çocuklarina Sahip çikip Elinden Geldiğince En Iyi şartlarda Yetiştirmeye çalişacaksin.bana Göre Sizin Için Bir Grurkaynaği Olacaktir.tabi Daha Detayli Araştirmak Gerekir.tekrar Diyorum Allah Yardimcin Yardimcimiz Olsun....mutlu Kal..

Bir çocuğun yurtlarda büyümesi ,hatta kimi zaman sokaklara düşüp başına olmadık işler gelmesi var.

Birde sıcak bir yuvada büyümesi var.Bence hiç tereddüt etme.

Evladımız olacak da bakalım hayırlı olacak mı?İnşallah hepimizin hayırlı evlatları olur.

Kukacım aldırmamaya çalış,duyma,görme sen inandığın şeyi yap.Başkası önemli değil.Yaşamayan diğerinin halineden anlamıyor çünkü.Onların seni anlamasını bekleme.

Kuka Merhaba Canim Kusura Bakmada Eşinin Tarafi Ne Kadar Cahilmiş Ya Bizim çocuğumuzun Olmamasi Eşimden Kaynakli Bazen Ben Bunalip Daraldiğimda Beni Hep Ailem Telkin Etti Eşimde Problem Olmasina Rağmen Yani çocuk önemli Değil Siz Birbirinizi Seviyosunuz Vs. Sen Eşinin Ailesi Tarafini Boşver Onlardan Sakin çocuk Falan Alma Kimseye Açiklama Yapmakm Zorunda Değiliz Bunu Biz Yaşiyoruz Bizim Duygularimiz Onlar Bunu Bilemezler Git Yurda Yazil Ve Al çocuğu Başkalarinin çocuğunu Seviyoruz Onumu Sevmeyeceğiz Artik Böyle Düşünüyorum Ama Bu Büyük Bi Sorumluluk Iyiy Düşün Benim Ailede Bikaç Kişide Karşi Olduklarini Ara Ara Duyuruyorlar Ama Ben Kesin Kararliyim Hiçkimseye Almadan önce Söylemeyeceğim Aldiktan Sonra Aaaa Bakin Bu Bizim Bebeğimiz Diye Söylerim şoka Girerler Ama Boşverrrrrrrrrr

Kuka Merhaba Canim Kusura Bakmada Eşinin Tarafi Ne Kadar Cahilmiş Ya Bizim çocuğumuzun Olmamasi Eşimden Kaynakli Bazen Ben Bunalip Daraldiğimda Beni Hep Ailem Telkin Etti Eşimde Problem Olmasina Rağmen Yani çocuk önemli Değil Siz Birbirinizi Seviyosunuz Vs. Sen Eşinin Ailesi Tarafini Boşver Onlardan Sakin çocuk Falan Alma Kimseye Açiklama Yapmakm Zorunda Değiliz Bunu Biz Yaşiyoruz Bizim Duygularimiz Onlar Bunu Bilemezler Git Yurda Yazil Ve Al çocuğu Başkalarinin çocuğunu Seviyoruz Onumu Sevmeyeceğiz Artik Böyle Düşünüyorum Ama Bu Büyük Bi Sorumluluk Iyiy Düşün Benim Ailede Bikaç Kişide Karşi Olduklarini Ara Ara Duyuruyorlar Ama Ben Kesin Kararliyim Hiçkimseye Almadan önce Söylemeyeceğim Aldiktan Sonra Aaaa Bakin Bu Bizim Bebeğimiz Diye Söylerim şoka Girerler Ama Boşverrrrrrrrrr

Slm canim Tsk. Sizlerle bu konuyu paylasmak istememin de sebebi bu iydi.Kalpten yaziyorzunuz ve okudugumda stres degil rahatliyorum. Allah yardimci olsun.

Canim öncelikle Allah Yardimcin Olsun..zor Dönemler Geçiyorsun.inşallah En Kisa Zamanda Rabbim Sana Bir Evlat Nasip Eder.eşinin Yakinlarina Gelince Okadar Yanliş Düşünüyorlar Ki Cahillikten öte Birşey Değil.herşey Allahin Taktiri Varmidir Onda öte Bişey.evlatlik Almanin Dinen Bir Sakincasi Olduğunu Düşünmüyorum.tabi Caiz Olarak Diyenlerde Var.benim Düşüncem Sonuçta Annesi Babasi Olmayan Veya Bakabilecek Durumu Olmayan Ailelerin çocuklarina Sahip çikip Elinden Geldiğince En Iyi şartlarda Yetiştirmeye çalişacaksin.bana Göre Sizin Için Bir Grurkaynaği Olacaktir.tabi Daha Detayli Araştirmak Gerekir.tekrar Diyorum Allah Yardimcin Yardimcimiz Olsun....mutlu Kal..

Slm canim Tsk. esimle suan henuz olaydan sonra cocuk icin konusmadik.Kendim yuvalar hakkinda bilgiler almayi ve yazilma olayi nasil bunlari arastirmaya baslamaya karar verdim. sizlerin yazdiklariniza katiliyorum dusunmeye basladim. COOOOOOOOOOOk TSK

Bir çocuğun yurtlarda büyümesi ,hatta kimi zaman sokaklara düşüp başına olmadık işler gelmesi var.

Birde sıcak bir yuvada büyümesi var.Bence hiç tereddüt etme.

Evladımız olacak da bakalım hayırlı olacak mı?İnşallah hepimizin hayırlı evlatları olur.

Kukacım aldırmamaya çalış,duyma,görme sen inandığın şeyi yap.Başkası önemli değil.Yaşamayan diğerinin halineden anlamıyor çünkü.Onların seni anlamasını bekleme.

Slm coooooook Tsk. Kalbim rahatlamaya basladi. Ben ce bir insanin en buyuk zenginligi cocuktur. Tup bebege girecegim ileride belki 2-3 sene icerisinde cocuk almayi dusunuyorum. Dua ederken lutfen eksik etmeyin.Allahim anne-baba olmayi nasip etsin. Tabii kendi cocugum olmasini herseyden once isterim ama bana bagli degil...Allahim nasip ederse sukur ederim ve hayirli biri olmasi icin elimden geleni yapacagim.Cocuk alirsam da bunu yapacagim.Hayirlisi.paylastiginiz icin tsk

Slm arkadaslar. cocuk olayin kafama fazla mi taktim artik neyi dusunecegimi de bilemiyorum. Kendimi toparlamaliyim tup bebege girecegim kendimi buna hazirlamaliyim.Evlatlik konusunda arastirmalarim devam edecektir. Tup bebege 1-dan fazla girenler guclu bir karaktere sahip insanlardir.. Etrafimdaki herkezin cocuklarina bakarak uzulmeme elde degil. Insallah nasip eder.Bu hafta belki dini acidan benim sorularimi yanitlayacak insanla gorusecegiz.hayirlisi.Allah hepimize yardimci olsun

Arkadaslar dini acidan evlatlik hakkinda bildiklerinizi lutfen paylasin bekliyoruuuuuuuuuuuuuuuuum.

Slm arkadaslar.Nasilsiniz. bugun ogrendiklerim cocuk almak icin en az 1-1.5 sene beklenirmis. Allah nasip ederse cocuk almak icin ne lazimsa yavas baslamaliyim. Allahim nasip ederse tup bebekle cocugum olsa 2-3 sene icerisinde almaliyim. Nerden tam bilgiyi alabilirim? Kime gidebilirim?

valla bnde evlat edımeyı cok dusundum hatta netten arastırdım cocuk esırgeme kurumlarından bilgialabilirsin dını acıdan gelıncde caız olmadıgnı soluyolar ama kımısıde sorun olmadgnı soluyor sonucta bı nevı kımsesız bı cocuga sahıb cıkıyosuun dıyolaar ama bnde bu konuda tam bı bılgıye sahıp degılım dedgım gbı netten cocuk esırgeme kurumlarına gırıp bakabılırsın aradıgın her bılgı var orda

Slm canim. Bugunleri Yalniz kalmis halimi dusundum.Cok uzgunum Bu gune kadar neye cocuk almadim. Aglayarak dua ediyordum..Hayatimin sonu gibi bugune kadar yasadigim guzellikler ve hatalarim goz onunden gecti.Allah nasip ederse acele etmeliyim diyordum. Yas illerliyor biraz elimi cabuk tutmaliyim. Cocuk icin de kosusturmaliyim..... Allah nasip ederse tup bebege mayisda girecegiz hamile kalsam kendi cocugum olsa ve ikisi birarada buyuyecek cocuk alacagim.....Arkadaslar yasadigim korkumu anlatamam...Sessiz adada yalniz kalmis hissettim..........

Son düzenleme:
Slm arkadaslar bir goz atarmisiniz.

Evlatlık almak ancak bir çocuğu himaye altına alıp ona bakmak, yetiştirmek, kol kanat germek, ölmeden ona mal bağışlamak... mânasında olur. Çocuğun kendi ana babası ile soy ilişkisini keserek kendi kütüğüne kaydettirmek ve mirasçı kılmak mânasında evlat edinmek caiz değildir.
Sevgili Peygamberimiz, özellikle yetimlerin himaye altına alınmasını teşvik etmişlerdir. Çok çocuklu ve yoksul ailelerin çocukları için de bu teşvik geçerlidir.
Himaye altına alınan, aile içinde bakılan, yetiştirilen çocuk (nikah düşmeyecek kadar) yakın akraba değilse yabancıdır, namahremdir. Erkek veya kız olma durumuna göre ev içinde örtünme, başbaşa kalmama, dokunmama gibi sınırlara riayet edilmesi gerekir.

Soru:
Anne ve babası sağ olan bir çocuğun evlatlık alınması caiz midir?

Cevap:
Hz. Peygamber (s.a.) yetimlerin himaye edilmesini, gerekiyorsa evlere alınıp yetiştirilmesini, haklarının titizlikle korunmasını istemiş, bunu hakkıyla yapanların cennette, kendisiyle yanyana olacaklarını müjdelemiştir.
Yoksullara yardım konusundaki âyetler ve hadisler ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur.
Şu halde yoksul ailelerin çocuklarını ve himaye edecek yakınları olmayan yetimleri, hali vakti yerinde olanların evlerine alarak veya kendi aileleri içinde bırakarak himaye etmeleri, onların ihtiyaçlarını karşılamaları, yetişip iyi insan olmaları için gayret göstermeleri İslam'ın, müslümanlardan istediği güzel işlerden, ecirli, sevaplı amellerdendir. Bir kimse istiyorsa ihtiyacı olan çocuklara, kendisi hayatta iken mal bağışlaması da mümkün ve caizdir. Ama bağışlama başkadır, evlatlık edinip mirasçı kılmak başkadır.
Anası babası belli olan bir çocuğu onlardan almak, kendi soyadlarını vermek, nüfus kütüklerine kaydettirmek ve mirasçılar yapmak manasındaki "evlat edinme" ise şu sebeplerle İslam'da yasaklanmıştır:
a) Ana-babanın (ailenin), çocuklar üzerindeki haklarından biri de aile ocağını tüttürmesi, ailenin adını devam ettirmesi, o ailenin bir ferdi olarak ve bu şuur içinde hak ve ödevlerini yerine getirmesidir.
b) Aile fertlerinin (akrabanın) kimlerden oluştuğu ve mirasın bunlar arasında nasıl paylaşılacağı hususları Kur'an'da ve Sünnet'te belirlenmiş, "Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır, sakın bu sınırları aşmayın" buyurulmuştur. Evlatlık mirasçı olunca bu ilâhî düzen bozulmaktadır.
c) İslam'da aile fertleri arasında mahremlik, namahremlik ilişkisi vardır; bazı yakın akraba yanında örtünme, bir yerde beraber bulunma, seyahat etme... hükümleri, daha uzak akrabaya göre farklıdır. Evlatlık edinilen ve eve alınan bir kız veya erkek çocuk büyüdükçe -himaye edilen bir yabancı değil de evlat olarak telakki edilirse- kadın erkek ilişkilerine ait emir ve yasaklar çiğnenecektir.

Okudikca sasiriyorum.Nekadar cok okumaliyim ve arastirmaliyim hic duymadigim seyler.

Eger dini acidan bildikleriniz varsa paylasin lutfen

Back