Tüp Bebek Sürecinde Yaşananlar

Toplumumuzda infertilite problemi yaşamamış olan birçok insan tüp bebek tedavisinin ne anlama geldiğini bilmemekte ya da bu konuda kafa karışıklığı yaşamaktadır. Özellikle eğitim seviyesi düşük çevrelerde tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmanın yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Bu gibi çevrelerde tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olunduğunda orijinal babadan başka bir erkeğin spermi ya da orijinal anneden başka bir kadının yumurtası kullanılıyor sanılmaktadır. Oysa ki tüp bebek yönteminde annenin yumurtası ve babanın spermi kullanılır. Dolayısı ile halktaki bazı inanışların aksine tüp bebek yöntemi ile oluşan çocuk yüzde yüz kendi anne ve babasındandır. Başka bir erkekten sperm ya da başka bir kadından yumurta alınması söz konusu değildir.

Tedavi sırasında kadında yumurtanın oluşmadığı ya da erkekte spermin bulunamadığı durumlar olabilir. Yurtdışında bu gibi durumlarda üremenin sağlanabilmesi için çiftin isteği ve izni dahilinde başka bir kadının yumurtası ya da başka bir erkeğin spermi kullanılır. Ancak bu yöntemin (donasyon) uygulanması Türkiye’de yasal değildir ve o yüzden uygulanmamaktadır. Halk arasında tüp bebek ile karıştırılan ve boşuna endişe yaratan teknik budur.

Bu iki yöntemin halk arasında karıştırılmasından dolayı, tüp bebek yöntemine başvurmuş bazı hastalar böyle bir yöntemden yararlandıklarını ve bu yolla gebe kaldıklarını etraflarına duyurmak istememektedir. Doktora gidiş-gelişler gizli şekilde yapılmakta ve aslında bu durum çiftin tedaviden kaynaklı stresini arttırmaktadır. Fakat başvurulan yöntemi duyurdukları vakit yaşanabilecek stresin daha büyük olacağı endişesi ile bazı çiftler bu tedaviyi gizli yürütme stresini tercih etmektedirler.

Toplumda tüp bebek ile ilgili diğer bir endişe işlemler sırasında sperm, yumurta ya da embriyoların başkalarınınki ile karışması düşüncesidir. Tüp bebek ünitesinde çalışan kişiler olarak bu tip sorular ve endişeler ile çok sık karşılaşıyoruz. Bu tip soruların ve kuruntuların olması tüp bebek ekibinin beklediği ve çok alışık olduğu bir durumdur. Bu sebeple tüp bebek tedavisi görmeye karar veren çiftler ile tedavi öncesinde tedaviyi tanıtıcı ve kafadaki soruları aydınlatıcı bir görüşme yapılır. Böylece çiftlerin tedaviye içleri rahatlamış şekilde başlamaları sağlanır.

(Psikolog Gonca Şensözen)
 
Tüp bebek uygulamalarında başarıyı etkileyen en önemli faktör embriyoloji laboratuvarının kalitesi ve uygulanan tekniklerdir.

Akabinde hamilelik oranları,hasta odaklı(tüp bebek programında seri imalat tarzında kişiye özel olmayan tüp bebek protokolleri uygulanmamalıdır) bir tedavi uygulaması gelir. Bunun yanı sıra;stresli bir tedavi olduğu için sürekli anlayışla, ilgiyle psikolojik desteğin verilmesi önemli konulardan biridir.




...............

ben, istemeden olumsuz birşey mi söyledim acaba :KK43: :KK43: :KK43:
 
...............

ben, istemeden olumsuz birşey mi söyledim acaba :KK43: :KK43: :KK43:

Canım elbette olumsuz birşey söylemedin :KK70:

Farkettimde,yorum fazla ciddi olmuş :KK1:

Hastaneye karar verirken yardımcı olması açısından önemli kriterlere değinmek istedim.

Devlet ya da özel hast.; laboratuvarın kalitesi,uygulanan teknikler,kişiye özel protokol,ilgi,alaka bunlar çok önemli tüp bebekte.
 
Canım elbette olumsuz birşey söylemedin :KK70:

Farkettimde,yorum fazla ciddi olmuş :KK1:

Hastaneye karar verirken yardımcı olması açısından önemli kriterlere değinmek istedim.

Devlet ya da özel hast.; laboratuvarın kalitesi,uygulanan teknikler,kişiye özel protokol,ilgi,alaka bunlar çok önemli tüp bebekte.



Evet, cok haklisin, ben daha herseyin en basindayim bu yuzden hic birsey bilmiyorum diyebilirim, senden cok sey ogrenecegim kesin, paylasimlarini surdur lutfen, bu forumdaki yazilar bana cok buyuk moral oluyor,herkese ve sana cok tesekkurler cnm. :KK66:
 
*iş hayatımı etkiler mi ?

Tedavi; yumurta gelişimi, yumurtaların toplanması, embriyo gelişimi ve embriyo transferi aşamalarından oluşmaktadır.

Yumurta gelişimi süresince gün aşırı ya da günlük kan tahlili ve ultrasonografi incelemesi yapılır. Bu süreç ortalama 9-12 gün sürer.

Embriyolar kalite ve sayısına göre değerlendirilerek 2 - 6 gün sonra transfer edilirler.

Hormon ilaçlarına başladıktan sonra embriyo transferine kadar geçecek toplam tedavi süresi ortalama olarak 15–18 gündür.

Yani özetle;

Yumurta gelişimi sürecinde,hastane randevuna göre 2-3 saat izin alman gerekebilir.

Transferden sonra 3 gün istirahat önerilir.

İzinlerini hemem hemen bu doğrultuda planlayabilirsin canım.

Buarada sizin problem neydi?Aşılama denedinizmi?
 
16-20 saat sonra (1.gün) döllenme tespit edilir.

48 saat sonra (2.gün) 3-4 hücreli embriyolar izlenir.

72 saat sonra (3.gün) 6-8 veya daha fazla hücre içeren embriyolar izlenir ve hücreler arası birleşme başlar.

4.günün sabahında hücre sayısı net sayılamamakta, morula dönemine ulaşan embriyolar oluşmaktadır.

5. veya 6. gündeki embriyoya blastosist adı verilir ve hücre sayısı 60’tan fazladır.

*Bu kriterlere sahip olan embriyolar normal gelişen embriyolar olarak değerlendirilir.
 
selam canım,transferin gerçekleşmiştir ,güzel haberlerini bekliyoruz inşallah,

canım merhaba evet transferim gerçekleşti 2 tane yumoşumu aldım 2 tanede kardeş için dondurduk 9 şubat test günüm lütfen dualarınızı eksik etmeyin çünkü korkuyorum gögüs agrılarım felan geçti gerçi dr transferde %85 olumlu sonuç alıcaksın dedi ama tabiki RABBİM bilir birde ben çok fazla ilaç kullanıyorum gerçi dr verdi hepsini günde 3 defa 1 agızdan 1 fitil olarak progesteron yine 3 defa estrofen 1 er defa aspirin elevit folbiol ve clexane 0.4 ignemi yapıyorum buda yetmezmiş gibi idrar yolu enfeksiyonu kaptım idrarimden kan gelince korktuk dr aradım çagırdı ve hemen idrar tahlili yaptı serum yedim ve enfexia ve purınol verdi gerçi kendimi iyi hissettigim için bu 2 ilaçı çok düzenli kullanmadım şimdi korkularım ve umutlarımla günümü tamamlamaya çalışıyorum dualarınızı eksik etmeyim çok ihtiyacım var kimse bilmedigi için duada istiyemiyorum neyse artık çıkmam lazım şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum RABBİM YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN:KK54:
 
Canım geçmiş olsun.Nedir şu idrar yolu enfeksiyonundan çektiğimiz.Bende 1 ay önce uğraşmıştım.Aman dikkat et.

Perşembe günü Allah hayırlı haberler vermek / almak nasip etsin inşallah canım.

Dualarımızla :KK16:
 
Potasyumdan zengin fındık badem, balık ile C vitamini içeren limon, biber, portakal, mandalina gibi meyveler tedavide başarıyı artırabilir.

Yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyan bir kadının tüp bebek tedavisini uygulamaya başlamadan önce ideal kilosunda olması gerekiyor. Şişman olan bir kadının tüp bebek uygulamasında başarısız olma ihtimali artar.

Anne olmak isteyen bir kişinin hem kilolu hem de polikistik over (çok sayıda kist içeren yumurtalık) rahatsızlığı varsa tüp bebek uygulamasının başarılı olma şansı iyice düşer düşer. 'Polikistik over metabolik sendrom dediğimiz insülin direncine sebep olabiliyor. Bu da kadının karın bölgesini yağlandırıyor. Karında yağlanma ise tüp bebek uygulamasının başarısını düşürür.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısını Desteklemek İçin Nasıl Beslenmeli

- Günde en az 2,5-3 lt su içmelisiniz.

- Haftada üç gün balık yemeyi ihmal etmemelisiniz.

- Suni tatlandırıcılar diyet programında kullanılabilir fakat tüp bebek tedavisinde kullanmayın.

- Çay ve kahve tüketimini azaltmalısınız. Hatta kahveyi tümden bırakın, çayı da çok seviyorsanız açık içmeye çalışmalısınız.

- Pişirme tekniği en uygun ve yüksek şekilde vitamin, protein, mineral alınması için çok önemli. Kızartmalar yerine ızgara veya fırında az yağlı pişirilmiş yemekleri tercih etmelisiniz.

- Makarna ve sebzeleri az suda haşlayarak pişirmelisiniz.

- Gebelik öncesi tedavide anne adayının folik asit alması, folik asitten zengin besinlerle beslenmesi şart. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu yiyeceklerin miktarları da önemlidir. Haftada 3 kez kuru baklagil, haftada 50 gr. badem, haftada 50 gr. fındık yemelisiniz.

- İyi kaliteli bir uyku ve yürüyüş de önemlidir. Haftada 3 defa düzenli yürümelisiniz.

- C vitamininden zengin gıdalar,Bol miktarda kivi, limon, portakal, mandalina, biber yemelisiniz.

- Bezelye, brokoli, havuç vitamin ve mineral açısından zengin sebzelerdir. Günde 1 havucu salatada; bezelye ve brokoliyi de zeytinyağlı sebze olarak tüketmelisiniz.


Tüp Bebek Diyeti (Örnek)

Sadece kiloluysanız, sodyumu düşük potasyumdan zengin bir diyet programı uygulamanız yeterli. Bu diyette balığa ağırlık vermelisiniz...

- Sabah: 1 bardak süt + 7 kaşık müsli veya 50 gr. yarım yağlı beyaz peynir+2 dilim bol tahıllı ekmek+domates (tuzsuz)

- Öğle: 1 tabak sebze yemeği (zeytinyağlı ve yeşil sebzeler olmalı, ıspanak, kabak-fasulye gibi) + 1 dilim ekmek + salata (bu mevsimde daha çok marul, kırmızı lahana salatasını tercih edebilirsiniz).

- Ara 1-2 porsiyon meyve (1 portakal +1 elma gibi).

- Akşam: Kırmızı eti haftada 1 defa, balık haftada 3 defa, tavuk haftada 2 defa, kuru baklagillerden de özellikle mercimeği haftada 1 defa tüketin. Bu mönünün yanında 1-2 dilim ekmek alabilirsiniz, 1 kase yoğurdu eklemeyi de unutmayın.

- Ara: 1 muz yiyebilirsiniz. Potasyumdan zengin bir meyve olan muz ödem de atar.

Tüp Bebek Diyeti (Örnek)

Hem kiloluysanız hem de polikistik over rahatsızlığınız varsa kilo verebilmeniz için vücudunuzdaki insülin direncini azaltacak bir diyet uygulamanız gerekir.

- Sabah: 1 bardak süt +8 kaşık müsli veya 2 yumurtalı omlet+1 dilim ekmek veya 50 gr yarım yağlı beyaz peynir + 1 dilim ekmek.

- Ara: Proteinli yiyeceklerle karbonhidratlı yiyecekleri karışık yemeliyiz yoğurt + meyve gibi.

- Öğle: 1 tabak sebze yemeği (etli olabilir) + 1 ince dilim ekmek + 1 kase yoğurt + salata.

- Ara: Muzlu süt veya 1 tost+ayran veya peynir+ekmek.

- Akşam: Kuru baklagil veya et, balık, tavuk (et, tavuk 200 gr. balık 400 gr olmalı) + 1 dilim ekmek veya çorba (çorbalardan mercimek, tarhana, yayla çorbalarını tercih edin) + salata.

- Ara: Yoğurt + meyve veya 2 galeta + 30 gr. light beyaz peynir.
 
canım merhaba evet transferim gerçekleşti 2 tane yumoşumu aldım 2 tanede kardeş için dondurduk 9 şubat test günüm lütfen dualarınızı eksik etmeyin çünkü korkuyorum gögüs agrılarım felan geçti gerçi dr transferde %85 olumlu sonuç alıcaksın dedi ama tabiki RABBİM bilir birde ben çok fazla ilaç kullanıyorum gerçi dr verdi hepsini günde 3 defa 1 agızdan 1 fitil olarak progesteron yine 3 defa estrofen 1 er defa aspirin elevit folbiol ve clexane 0.4 ignemi yapıyorum buda yetmezmiş gibi idrar yolu enfeksiyonu kaptım idrarimden kan gelince korktuk dr aradım çagırdı ve hemen idrar tahlili yaptı serum yedim ve enfexia ve purınol verdi gerçi kendimi iyi hissettigim için bu 2 ilaçı çok düzenli kullanmadım şimdi korkularım ve umutlarımla günümü tamamlamaya çalışıyorum dualarınızı eksik etmeyim çok ihtiyacım var kimse bilmedigi için duada istiyemiyorum neyse artık çıkmam lazım şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum RABBİM YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN:KK54:

çok sevindim canım,doktoruna inan ve güven,dualarım seninle canım,ben inanıyorum olucak inşallah,çok az kalmış test tarihine,bizlerde çok ilaç aldık canım halada alıyoruz ,o ilaçlar bize yardım ediyor,bana doktorum eleviti 3.aydan sonra verdi,iğneme devam ediyorum bende,coraspin de içiyorum birde kansızlık var bende gyneferon içiyorum,hadi inşallah güzel haberler vericeksin bizlere,
 
arkadaslar benim sormak istediğim bir sey var. bende tedaviye baslıcam ancak bu süreç ne kadar sürüyor. yani kaç gün iğne, kaç gün sonra yumurtalar toplanıyor, yumurtanın gelişmine göre heralde ama ortalama kaç gün sürer? doktora soramadım
 
arkadaslar benim sormak istediğim bir sey var. bende tedaviye baslıcam ancak bu süreç ne kadar sürüyor. yani kaç gün iğne, kaç gün sonra yumurtalar toplanıyor, yumurtanın gelişmine göre heralde ama ortalama kaç gün sürer? doktora soramadım


Tedavi; yumurta gelişimi, yumurtaların toplanması, embriyo gelişimi ve embriyo transferi aşamalarından oluşmaktadır.

Yumurta gelişimi süresince gün aşırı ya da günlük kan tahlili ve ultrasonografi incelemesi yapılır. Bu süreç ortalama 9-12 gün sürer.

Embriyolar kalite ve sayısına göre değerlendirilerek 2 - 6 gün sonra transfer edilirler.

Hormon ilaçlarına başladıktan sonra embriyo transferine kadar geçecek toplam tedavi süresi ortalama olarak 15–18 gündür.

Detaylar ; http://www.kadinlarkulubu.com/tup-bebek-ozel-bolum/496514-tup-bebek-surecinde-yasananlar-11.html 110.mesaj / Tüp Bebekte İzlenen Yol Haritası
 
Tedavi; yumurta gelişimi, yumurtaların toplanması, embriyo gelişimi ve embriyo transferi aşamalarından oluşmaktadır.

Yumurta gelişimi süresince gün aşırı ya da günlük kan tahlili ve ultrasonografi incelemesi yapılır. Bu süreç ortalama 9-12 gün sürer.

Embriyolar kalite ve sayısına göre değerlendirilerek 2 - 6 gün sonra transfer edilirler.

Hormon ilaçlarına başladıktan sonra embriyo transferine kadar geçecek toplam tedavi süresi ortalama olarak 15–18 gündür.

Yani özetle;

Yumurta gelişimi sürecinde,hastane randevuna göre 2-3 saat izin alman gerekebilir.

Transferden sonra 3 gün istirahat önerilir.

İzinlerini hemem hemen bu doğrultuda planlayabilirsin canım.

Buarada sizin problem neydi?Aşılama denedinizmi?


Cnm benim yumurtaliklarimda kist vardi, sag 6cm, sol 4cm di. Yaklasik 4ay once ameliyat gecirdim.rahimde de polip vardi o alindi. 4 ay gecti ama bebisim olmadi :KK43:(

Sizin problem neydi cnm ??
 
Cnm benim yumurtaliklarimda kist vardi, sag 6cm, sol 4cm di. Yaklasik 4ay once ameliyat gecirdim.rahimde de polip vardi o alindi. 4 ay gecti ama bebisim olmadi :KK43:(

Sizin problem neydi cnm ??

Canım geçmiş olsun...

Vakti geldiğine bebişte olur Allah'ın izniyle..

Bizim sebepsiz infertlite canım.

3 aşılama + 1 tüp denememizde negatif sonuçlandı.

Yapılan testlerde herhangi bir probleme rastlanmadı.

Yıllardır sabırla bekliyorum mucizemi...

Biz elimizden geleni yapalımda ötesi nasip , kısmet...
 
Canım geçmiş olsun...

Vakti geldiğine bebişte olur Allah'ın izniyle..

Bizim sebepsiz infertlite canım.

3 aşılama + 1 tüp denememizde negatif sonuçlandı.

Yapılan testlerde herhangi bir probleme rastlanmadı.

Yıllardır sabırla bekliyorum mucizemi...

Biz elimizden geleni yapalımda ötesi nasip , kısmet...

Allah buyuktur cnm, bu sitede okadar cok yazi okudumki, okadar umutsuz olanlarin bebisleri olmuski onlari gorunce mutlu oluyorum, sende sikma canini insallah rabbim en yakin zamanda melegini sana gonderir cnm. İnsallah guzel haberler veririz birbirimize.

Benim ilk denememmidir diye bilmiyorum cok umutluyum, hic olumsuz dusunmuyorum, bu forumunda etkisi buyuk gerci,burdaki yazilari okuyunca umutlarim artiyor, sen de hep pozitif yazilari oku, umudunu asla kaybetme.
 
Perşembe günü yani 02/02/2012 günü ilk tüp bebek trasferim oldu. Şu ana kadar tutunuyor olduğuna dair hiç bir belirti hissetmiyorum. Pazartesi günü kan testi yaptırcam ama Cuma günü idrar testide yapmak istiyorum. İçimde biraz hüzün var, tutunamadı gibi bebişim. Bana bi işaret gönderse diyorum her gün. Negatifi gördüğümde üzülücem ama yeni deneme için kendimi de bırakamam. Heyecanla bekliyorum...Bu arada 3.gün transfer oldu. Buradan okuduğuma göre 5.gün trasfer edilenler daha çabuk tutunuyor. Herşeyin hayırlısı bakalım... Kısmeti varsa zaten tutunur diyorum...
 
Perşembe günü yani 02/02/2012 günü ilk tüp bebek trasferim oldu. Şu ana kadar tutunuyor olduğuna dair hiç bir belirti hissetmiyorum. Pazartesi günü kan testi yaptırcam ama Cuma günü idrar testide yapmak istiyorum. İçimde biraz hüzün var, tutunamadı gibi bebişim. Bana bi işaret gönderse diyorum her gün. Negatifi gördüğümde üzülücem ama yeni deneme için kendimi de bırakamam. Heyecanla bekliyorum...Bu arada 3.gün transfer oldu. Buradan okuduğuma göre 5.gün trasfer edilenler daha çabuk tutunuyor. Herşeyin hayırlısı bakalım... Kısmeti varsa zaten tutunur diyorum...

canımcım ama sen böyle kendini üzersen olmazki, moralini herzaman yüksek tutacaksın, bu tedavi için en büyük şart bu biliyosun.
ayrıca sana tavsiyem p.tesi gelmeden bakma, madem p.tesi kan testin var o gün inşallah mutlu haberleri alırsın ve bizimlede paylaşırsın cnm.

ayrıca çok duyuyoruz idrar testi herzaman kesin bir bilgi vermiyor, üzme kendini.
inşallah bebeğin sana sımsıkı tutunmuştur ve seninledir. :)
 
canım merhaba evet transferim gerçekleşti 2 tane yumoşumu aldım 2 tanede kardeş için dondurduk 9 şubat test günüm lütfen dualarınızı eksik etmeyin çünkü korkuyorum gögüs agrılarım felan geçti gerçi dr transferde %85 olumlu sonuç alıcaksın dedi ama tabiki RABBİM bilir birde ben çok fazla ilaç kullanıyorum gerçi dr verdi hepsini günde 3 defa 1 agızdan 1 fitil olarak progesteron yine 3 defa estrofen 1 er defa aspirin elevit folbiol ve clexane 0.4 ignemi yapıyorum buda yetmezmiş gibi idrar yolu enfeksiyonu kaptım idrarimden kan gelince korktuk dr aradım çagırdı ve hemen idrar tahlili yaptı serum yedim ve enfexia ve purınol verdi gerçi kendimi iyi hissettigim için bu 2 ilaçı çok düzenli kullanmadım şimdi korkularım ve umutlarımla günümü tamamlamaya çalışıyorum dualarınızı eksik etmeyim çok ihtiyacım var kimse bilmedigi için duada istiyemiyorum neyse artık çıkmam lazım şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum RABBİM YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN:KK54:

Canim bu kadar olur ya yazini okuyunca cok sasirdim cunku ayni sey bnmde basima geldi idrarda kanama olayi,kendimi cok sanssiz hissederken seninde ayni seyleri yasadigini okudum,ama ben sadece purinol icerek kurtardim olayi ama tabiki cok moral bozuklugu yapti,bnmde kan testim cuma gunu cok yakin gunlerimiz,insallah hayirlisiysa saglikla olucaksa tutar diyorum hep,kaderi sagligi sansiguzel olsun.bnm adet agrisi gibi agrilari. Basladi pek umudum yok ama bu islerde okudugum kadariyla hic belli olmuyor.herkese hayirli sonuclar
 
Allah buyuktur cnm, bu sitede okadar cok yazi okudumki, okadar umutsuz olanlarin bebisleri olmuski onlari gorunce mutlu oluyorum, sende sikma canini insallah rabbim en yakin zamanda melegini sana gonderir cnm. İnsallah guzel haberler veririz birbirimize.

Benim ilk denememmidir diye bilmiyorum cok umutluyum, hic olumsuz dusunmuyorum, bu forumunda etkisi buyuk gerci,burdaki yazilari okuyunca umutlarim artiyor, sen de hep pozitif yazilari oku, umudunu asla kaybetme.

Canım çok teşekkür ederim inşallah.:KK16:

Aynen dediğin gibi;umut hep olmalı...
 
X