• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tukenmislik sendromu

Ben 9 yasimda kucuk anne oldum
Kacis icin 19 yasimda evlendim ayrildim ben kendi ayrilima uzulemedim ama benimle ayni anda bosanan annemi teselli ettim. Ozaman 6aylik bebegimle trene binip tek basima bosanmaya gittim ama annem bosanirken pusete koyup mahkemeye katilmistim ustune annemi aylarca teselli ettim. Ama kimse basimi oksayip bunlarda gececek diye teselli etmedi beni.
Ben yukardada belirttim herzaman annemin velisi gibi davrandim o konuma koydu beni

bir de şu konuda anlaşalım
hastane işi için birini bulmayaç çalışın
resim evrak kürek işlerini de kardeşinizle paylaşın diyelim, yapılabilir şeyleri yapın yani.
Bahsettiğiniz çözüm en doğru çözüm gibi geldi bana da. Çünkü daha önce göçmen kadınlarda böyle bir ilan görmüştüm. “Yaşlı annemiz için ülkenin dilini bilen saatlik ücreti şu kadar bir yardımcı talep ediyoruz” diye.

Bahsettiğiniz çözüm en doğru çözüm gibi geldi bana da. Çünkü daha önce göçmen kadınlarda böyle bir ilan görmüştüm. “Yaşlı annemiz için ülkenin dilini bilen saatlik ücreti şu kadar bir yardımcı talep ediyoruz” diye.
böyle şeyler var
çok ihtiyacı olanlara zaten devlet de yardım ediyor -kendi başına gidemeyecek durumdaysa
değilse -ki bu anne anladığım kadarıyla ayakta, bir ölçüde sağlıklı yani- tercüman desteği bulunabilir
ha her zaman aranınca bulunmayabilir
süper olmayabilir, anne mırın kırın edebilir, tercüman tecrübesiz olabilir, olur da olur

ama
burada daha önemli faktör şu
bir şekilde "başkaları" fikrine annesinin de konu sahibinin de alışması.

nasıl 2,5 yaşında bebeği kreşe bırakıyor?
nasıl daha önce 2 çocuğunu bıraktı, değil mi?

annesi de bir nevi çocuğu gibi olmuş ama başkalarından onun bakımı için yardım alacak, alabildiği kadar.

erkek kardeşine de ay bilemez, ay yapamaz, ay o sorumsuz demeyecek gelmediği zaman bu da gitmeyecek.
böyle yani bu işler.

evdeki çocuklar da mesela 14-15 yaş olanlar epey epey sorumluluk alacak yaştalar, onlara da evdeki bazı uygun sorumlulukları verebilir.

kadın bence bir tür anksiyete halinde. tükenmişlik tamam koşturdum yoruldum diyor da daha çok "ben bi bıraksam herkes dağılcak" anksiyetesi var sanki.
profesyonel filan değilim de anladığm o. psikiyatristi ne dedi bilmiyorum tabi.

15 aydir cok zor gunlerden geciyorum
35 yasindayim ama hayatim boyunca boyle zorlu gunler yasamadim. Ki hayatim hicde oyle toz pembe olmadi.
Ama suan oyle bi dibe batiyorumki boguluyorum. Cikmaya calisiyorum cirpiniyorum ama artik herkes hersey gozume batar, uzerime gelir oldu.

Ne anlatsam nerden baslasam onu bile bilmiyorum. Terapi al diyeceksiniz, 15 aydir 4 kez mecburi olarak psikologa gittim. Hastanenin ve jinekolog doktorumun zoruyla. Ama biraktim

Suan tekrar gitmek icin rdvu aldim oda 2 ay sonraya yer vardi...
Maddi durumunuz varsa özel bir psikoloğa gidin iki ay beklemeyin. Ve aksatmadan gidin bırakmayın

evet fark ettim ilk çocukla 2. arasında zaman farkı var, o arada muhtemelen çalıştınız
Simdi kisa bi ozgecmis yapsam kendini "cok ovuyosun" gibi gorunsun istemiyorum detay vermesemde ust duzeylerde calistim ulkenin 2 diline hakimim ...
onu demek istemedim yani çalışsanız mesela nasıl izin alacaksınız habire? onu diyorum.
Aynen
ben mesela çalışıyorum anne babam ameliyat olsa ayarlarım bi şekilde, acil olsa giderim
diğer kardeşlerim de bekar olanlar bi şekilde ayarlar ama dönüşümlü olur ancak
rutinde de sık sık gidip ev işydi başka şeylerdi destek oluyorum ama kendi hayatım var. (annem 65 babam 67 yaşında, annem de ilkokul mezunu kadın ama onkoloji profesörü anlatsa herşeyi anlar, x dilde anlaması gerekseydi onu da öğrenir anlardı çünkü hayat boyu birlerinin onunla gelemeyeceğini bilir. ve benim çalışma alanım kanser., buna rağmen herşeyde beni aramaz. halledebileceğini halleder, biliyorum başka ülkede bunlar sıkıntıü ben farklı ülkelerde çalıştım, ama orada olsa da bu kafa ile haraket ederdi, sora sora,. Anlamadığı şey olunca terimleri arayıp buluyor kadın mesela.).
Annem turkce konusan doktoruna yada bankasina bile soyleyecegi seyi soyleyemez. Asiri cekingen yapisi var
evli kız kardeşim çocukları var, gelmez. gelemez. gelse anneme babama faydası da olmaz çünkü onun eşi sizin eşiniz gibi bu durumu çekmez. eşinize çocuklarınıza da yazık bu şekilde...
Bunu okuyunca cok uzuldum gercektende
Konuyu acip sizlerden objektif yorum almak bana cok iyi geldi
cunku kimse sizin gibi soylemedi
yapmak zorundaymisim gibi konusuyolar
bir de şu konuda anlaşalım
hastane işi için birini bulmayaç çalışın
resim evrak kürek işlerini de kardeşinizle paylaşın diyelim, yapılabilir şeyleri yapın yani.
ama sizin genel anlamda kafa yorgunluğunuzu atmanız lazım...bunu nasıl yapcaz diye düşünmek lazım belki.
+1
bilmiyorum belki 4 yaşındaki bu kış sık sık kreşte hasta oldu, 14-15 olanlar ergenlik hezeyanlarında öbürü zaten bebek, annesi ayrı kocası ayrı abizine kızgınsınız...belki çok yakın bir arkadaş ya da kendine ait alan eksikliğiniz vardır.
Sorun ne biliyomusunuz
Esim mesela bana cok minnettar cunku hepsine ayri ayri kafa yorup ayri ayri ilgi veriyorum
14 - 15 yasindakilerle dun gece 1 e kadar sohbet ettim (ornek) iste anlatiyolar dereden tepeden
Digerleri ayri... ama kimseye gucsuz oldugumu pilimin bittigini belli edemiyorum. Oyuzden beni hep guclu saniyolar

kadın bence bir tür anksiyete halinde. tükenmişlik tamam koşturdum yoruldum diyor da daha çok "ben bi bıraksam herkes dağılcak" anksiyetesi var sanki.
profesyonel filan değilim de anladığm o. psikiyatristi ne dedi bilmiyorum tabi.
Buna suan aglamak istiyorum gercekten
Beni tanimadiginiz halde anliyosunuz anladiniz. Gercekten

Hic bi psikiyatriste gidemedim. Psikolog deneyimim cok kez oldu ama beni anlayan en psikolog turk olan. Onunla devam etmek icin rdvu aldim.

Maddi durumunuz varsa özel bir psikoloğa gidin iki ay beklemeyin. Ve aksatmadan gidin bırakmayın
Bu gidecegim psikologa onceden gidiyodum cok memnundum. Dilimizi, yasam tarzimizi, kulturumuzu dinimizi bilen birisi. Digerleri beni tatmin etmiyor kultur farkliligindan vs vs
Gidecegim psikologda ozel zaten. Ucretsiz psikolog hakkim var ama ben illa cebimden 60 euro odemem lazim :) saka biyana bu kadin beni iyi anliyor enerjimiz tutuyo oyuzden ona gitmek istiyorum

etrafınızda öğrenci yurdu kampüs bir yer varsa el ilanı asın
böyle dille ilgili işleri en kolay öğrenci yurtları ve çevrelerinde bulursunuz

ha yerel basın filan da olurdu eskiden artık basın yok, sosyal medyayı da ben bilmiyorum.
Aslinda bunlara hic gerek yok bile
Annemin arkadas ortaminda coook iyi anlastigi ve dile hakim olan herzaman yardima gelebilirim diyen 3 kisi var 3unden istesem asla tereddut etmez gelirler

Lütfen beni yanlış anlamayın muhtemelen fıtratınız bu şekilde ama bunların hepsinin sebebi sizsiniz. O sunu yapamaz, bu bunu yapamaz diye diye bu hale gelmiş biraz da işler. Örnek veriyorum abimin dili çok iyi değil çünkü uğraşmadı gibi bir şey demişsiniz, belki de bırakmalıydiniz ve uğrasmalıydı. Sonuçta hiç dili doğru düzgün bilmeden kaç yaşında göc eden insanlar var, o da bir şekilde mecbur kalsa öğrenirdi veya eşinizin kızına da psikolog randevusu aldığınızdan bahsetmişsiniz tamam belki teşekkür ederler ancak normalde sizin sorumlulugunuz olmaması gereken bir konu. Yani bence durumları bu hale getiren aslında sizsiniz. İnsanlar sizin gibi yapmayabilir bir şeyleri, sizin yapacağınız kadar mükemmel de olmayabilir, ama bırakın yapsınlar. Hem siz bu kadar yorulmazsiniz hem de bazen insanlara bir şey yaptırmamak onlara kotuluk oluyor. Yarin öbur gun siz olmazsanız ne yapacaklar.

Aslinda bunlara hic gerek yok bile
Annemin arkadas ortaminda coook iyi anlastigi ve dile hakim olan herzaman yardima gelebilirim diyen 3 kisi var 3unden istesem asla tereddut etmez gelirler
buyur burdan yak :D

ama siz bi salamadığınız için illa kendiniz gideceksiniz
neden bunu aşmaya çalışmıyorsunuz?

Buna suan aglamak istiyorum gercekten
Beni tanimadiginiz halde anliyosunuz anladiniz. Gercekten

Hic bi psikiyatriste gidemedim. Psikolog deneyimim cok kez oldu ama beni anlayan en psikolog turk olan. Onunla devam etmek icin rdvu aldim.
ay ağlamayın tabii ki
ama biraz ferahlayın canım herkesin hayatına da yetişemezsiniz, zaten yetişmek zorunda da değilsiniz ki. sizin piliniz bitince herkesi geçtim de bebeğe kim bakacak?

sizin en büyük meseleniz elinizden geleni yapıp gerisini bırakamamak, dini anlamda bakarsak da, tevekkül etmek ve mutmain olmak diyelim.

Lütfen beni yanlış anlamayın muhtemelen fıtratınız bu şekilde ama bunların hepsinin sebebi sizsiniz. O sunu yapamaz, bu bunu yapamaz diye diye bu hale gelmiş biraz da işler. Örnek veriyorum abimin dili çok iyi değil çünkü uğraşmadı gibi bir şey demişsiniz, belki de bırakmalıydiniz ve uğrasmalıydı. Sonuçta hiç dili doğru düzgün bilmeden kaç yaşında göc eden insanlar var, o da bir şekilde mecbur kalsa öğrenirdi veya eşinizin kızına da psikolog randevusu aldığınızdan bahsetmişsiniz tamam belki teşekkür ederler ancak normalde sizin sorumlulugunuz olmaması gereken bir konu. Yani bence durumları bu hale getiren aslında sizsiniz. İnsanlar sizin gibi yapmayabilir bir şeyleri, sizin yapacağınız kadar mükemmel de olmayabilir, ama bırakın yapsınlar. Hem siz bu kadar yorulmazsiniz hem de bazen insanlara bir şey yaptırmamak onlara kotuluk oluyor. Yarin öbur gun siz olmazsanız ne yapacaklar.
Estagfurullah, evet fitratimda bu var. Kucuklugumden beri herseyi ustlendigim icin kimseye guvenemiyorum. Benim gibi yapamazlar eksik yaparlar yanlis yaparlar diye diye kendime bunu kodlamisim.
Esimin kizi konusunda cok dusundum rdvuyu alsammi almasammi. Hatta gecen gun esimle aramizda konusuyoruz inisyatif almiyosun bazi konularda inisyatif almalisin diye konustuk. Ben kendime rdvu alirken onada alim dedim sonucta burada yasiyo travmatik yasadigi seyler gunluk hayatina yansiyo diye dusundum.
Yanlismi yaptim acaba ?

buyur burdan yak :KK70:

ama siz bi salamadığınız için illa kendiniz gideceksiniz
neden bunu aşmaya çalışmıyorsunuz?
Ay giderler yazmaliydim😀
Kendime okadar yapistirmisimki elim durmamis bu sefer
ay ağlamayın tabii ki
ama biraz ferahlayın canım herkesin hayatına da yetişemezsiniz, zaten yetişmek zorunda da değilsiniz ki. sizin piliniz bitince herkesi geçtim de bebeğe kim bakacak?
Kimse ... hic kimse... koskooooca kimse
sizin en büyük meseleniz elinizden geleni yapıp gerisini bırakamamak, dini anlamda bakarsak da, tevekkül etmek ve mutmain olmak diyelim.
Mutmain olmak hic duymamistim arastirmam lazim
Tevekkul etmek bunu anliyorum ama pratigz geciremiuorum sanirim

Ben bu konusmalarimizdan notlar alicam. Psikologa gittigimde bunlarin uzerinde calisabiliriz mesela
Bana nasil olmam gerektiginde ufak tuyolar vererek vs..

Siz çok haklısınız da size kızdığım bir nokta var. Siz başta kardeşinizi bu duruma alıştırmışsınız. O an yeni doğum yapmışsınız ve annenizin herhangi bir hastane işi mi var hemen diyecektiniz ki ben yeni doğum yaptım gidemem hemen annemi alıp götüreceksin. Biraz emrivaki olmalıydı. Kadını ölüme terk edecek değil mecbur götürürdü söylense bile. Biraz sert davranmak emrivaki yapmak lazım böyle insana. Gerekirse baya kavga etmek gerekirdi. Madem ilgilenmiyorsun bir daha annemin yüzünü görmeyeceksin falan tarzı şeyler söylenmesini hak ediyor. Sizin bunalmanız çok normal 4 çocuk bile bazen bunalıma girmeye yeter 😥 inşallah çocuklar biraz daha büyüyünce rahatlarsınız bir de anneniz için üzüldüm sonuçta kanser hastası yani annenin kanser olması duygusal olarakta çok zor bir durum. İnşallah o da iyileşir ve sizin de kafanız biraz boşalır :(

Siz çok haklısınız da size kızdığım bir nokta var. Siz başta kardeşinizi bu duruma alıştırmışsınız. O an yeni doğum yapmışsınız ve annenizin herhangi bir hastane işi mi var hemen diyecektiniz ki ben yeni doğum yaptım gidemem hemen annemi alıp götüreceksin. Biraz emrivaki olmalıydı. Kadını ölüme terk edecek değil mecbur götürürdü söylense bile. Biraz sert davranmak emrivaki yapmak lazım böyle insana. Gerekirse baya kavga etmek gerekirdi. Madem ilgilenmiyorsun bir daha annemin yüzünü görmeyeceksin falan tarzı şeyler söylenmesini hak ediyor. Sizin bunalmanız çok normal 4 çocuk bile bazen bunalıma girmeye yeter 😥 inşallah çocuklar biraz daha büyüyünce rahatlarsınız bir de anneniz için üzüldüm sonuçta kanser hastası yani annenin kanser olması duygusal olarakta çok zor bir durum. İnşallah o da iyileşir ve sizin de kafanız biraz boşalır :KK43:
Sizin kizdiginiz noktayi anliyorum ama inanin ozamanlar okadar kotuydum okadar negatifdim duygusaldim
Annemin kanser oldugunu ogrendim yikildim aylarca hep her an ... neyse dile getirmek bile zordu o zamana kadar. Anneminki bide 4.evre. ameliyattan sonra komaya girdi ya olecekti ya sakat kalacakti. Farkindaysaniz ilk ogrendigimde her an ol.... diyemiyorum cunku o ani yasiyorum. Ama ameliyatta bazi duygularim orada sel olup gitti. Tam 10 gun uyandi uyanmadi gunler gecti sonrasinda alistirdim kendime bu duruma.
O zamanlar cok kotuydum gercektende. Suan durumu once stabil geldi sonra buyume var dendi. Ama ozamanki gibi algilamiyorum artik. Sanki duygularim alinmis gibi

Burada dini konu acmak yasak biliyorum aslinda ama bu sadece detay: ben mesela dini gorevlerini yerine getiren getirmeye calisan birisiydim. Komadayken biseler akti gitti ozamandan beri namaz kilamiyorum mesela :(

Annemin iyilesme ihtimali aslinda yok. Cigerlere metastaz oldugu icin omrunun sonuna kadar kemoterapi almasi gerek :(
Bu aci durumun farkinda degil kardeslerim

Bu gidecegim psikologa onceden gidiyodum cok memnundum. Dilimizi, yasam tarzimizi, kulturumuzu dinimizi bilen birisi. Digerleri beni tatmin etmiyor kultur farkliligindan vs vs
Gidecegim psikologda ozel zaten. Ucretsiz psikolog hakkim var ama ben illa cebimden 60 euro odemem lazim :) saka biyana bu kadin beni iyi anliyor enerjimiz tutuyo oyuzden ona gitmek istiyorum
Aksatmadan gidin o zaman.

Sizin kizdiginiz noktayi anliyorum ama inanin ozamanlar okadar kotuydum okadar negatifdim duygusaldim
Annemin kanser oldugunu ogrendim yikildim aylarca hep her an ... neyse dile getirmek bile zordu o zamana kadar. Anneminki bide 4.evre. ameliyattan sonra komaya girdi ya olecekti ya sakat kalacakti. Farkindaysaniz ilk ogrendigimde her an ol.... diyemiyorum cunku o ani yasiyorum. Ama ameliyatta bazi duygularim orada sel olup gitti. Tam 10 gun uyandi uyanmadi gunler gecti sonrasinda alistirdim kendime bu duruma.
O zamanlar cok kotuydum gercektende. Suan durumu once stabil geldi sonra buyume var dendi. Ama ozamanki gibi algilamiyorum artik. Sanki duygularim alinmis gibi

Burada dini konu acmak yasak biliyorum aslinda ama bu sadece detay: ben mesela dini gorevlerini yerine getiren getirmeye calisan birisiydim. Komadayken biseler akti gitti ozamandan beri namaz kilamiyorum mesela :KK43:

Annemin iyilesme ihtimali aslinda yok. Cigerlere metastaz oldugu icin omrunun sonuna kadar kemoterapi almasi gerek :KK43:
Eğer ki annenize bir şey olurda kardeşiniz gelir ağlarsa deyin ki sen annemin neyiyle ilgilendin ne kadar yanında oldun da ağlıyorsun. Ben bu kadar çocukla daha lohusayken her şeyi üstlendim sen ne bana ne anneme acımadın şimdi gelip burada şov yapma deyin

Burada dini konu acmak yasak biliyorum aslinda ama bu sadece detay: ben mesela dini gorevlerini yerine getiren getirmeye calisan birisiydim. Komadayken biseler akti gitti ozamandan beri namaz kilamiyorum mesela :KK43:

Annemin iyilesme ihtimali aslinda yok. Cigerlere metastaz oldugu icin omrunun sonuna kadar kemoterapi almasi gerek :KK43:
Ayrıca Allah'tan uzaklaşmakta insanı ayrı bir depresyona sokuyor denendi onaylandı. Her derdimiz devası o bunu unutmamak lazım. İnşallah her şey yoluna girer sizin için :)

Eğer ki annenize bir şey olurda kardeşiniz gelir ağlarsa deyin ki sen annemin neyiyle ilgilendin ne kadar yanında oldun da ağlıyorsun. Ben bu kadar çocukla daha lohusayken her şeyi üstlendim sen ne bana ne anneme acımadın şimdi gelip burada şov yapma deyin
Neyi degistirecek

Annem komaya girdiginde bile abim turkiyedeki teyzemleri arayip sandriyon bizi karistirmiyodu herseyi cok iyi biliyo ya falan filan soylemisti hep iste orada benden kopan koptu. Herseye hazirlikli olmayi kabul ettim ve bendende kopan seyler oldu.

Kardesimin esi hamileydi tatile gittiler, orada gelinimizin dayisi vefat etti. Kardesim hemen tatili yarida birakti geldi niye? Cunku cenaze ortami karisini uzuyodu o hamileydi uzulmemesi gerekti!

Kardesime ne guzel dusunmusun hatirliyomusun dayim oldugunde ben dogum yapali 5 gun olmustu, nasil etkilendigimi annemle doktor doktor gezdigimi hatirladinmi diyorum ayni seymi dedi bana

Back