Tüp Bebek Sürecinde Yaşananlar

TEKRARLAYAN TÜP BEBEK BAŞARISIZLIKLARI DURUMLARINDA NELER YAPILMALI?

Bu duruma yol açan birçok faktör olduğundan çift bir bütün olarak ele alınmalı ve olası faktörler yeni bir tedavi öncesinde detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

İlk önce anne ve baba adayının gebelik oluşumunu engelleyebilecek genetik veya sistemik hastalıklarının bulunup bulunmadığı araştırılmalı özellikle kromozom analizleri, genetik pıhtılaşma faktörleri ve immunolojik araştırmaları yapılmalıdır. Eğer çiftlerden herhangi birinde kromozomal problem varsa tüp bebek tedavisi sonrası elde edilen embriyolara, transfer için seçilmeden önce, preimplantasyon genetik tarama testleri yapılmalı ve burada seçilen normal yapıya sahip embriyolar transfer edilmelidir. Embriyo kalitesinin arttırılmasında, uygun stimulasyon protokollerinin seçimi kaliteli yumurta elde etmedeki en önemli basamaktır, yine kaliteli sperm seçiminde yüksek mikroskopik büyütme yöntemleri olan IMSI metodunun seçilmesi elde edilen embriyo kalitesine olumlu katkı sağlayacaktır.

Rahim içi bozuklukların önceden belirlenmesi histeroskopi veya laparoskopi gibi operasyonlarla bu tür bozuklukların giderilmesi yeni bir tüp bebek tedavisine geçilmeden yapılması gereken tedavilerin başında gelmektedir. Embriyonun gelişimini sağlayacak uygun ortamı sağlamadan yapılacak tedavilerde ne kadar iyi kalitede embriyo gelişirse gelişsin gebelik elde edilemeyecektir.

Kaynak: Sağlık ve Yaşam Dergisi

Son düzenleme:
Periferik kanda kromozom analizi

Kan pıhtılaşması testi

Tsh,T3 T4 testi (Tiroid Testleri )

Toksoplazma,Rubella (kızamıkçık) ve Sifiliz (frengi) tarama testleri

Cd56 testi(Bazı durumlarda vücudumuz embriyoyu yabancı bir madde gibi algılayıp atıyormuş.Bunu tespit etmek için yapılıyor.)

AHM testi (Yumurta rezerviyle ilgili)

* * *Histeroskopi

Son düzenleme:
Canım HSG çekimi genelde adet bitiminden sonraki birkaç gün içinde yapılır.

Özelde işlemin ücreti 250 - 350 TL. gibi.(Tıbbi Görüntüleme Merkezi Radyotom & Radyomar-Fındıkzade tavsiye ederim)

Moralini bozma:KK70:Sen iyi olur,hersey hallolur.:KK16:

Cnm en sonuda cozdum olayi :KK66:) zeynep kamili en az 4 kez aramisimdir,aklima takilani sormak icin.reglin 3.ya da 4. Gunu gidip yaptiracagim sey hormon testi ve alttan muayene (klasik). Sonra adetin ilk gununu birinci gun kabul edersek onu takiben 9. Ya da 10. Gun rahim filmi cekilecekmisim,bunun icin de adetin ilk gununden itibaren kllanmam gereken ilac varmis, ben sirketten cok sik izin alamadigim icin,yarin sabah esim gidecek benim yerime ve doktor ilaci yazacak. Ve merak ettigim herseyi de kucuk bir cep ajandam var ona not aliyorum,yarin onu da esime vericem sorsun doktora :KK66:) durum bu...

Artik cok kasmiyorum kendimi..

4 ay once kist ameliyati olmustum,ne buyuk acilar yasadim bu ne ki ( kendimi boyle telkin ediyorum napiim) :KK66:

Ustelik tip oyle ilerlediki, yahu yuz nakli yapiyolar be daha ne olsun. Beyin ameliyati gecirenler var.bunlari dusununce rahatliyorum ve bir de su var, diyelimki kotu birsey oldu, hastanedesiniz, doktorlarla dolu bir hastane... Umarim nedemek istedigimi anlatabildim :KK66:)

Cnm en sonuda cozdum olayi :KK66:) zeynep kamili en az 4 kez aramisimdir,aklima takilani sormak icin.reglin 3.ya da 4. Gunu gidip yaptiracagim sey hormon testi ve alttan muayene (klasik). Sonra adetin ilk gununu birinci gun kabul edersek onu takiben 9. Ya da 10. Gun rahim filmi cekilecekmisim,bunun icin de adetin ilk gununden itibaren kllanmam gereken ilac varmis, ben sirketten cok sik izin alamadigim icin,yarin sabah esim gidecek benim yerime ve doktor ilaci yazacak. Ve merak ettigim herseyi de kucuk bir cep ajandam var ona not aliyorum,yarin onu da esime vericem sorsun doktora :KK66:) durum bu...

Artik cok kasmiyorum kendimi..

4 ay once kist ameliyati olmustum,ne buyuk acilar yasadim bu ne ki ( kendimi boyle telkin ediyorum napiim) :KK66:

Ustelik tip oyle ilerlediki, yahu yuz nakli yapiyolar be daha ne olsun. Beyin ameliyati gecirenler var.bunlari dusununce rahatliyorum ve bir de su var, diyelimki kotu birsey oldu, hastanedesiniz, doktorlarla dolu bir hastane... Umarim nedemek istedigimi anlatabildim :KK66:)

Gayet iyi anlattın canım ama emin ol kötü bir şey olmayacakAllah'ın izniyle o masaya yatıp kalkman bir olacak.Kısacık bir işlem.İlk olarak spekulumu hissedeceksin sonra ilacın soğukluğunu,ardından hafif bir basınç hissi ve adet sancısı benzeri bir ağrı hepsi bu.:KK70:Rahat ol,moralini yüksek tut.:KK54:

Gayet iyi anlattın canım ama emin ol kötü bir şey olmayacakAllah'ın izniyle o masaya yatıp kalkman bir olacak.Kısacık bir işlem.İlk olarak spekulumu hissedeceksin sonra ilacın soğukluğunu,ardından hafif bir basınç hissi ve adet sancısı benzeri bir ağrı hepsi bu.:KK70:Rahat ol,moralini yüksek tut.:KK54:

Guzel temennilerin icin cok sagol tatlim, cok iyi moral veriyosun :KK66: izninle seni yasam kocum seciyorum :KK66:))

Biliyomusun benim ikizim varmis bebekken ölmus, bana hep diyolardi ki, ikiz bebegin olma sansi yuksek sende, ama simdi dusunuyorum da, normal birtane bile bebis yapamazken ikiz bebek bi mucize olur sanirim...

Guzel temennilerin icin cok sagol tatlim, cok iyi moral veriyosun :KK66: izninle seni yasam kocum seciyorum :KK66:))

Biliyomusun benim ikizim varmis bebekken ölmus, bana hep diyolardi ki, ikiz bebegin olma sansi yuksek sende, ama simdi dusunuyorum da, normal birtane bile bebis yapamazken ikiz bebek bi mucize olur sanirim...

Teşekkür ederim,onur duyarım :KK1::124::124::124:

Canım ya Allah rahmet eylesin,nur içinde yatsın.

Öyle düşünme,hiç belli olmaz.

Bir arkadaşımızın 8.yılın sonunda tüp bebekle üçüzleri oldu.

Üç yaramaz haydut :118:Şuan 3 yaşındalar ve annelerine kök söktürüyorlar.:KK1:

Nasip,kısmet bu işler...:KK34:

Teşekkür ederim,onur duyarım :KK1::124::124::124:

Canım ya Allah rahmet eylesin,nur içinde yatsın.

Öyle düşünme,hiç belli olmaz.

Bir arkadaşımızın 8.yılın sonunda tüp bebekle üçüzleri oldu.

Üç yaramaz haydut :118:Şuan 3 yaşındalar ve annelerine kök söktürüyorlar.:KK1:

Nasip,kısmet bu işler...:KK34:

Ayy ne guzel cok ozendim dogrusu :KK66:) allah bizede nasip etsin cnm ya..
Gorusuruz tatlim cikiyorum, malum yarin is var ;(
Devam ederiz yine iyi geceler :KK66:

ben çok heycanlı ve sabırsızım :))

çok da merak ediyorum.. hormon testi yaptırıcam ve rahim filmi çektiricem, daha bunların gününe 10 günden fazla bir zaman var, ama ben çok merak ediyorum ;
*bu testlerden sonra beni ne bekliyor, sonraki aşama nedir ?
*bu testler kötü çıkarsa ne olur ?
*bu süreç ne kadar sürer ?
*iş hayatımı etkiler mi ?
*herşey yolunda giderse tüp bebişlerimi ne zaman içimde hissedicem :) ?

aklıma takılan şimdi ki sorular bunlar .:)

yardımlarınız / cevaplarınız benim için önemli..

:nazar:Adetin üçüncü günü yapılan hormon tetkikleriyle, yumurtalıkların ilaçlara nasıl cevap verecekleri önceden anlaşılmaya çalışılır.

:nazar:Rahim ve tüplerin görüntülenmesi amacıyla bir rahim filmi çekilir.

:nazar:Eşinden Semen (sperm) analizi istenir.(Daha önce yapılmadıysa)

:nazar:Her iki eş için AIDS, Sarılık Testi, yalnızca kadınlar için Kızamıkçık Testi ve kan sayımı testi istenir.

:nazar:Yumurtaların erken çatlamasını önlemek ve normal fizyolojiyi baskılamak amacıyla (lucrin ve decapeptyl) & yumurtalıkların uyarılmasını sağlamak amacıyla (Gonal-F, Menogon, Puregon, Menopur, Merional, Fostimon) iğnelerine başlanır.Amaç çok sayıda folikül-yumurta elde etmek ve çok sayıda yumurta geliştirmektir.Hergün ya da gün aşırı ultrasonografi ile (gerekirse kan testleri (E2-LH) yumurta hücresinin gelişimi izlenir.

:nazar:Hormonların baskılanması & Yumurtalıkların uyarılması değişik protokollere göre yapılabilir.

Kısa Protokol: GnRHa uygulamasına adet kanamasının ilk günü başlanıp tedavi sonuna kadar (çatlatma iğnesinin yapıldığı gün) devam edilir. Adet kanamasının 3. gününden başlayarak tedaviye hMG ya da FSH eklenir.

Ultrakısa protokol: Adet kanamasının ilk günü GnRHa'ya başlanır ve 3 gün verildikten sonra kesilir. Tedaviye hMG'ya da FSH ile devam edilir. Amaç sadece flare-up etkiden yararlanmak.

Mikrodoz kısa protokol: Diğer kısa protokollerden farkı, kullanılan GnRh dozunun çok düşük tutulması. Bu amaçla eczaneden alınan ilaç tüp bebek laboratuvarında sulandırılır ve dozu düşürülür. Bu protokol son zamanlarda yumurtalıkları zayıf olan kadınlarda uygulanır.

Uzun protokol: Tüm dünyada en çok tercih edilen KOH protokolüdür. GnRHa uygulamasına bir önceki adet döneminin 21. günü başlanır. Takip eden adet kanamasının 3. gününde baskılanmanın olup olmadığı yapılacak olan kan testi ile anlaşılır. Kan östrojen düzeyi azalmışsa baskılanma sağlanmış demektir. Bu durumda hMG ya da FSH ile uyarı tedavisine başlanılır. Ancak GnRHa uygulaması sona erdirilmez. Çatlatma iğnesi yapılana kadar GnRH ve hMG ya da FSH bir arada kullanılır.

:nazar:Yumurtalık uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış folliküller (ultrasonografide gözlenen içi sıvı dolu yumurta içeren yapılar) elde edildiğinde, çatlatıcı iğne (hCG; Profasi; Pregnyl veya Ovidrel) yapılır ve 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır. İşlem genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürer.

:nazar:Yumurta toplama işlemi(OPU) sırasında ya da hemen sonrasında erkekten alınan menide en kaliteli spermlerin ayrımı yapılır.

:nazar:Yumurta kültürü ve sperm hazırlanması tamamlandıktan sonra döllenme safhasına geçilir.OPU işleminden yumurta ve sperm aynı kapta inkübatöre yerleştirilir. Ertesi gün yumurtalar normal döllenmenin olup olmadığın araştırılması için incelenir. Döllenmiş yumurtalar inkübatörde embriyo oluşması için bırakılır.

:nazar:Embriyo transferi çoğu zaman yumurta toplama işleminden 3 gün sonra yapılır. Bazı özel durumlarda, yumurta toplama işleminden 5 gün sonra transfer edilir (blastokist transferi).

:nazar:Embriyo transferi genellikle çok basit bir işlem olup, hazırlık dahil, ortalama 5 dakika sürer. Embriyo transferi için, önce bir spekulum vajene yerleştirilir, vajen ıslak bir gazlı bezle usulüne uygun temizlendikten sonra özel kültür sıvısı ile rahim ağzı yıkanır. Embriyolog transfer edilecek embriyoları katetere yükleyerek laboratuardan getirir ve transfer gerçekleştirilir.

:nazar:Transferi yapılmayan embriyolar dondurularak sonraki uygulamalar için ayrılır.

:nazar:Kanda gebelik testi (B-hCG) embriyo transferinden 12 gün sonra yapılır.

Kısa tedaviler 15 gün,uzun tedavi protokolleri ise 3 hafta kadar sürebilmektedir.

merhaba,

bende gecen hafta gittim doktora. ultrasyonda herşey normal gözüküyor. adet olmayı bekliyoru. kan tahlili istedi doktorum. çıkan sonuclara göre tedavi uygulayacakmış. benim sorum şu :
tavs,ye üzerine özel bir doktorda başladım tedaviye.. bazı üniversite hastanelerinin de tüp bebek tedavi bölümleri var. hastanede yaptıran oldumu hiç. tabi özel daha iyi olur diye düşünüyorum fakat masrafı çok :KK43: hastalelerin tüp bebek merkezlerini tavsiye edermisiniz?

merhaba,

bende gecen hafta gittim doktora. ultrasyonda herşey normal gözüküyor. adet olmayı bekliyoru. kan tahlili istedi doktorum. çıkan sonuclara göre tedavi uygulayacakmış. benim sorum şu :
tavs,ye üzerine özel bir doktorda başladım tedaviye.. bazı üniversite hastanelerinin de tüp bebek tedavi bölümleri var. hastanede yaptıran oldumu hiç. tabi özel daha iyi olur diye düşünüyorum fakat masrafı çok :KK43: hastalelerin tüp bebek merkezlerini tavsiye edermisiniz?

o hastaneye ve dr. a göre değişir ama şahsım adına ankara başkent üniv. hastanesi tüp bebek bölümünü tavsiye ederim. ben orada yaptırdım ama ben dr. araştırıp oradaki dr.a gittim ve çok şükür şuan 11+1 hamileyim. dilerim seninde tedavin hayırlı ve sonucu bebişli olur....

:nazar:Adetin üçüncü günü yapılan hormon tetkikleriyle, yumurtalıkların ilaçlara nasıl cevap verecekleri önceden anlaşılmaya çalışılır.

:nazar:Rahim ve tüplerin görüntülenmesi amacıyla bir rahim filmi çekilir.

:nazar:Eşinden Semen (sperm) analizi istenir.(Daha önce yapılmadıysa)

:nazar:Her iki eş için AIDS, Sarılık Testi, yalnızca kadınlar için Kızamıkçık Testi ve kan sayımı testi istenir.

:nazar:Yumurtaların erken çatlamasını önlemek ve normal fizyolojiyi baskılamak amacıyla (lucrin ve decapeptyl) & yumurtalıkların uyarılmasını sağlamak amacıyla (Gonal-F, Menogon, Puregon, Menopur, Merional, Fostimon) iğnelerine başlanır.Amaç çok sayıda folikül-yumurta elde etmek ve çok sayıda yumurta geliştirmektir.Hergün ya da gün aşırı ultrasonografi ile (gerekirse kan testleri (E2-LH) yumurta hücresinin gelişimi izlenir.

:nazar:Hormonların baskılanması & Yumurtalıkların uyarılması değişik protokollere göre yapılabilir.

Kısa Protokol: GnRHa uygulamasına adet kanamasının ilk günü başlanıp tedavi sonuna kadar (çatlatma iğnesinin yapıldığı gün) devam edilir. Adet kanamasının 3. gününden başlayarak tedaviye hMG ya da FSH eklenir.

Ultrakısa protokol: Adet kanamasının ilk günü GnRHa'ya başlanır ve 3 gün verildikten sonra kesilir. Tedaviye hMG'ya da FSH ile devam edilir. Amaç sadece flare-up etkiden yararlanmak.

Mikrodoz kısa protokol: Diğer kısa protokollerden farkı, kullanılan GnRh dozunun çok düşük tutulması. Bu amaçla eczaneden alınan ilaç tüp bebek laboratuvarında sulandırılır ve dozu düşürülür. Bu protokol son zamanlarda yumurtalıkları zayıf olan kadınlarda uygulanır.

Uzun protokol: Tüm dünyada en çok tercih edilen KOH protokolüdür. GnRHa uygulamasına bir önceki adet döneminin 21. günü başlanır. Takip eden adet kanamasının 3. gününde baskılanmanın olup olmadığı yapılacak olan kan testi ile anlaşılır. Kan östrojen düzeyi azalmışsa baskılanma sağlanmış demektir. Bu durumda hMG ya da FSH ile uyarı tedavisine başlanılır. Ancak GnRHa uygulaması sona erdirilmez. Çatlatma iğnesi yapılana kadar GnRH ve hMG ya da FSH bir arada kullanılır.

:nazar:Yumurtalık uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış folliküller (ultrasonografide gözlenen içi sıvı dolu yumurta içeren yapılar) elde edildiğinde, çatlatıcı iğne (hCG; Profasi; Pregnyl veya Ovidrel) yapılır ve 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır. İşlem genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürer.

:nazar:Yumurta toplama işlemi(OPU) sırasında ya da hemen sonrasında erkekten alınan menide en kaliteli spermlerin ayrımı yapılır.

:nazar:Yumurta kültürü ve sperm hazırlanması tamamlandıktan sonra döllenme safhasına geçilir.OPU işleminden yumurta ve sperm aynı kapta inkübatöre yerleştirilir. Ertesi gün yumurtalar normal döllenmenin olup olmadığın araştırılması için incelenir. Döllenmiş yumurtalar inkübatörde embriyo oluşması için bırakılır.

:nazar:Embriyo transferi çoğu zaman yumurta toplama işleminden 3 gün sonra yapılır. Bazı özel durumlarda, yumurta toplama işleminden 5 gün sonra transfer edilir (blastokist transferi).

:nazar:Embriyo transferi genellikle çok basit bir işlem olup, hazırlık dahil, ortalama 5 dakika sürer. Embriyo transferi için, önce bir spekulum vajene yerleştirilir, vajen ıslak bir gazlı bezle usulüne uygun temizlendikten sonra özel kültür sıvısı ile rahim ağzı yıkanır. Embriyolog transfer edilecek embriyoları katetere yükleyerek laboratuardan getirir ve transfer gerçekleştirilir.

:nazar:Transferi yapılmayan embriyolar dondurularak sonraki uygulamalar için ayrılır.

:nazar:Kanda gebelik testi (B-hCG) embriyo transferinden 12 gün sonra yapılır.

harika bir paylaşım, emeğine sağlık çok güzel, evde bir kez daha okuyacağım :)

merhaba,

selam, ben 4 ay önce kist ameliyatı geçirdim, tavsiye üzerine bir sürü özel doktora gittim, ama en sonunda yine devlet hastanesinde ameliyat oldum. şöyle düşündüm ; atıyorum , özelde ayda ortalama 10 kişiyi ameliyat ediyorlarsa, devlet hastanesinde bu rakamın en az 5 katıdır (belki daha fazla), bu yüzden birinci sebep buydu, ikincisi araştırma hastanesi olduğu için, en ufak şeyi bile çok detaylı araştırıyrlar bu da 2. ameliyatımı oldum gayette sağlıklıyım.

tüp bebek için ise; ben yine kendi adıma söyliyim, ilk seferde tutacağı garnti birşey olsa gözümü hiç krıpmadan 10,000 - 20,000 neyse veririm, ama böyle birşey yok ne yazık ki, devlet bana ssk da 2 kez tüp bebek deneme şansı veriyorsa neden kullanmıyimki, hee 2 kez denerim olmadı,sonra özele giderim. böyle düşünüyorum. ama tabi ilerleyen zaman ne gösterir onuda şimdiden kestirmek zor...

Merhaba ben tüp bebeğe ilk adımımı yarın atacağım galiba kan tahlili ve alttan muayene dedi doktor korkularım çok kızlar ne yapacağımı bilmiyorum kan aldırmaktan bile çekinirken hasta iken alttan muayene iyice gerdi beni deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim Allah bu mubarek günde yardımcımız olsun korkularmızı yenmeyi nasip etsin inşallah.

Merhaba ben tüp bebeğe ilk adımımı yarın atacağım galiba kan tahlili ve alttan muayene dedi doktor korkularım çok kızlar ne yapacağımı bilmiyorum kan aldırmaktan bile çekinirken hasta iken alttan muayene iyice gerdi beni deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim Allah bu mubarek günde yardımcımız olsun korkularmızı yenmeyi nasip etsin inşallah.

Canım merhaba.:KK70:Dilerim hakkında hayırlısı olur.:KK16:

İnan muayenede korkulacak hiç birsey yok.Spekulum muayenesi sırasında kendini kasmazsan ve rahat bırakırsan işlem son derecede kolaylaşır,zaten birkaç dakika sürüyor.Kendini sıkarsan,aslında spekulmu sıkıp gereksiz yere acı hissedersin.O an doktora doğru bakma,spekulumu görme,başka seyler düşünmeye calış,emin ol anlamayacaksın bile.Zaten tedavi başlangıcında bir defa spekulumla muayene olur sonrasında ultrason probu devreye girer.Ultrason probu kondom+jel ile kullanıldığı için çok basit,ağrısız,acısız bir işlemdir.Hangi güzel amaç için bu işlemlerin yapıldığını düşün,kendine güzel telkinlerde bulun,hepsi geçecek...Allah nasip ederse inşalah,sağlıkla bebeklerimizi kucağımıza aldığımız anda bu yaşadıklarımızı tebessümle anacağız.

Güzel haberlerini almak dileğiyle :KK3:

tüp bebek için ise; ben yine kendi adıma söyliyim, ilk seferde tutacağı garnti birşey olsa gözümü hiç krıpmadan 10,000 - 20,000 neyse veririm, ama böyle birşey yok ne yazık ki, devlet bana ssk da 2 kez tüp bebek deneme şansı veriyorsa neden kullanmıyimki, hee 2 kez denerim olmadı,sonra özele giderim. böyle düşünüyorum. ama tabi ilerleyen zaman ne gösterir onuda şimdiden kestirmek zor...

Tüp bebek uygulamalarında başarıyı etkileyen en önemli faktör embriyoloji laboratuvarının kalitesi ve uygulanan tekniklerdir.

Akabinde hamilelik oranları,hasta odaklı(tüp bebek programında seri imalat tarzında kişiye özel olmayan tüp bebek protokolleri uygulanmamalıdır) bir tedavi uygulaması gelir. Bunun yanı sıra;stresli bir tedavi olduğu için sürekli anlayışla, ilgiyle psikolojik desteğin verilmesi önemli konulardan biridir.

Tüp bebek yapmaya karar vermiş olan çiftler kabul aşamasına gelmişler ve çözüm arayışına başlamışlardır. Tüp bebek duygusal, fiziksel ve ekonomik gücü zorlayan bir tedavi çeşididir. Bu noktada çiftlerin, güven duydukları bir doktor ve infertilite tedavi merkezi seçmeleri çok önemlidir. Çünkü tüp bebek tedavisi boyunca, çift birçok kez doktor kontrolüne gelip gidecek ve doktor ve ekibi ile yakın bir ilişki içinde olacaktır. Sadece eşler arasında konuşulagelmiş olan özel konular doktor ile de paylaşılmaya başlanacaktır. Ayrıca tedavi boyunca duyulan kaygılardan dolayı çiftin aklına takılan birçok konu olacak ve doktorlarına bu konu ile ilgili sorular sormak isteyeceklerdir. Eğer çift doktorlarına yeterince güvenmez ya da soru sormaya çekinir durumda olursa, tedavinin duygusal ayağında zorlanmalar yaşanabilir.

Çifti psikolojik olarak tüp bebek tedavisine hazırlayacak olan diğer önemli husus, tedavi hakkında geniş çaplı bir bilgiye sahibi olmaktır. Bu bilgilerin bir bölümü doktor ve ekibinden (hemşireler, embriyolog, psikolog) sağlanabilir. Aynı zamanda çiftler kendileri de çeşitli kitaplar ve internetten bu konu ile ilgili araştırma yapabilirler. Fakat tüp bebek tedavisine başlamış olan bir çifte en büyük bilgi ve deneyim desteğini sağlayabilecek kişiler bu süreci daha önce yaşamış olan çiftlerdir. Daha önce benzer bir deneyim yaşamış olan bir insanın aktaracakları, tedaviyi gören kişinin ne gibi aşamalardan geçeceği, hangi duygusal durumları yaşayacağı ve bunlarla nasıl başedebileceği konusunda ışık tutacaktır. Böylece tedavi gören kişi, yaşadıkları konusunda yalnız olmadığını, benzer hatta aynı duyguları başka insanların da yaşadığını ve bunlara çözüm getirdiğini farkına varır. Kendisinin de yalnız ve çözümsüz olmadığını hisseder.

Tedaviye psikolojik olarak hazırlanmak için akılda tutulması gereken diğer önemli husus ise şudur: Tüp bebek tedavisi fiziksel ve duygusal açıdan yüklüdür ve çifti yoracaktır. Bu sebeple hayatın diğer alanlarındaki stresi ve yükü mümkün olduğunca sabitlemek ve minimumda tutmak yerinde olur. İş ya da ev ile ilgili önemli kararlar tedavi sürecinden sonraya ertelenebilir. Erkeğin ya da kadının iş değişikliği ya da çiftin taşınması gibi major değişiklikler tedavi ile aynı döneme denk getirilmemelidir. Aynı zamanda aile içi ya da arkadaşlar arasında yaşanan stresli durumlardan tedavi süresince uzaklaşmak, çiftin, tedavinin duygusal yükünü daha rahat taşımasını sağlayacaktır.

Tedaviye başlamadan önce en uygun ortam hazırlanmalı, çiftler kendi aralarındaki ilişkiye, kendi bedenlerine (spor, yeme, uyku alışkanlıkları, sigara ve içki tüketimi) özen göstermelidirler. Bedenin yorgun ve bakımsız olduğu yerde kişinin psikolojisi de paralel olacaktır. Aynı şekilde psikolojinin sağlam olmamasından fiziksel beden de olumsuz etkilenir. Her ikisine de iyi bakmak tedavinin başarısı ve çiftlerin tedaviyi güçlü şekilde atlatmaları için önemlidir.

(Psikolog Gonca Şensözen)

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin yaşadığı sorunlardan biri duyguların farklı şekillerde dışarı vurulmasıdır. Erkekler ve kadınlar aynı olaya farklı zamanlarda farklı tepkiler verebilirler. Erkekler bu konuda duygularını konuşmaktan kaçınma eğiliminde olabilir ve eşlerinin durumu çok büyüttüğü konusunda sitem edebilirler. Kadınlar da eşlerini duyarsız ve ilgisiz bulabilirler. Dışa vurulsun ya da vurulmasın yaşanan durum hem kadını hem erkeği etkilemektedir. Eşler birbirlerinden farklı tepkiler veriyorsa, bu durum anlayışla karşılanmalıdır. Taraflar birbirlerini çeşitli şekillerde davranmaya zorlarlarsa, evlilik ilişkisi ekstra gerilim yaşamak zorunda kalır. Bu durumun da ne ilişkiye ne de tedaviye faydası vardır.

Tedavi sürecinde evlilik ilişkisinde yoğun gerilimler yaşanırsa, bu durumun tedaviden mi yoksa geçmişten mi kaynaklandığını ayrıştırmak gerekir. Bunu eşler kendi aralarında konuşarak anlayabilirler. Çift daha önce yaşadıkları sorunları nasıl çözmüş olduklarını hatırlayarak, bu çözüm yolunu yeniden uygulayabilir. Eğer sonuç alınamıyorsa bu konuda bir danışmana başvurulabilir.

Tüp bebek tedavisi gören çiftler doğal yolla bebek sahibi olamadıkları için cinsellik yaşamanın anlamsız olduğu hissine kapılabilirler ve cinsel hayatları sekteye uğrayabilir. Bu noktada cinselliğin tek amacının bebek yapmak olmadığı, cinselliğin ilişkideki yakınlık ve birliktelik hissini kuvvetlendiren, aynı zamanda da ilişkiye keyif katan bir aktivite olduğu hatırlanmalıdır.

Çiftler infertilite ile uğraşırken ilişkilerinin sadece çocuk yapma olgusuna dayanmadığını, ilişkilerinde çocuktan bağımsız tatlar ve amaçlar olduğunu unutmamalıdırlar. Bebek, tedavi, ilaçlar ve doktorlar ev içinde konuşulan tek konu haline gelirse evlilik ilişkisi bundan zarar görür. Evlilik ilişkisinin de bakılmaya ve özen gösterilmeye ihtiyacı vardır. Bunu görmezden gelmek, bebek sahibi olma uğruna, sahip olduğumuz değerli bir birlikteliğin yara almasına yol açabilir.

(Psikolog Gonca Şensözen)

X