• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tukenmislik sendromu

Gurbetçilerin çoğu böyle ki..
Orada cocuk büyütüp evlendirip torun torbaya karısmak için minimum 20 25 yıl gerekir. 25 yılda yaşadıgın ülkede hastahanede postahanede derdini anlatacak kadar dil öğrenmemek cok büyük bi sorun. Entegrasyonu kökten zedeleyen ve toplumun yaşam biçiminde çıkıntı olarak var olmaya çalışmak...tuhaf

Gurbetçilerin çoğu böyle ki..
Ilk gelenler boyle diyelim
Hos benim annem 16yasinda cocuk gelin olarak gelmis.
Ne kurs ne baska birseye gidememis.
Ayri eve cikinca Oda 20li yaslarin ortasinda iken,ehliyete basladigini,dil kursu sonra ise basladigini hatirliyorum.
Yurtdisinda dogmus biri gibi bilmiyor dilini.
Saglik oluncada guvenemiyor mesela. 15sene oncesine kadar doktora ben giderdim tercuman olarak.
Sonra resti cektim. Gayetde anliyor anca pesinden surukluyor.

Ilk gelenler boyle diyelim
Hos benim annem 16yasinda cocuk gelin olarak gelmis.
Ne kurs ne baska birseye gidememis.
Ayri eve cikinca Oda 20li yaslarin ortasinda iken,ehliyete basladigini,dil kursu sonra ise basladigini hatirliyorum.
Yurtdisinda dogmus biri gibi bilmiyor dilini.
Saglik oluncada guvenemiyor mesela. 15sene oncesine kadar doktora ben giderdim tercuman olarak.
Sonra resti cektim. Gayetde anliyor anca pesinden surukluyor.
Evet ben de yurtdışında böyle çok fazla kadınla tanışmıştım. Gelenler Türk mahallelerinde yaşamış, Türk marketlerine gitmiş. Eşleri bir kez bile kursa yollamamış. Nasılsın demeyi bile bilmeyen 40 senedir orada yaşamış kadınlar.. kayıp bir hayat bana göre. Kadınlar için gerçekten üzülüyorum nereye giderse gitsin hep mağduriyetleri devam ediyor.

Orada cocuk büyütüp evlendirip torun torbaya karısmak için minimum 20 25 yıl gerekir. 25 yılda yaşadıgın ülkede hastahanede postahanede derdini anlatacak kadar dil öğrenmemek cok büyük bi sorun. Entegrasyonu kökten zedeleyen ve toplumun yaşam biçiminde çıkıntı olarak var olmaya çalışmak...tuhaf
Haklısın çok can sıkıcı bir durum. Ama şu durumları duydum sapyo; kadın dil öğrenmeyi ve o ülkede çalışmayı çok istiyor. Adam gözü açılmasın diye asla izin vermiyor ikisine de. Kadınların da çoğu Türkiyeden ilkokul mezunu olmuş ingilizce vs de yok. Hiçbir şekilde özgüven sağlayamıyor ve zaman geçtikçe iyice içine kapanıyor. Evden çıkmaya, markete gitmeye bile endişelenen kadın tanıdım biliyor musun? Çocukları okulda dil öğrenirse biraz cesaretlenip onunla birlikte yabancı markete gidiyorlardı vs 😔

o kadar yetişemiyorsanız üniversite öğrencisi birisine saatlik ücret verirsiniz
hemşirelik vs okuyan birisi gayet de yapar.
hastaneye gider bunun bir çözümü var mı dersiniz belki hastanede konuşan personel vardır?
belli yerlere de kardeşiniz götürüp sizi görüntülü arayabilir sonra sonra alışır (bu adam orada yaşıyor neticede dğeil mi hastane gitmiyorsa potaneye de gidiyordur)
bakın yani çözüm arasanız var, arayın.

ama sizinki hem hayırlı evlat olayım hem dinime örfüme uyayım hem takdir edileyim hem sınır çizip görüşmediğim kardeşime bak ben hepsini de yaptım dedirteyim filan...kaldı ki anneniz kaza geçirip birden kaldırılıp yatmış değil. kanser uzun bir süreç hadi ilk 3-5 gün bilemediniz. 1 sene bu böyle yönetilmez ki.

en iyi hayırlı evlat olcam derken patlarsınız, kim olsa patlar.
hiçbişey olmasa evdeki çocuklara her işi kız çocuk yapar eğitimi veriyorsunuz şu anda.
Soyledikleriniz anliyorum ve yuzlesmenin zamanida geldide geciyor bile ama benim sadece vicdzn yaptigim sey
ben kucukken geldik buraya, annemi bildiginiz cocugum gibi sahiplenmisim oda beni velisi gibi goruyo. Onun elini ben biraksam bosluga dusmeye hazir bi psikolojisi var helede bu hastalik surecinde onun yaninda olmazsam tedaviyi birakir bile. Amacim kimsenin alkisini toplamak degil, gercekten umrumda degil. Ama annemi dusundugum icin birakamiyorum

Ben de hayatımın en zor 1 senesini bu sene geçirdim gerçekten çok iyi anlıyorum hissettiklerini. Yorumlarına baktığımda ortak noktamız olarak şunu fark ettim, biz sorumluluk aldıkça insanlara yardımcı oldukça insanlar daha da sırtımıza binmiş ve artık kendimizi bile taşıyamaz hale gelmişiz.. bence artık senin de sınır koyma vaktin gelmiş. Elinden geldiğince hayır demeyi öğrenmen gerekiyor.
Gercektende oyle

Haklısın çok can sıkıcı bir durum. Ama şu durumları duydum sapyo; kadın dil öğrenmeyi ve o ülkede çalışmayı çok istiyor. Adam gözü açılmasın diye asla izin vermiyor ikisine de. Kadınların da çoğu Türkiyeden ilkokul mezunu olmuş ingilizce vs de yok. Hiçbir şekilde özgüven sağlayamıyor ve zaman geçtikçe iyice içine kapanıyor. Evden çıkmaya, markete gitmeye bile endişelenen kadın tanıdım biliyor musun? Çocukları okulda dil öğrenirse biraz cesaretlenip onunla birlikte yabancı markete gidiyorlardı vs 😔
Şu anadolu kadınının çilesi hiç bitmemiş, kalkmiş eşinin peşinde izini bilmediği dilini bilmediği yerlere gitmiş, çaresizlik değersizlik yine aynı🙁

Soyledikleriniz gercekten dogru
Durumu ozetlediniz.
Kardesim annemin bi isini yapsada beceremiyor, doktora gidiyo anlamadan geliyo annemin sikayetlerini ceviremiyor.

Nasil olacak bilmiyorum isin icinden cikamiyorum.
çeviremiyor değildir o
sizin gibi titizlenmiyordur
annenizi nazlamıyordur
doktora tekrar tekrar şöyle mi bu böyle mi diye sormuyordur...orada ceryan olur pencereyi kapatalım demiyordur, sen bugün su içtin mi şu yeni hapını da aldın mı demiyordur...annenizin alışkanlıklarına filan hakim değildir...

yani üzgünüm ama annenizin yetiştirdiği çocuk da bu.

yoksa maşallah kendi bebeğine bakarken nasıl her naneden haberi var? bebeğine bakarken IQsu mu yükseliyor adamın? beceri mi yükleniyor birden? bebeğe bakabiliyor, anneye gelince tırttt.

yani hani bir şeye karar verseniz?

ya örf adet din töre diyorsanız Allah rızası için yapıp iç huzuru arayın ama kimseden bişey beklemeyin o halde. bu örf adet din dediğiniz kavramlarla gelinen yer genelde burası oluyor çünkü....kendinizi değiştiremiyorsanız kimseyi de değiştiremezsiniz. o zaman filmdeki gibi kaderim diyip usul usul razı olun, ne diyelim...

ya da yapamıyorum şunu şunu yapabilirim, başka da yapamıyorum, kardeşim mi başka kişi mi daha başka yollar mı bulalım, benim çocuklarm da var, onlara da bakacam ben daha diyin...yol yöntem araştırın. eşinize de yazık...

yeni yürümeye başlayan bir çocuğunuz var, hareketli zamanları kreşe gidene kadar 1-1.5 sene bu çocuğun peşinden koşacaksınız daha....

aynen
ama çoğunun da evde bekar -evlenmedi bu da evde kaldı diye ağladığı, belki tr'den de en az 1 kere damat getirdikleri (ama kalıcı oturumu alınca evden kaçmış) kızı var
benim etrafımdaki anne bakan gurbetçilerin ya küçük çocuğu yok, (bir tanesinin hiç yok) ya evde bekar kızı var
ha oğlu bakan hiç yok bak....

bir de bu konu sahibi çalışmıyor. çalışsa ne olacaktı acaba?
Benim de gördüğüm oğulları genelde hayırsız. Çok haklısın. Hatta şöyle bir genelleme yapsam yanlış olmaz. Oğlan ya çalışmıyor, ya içki, uyarıcı madde vs kullanıyor bu yüzden oğlandan kurtulmak için türkiyeden gelin ithal ediyorlar ve aileler eli eteği çekiyor.. vallahi yazsak neler yazılır da konuyu dağıtmak istemiyorum 😔

Aneniz neden dil bilmiyor? Sonradan geldi ise neden Türkiye'ye dönmüyor?
Gurbete evlenip gelen veya 30undan sonra gelen hic bir kadin dil bilmiyoki
Simdi yeni yeni gelenler kursa falan gidiyo
Turkiyede evi yok geliri yok hic bi duzeni yok
Bide orda onun arkasindan ugrasacak kimsesi yok🙃😔

aynen
ama çoğunun da evde bekar -evlenmedi bu da evde kaldı diye ağladığı, belki tr'den de en az 1 kere damat getirdikleri (ama kalıcı oturumu alınca evden kaçmış) kızı var
benim etrafımdaki anne bakan gurbetçilerin ya küçük çocuğu yok, (bir tanesinin hiç yok) ya evde bekar kızı var
ha oğlu bakan hiç yok bak....

bir de bu konu sahibi çalışmıyor. çalışsa ne olacaktı acaba?
Calistigim zamanlarda cok destek ciktim
Ozaman 1 cocugum vardi
Evini alirken vs cok seylerine ben kosuyodum

Evet ben de yurtdışında böyle çok fazla kadınla tanışmıştım. Gelenler Türk mahallelerinde yaşamış, Türk marketlerine gitmiş. Eşleri bir kez bile kursa yollamamış. Nasılsın demeyi bile bilmeyen 40 senedir orada yaşamış kadınlar.. kayıp bir hayat bana göre. Kadınlar için gerçekten üzülüyorum nereye giderse gitsin hep mağduriyetleri devam ediyor.
Biz geldigimizde turk mahallesine uzaktik annem kursada gitti ama toksik bi evliligin pesinde surukledi kendini. Ozaman colugun cocugun arkasina bile dusmek zahmetti ama babami kumarhanelerden toplamak veya takip etmek onunla sacma sapan bi evlilige devam etmek daha cazip gelmisti ozamanlar.

Biz geldigimizde turk mahallesine uzaktik annem kursada gitti ama toksik bi evliligin pesinde surukledi kendini. Ozaman colugun cocugun arkasina bile dusmek zahmetti ama babami kumarhanelerden toplamak veya takip etmek onunla sacma sapan bi evlilige devam etmek daha cazip gelmisti ozamanlar.
Hiç şaşırmadım canım bir yorum üstte bu konudan bahsettim. Anneciğin de o mağdur ithal gelinlerden biri, ona da kıyamadım ama senin de durumun ayrı travmatik ebeveyn ihtiyacından yoksun kalmışsın. Küçük anne olmuşsun..

çeviremiyor değildir o
sizin gibi titizlenmiyordur
annenizi nazlamıyordur
doktora tekrar tekrar şöyle mi bu böyle mi diye sormuyordur...orada ceryan olur pencereyi kapatalım demiyordur, sen bugün su içtin mi şu yeni hapını da aldın mı demiyordur...annenizin alışkanlıklarına filan hakim değildir...

yani üzgünüm ama annenizin yetiştirdiği çocuk da bu.

yoksa maşallah kendi bebeğine bakarken nasıl her naneden haberi var? bebeğine bakarken IQsu mu yükseliyor adamın? beceri mi yükleniyor birden? bebeğe bakabiliyor, anneye gelince tırttt.

yani hani bir şeye karar verseniz?

ya örf adet din töre diyorsanız Allah rızası için yapıp iç huzuru arayın ama kimseden bişey beklemeyin o halde. bu örf adet din dediğiniz kavramlarla gelinen yer genelde burası oluyor çünkü....kendinizi değiştiremiyorsanız kimseyi de değiştiremezsiniz. o zaman filmdeki gibi kaderim diyip usul usul razı olun, ne diyelim...

ya da yapamıyorum şunu şunu yapabilirim, başka da yapamıyorum, kardeşim mi başka kişi mi daha başka yollar mı bulalım, benim çocuklarm da var, onlara da bakacam ben daha diyin...yol yöntem araştırın. eşinize de yazık...
Bunu bir kac kez yaptim sonuc husran sonra toparlamasi dahada zor oluyo ama bunu daha sık yapmaliyim artik gucum tukendi gercektende
yeni yürümeye başlayan bir çocuğunuz var, hareketli zamanları kreşe gidene kadar 1-1.5 sene bu çocuğun peşinden koşacaksınız daha....
14 yasindaki kizima ayri ilgi 4 yasindaki kizima ayri ilgi yeni yuruyen bebegime ayri esimin kizina ayri kimseyi oas gecmemek icin cok caba sarfediyorum buda beni cok yoruyo

Benim de gördüğüm oğulları genelde hayırsız. Çok haklısın. Hatta şöyle bir genelleme yapsam yanlış olmaz. Oğlan ya çalışmıyor, ya içki, uyarıcı madde vs kullanıyor bu yüzden oğlandan kurtulmak için türkiyeden gelin ithal ediyorlar ve aileler eli eteği çekiyor.. vallahi yazsak neler yazılır da konuyu dağıtmak istemiyorum 😔
Benim kucuk kardesim suan calismiyo devletten sosyal yardim aliyo bebek dogdu diye.
Abimi soylemek bile istemiyorum evlendigi kisi malum ...

Bunu bir kac kez yaptim sonuc husran sonra toparlamasi dahada zor oluyo ama bunu daha sık yapmaliyim artik gucum tukendi gercektende

14 yasindaki kizima ayri ilgi 4 yasindaki kizima ayri ilgi yeni yuruyen bebegime ayri esimin kizina ayri kimseyi oas gecmemek icin cok caba sarfediyorum buda beni cok yoruyo
Peki eşin ne diyor bu hengameye?

Hiç şaşırmadım canım bir yorum üstte bu konudan bahsettim. Anneciğin de o mağdur ithal gelinlerden biri, ona da kıyamadım ama senin de durumun ayrı travmatik ebeveyn ihtiyacından yoksun kalmışsın. Küçük anne olmuşsun..
Ben 9 yasimda kucuk anne oldum
Kacis icin 19 yasimda evlendim ayrildim ben kendi ayrilima uzulemedim ama benimle ayni anda bosanan annemi teselli ettim. Ozaman 6aylik bebegimle trene binip tek basima bosanmaya gittim ama annem bosanirken pusete koyup mahkemeye katilmistim ustune annemi aylarca teselli ettim. Ama kimse basimi oksayip bunlarda gececek diye teselli etmedi beni.

Calistigim zamanlarda cok destek ciktim
Ozaman 1 cocugum vardi
Evini alirken vs cok seylerine ben kosuyodum
evet fark ettim ilk çocukla 2. arasında zaman farkı var, o arada muhtemelen çalıştınız

onu demek istemedim yani çalışsanız mesela nasıl izin alacaksınız habire? onu diyorum.

ben mesela çalışıyorum anne babam ameliyat olsa ayarlarım bi şekilde, acil olsa giderim
diğer kardeşlerim de bekar olanlar bi şekilde ayarlar ama dönüşümlü olur ancak
rutinde de sık sık gidip ev işydi başka şeylerdi destek oluyorum ama kendi hayatım var. (annem 65 babam 67 yaşında, annem de ilkokul mezunu kadın ama onkoloji profesörü anlatsa herşeyi anlar, x dilde anlaması gerekseydi onu da öğrenir anlardı çünkü hayat boyu birlerinin onunla gelemeyeceğini bilir. ve benim çalışma alanım kanser., buna rağmen herşeyde beni aramaz. halledebileceğini halleder, biliyorum başka ülkede bunlar sıkıntıü ben farklı ülkelerde çalıştım, ama orada olsa da bu kafa ile haraket ederdi, sora sora,. Anlamadığı şey olunca terimleri arayıp buluyor kadın mesela.).

evli kız kardeşim çocukları var, gelmez. gelemez. gelse anneme babama faydası da olmaz çünkü onun eşi sizin eşiniz gibi bu durumu çekmez. eşinize çocuklarınıza da yazık bu şekilde...

bir de şu konuda anlaşalım
hastane işi için birini bulmayaç çalışın
resim evrak kürek işlerini de kardeşinizle paylaşın diyelim, yapılabilir şeyleri yapın yani.
ama sizin genel anlamda kafa yorgunluğunuzu atmanız lazım...bunu nasıl yapcaz diye düşünmek lazım belki.
bilmiyorum belki 4 yaşındaki bu kış sık sık kreşte hasta oldu, 14-15 olanlar ergenlik hezeyanlarında öbürü zaten bebek, annesi ayrı kocası ayrı abizine kızgınsınız...belki çok yakın bir arkadaş ya da kendine ait alan eksikliğiniz vardır.

Back