• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tüp bebek tedavisinde sigarının yeri

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.243
681
373
Kocaeli
Bu ikisi yan yana gelmesin mümkünse, hatta gebeliklerin hiçbiri bu bağımlılık nesnesi ile yan yana gelmesin.

Sen kullanmıyorsan söylemesi kolay diyecekler var biliyorum, ve evet ben sigara kullanmıyorum ama şu öğrendiklerimi ve yazacaklarımı tedavi öncesi bilseydim, içerken bile bırakırdım emin olun. Çünkü tüp bebek tedavisine başlamadan en az 6-8 hafta öncesinde sigarayı bırakmak ve bedeni nikotinin etkisinden arındırmak gerekiyor ki, döllenmiş embriyo da olumsuz etkilenmesin. Hatta şöyle diyeyim, "yumurta ve sperm" birlikteliği aşamasında bile sigaranın olumsuz etkisi tartışılmaz . Anne adayının yumurtlamasını teşvik edici hormonları kullandığı dönemlerde de sigara kullanımının sonlanmış olması gerekiyor.

" Sigara içerseniz hamile kalamazsınız "gibi bir genelleme söz konusu değil ancak tıp dünyası sigara kullanımının hamile kalmayı zorlaştırdığını araştırmalarla ispatlamış. Sigara kullanan anne adayının tüpleri ve rahim arasında basınç artışı olduğu, döllenmenin bu basınç ortamında riske girdiği, döllenmiş embriyonun ise rahim duvarına tutunmasının zorlaştığını tespit edilmiş. Tüplerden geçerek rahime inmesi gereken embriyonun basınç fazlalığı sebebi ile tüplere yerleşerek, dış gebeliğe sebep olduğu da bildiriliyor. Ayrıca baba adaylarının sperm kalitesi de ( hareketlilik ve yoğunluk oranları ) bozuluyor.

Çok sinir bozucu istatistiki değerler var ;

- Ülkemizde 33. haftadan önceki doğumlarda , başka hiçbir tıbbı sebep olmaksızın doğumu etkileyen kriterlere göre ( prematüre doğum) sigara kullanan kadın oranının % 15 civarında,

- 6 yıldan uzun süredir sigara içen anne adaylarında , plesentia previa ( eşiğinin erken gelmesi ) sorununun % 14 civarında,

- Bebeğin anne karnındayken, plesentasından erken ayrılma ( dekolman) riskinın % 72 civarında ,

- Hamileliği boyunca sigara içen annelerin erken doğum oranının % 52 civarında,

- Dış gebeliğin, sigara içen kadınlarda içmeyenlere oranla 2 kat daha fazla ,

olduğu belirlenmiş.

milliyet

Back